362/363
Téma o rušňoch radu 362 a 363 ZSSK, ČD a ZSSK Cargo.
Aktuálne nasadenie HDV
363.136 bola dnes znova nasadena na vlak (Os 3005), ale po tom, ci si postala v ZOSke, sa jej akosi nechce jazdit, inac povedane, pokazila sa. Priprah 363.105... Dufam, ze ju uz daju doporiadku, ale v ZOSke by sa mali tiez trochu viac posnazit, aby rusne co od nich odidu aj boli schopne jazdit...
Naposledy co robili v ZOS Vrutky opravy 362.009, 362.008 a teraz 363.136, ani jedna nebola nasadena do prevadzky tak, ze by sa hned nepokazila. Nastastie, ze na 362.005 v ZOSke nejaku velku opravu nerobili.
Matthias: dam ten prispevok o taznych silach 362 a 363 (v diskusii o 350) aj sem, aby sa to hodilo k teme :
Tazna sila sa s meniacou sa rychlostou meni (cim vyssia rychlost - alebo lepsie, cim vyssie otacky trakcnych motorov, tym nizsia tazna sila), ano, pri rozjazde je skutocne tazna sila na 362 nizsia (258 kN) oproti 363 (300 kN). Avsak to je pri rozjazde. Ja hovorim o taznej sile pri rychlosti 120 km/h a ta je skutocne na 362 vyssia ako na 363 pri tej istej rychlosti.
Zober si to takto: 362 pri 120 km/h nejde na plny vykon a trakcne motory sa otacaju pomalsie ako na 363 pri 120 km/h. Na 363 pri rychlosti 120 km/h ide rusen takmer s maximalnymi otackami trakcnych motorov.
Ak mas v profile napisanu mailovu adresu, poslem ti trakcnu charaktersitiku rusnov 162 a 163 (plati to ja pre 362 a 363), tam to budes pekne vidiet.
bubo: naco by mali 362 a 363 chodit do Zvolena? 362 a 363 su 2-systemove a na Zvolen je len 25 kV. Ale nie je pravda, ze tam nechodia. Obcas sa nejaka 362 alebo 363 prevezie do Zvolena, ak vypadne (pre poruchu a podobne) nejaka 263. Pozri dokaz: http://rail.goo.cz/railx63/foto363zssk3.html - fotka 363.146.
Matthias: malo by to znizit automaticky, rusnovodic nemusi nic robit. Ta sklzova ochrana by mala byt tak ako som ti napisal minule: na kazdej naprave snimac otacok a podla tych otacok sa vyhodnovuje sklz. Jednoducho si predstav "akoze" su na rusni 4 rychlomery (kazdy pre jednu napravu) a ak jeden z nich neukazuje rovnaku rychlost ako ostatne 3, automaticky to znizi napatie na trakcnych motoroch (resp. na tej dvojici tr.m. kde doslo ku sklzu) a tym znizi taznu silu a tym potom prestanu kolesa preklzavat.
UIC-ORE Dve otazky:
*Z coho teda pozostava sklzova ochrana na Persingu? {ak tam nie je klasicke rele}
*Ked sa nastavi prilis velky stupen pomerneho tahu, neadekvatny adheznym pomerom, dokaze regulator ARR ukocirovat preklzujucu napravu natolko, ze Persing nezabrusi? {Ide mi o to, ze ci sa v ARR da zadat pri otrasnej adhezii lubovolny pomerny tah a regulator to vyriesi, regulator sa postara... alebo zacne pindat v kabine nejaky indikator sklzu a masinista musi pohladit zadavac pomerneho tahu o par stupnov smerom nadol}
Vdaka