Periodické odborné skúšky
Určite nočná mora nejedného železničiara. Nestačilo by, keby sa chodilo na POS napríklad každých 5 rokov namiesto doterajších troch? Má význam, aby napr. výpravca z malej lokálnej staničky vedel úplne všetko o reléovkach, autobloku a pod. a vôbec s tým neprichádza do styku? Už keď skúšky, tak z toho, s čím ten ktorý zamestnanec pracuje. Aj ten kopec predpisov ešte z éry ČSD by sa mohol zmenšiť na to najpodstatnejšie. Čo vy na to, železničiari a vy ostatní?
Zdravím páni, ešte zopár postrehov. Všetci zamestnanci pracujúci na ŽSR vr´tane súkromných dopravcov si vystačia s predpisom Ž1 a jeho prílohou zaoberajúcou sa brzdami, len zamestnanci Carga majú osobitný predpis V15. Per. skúšky by bolo vhodné odeliť, lebo okrem poviností, ktoré ukladajú predpisy platné na ŽSR majú niektorí dopravcovia Ďalšie interné predpisy a nariadenie, ako pr´klad je funkcia rušňovodič, kde sú odlišnosti medzi Cargom a osobnou prepravou a to nehovorím Cargo a súkromní dopravcovia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124930/
Nemám vyhranenú tému ohľadne POS. Som vďačný za čokoľvek, čo sa týka tejto problematiky. Všetko nás môže posúvať dopredu. Aj zlé aj dobré. Je fakt, že je stále čo dolaďovať. Ťažko jednoznačne súhlasiť s názorom, že určitá časť rozsahu znalostí sú bludy. Ťažko nám totiž posudzovať, čo sú to vlastne tie bludy, pretože za ne môžme považovať všetko, čo práve my na danom pracovisku považujeme za nepotrebné. Ale nedá sa striktne stanoviť, že toto je ten blud, pretože stanoviť rozsah znalostí pre každú stanicu je prakticky nemožné. Musíme vychádzať z potreby pre danú skúšku. Poviem príklad: policajta na testoch nazaujíma, či vo Svite chodia električky, zaujíma ho to, že to je vo vyhláške a je to v náplni pre rozsah vodičáku kategórie ,,B". To isté je u štreky. Takže ak sa niekto v roku 1997 pýtal na určité veci z prepravy, bolo to asi tým, že v danom roku boli prepravné záležitosti a aj veci okolo vagónov vecou unitárnej železnice. Dnes samozrejme tieto veci robia pracovníci ŽSR len v prípade, ak o to dopravca požiada a zmluvne si to zabezpečí.
Súhlasím s kvalitou na úkor kvantity. A čo sa týka stiahnutia testov s odpoveďami, pravdepodobnú odpoveď si už naznačil. Mnohí sa otázky učili ako básničku a samotným otázkam nerozumeli. A ak bolo prehádzané poradie odpovedí na skúškach, tak to mohla byť pre daného človeka katastrófa.
Súhlasím s kvalitou na úkor kvantity. A čo sa týka stiahnutia testov s odpoveďami, pravdepodobnú odpoveď si už naznačil. Mnohí sa otázky učili ako básničku a samotným otázkam nerozumeli. A ak bolo prehádzané poradie odpovedí na skúškach, tak to mohla byť pre daného človeka katastrófa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124593/
Živo sa pamätám na prvé skúšky ktoré sme robili na Inštitúte vzdelávania v r.1997. Koľko bludov najmä z prepravy sme sa museli naučiť, hlavnú pokladňu, koľko milimetrový drôt musí byť na zaistenie nákladu a podobne. Aj teraz nejaké otázky ohľadom opotrebovania okolesníkov, alebo či môže chýbať matica na upevnení nárazníka, veď to sú veci len a len dopravcu a technických zamestnancov podľa mňa. Určite by som išiel cestou kvality a nie kvantity. Veľa sa už tohto zmenilo k lepšiemu ale stále je čo dolaďovať. Testy s odpoveďami sa stali prísne utajovanou skutočnosťou, neviem prečo, tých čo sa to učia vizuálne, tí sa dajú eliminovať poprehadzovaním možností odpovedí, ale väčšina sa to naučí, oproti pracnému hľadaniu v predpise na čo sa väčšina vybodne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124586/
Ad arsenal:
V zásade nemáš povinnosť dokazovať odkiaľ vieš to, čo vieš. A celkom súhlasím, že spracovanie testov je dobré a môžem len potvrdiť, že školár naozaj svojich ľudí pozná ako peniaz.
Čakám, čo odpovie Vihorlat a samozrejme aj ďalší. POS je široká téma.
