Periodické odborné skúšky
Určite nočná mora nejedného železničiara. Nestačilo by, keby sa chodilo na POS napríklad každých 5 rokov namiesto doterajších troch? Má význam, aby napr. výpravca z malej lokálnej staničky vedel úplne všetko o reléovkach, autobloku a pod. a vôbec s tým neprichádza do styku? Už keď skúšky, tak z toho, s čím ten ktorý zamestnanec pracuje. Aj ten kopec predpisov ešte z éry ČSD by sa mohol zmenšiť na to najpodstatnejšie. Čo vy na to, železničiari a vy ostatní?
Plne Ťa chápem a súcitím s Tebou. Ja som mal takéto depresívne a znechucujúce obdobie , keď som mal za sebou 10 rokov praxe. A súviselo to s celkovou atmosférou v podniku, spoločnosti, a na konkrétnom pracovisku. Odvtedy mám hypertenziu, ale úspešne sa liečim. Tiež som pracoval v staniciach, kde som bol zaradený do 10-11. platovej triedy. A nakoľko som nemal knižôčku tej správnej farby a názvu , ktorú som ani nechcel mať, zostal som v tom istom zaradení až do penzie, chvalabohu. Vydržal som to spolu dohromady 41,5 roka. A teraz sedím za pc v kresle a je mi dobre.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119365/
Ad Vihorlat:
Čo sa týka Tvojho 1. príspevku, tak predpis Ž1 má nejaké muchy (gestor sa ich bude snažiť odstrániť zmenou), ale tvrdiť, že nie je dobrý je scestné, lebo zjednodušil množstvo vecí a veľa zbytočných predpisov zrušil. Niekomu môže vadiť, že sú situácie, ktoré musí zamestnanec riešiť vlastnou hlavou v súvislostiach Ž1, že všetko nemá podané ako na striebornom podnose. Ale to je podtitul predpisu - samostatne, zodpovedne a bezpečne. Nehádž hneď flintu do žita.
Ďalej, ak sa k Tebe náhodou nedostala informácia o D17, tak ju poskytujem: nový predpis (úplne nový v zmysle vyhl. 250/97 Z. z. a nie žiaden polepený) bol vydaný k 1.1.2004, bol riadne preškolený podľa rozsahu znalostí.
A čo sa týka virtuálnej účasti na PŠ v Čechách, musím Ti povedať, že niekto si z Teba šeredne vystrelil. Aspoň v tomto okamihu. Áno, niečo sa pripravuje, ale to aj u nás. Hovorí sa tomu e-learning. Stačí vydržať.
No a k Tvojmu 2. príspevku citácia z predpisu Ž1 ohľadne umiestnenia návestidla na vzdialenosť kratšiu ako je zábrzdná, pokiaľ miestne pomery nezaručujú bezpečné zastavenie vlaku pred návestidlom zakazujúcim jazdu.
72. Na návestidlách umiestnených na zaèiatku kratšej vzdialenosti ako je zábrzdná vzdialenosť a miestne pomery nezaručujú, že vlak zastaví alebo náležite zníži rýchlosť, potrebné zníženie rýchlosti musí byť predzvestené na návestidle umiestnenom minimálne na zábrzdnú vzdialenosť. Na návestidle umiestnenom na začiatku kratšej vzdialenosti ako je zábrzdná vzdialenosť, je
každá návesť nariaďujúca ďalšie znižovanie rýchlosti doplnená bielym svetlom (plní funkciu opakovacej svetelnej predzvesti). Ak nie je na návestidle umiestnenom na konci kratšej vzdialenosti ako je zábrzdná vzdialenosť návestené znižovanie rýchlosti (okrem opakovanej
návesti Výstraha), prípadne ak je na takom návestidle návestená rýchlosť
vyššia, nesvieti na predchádzajúcom návestidle doplňujúce biele svetlo.
Asi toľko, howgh si zatiaľ nechaj, niet dôvodu zutekať.
