362/363
Téma o rušňoch radu 362 a 363 ZSSK, ČD a ZSSK Cargo.
Aktuálne nasadenie HDV
362.001: Nehnevaj sa ale nedá mi nezareagovať na tvoj príspevok. Hlavné rámy takisto ako rámy podvozkov sú veľmi sledovanou súčasťou HDV. Nemenovaná ŽOS už dávno zvládla technológiu opravy hlavných rámov t.j. aj s následnými postupmi po zváraní. V podmienkach RD to ale samozrejme nie je možné.
čaf
K tej 51-ke: Ja osobne som ešte na peršingoch nevidel skrivený (alebo menený) rám po strete s cestnym vozidlom. Veď aj 362.167 bola skoro ako plošinový vozeň, ale rám vyzeral OK. Možno však neviem o všetkých extrémnych prípadoch (napr. tá E499.3 v severných Čechach, čo vraj pred rokmi zrazila cestný valec???) Ale páni: nehovorte, prosím nahlas o kadejakých opravách hlavného rámu, je to predsa proti predpisu a každá takto poškodená mašina by mala byť oficiálne zrušená! (Viem, že v praxi je to našťastie inak) V praxi sa dokonca bežnejšie stretávame aj s mašinami, ktoré ďalej jazdia aj s mierne deformovaným, či skriženým rámom. Na druhej strane opravu hlavého rámu nepriamo povoľuje aj výrobca, keď okrem iného v dokumentácii udáva, že pri opravách možno zvárať elektródou typu..., teplota v okolí zvaru však nesmie prekročiť 650 stupňov! Skúste to takto KVALITNE pozvárať, hoc ste aj akreditovaný a skúsený zvárač... A o zakalení a vyžíhaní na odstánenie vnútorných pnutí už potom ani nie je reč.
A kedze sa tu castejsie vedu diskusie o porovnavani jazdnych vlastnosti 362, 363 a 350 dovolim si este jeden prispevok.
Stojim si za tym, ze teoreticke odlisnosti v trakc. charakteristikach roznych rad su v praxi nepodstatne v porovnani s rozdielmi medzi 2 masinami tej istej rady, ale aj tak skusim vlastnosti jednotlivych rad zovseobecnit: 4 roky som denne cestoval vlakom z Popradu na dopravnu priemyslovku do Kosic. Dva grafikony bola na 602-ke, ktorou som chodieval domov, turnusovana rada 350. Sporadicky sa tam objavovali aj 363-ky a do toho casu nasa jedina 362.001. Musim konstatovat ze s 12-13 voznovou supravou, pri 2-3 pomalych jazdach tento vlak s 350-kou vzdy chytil po Poprad nejake minutky. 350-ky podla rusnovodica (a Zilincania chodili opatrnejsie) sa rozhybavali az okolo 80-90-ky. Takisto malokto sa storcoval behat po odporoch, aby dodrzal presne tratovu rychlost (to mali v krvi len IC-ckari). Obvykla technologia: paralel=rozjazd, udrziavanie rychlosti=seria+ shunty, ak to kleslo o 10km/h, opat vysiel na paralel. Vykon ostaval v podstate nevyuzity, 56-teho stupna sa tu, pravda, nikto ani nedotkol. Priam ako zazrak vyzeralo, ked spinava, ufulana, osarpana "nakladna" 363-ka to doviezla 2 minuty s naskokom! A poviem vam, tie uboho vyzerajuce to zvladali najlepsie. Aby som bol konkretny: v dennom turnuse 501/602 tam bola dlho 350.004 (v tom case este pred "modernizaciou") a ta bola mizerna, (2 krat sa uplne pokazila, z toho raz zacala pri vyjazde z Kosic horiet, parkrat jej odisla mot. skupina) neskor ju nahradila 350.011, ta bola solidna, dobry majster sa s nou vyrovnal priemernemu persingu. (dynamikou jazdy) Spomenute 363 chodili najma pri "vypadkoch" 350.004. Ked k 362.001 dorobili dalsiu 362.013, mal som moznost cestovat R 600. (tam boli v skusobnom 2 dnovom turnuse obe 362) Toho casu prave 362.013, jedina co viem, dosiahla 120 km/h na kratkej rovinke v stupani pri rozjazde zo SNV. Preto sa mi zda, ze 362 dosahuje optimalnejsiu taznu silu oproti 363 az okolo 100 km/h, 350 vynikne este neskor. Pri beznych podmienkach (pomale jazdy, odbocky a nizsie tratove rychlosti) si vsak myslim, ze najlepsie uplatnenie nachadza rada 363.
- 363.136 je konečne v prevádzke a vyzerá to tak, že situácia aká bola minulý rok s 362.008 po ŽOSke sa v tomto prípade opakovať nebude. Dnes išla napr. na Os 3084 (neviem či to je správne číslo, je to Os Púchov - Trenč. Teplá, v Dubnici je 15.15)