V zásade nemáš povinnosť dokazovať odkiaľ vieš to, čo vieš. A celkom súhlasím, že spracovanie testov je dobré a môžem len potvrdiť, že školár naozaj svojich ľudí pozná ako peniaz.
Čakám, čo odpovie Vihorlat a samozrejme aj ďalší. POS je široká téma.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124563/
Ad profesor: záver môjho príspevku s 27.12. doložiť neviem. Treba to brať ako súkromní názor, ktorý sa nedá dokladovať, to znamená, že nemusí to byť pravda. Kde sa fs dostala k testom netuším , ale jedno je isté, že spracovaná podoba je dodrá a preskúšanie je overenie si znalostí každého štrekára. Nemá význam nad tým polemizovať. Za tie roky nás školar pozná ako vlastnú dlaň.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124562/
Ad Vihorlat:
Zaujímavý príspevok, myslím, že je to niečo o čom sa má hovoriť.
Chcel by som trochu korigovať Tvoje vyjadrenia o nekorektnosti (aj keď je fakt, že ten pocit Ti nikto nikdy nevezme). Skús sa troška zamyslieť nad tým, čo si asi o tom myslí druhá strana. Totiž vychádzam z premisy, že záber inšpektora je snáď o niečo väčší ako je rozsah jednej skúšky (aj keď nepochybne OS 19 je najrozsiahlejšou v danej prílohe Ok 2) a musí ovládať problematiku, ktorá Teba nemusí vôbec ,,tankovať". Teda povedané inak, mal by ovládať aj množstvo ďalších vecí okrem Tvojho rozsahu. A keby to bolo podľa toho ako hovoríš, skúšal by výpravca výpravcu, rušňovodič rušňovodiča atď. A to by asi Inštitút musel zamestnávať obrovské množstvo školárov.
K Tvojmu názoru ohľadne otázky na pani inšpektorku o preradnom hradle (apropó, ja vôbec nerozumiem tomuto pojmu), myslím si, že by nerozumela o čom hovoríš.
No a k farbe označníka a rozmerom - označil by som to za nezmysel na pokraji zbytočnej šikany. To sú totiž veci, ktoré záležia viac od toho, akú farbu traťováci majú a od noriem, podľa ktorých návesti a návestidlá vyrábajú. Z Tvojho pohľadu je to nulitný problém, ale to Ty bohužiaľ povedať nemôžeš.
Začína sa to tu dobre vyvíjať!
Zaujímavý príspevok, myslím, že je to niečo o čom sa má hovoriť.
Chcel by som trochu korigovať Tvoje vyjadrenia o nekorektnosti (aj keď je fakt, že ten pocit Ti nikto nikdy nevezme). Skús sa troška zamyslieť nad tým, čo si asi o tom myslí druhá strana. Totiž vychádzam z premisy, že záber inšpektora je snáď o niečo väčší ako je rozsah jednej skúšky (aj keď nepochybne OS 19 je najrozsiahlejšou v danej prílohe Ok 2) a musí ovládať problematiku, ktorá Teba nemusí vôbec ,,tankovať". Teda povedané inak, mal by ovládať aj množstvo ďalších vecí okrem Tvojho rozsahu. A keby to bolo podľa toho ako hovoríš, skúšal by výpravca výpravcu, rušňovodič rušňovodiča atď. A to by asi Inštitút musel zamestnávať obrovské množstvo školárov.
K Tvojmu názoru ohľadne otázky na pani inšpektorku o preradnom hradle (apropó, ja vôbec nerozumiem tomuto pojmu), myslím si, že by nerozumela o čom hovoríš.
No a k farbe označníka a rozmerom - označil by som to za nezmysel na pokraji zbytočnej šikany. To sú totiž veci, ktoré záležia viac od toho, akú farbu traťováci majú a od noriem, podľa ktorých návesti a návestidlá vyrábajú. Z Tvojho pohľadu je to nulitný problém, ale to Ty bohužiaľ povedať nemôžeš.
Začína sa to tu dobre vyvíjať!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124431/
Profesor v prvom rade je podľa mňa neseriózne, že na skúškach nás skúša z dopravy jeden inšpektor, prepravu druhý a techniku tretí. Ak mám ja vedieť všetky tri oblasti, tak nech ma aj skúša jeden, ovládajúci tak isto všetky tri oblasti, lebo takto je to presila traja na jednoho. Tiež by ma zaujímalo čo by mi povedala pani skúšajúca ma prepravu na moju otázku napríklad o preradnom hradle...