Čo sa týka Tvojho 1. príspevku, tak predpis Ž1 má nejaké muchy (gestor sa ich bude snažiť odstrániť zmenou), ale tvrdiť, že nie je dobrý je scestné, lebo zjednodušil množstvo vecí a veľa zbytočných predpisov zrušil. Niekomu môže vadiť, že sú situácie, ktoré musí zamestnanec riešiť vlastnou hlavou v súvislostiach Ž1, že všetko nemá podané ako na striebornom podnose. Ale to je podtitul predpisu - samostatne, zodpovedne a bezpečne. Nehádž hneď flintu do žita.
Ďalej, ak sa k Tebe náhodou nedostala informácia o D17, tak ju poskytujem: nový predpis (úplne nový v zmysle vyhl. 250/97 Z. z. a nie žiaden polepený) bol vydaný k 1.1.2004, bol riadne preškolený podľa rozsahu znalostí.
A čo sa týka virtuálnej účasti na PŠ v Čechách, musím Ti povedať, že niekto si z Teba šeredne vystrelil. Aspoň v tomto okamihu. Áno, niečo sa pripravuje, ale to aj u nás. Hovorí sa tomu e-learning. Stačí vydržať.
No a k Tvojmu 2. príspevku citácia z predpisu Ž1 ohľadne umiestnenia návestidla na vzdialenosť kratšiu ako je zábrzdná, pokiaľ miestne pomery nezaručujú bezpečné zastavenie vlaku pred návestidlom zakazujúcim jazdu.
72. Na návestidlách umiestnených na zaèiatku kratšej vzdialenosti ako je zábrzdná vzdialenosť a miestne pomery nezaručujú, že vlak zastaví alebo náležite zníži rýchlosť, potrebné zníženie rýchlosti musí byť predzvestené na návestidle umiestnenom minimálne na zábrzdnú vzdialenosť. Na návestidle umiestnenom na začiatku kratšej vzdialenosti ako je zábrzdná vzdialenosť, je
každá návesť nariaďujúca ďalšie znižovanie rýchlosti doplnená bielym svetlom (plní funkciu opakovacej svetelnej predzvesti). Ak nie je na návestidle umiestnenom na konci kratšej vzdialenosti ako je zábrzdná vzdialenosť návestené znižovanie rýchlosti (okrem opakovanej
návesti Výstraha), prípadne ak je na takom návestidle návestená rýchlosť
vyššia, nesvieti na predchádzajúcom návestidle doplňujúce biele svetlo.
Asi toľko, howgh si zatiaľ nechaj, niet dôvodu zutekať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119355/
Ešte kontrolná otázka
Návesť "Opakovanie návesti Výstraha" (biele a žlté svetlo) je na vchodovom návestidle. Môžem sa blížiť k takejto návesti rýchlosťou vyššou ako 40 a aj na túto návesť touto vyššou rýchlosťou ísť? Podľa mňa môžem, lebo máme rýchlostnú návestnú sústavu a tá mi dolným žltým svetlom ktoré pri uvedenej návesti nesvieti, neprikazuje ísť 40-kou. Aké je však moje prekvapenie, keď sa mi "pred nosom" táto návesť zmení na "40 a výstraha" (dve žlté svetlá). Takže návestný znak mi vlastne dodatočne zníži "pred nosom" povolenú rýchlosť z pôvodnej traťovej na 40. Tvrdím že takúto zmenu zakazoval článok v D1 a zakazuje ju aj článok 90 Ž1. Ako sa pozeráte na tento problém? Sám najvyšší zabezpečovák (tvrdohlavý jak mulica) na GR povedal, že to je dobre že to tak má byť a basta, darmo som mu starou TNŽ 342620 šermoval pred nosom a tabuľky návestenia ukazoval s tým, že namiesto "Opakovanie výstraha" tam má prvotne svietiť "40 a opakovanie výstraha" ktoré sa potom nekonfliktne zmení na "40 a výstraha" (len biela zhasne). Takže preto ma železnica prestala baviť, nemá záujem o ľudí čo niečo chcú a vedia, stačí len prísť a odsedieť si zmenu, ja to už tiež tak robím lebo nemá to význam. Howgh.
