Periodické odborné skúšky
Určite nočná mora nejedného železničiara. Nestačilo by, keby sa chodilo na POS napríklad každých 5 rokov namiesto doterajších troch? Má význam, aby napr. výpravca z malej lokálnej staničky vedel úplne všetko o reléovkach, autobloku a pod. a vôbec s tým neprichádza do styku? Už keď skúšky, tak z toho, s čím ten ktorý zamestnanec pracuje. Aj ten kopec predpisov ešte z éry ČSD by sa mohol zmenšiť na to najpodstatnejšie. Čo vy na to, železničiari a vy ostatní?
Veľa sa píše o tom,čo výpravca musí vedieť,ale nikde už nikto nechce počuť,aby tomu zodpovedalo adekvátne ohodnotenie. Ak by bolo zohľadnené finančné ohodnotenie za znalosť ustanovení predpisov,tak verím tomu,že niekto by potom aj znížil rozsah znalostí.Výpravca má skoro v každom predpise pomaly úplnú znalosť, ale nie je to nikde zohľadnené. Ak si predstavím, akú hromadu predpisov som mal doma,keď som mal preskúšanie,tak toho bolo dosť. Pomaly by som to prirovnal ku štátniciam na VŠ. V súčasnej dobe sa aspoň znalosti z prepravy znížili,čo si myslím,že je dobré,nakoľko nie je možné ani sledovať tie zmeny,ktoré sa tam dejú.
add: Mrkva - ťažko porovnávať POS a vodičák, to je ako o voze a o koze. Riadiace funkcie (predpokladám, že aj ty si v nej) si skutočne presadili 5-ročné obdobie POS, zatiaľ čo ostatným ponechali 3-ročné. Iste, keď je v D1, D2, atď napr. úplna znalosť pre výpravcu, tak nech ju ovláda, o tom niet pochýb. Mne ide skôr o technickú časť, keď výpravcu, čo robí 40 rokov na stanici s miestne prestavovanými výhybkami a nezávislými návestidlami idú na posledných skúškach skúšať obsluhu a poruchy na reléovke a autobloku. Tam by sa mal zmeniť systém skúšania.
Ty si to nepochopil. Aká horlivosť? To je vec profesionality. Veď to je to isté ako keby si chcel vodičák a z testov si si vyberal len ustanovenia o jazde po diaľnici, lebo ty nikam inam nepôjdeš!
Ja sám, pokiaľ som bol pri tom som navrhoval dlhší cyklus POS aj s iným systémom skúšania. To by si musel poznať tie štruktúry na GR.
Druhá vec je tá, s ktorou úplne súhlasím, že ani výpravca nemusí mať rozsah znalostí ÚPLNÝ v každom predpise. To je len výsledok liknavosti tých, ktorí zodpovedajú za predpisy a tých, ktorí rozbili tvorbu predpisov na ŽSR.
Je rozdiel naučiť sa jednu vyhlášku z cestnej premávky a naučiť sa 10 takých hrubých predpisov, obzvlášť keď s tým človek neprichádza do styku a vyžaduje sa to od neho ..
Predpis Ž1 je v obehu v elektronickej podobe, zatiaľ ale ešte neplatí.
Preskusanie kazde tri roky je celkom prijatelne.
Poznam podniky, kde vstci zamestnanci,kt. vedu podnikove vozidla, chodia na kazdorocne preskusanie z predpisov a jazdy. Inak na sluzobnu cestu auto nedostanu, dokonca akakolvek jazda nepreskusanim zamestnancom pri sluzobnej ceste ide na vrub vsetkym kolegom v aute. Ide o skupinu B a obycajne sluzobne Octavie!!!