Ďaľšia rokmi opakovaná dogma je tá, že skúška č.19 je najvyššia dopravná skúška, a tak máme jedného pána skúšajúceho, ktorý sa výpravcov tvrdošijne pýta na číslo odtieňa modrej farby na označníku... alebo rozmery kadejakých návestidiel.
Ďaľšia rokmi opakovaná dogma je tá, že skúška č.19 je najvyššia dopravná skúška, a tak máme jedného pána skúšajúceho, ktorý sa výpravcov tvrdošijne pýta na číslo odtieňa modrej farby na označníku... alebo rozmery kadejakých návestidiel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124415/
Ad arsenal:
Súhlasím s Tebou, že by to malo vytvoriť IV, pretože i pri všetkej úcte k FS SR, oni nie sú garantami, takže pri prípadnej chybe v testoch FS SR nepreberá žiadnu zodpovednosť. Ale beriem to ako snahu o pomoc. Bolo by koniec koncov zaujímavé zistiť, akou oficiálnou cestou to získala FS SR a tadiaľ sa k testom dostať.
Chcem sa ešte spýtať, máš nejakú osobnú skúsenosť s tým, že by niekto chcel cez skúšky redukovať stavy? Napíš, určite by to bola zaujmavá téma na túto stránku.
Súhlasím s Tebou, že by to malo vytvoriť IV, pretože i pri všetkej úcte k FS SR, oni nie sú garantami, takže pri prípadnej chybe v testoch FS SR nepreberá žiadnu zodpovednosť. Ale beriem to ako snahu o pomoc. Bolo by koniec koncov zaujímavé zistiť, akou oficiálnou cestou to získala FS SR a tadiaľ sa k testom dostať.
Chcem sa ešte spýtať, máš nejakú osobnú skúsenosť s tým, že by niekto chcel cez skúšky redukovať stavy? Napíš, určite by to bola zaujmavá téma na túto stránku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124378/
Ad profesor: Treba tú stránku sledovať, keď budú nové testy. Stránka by mala byť aktualizovaná. Stačí si to overiť u správcu stránky, tým je federácia rušňovodičov. V každom prípade je to spracované na slušnej úrovni, myslím si nie čo podobné by mal vytvoriť inštitút vzdelávania, lebo podstatov per. skúšok je overenie si znalostí a nie redukcia stavu zamestnacov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124143/
Ad profesor: nejaké testové otázky som našiel na http://www.fssr.sk/index.php?ind=downloads&op=section_view&idev=2 , len nviem, či je to, čo hľadáš.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/124035/
Profesor, presne ako si napísal, riadim sa tým, čo je kde napísané. Riadim sa TNŽ 34 2620 ktorá bola platná v čase uvedenia staničného zab. zar. v Ba hl. stanici a tam je to úplne jasné, riadim sa článkom 121 predpisu D1 ktorý vtedy platil resp. čl. 90 terajšej Ž1 a rozhodne sa neriadim tým, čo kto povedal. Lebo povedal to len Tebe ale nám v prevádzke to mal povedať práve jednoznačným vyjadrením v prepise. Keďže mlátime prázdnu slamu, ospravrdlňujem sa všetkým za "zaťažovanie" a Tebe ak si to tak cítil, za konfrontačný tón. Poďme k skúškam...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/123931/
Ad Vihorlat:
Tvoj tón začína byť konfrontačný a to nie je moja parketa. Skús inú adresu alebo sa bavme naozaj o téme, ktorá tu je nastolená. Netuším ako Ťa len mohlo napadnúť argumentovať nejakému kontrólnemu orgánu ,,nejaký profesor na vlaky.net to hovoril". Nevychádzam z úžasu, že o tomto môžeš čo len uvažovať. Vždy hovor o tom, kde a čo je napísané a nie, čo kto hovorí. A k mojím argumentom len toľko: oslov Vášho školára alebo gestora predpisu. Ale presne popíš, čo tu. A nechaj sa prekvapiť. Apropó precedens je výroková časť súdneho rozhodnutia, prípadne skutočnosť, ktorá sa stala alebo písomné vysvetlenie určitých ustanovení konkrétnej pravnej normy príslušným orgánom.
Čo sa týka štb, nezisťujem, kto čo robí, ale čo hovorí. A naozaj sú na svete veci, ktoré naozaj nemusím. Preto mám, chvalabohu, iné, mne vyhovujúce pracovné zaradenie. A štb má tiež svoje. A nerob Sibylu, čo som videl a čo som nevidel. Tiež si nedovolím nič také Ti podsúvať. Nerob to ani Ty.
Ahoj, nikdy som nepochyboval, že Tvoje prianie je úprimné. Takže poďme hovoriť o POS.