Návesť "Opakovanie návesti Výstraha" (biele a žlté svetlo) je na vchodovom návestidle. Môžem sa blížiť k takejto návesti rýchlosťou vyššou ako 40 a aj na túto návesť touto vyššou rýchlosťou ísť? Podľa mňa môžem, lebo máme rýchlostnú návestnú sústavu a tá mi dolným žltým svetlom ktoré pri uvedenej návesti nesvieti, neprikazuje ísť 40-kou. Aké je však moje prekvapenie, keď sa mi "pred nosom" táto návesť zmení na "40 a výstraha" (dve žlté svetlá). Takže návestný znak mi vlastne dodatočne zníži "pred nosom" povolenú rýchlosť z pôvodnej traťovej na 40. Tvrdím že takúto zmenu zakazoval článok v D1 a zakazuje ju aj článok 90 Ž1. Ako sa pozeráte na tento problém? Sám najvyšší zabezpečovák (tvrdohlavý jak mulica) na GR povedal, že to je dobre že to tak má byť a basta, darmo som mu starou TNŽ 342620 šermoval pred nosom a tabuľky návestenia ukazoval s tým, že namiesto "Opakovanie výstraha" tam má prvotne svietiť "40 a opakovanie výstraha" ktoré sa potom nekonfliktne zmení na "40 a výstraha" (len biela zhasne). Takže preto ma železnica prestala baviť, nemá záujem o ľudí čo niečo chcú a vedia, stačí len prísť a odsedieť si zmenu, ja to už tiež tak robím lebo nemá to význam. Howgh.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119353/
Profesor poviem to takto...
Pre mňa, nadšenca železnice od 12 rokov veku, je napríklad nová Ž1 sklamaním. Posledných 12 rokov robím ako výpravca v 11-ke triede, takže je jasné v akých asi staniciach. Chápem, že najmä problematika delenia železnice urobila svoje, ale mám dojem, a povedal som to aj gestorovi Ž1, že nad pár vecami sa vôbec nerozmýšľalo. Tak som si povedal, že sa mojej obľúbenej železnice ako celoživotnej lásky, musím vzdať, lebo mi prestala robiť radosť...
K POS. Dávnejšie som tu písal, že niektoré predpisy sa nedajú zohnať, takú D17 (poplátanú - polepenú) by som chcel mať v osobnom vlastníctve, ale zrejme je to neriešiteľný problém dať zamestnancom k dispozícii elektronickú knižnicu s predpismi. Kto by mal záujem, stiahol by si.
Neviem ako to majú (bývalí) bratia češi, ale tam sa vraj na pravidelné povinné školenie dá "chodiť" aj cez internet, trošku by to chcelo dať dole klapky z očí a oživiť rybník lebo je to mŕtve, toť vsjo.
Pre mňa, nadšenca železnice od 12 rokov veku, je napríklad nová Ž1 sklamaním. Posledných 12 rokov robím ako výpravca v 11-ke triede, takže je jasné v akých asi staniciach. Chápem, že najmä problematika delenia železnice urobila svoje, ale mám dojem, a povedal som to aj gestorovi Ž1, že nad pár vecami sa vôbec nerozmýšľalo. Tak som si povedal, že sa mojej obľúbenej železnice ako celoživotnej lásky, musím vzdať, lebo mi prestala robiť radosť...
K POS. Dávnejšie som tu písal, že niektoré predpisy sa nedajú zohnať, takú D17 (poplátanú - polepenú) by som chcel mať v osobnom vlastníctve, ale zrejme je to neriešiteľný problém dať zamestnancom k dispozícii elektronickú knižnicu s predpismi. Kto by mal záujem, stiahol by si.
