ŽSR - všeobecne
Diskusia o správcovi slovenskej železničnej infraštruktúry.
Vdaka za info o tych poruchach. Co sa tyka Plzne, skor som mal na mysli usek Praha-Beroun, casty vyskyt samovrahov, lomy kolaje, poruchy zab zar ci troleja...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780749/
jencik: Tých porúch ZZ je na Slovensku asi toľko isto. Ale tým, že je na Slovensku výrazne menej tratí s diaľkovým ovládaním a tam kde to diaľkové ovládanie je, je to ZZ také aké tam dali (t.j. maximálne autohradlá) a aj tých vlakov je pomerne málo, tak sa tá porucha ZZ spravidla nejak vyjazdí aj bez ZZ. Kdežto v ČR na koridore je pri tom množstve vlakov i len jeden obsadený obvod na autobloku príčinou "malej katastrofy".
Plzeň smerom na Prahu je o tom, že sa tam pracuje a podchvíľou tam niečo prekopnú...
Plzeň smerom na Prahu je o tom, že sa tam pracuje a podchvíľou tam niečo prekopnú...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780747/
Slovensko bolo v Uhorsku najvyspelejsou castou podobne ako Cesko v Rakusku. Akurat ten rozdiel medzi.priemyselnym Rakuskom a polnohosp. Uhorskom bol znacny. Co sa tyka rusnovodicov, v Cesku sa teraz maju vyrovnavat mzdy medzi CDC a CD na 35k, na Slovensku je priemer okolo 800 eur. U SZDC by maju viac samovrahov, poruch zab zar a trolejoveho vedenia, Plzen by o tom vedela svoje smerom.na Prahu. Zato vyluky maju solidne organizovane a viac investuju do trati. Teraz dokonca ukoncili vojnu kategorii, kto pojde rychlejsie ma prednost. Hlavne ako zakaznik mam v Cesku pocit, ze maju o.mna zaujem, to na Slovensku velmi nevidim, ci uz je to v podobe reko koridorovych stanic, cesty samotnej atd, ale mozno len zle useky vyberam.
Co sa tyka porovnavania BA a ZSSK, neporovnatelne. Pilot toho musi ovladat ovela viac ako rusnovodic... Plus BA lietaju za komercne ceny.
Co sa tyka porovnavania BA a ZSSK, neporovnatelne. Pilot toho musi ovladat ovela viac ako rusnovodic... Plus BA lietaju za komercne ceny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780746/
Tak zamestnanci ŽSR si v r.2016 výrazne polepšia.Zvýšenie platov o 30 EUR ...No len aby sa aj starali o trate,hlavne č.180 a 150.Štátna spoločnosť má asi dosť peňazí na takéto výrazné navýšenie mzdových tarifov.Pre porovnanie,u ČD sa zamestnanci možu tešiť na zvýšenie len o 1,7 %
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780739/
Splinter na Slovensku je redšia sieť aj na rovine. ...ani v Čechách neboli zrovna ideálne sklonove pomery.No a ďalej je to predsa všeobecne známe že Slovensko bolo v Uhorsku zaostala krajina, Čechy naopak za Rakúska priemyselná krajina....to sa muselo prejaviť aj v dĺžke žel . tratí. Slovensko vďačí za rozvoj železníc vzniku ČSR a nutnosti vybudovania nových trati v smere zapad-vychod .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780632/
Keď už porovnávate Česko so Slovenskom - čo takto porovnávať aj štruktúru osídlenia, morfológiu krajiny, hospodárske podmienky pri budovaní železníc na konci 19ho storočia?? Lebo Slovensko je oveľa hornatejšie než Česko, obyvateľstvo je viac "zahnané" - koncentrované do údolí a tam sa dá lepšie obslúžiť kratšími linkami, trebárs tými železnicami s relatívne málo odbočkami. Takisto keď sa budovali železnice na konci predminulého storočia, vtedy sa proste neriešilo nejaké cestovanie za prácou a traťová rýchlosť, neviem ako to bolo vtedy v Česku, ale u nás vtedy tam 90% dospelého obyvateľstva pracovalo na poli či v lese za vlastnou dedinou a nejaké dochádzanie - keď mal niekto na vlak pár kilometrov, tak tých pár kilometrov prešiel pešo bez reptania. Dnes sa doba zmenila a podľa reálii 19ho storočia sa v 21om storočí asi ťažko bude fungovať