Tvoj tón začína byť konfrontačný a to nie je moja parketa. Skús inú adresu alebo sa bavme naozaj o téme, ktorá tu je nastolená. Netuším ako Ťa len mohlo napadnúť argumentovať nejakému kontrólnemu orgánu ,,nejaký profesor na vlaky.net to hovoril". Nevychádzam z úžasu, že o tomto môžeš čo len uvažovať. Vždy hovor o tom, kde a čo je napísané a nie, čo kto hovorí. A k mojím argumentom len toľko: oslov Vášho školára alebo gestora predpisu. Ale presne popíš, čo tu. A nechaj sa prekvapiť. Apropó precedens je výroková časť súdneho rozhodnutia, prípadne skutočnosť, ktorá sa stala alebo písomné vysvetlenie určitých ustanovení konkrétnej pravnej normy príslušným orgánom.
Čo sa týka štb, nezisťujem, kto čo robí, ale čo hovorí. A naozaj sú na svete veci, ktoré naozaj nemusím. Preto mám, chvalabohu, iné, mne vyhovujúce pracovné zaradenie. A štb má tiež svoje. A nerob Sibylu, čo som videl a čo som nevidel. Tiež si nedovolím nič také Ti podsúvať. Nerob to ani Ty.
Ahoj, nikdy som nepochyboval, že Tvoje prianie je úprimné. Takže poďme hovoriť o POS.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/123891/
Profesor Ty si mi akože niečo vyargumentoval? Sa dobre bavím teda... Tvrdenie že v "našom probléme" uplatňujeme článok 72 a nie 90 je naozaj argumentácia na úrovni. Nabudúce keď mi bude niečo kontrolný orgán chcieť vytknúť, tak sa odvolám na Teba, OK? Skrátka použijem to ako precedens, že keď chcem, môžem sa riadiť článkom ktorý mi práve vyhovuje, OK?
A najviac ma pobavilo ako si štb navrhol aky si preštudoval znova predpisy a smernice, tomu, ktorý s nimi denne pracuje, zatiaľ čo Ty si Smernice pre projektovanie Simis W v živote nikdy nevidel .
Ale nechajme to tak, samozrejme aj Tebe šťastné a veselé Vianoce, to myslím naozaj úprimne!
A najviac ma pobavilo ako si štb navrhol aky si preštudoval znova predpisy a smernice, tomu, ktorý s nimi denne pracuje, zatiaľ čo Ty si Smernice pre projektovanie Simis W v živote nikdy nevidel .
Ale nechajme to tak, samozrejme aj Tebe šťastné a veselé Vianoce, to myslím naozaj úprimne!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/123823/
Ad Vihorlat:
Upresňujem informáciu o povinnom školení v Čechách. Niekto Ťa pekne napálil, v Čechách školári nevedia nič o žiadnom povinnom školení cez internet. Jedine, čo sa tam robí cez net, sú niektoré vybrané kurzy. Takže opakujem, nie vždy sa oplatí veriť neovereným informáciam. Toľko k tomu, pekné sviatky!
Upresňujem informáciu o povinnom školení v Čechách. Niekto Ťa pekne napálil, v Čechách školári nevedia nič o žiadnom povinnom školení cez internet. Jedine, čo sa tam robí cez net, sú niektoré vybrané kurzy. Takže opakujem, nie vždy sa oplatí veriť neovereným informáciam. Toľko k tomu, pekné sviatky!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/123734/
K tým brzdovým predpisom asi toľko, že časť o brzdách v Ž1 je len taký základ, také prevádzkové minimum skôr z bezpečnostného hľadiska. Latka, ktorú nikto nesmie podliezť. To minimum vychádza z vyhlášky 250/1997 Z. z. a tá o. i. obsahuje aj paragraf 39, kde je daná možnosť dopravcom vypracovať si vlastný technologický postup pri obsluhe bŕzd (technologickú časť Ž1 neobsahuje). A nakoľko dopravca zodpovedá za radenie vlaku a jeho brzdenie, je jeho legitímnym právom vypracovať brzdový predpis. A Cargo to jednoducho využilo. a onedlho toto právo využije aj ZSSK Slovensko.
No a ešte dva postrehy:
1. Súkromní dopravcovia okrem výnimiek nie, že si vystačia s predpisom Ž1, ale ani netušia, čo všetko by mali prijať ako svoje technologické postupy.
2. Rozdelenie skúšok pre jednotlivých dopravcov alebo aspoň špecifikácia skúšok pre určitý druh činnosti nemusí byť hudbou až tak vzdialenej budúcnosti.
Páni, začína sa mi toto fórum páčiť! Píšte!