Neviem ako to majú (bývalí) bratia češi, ale tam sa vraj na pravidelné povinné školenie dá "chodiť" aj cez internet, trošku by to chcelo dať dole klapky z očí a oživiť rybník lebo je to mŕtve, toť vsjo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119346/
čo sa týka tvorby predpisov je problematika naozaj veľmi široká. Dôležitou otázkou zostáva ako sme sa s meniacou sa situáciou dokázali vyrovnať (selekcia ŽSR, neskôr ZSSK, prechod kompetencií a personálu, atď) s predpismi, ktoré sú prežité a neodzrkadľujú dynamiku vývinu, t. j. či sme tie neplatné už zrušili, či sme ich v prípade potreby nahradili, či sme vytvorili úplné nové, či sme zmenili tie pasáže, ktoré sú už neaktuálne a či vôbec je kompetenčné ustanovenie, ktoré predpisy pre ktorú firmu platia atď, atď. Okrem toho sa obaja najväčší dopravcovia ako naznačil cvičák boria s personálnym obsadením predpisových oddelení. A to ich ešte prednedávnom mali rozsekané na množstvo útvarov a ľudí, ktorí nemali možnosť vzájomne kooperovať. A to nehovorím o ostatných dopravcoch, tí jednoducho poväčšine ani netušia, že sú veci, ktoré by si mali poriešiť (napr. čl. 1405 Ž1). A v takejto situácii sú POS obsahovo niekedy poľom neoraným. Organizačne je to v poriadku. Alebo je to inak?
Ad Vihorlat:
prosím, skús mi seriózne vysvetliť ako si myslel poznámku, že to majú v rukách ,,stále tí istí ľudia. Ozaj ma to zaujíma. Neviem, či je to chvála alebo hana.
Ad Vihorlat:
prosím, skús mi seriózne vysvetliť ako si myslel poznámku, že to majú v rukách ,,stále tí istí ľudia. Ozaj ma to zaujíma. Neviem, či je to chvála alebo hana.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119338/
Ešte jedná reakcia ku tvorbe predpisov :
Treba otvorene priznať , že nemáme u nás dostatočný mozgový potenciál , ktorý by pracoval na takzvanej modernizácií predpisu , z toho titulu máme ešte veľa predpisov z čias federálu , ale to je tím že v Prave bol sústredený ten mozgový potenciál . Predpis môže tvoriť len človek v teame , ktorý má na to intelekt i prax v danom obore a hlavne chuť . A mám dojem , že tích ľudí je menej a menej . takže asi aj tam by som hľadal príčiny tohoto stavu v niektorých oblastiach
Treba otvorene priznať , že nemáme u nás dostatočný mozgový potenciál , ktorý by pracoval na takzvanej modernizácií predpisu , z toho titulu máme ešte veľa predpisov z čias federálu , ale to je tím že v Prave bol sústredený ten mozgový potenciál . Predpis môže tvoriť len človek v teame , ktorý má na to intelekt i prax v danom obore a hlavne chuť . A mám dojem , že tích ľudí je menej a menej . takže asi aj tam by som hľadal príčiny tohoto stavu v niektorých oblastiach
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119291/
Domnievam sa úroveň POS - najmä forma je na oveľa vyššej úrovni , má oveľa väčší akčný rádius a je adekvátna dobe a technike , s ktoru momentálne rozhodujúce profesie na železnici dnes pracujú . Moje slová sú podložené praxou nie len na železnici ako takej ale i na tvorbe legislatívy - predpisov rôzných rozsahov. Mrzí má , že je ešte veľká skupina železničiarov , ktorá keď spraví autorizačky alebo zákonité si myslí , že dalej nemusí na sebe pracovať , najmä novým vzdelávaním a následným overením znalosti .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119290/