Ja len toľko, že Slovensko je úplne iná krajina než Česko aby sa dali porovnávať podmienky, u nás je predsa obyvateľstvo viac pokope v pár údoliach, ktoré sa dá lepšie pokryť pár linkami. Takže 100km trate v SR kľudne obslúži viac obyvateľov než 100km trate v ČR v priemere. Len tak na úvahu, koľko percent obyvateľstva a koľko percent hospodárskej aktivity alebo aktivít cestovného ruchu krajiny sa odohráva napr. popri hlavnom koridore?? Všetky najväčšie mestá SR okrem Nitry, Prievidze, Banskej Bystrice či Zvolena sa dajú spojiť jednou čiarou dlhou 445km
Ja len toľko, že Slovensko je úplne iná krajina než Česko aby sa dali porovnávať podmienky, u nás je predsa obyvateľstvo viac pokope v pár údoliach, ktoré sa dá lepšie pokryť pár linkami. Takže 100km trate v SR kľudne obslúži viac obyvateľov než 100km trate v ČR v priemere. Len tak na úvahu, koľko percent obyvateľstva a koľko percent hospodárskej aktivity alebo aktivít cestovného ruchu krajiny sa odohráva napr. popri hlavnom koridore?? Všetky najväčšie mestá SR okrem Nitry, Prievidze, Banskej Bystrice či Zvolena sa dajú spojiť jednou čiarou dlhou 445km
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780624/
Jeho tak zaujíma, kde by kupil dobrý a kvalitný fet
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780623/
Dobre teda. Čo bolo, to bolo. Čo sa stalo, nech sa stalo. Ale máte teda dnes nejakú štartovaciu rovinu. Kam teda železnica na SVK speje? Kto Slovákov teraz núti pokračovať v kurze predošlých päťročníc? Budem to volať štát, pretože v globále sa jedna o ministerstvo, kraje, okresy, obce, ŽSR, ZSSK, ... Jeden sa vyhovára na druhého, tretí čaká, že rozhodne štvrtý, piaty je lemplák, šiesty sa bojí, ...
Zásadne súhlasím s tým, že problémy treba personifikovať, a pýtať sa kto, kto, kto??? Lebo funguje kolektívna vina, za ktorú sa všetko schová a nik nie je potrestaný za svoju lajbláckosť. Ale na SVK je to už v takom štádiu, že zlyhávajú celé inštitúcie, firmy. Preto vravím štát. Na drobné to proste neviem rozmeniť...
Zásadne súhlasím s tým, že problémy treba personifikovať, a pýtať sa kto, kto, kto??? Lebo funguje kolektívna vina, za ktorú sa všetko schová a nik nie je potrestaný za svoju lajbláckosť. Ale na SVK je to už v takom štádiu, že zlyhávajú celé inštitúcie, firmy. Preto vravím štát. Na drobné to proste neviem rozmeniť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780615/
nemusel si sa pán matematik až tak zaťažovať.....aspoň som rád že si pochopil že 10 km na Slovensku nie je to isté ako 20 v Cechách...ale kedže je to len o tom aby si dokázal svoju genialitu fyzicky je naozaj možné že v počte km sa zrušilo v Cechách viac ,dúfam že toto konštatovanie zdvihlo tvoje ego a vynahradilo Ti stratený čas dokazovaním veci ktorá bola v danej teme len okrajová...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780490/
Nech trochu skritizujem aj sám seba, pridám niekoľko pohľadov na to, prečo môže byť číslo vypočítané štýlom "percentuálna zmena dĺžky siete s osobnou dopravou" zavádzajúce:
- Na jednej strane sa môže zdať, že pokles o 2% je dvojnásobkom poklesu o 1%, lenže na druhej strane je možné tvrdiť, že obe čísla sú vlastne len zanedbateľnou kvapkou v mori vzhľadom na celkovú dĺžku siete. V každom prípade však oba pohľady potvrdzujú nepravdivosť pôvodného tvrdenia "na Slovensku sa rušilo viac ako v Čechách"
- Pohľad zameraný len na zmeny v dĺžke siete vôbec nezohľadňuje, koľko obyvateľov naozaj prišlo o možnosť využívať osobnú železničnú dopravu. V prípade hromadného sťahovania z vidieka do miest sa celkové percento obyvateľov s prístupom k železnici mohlo aj napriek rušeniu tratí prakticky zvýšiť. Problémom je, že na overenie takéhoto tvrdenia treba preštudovať oveľa viac údajov, než len jednoduchý. zoznam tratí so zrušenou dopravou
- Zo zmeny dĺžky prevádzkovanej siete sa nedá zistiť nič o kvalite zostávajúcej dopravy - zlepšila sa hustota spojenia na prevádzkovanej sieti alebo nie, boli tam zrušené alebo pridané zastávky, bola na zrušených úsekoch zavedená adekvátna náhradná doprava alebo nie, do akej miery ovplyvnilo zrušenie prípojných vlakov na vedľajších tratiach dopravu na hlavných? Opäť vyžaduje na adekvátne zhodnotenie štúdium značného množstva údajov.
Námetov na zamyslenie je dosť, o to je smutnejšie, keď sa tu miesto analýzy skutočného stavu objavujú dokola stále tie isté frázy "podložené" tvrdeniami v hrubom rozpore s realitou či naivné akože filozofické mudrovanie...
- Na jednej strane sa môže zdať, že pokles o 2% je dvojnásobkom poklesu o 1%, lenže na druhej strane je možné tvrdiť, že obe čísla sú vlastne len zanedbateľnou kvapkou v mori vzhľadom na celkovú dĺžku siete. V každom prípade však oba pohľady potvrdzujú nepravdivosť pôvodného tvrdenia "na Slovensku sa rušilo viac ako v Čechách"
- Pohľad zameraný len na zmeny v dĺžke siete vôbec nezohľadňuje, koľko obyvateľov naozaj prišlo o možnosť využívať osobnú železničnú dopravu. V prípade hromadného sťahovania z vidieka do miest sa celkové percento obyvateľov s prístupom k železnici mohlo aj napriek rušeniu tratí prakticky zvýšiť. Problémom je, že na overenie takéhoto tvrdenia treba preštudovať oveľa viac údajov, než len jednoduchý. zoznam tratí so zrušenou dopravou
- Zo zmeny dĺžky prevádzkovanej siete sa nedá zistiť nič o kvalite zostávajúcej dopravy - zlepšila sa hustota spojenia na prevádzkovanej sieti alebo nie, boli tam zrušené alebo pridané zastávky, bola na zrušených úsekoch zavedená adekvátna náhradná doprava alebo nie, do akej miery ovplyvnilo zrušenie prípojných vlakov na vedľajších tratiach dopravu na hlavných? Opäť vyžaduje na adekvátne zhodnotenie štúdium značného množstva údajov.
Námetov na zamyslenie je dosť, o to je smutnejšie, keď sa tu miesto analýzy skutočného stavu objavujú dokola stále tie isté frázy "podložené" tvrdeniami v hrubom rozpore s realitou či naivné akože filozofické mudrovanie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780489/
Ako som to vyrátal, je tam jednoznačne napísané a zohľadňuje to aj hustotu siete. Dá sa samozrejme zvoliť aj iný spôsob výpočtu a nebránim sa tomu, ak sem niekto takýto výpočet pridá. Obohratá platňa je však toho evidentne neschopná, od nej sa jakživ žiadneho konkrétneho čísla nedočkáme...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780479/
brano čo tak to rátať na hustotu siete...kedže v Cechách je 3x viac km železníc
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780478/
"100 km od Prahy je už dosť"
Napísal som tam "do 100 km", čo môže byť napríklad aj 50. Len to by chcelo vedieť chápať písaný text, však? V každom prípade aj tých 100 km je dnes bežná vzdialenosť na denné dochádzanie do práce či jednodňové výlety.
"čo ten percentualny pomer"
V období 1960-1989 poklesla celková dĺžka tratí ČSD s pravidelnou osobnou dopravou na území dnešnej SR približne o 1%, na území dnešnej ČR približne o 2%. Alebo nie a vymýšľam si? Čo tak konečne miesto trepania obohratých fráz dokola aspoň raz vziať do ruky kalkulačku a prepočítať si to sám?
Napísal som tam "do 100 km", čo môže byť napríklad aj 50. Len to by chcelo vedieť chápať písaný text, však? V každom prípade aj tých 100 km je dnes bežná vzdialenosť na denné dochádzanie do práce či jednodňové výlety.