Profesor otázka POS úzko súvisí s tým, aké máme predpisy na železnici + forma pravidelných odborných školení. Pracujem vo svojej funkcii niečo cez 16 rokov, autorizoval som pred 20 rokmi, ale v tomto sa nič kvalitatívne nezmenilo a ani nemohlo, ak to majú v rukách stále tí istí ľudia. Ale to je na dlhú debatu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/119215/
POS sú pre železničiara nočnou morou len vtedy, keď to nevie. Pokiaľ sa priebežne vzdeláva, tak je to brnkačka. A predĺžiť periodicitu na 5 rokov by nemalo žiadny špeciálny význam, nakoľko by to nič neriešilo. A že aj výpravca z malej staničky musí mať veľký obsah znalostí je tým, že pre firmu musí byť použiteľný v širšom zábere a úzke špecializácia by v tomto smere bola výrazne obmedzujúcim faktorom. Čiže by sa znížila mobilita pracovnej sily. Aby svoje vedomosti aj využil sa dá dosiahnúť rotáciou po jednotlivých pracoviskách. Aspoň by nezakrpatel. A nakoniec, dá sa obmedziť množstvo predpisov, ale ťažko zmenšiť ich obsah, pretože jednotlivé technologické postupy musia byť vyšpecifikované, aby to bolo každému jasné. Takže Pivec, nechaj na hlave, je to vec prístupu a uhla pohľadu. Držím palec!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117088/
FS Košice - dobre by bolo aktualizovať Vašu stránku s elektronickou formou predpisou - napríklad pre Cargo - platí Smernica 17 / ekvivalent / Dl7 čo majú ŽSR + vydávajú sa nové smernice - Technológie ..... držím Vám palce , skvalitnite si zdroj od nejakého pracovníka Carga / zodpovedného /
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/116668/
Pivec, úplne s tebou súhlasím. A ešte by som dodal, že podobne ako sa vytvoril predpis Ž1, by mohol vzniknúť jeden zlúčený predpis pre prepravu, z ktorého by sa dalo vybrat to potrebné pre jednotlivé skúšky. Namiesto tých desiatok len ťažko zrozumiteľných predpisov...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/113602/
masiniak: Ja si zase neviem predstavit ,ze by sa vsetky firmy spojili. Viem si predstavit alebo lepsie dufam, ze vnikne holding zo ZSR a ZSSK Slovensko. ZSR by akurat stacilo HDV a VOZNE. Niaky obsluzny personal a hotovo... Na administrativne zalezitosti by stacil aparat ZSR. Je tam kopec schopnych ludy, ktory by maly aspon niaku pracu...
24R: Ja zase vitam ,ze by sa povedzme delila skuska na dve. Ale nevidim dovod delil skusku pre tratovy vykon(vlak). Vlak ako vlak... Mohli byt dve skusky a to 24R(posun) a 24R(vlak). Skuska 24R(posun) by bola pre vleckarov, miestny posun(zacinajuci fira) a tratovych strojnikov. Skuska 24R(vlak) jazda vlaku...
24R: Ja zase vitam ,ze by sa povedzme delila skuska na dve. Ale nevidim dovod delil skusku pre tratovy vykon(vlak). Vlak ako vlak... Mohli byt dve skusky a to 24R(posun) a 24R(vlak). Skuska 24R(posun) by bola pre vleckarov, miestny posun(zacinajuci fira) a tratovych strojnikov. Skuska 24R(vlak) jazda vlaku...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/100855/
Mateso - neviem si dosť predstaviť rozdelenie fírou podľa toho čo tvrdíš. Natíska sa tu otázka opätovného spojenia spoločnosti? Lebo v Žop-ke posun a nákladnú dopravu nemajú a zase v Cargu nie je osobná. Takže delenie podľa toho čo tý píšeš je nepravdepodobné v tomto zložení spoločnosti. Tu by sa musely znovu spojiť. " Aj keď sa sem tam o opätovnom spojení všetkých troch spoločnosti do jedného holdingu, niečo povráva - nič však oficiálne. "
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/100837/
Neozveš sa, či to nemalo nejakú súvislosť s POS?