"čo ten percentualny pomer"
V období 1960-1989 poklesla celková dĺžka tratí ČSD s pravidelnou osobnou dopravou na území dnešnej SR približne o 1%, na území dnešnej ČR približne o 2%. Alebo nie a vymýšľam si? Čo tak konečne miesto trepania obohratých fráz dokola aspoň raz vziať do ruky kalkulačku a prepočítať si to sám?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780474/
to je zaujímavé ako jednoduché konštatovanie že vlaky prestali jazdiť do Samorína a Stupavy za čias CSSR teda začiatok ich zániku vznikol v tej dobe a teda z Prahy lebo tam sa rozhodovalo dokáže naštartovať ludí o ubližovaní a neubližovaní....
Samozrejme že teraz sa na nikoho chvalabohu nemôžme vyhovárať nikto nikoho nebrzdí v rozlete či nikto nikoho neokrada ked tak si každý kradne na svojom....je k tomu ešte treba niečo dodať?
Ale je jednoducho pravda že na Slovensku už z čias tkzv totality mala železničná os doprava menšiu nazvyme to popularitu ako v Cechách aj ked boli približne rovnaké podmienky...a to sa odzrkadlilo aj na vývoji po rozdelení...Slovenské železnice boli chápané ako jedna velká čierna diera ktoré sa treba rýchlo zreformovať a kedže návod dal MMF tak to aj dopadlo...nechcem ísť do detailov ktoré má Braňo tak rád..ale jednoducho v Cechach to robiť nemuseli. To zase nemá byť vyhováranie na MMF len holé fakty ako tie že tí noví ludia na ministerstve museli vôbec vysvetlovať,dokazovať že železnica má zmysel...lebo naše ministerstvo financií s ňou moc nerátalo....a čo sa nejakého super rozvoja ani neráta.Traťovák nato povie ale ved to štát....ale to tak nie je rozhodujú ludia,štát bude fungovať so železnicou a môže aj bez nej.....mám pocit že ludia z Ciech nechápu že tu ide o holé prežitie železnice v akom takom štandarte.......a aby sa to zmenilo treba silnejšie občianske aktivity a nato nie sú ludia lebo tema železnice ich neoslovuje......ved ste to niektorí tak skúšali tie Dražovce dať to povedomia,medií..robiť niečo no a televizia či print media len sucho skonštatovali holý fakt so stanoviskom ministerstva...však ked bude treba......
alebo aktivisti ktorí chceli obnoviť os dopravu zo ZV do Siah spisali peticie snažili sa..prišli na ministerstvo to im dalo cenový výmer za nové perony a sa stiahli lebo sa vyrobil nový problem čo natom že určite možno zastavujú dodnes niektoré vlaky na takých istých peronoch na iných tratiach...norma je norma a teraz dobre poslúžila.....a opäť sa to hodilo do koša....ale keby skutočne bola vôla šišej verejnosti nielen nadšencov tak by to vyzeralo inak...Ale nie je
Brano vedel som že nesklameš.....len 100 km od Prahy je už dosť ...a čo ten percentualny pomer
Samozrejme že teraz sa na nikoho chvalabohu nemôžme vyhovárať nikto nikoho nebrzdí v rozlete či nikto nikoho neokrada ked tak si každý kradne na svojom....je k tomu ešte treba niečo dodať?
Ale je jednoducho pravda že na Slovensku už z čias tkzv totality mala železničná os doprava menšiu nazvyme to popularitu ako v Cechách aj ked boli približne rovnaké podmienky...a to sa odzrkadlilo aj na vývoji po rozdelení...Slovenské železnice boli chápané ako jedna velká čierna diera ktoré sa treba rýchlo zreformovať a kedže návod dal MMF tak to aj dopadlo...nechcem ísť do detailov ktoré má Braňo tak rád..ale jednoducho v Cechach to robiť nemuseli. To zase nemá byť vyhováranie na MMF len holé fakty ako tie že tí noví ludia na ministerstve museli vôbec vysvetlovať,dokazovať že železnica má zmysel...lebo naše ministerstvo financií s ňou moc nerátalo....a čo sa nejakého super rozvoja ani neráta.Traťovák nato povie ale ved to štát....ale to tak nie je rozhodujú ludia,štát bude fungovať so železnicou a môže aj bez nej.....mám pocit že ludia z Ciech nechápu že tu ide o holé prežitie železnice v akom takom štandarte.......a aby sa to zmenilo treba silnejšie občianske aktivity a nato nie sú ludia lebo tema železnice ich neoslovuje......ved ste to niektorí tak skúšali tie Dražovce dať to povedomia,medií..robiť niečo no a televizia či print media len sucho skonštatovali holý fakt so stanoviskom ministerstva...však ked bude treba......
alebo aktivisti ktorí chceli obnoviť os dopravu zo ZV do Siah spisali peticie snažili sa..prišli na ministerstvo to im dalo cenový výmer za nové perony a sa stiahli lebo sa vyrobil nový problem čo natom že určite možno zastavujú dodnes niektoré vlaky na takých istých peronoch na iných tratiach...norma je norma a teraz dobre poslúžila.....a opäť sa to hodilo do koša....ale keby skutočne bola vôla šišej verejnosti nielen nadšencov tak by to vyzeralo inak...Ale nie je
Brano vedel som že nesklameš.....len 100 km od Prahy je už dosť ...a čo ten percentualny pomer
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780470/
Zamcan:
Na to, ze si zelezniciar profesional, dokonca, ak ma pamat neklame, iba o pol roka mladsi ako ja, ma len udivuje, ze ja, zelezniciar amater, mam o CSD lepsi prehlad.
-----------------------------------------------------
Ad citliva struna - po navrate socializmu rozhodne netuzim, ale tak isto nie som spokojny s tym, co sa tu od rozdelenia republiky vyvinulo. Demokracia to nie je, skor partokracia riadena oligarchami. A proti tomu budem vzdy.
Videl som zdevastovane (rozkradnute, rozbite) Gruzinsko. Ludia su ok, ale aj tak by som sa nechcel takeho stavu dozit. Videl som Macedonsko...
Ked som niekde sluzobne, vidim viac ako to pozlatko....
Ja budem mat radsej za vzor krajiny, kde to funguje lepsie. A neboj sa, aj v tych kapitalistickych krajinach vidim vselico.... Ale vzdy to tam nejako lepsie funguje ako u nas. Nepotrebujem sa utesovat tym, ze sme dobri, len nam furt niekto "ublizuje." Ublizujeme sami sebe...
Na to, ze si zelezniciar profesional, dokonca, ak ma pamat neklame, iba o pol roka mladsi ako ja, ma len udivuje, ze ja, zelezniciar amater, mam o CSD lepsi prehlad.
-----------------------------------------------------
Ad citliva struna - po navrate socializmu rozhodne netuzim, ale tak isto nie som spokojny s tym, co sa tu od rozdelenia republiky vyvinulo. Demokracia to nie je, skor partokracia riadena oligarchami. A proti tomu budem vzdy.
Videl som zdevastovane (rozkradnute, rozbite) Gruzinsko. Ludia su ok, ale aj tak by som sa nechcel takeho stavu dozit. Videl som Macedonsko...
Ked som niekde sluzobne, vidim viac ako to pozlatko....
Ja budem mat radsej za vzor krajiny, kde to funguje lepsie. A neboj sa, aj v tych kapitalistickych krajinach vidim vselico.... Ale vzdy to tam nejako lepsie funguje ako u nas. Nepotrebujem sa utesovat tym, ze sme dobri, len nam furt niekto "ublizuje." Ublizujeme sami sebe...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780427/
Nové zastávky od vzniku SR - Žilina Solinky (spomenul aj traťovák), Zbyňov, Drienovská Nová Ves obec, Veľká Lomnica - Golf, Kvetoslavov zastávka (dokonca ešte pred príchodom RJ!), absurdnosť typu Moldava nad Bodvou mesto neviem, či sa ráta, keďže približne na tom istom mieste zastávka už bola, možno by sa ešte našlo niečo ďalšie.
Napriek pár vymenovaným prípadom by som v tomto bode mohol súhlasiť, čo sa týka nových zastávok, ŽSR a ostatní kompetentní spia na vavrínoch - lenže teraz už sa na žiadnu Prahu vyhovoriť nedá, pes je dávno zakopaný len u nás doma.
Napriek pár vymenovaným prípadom by som v tomto bode mohol súhlasiť, čo sa týka nových zastávok, ŽSR a ostatní kompetentní spia na vavrínoch - lenže teraz už sa na žiadnu Prahu vyhovoriť nedá, pes je dávno zakopaný len u nás doma.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/780422/
Podobne je teraz takmer súvislé obmedzenie na 50 km/h v celom úseku Český Těšín - Dětmarovice.