Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
Nebude lepšie opraviť nedostatky, ako predlžovať jazdné doby? Namiesto výluk na opravy priecestí, skracovania perónov zastávok, vyberania a šrotovania koľají zo zrušených výhybní, demontáže troleja, mohli radšej byť výluky na opravu miest cez potr. Ale nie. Predĺžime jazdné doby a vlaky pôjdu ako tak načas. Dokedy? No kým nevzniknú ďalšie a ďalšie potr. Si fakt tak krátkozraký? Nevidíš, kam ste to (rozumej správca infraštruktúry) na 150ke až dotiahli?
ja píšem o výraznom eliminovaní meškania, samovrahov, poruchy rušňov, búrky to sa ovplyvniť nedá...takže meškania boli sú aj budú....aj aj pri NAD by sa meškania mierne znížili.
Rakúšania o dva roky dokončia prestavbu a elektrifikáciu Stadlau - Marchegg a my nič. Nikto nepohol ani prstom, neviem o žiadnom projekte DNV - Marchegg. Potom sa zrazu pol roka pred spustením sa prebudíme a provizórne natiahneme drôty, aby CityJety mohli chodiť aj na Hlavnú stanicu a toto provizórium bude trvať asi tak 20 rokov ....
Rovnako je to aj s traťou 150. Namiesto normálnej prestavby riešime, kde a ako dlho budú vlaky stáť, nevadí že to predĺži jazdnú dobu a ľudia radšej presadnú do áut ... ECčka nezmyselne zastavujú v GA a umelo vyrábajú meškanie pre už aj tak meškajúce vlaky... A čo považujem ja za normálnu prestavbu? Natiahnutie nových koľají z NZ do Levíc a celú trať prestavať - zdvojkoľajniť - na 160km/h. K tomu patrí samozrejme aj nákup moderných jednotiek. Môj osobný sen je nasadenie Bombardier TWINDEXX vo verzii 6 vozov na BA - NZ - ZV - BB každé dve hodiny Doplnené dvojhodinovým taktom Bombardier TWINDEXX BA - ZV - LC - KE vedenými do ZV elektrickými lokomotívami a zo ZV dieslami.
Ale to je len taký sen ....
Ad 15´atď. lenže je lotéria, koľko ten konkrétny vlak v ten konkrétny deň bude meškať.
Samko, prečo lotéria ? Vieme že bude meškať. Keď zahlásia +15´, povieme ide dobre. Keď je to do polhodiny, povieme si, idem na kávu. Keď zahlásia 40 + viac, hrešíme hromžime na celú železnicu a vládu. Horšie je že občas, ale ozaj len občas sa šuchne i načas a to sme nesmierne prekvapení. Ba mnohí aj zmeškajú vlak, lebo počítajú s meškaním aspoň +15´
Veru už mnohí sledujú svoj vlak ešte doma aby zbytočne netrčali na stanici. Bohužiaľ niet výberu. Autom sa trepať do BA je hrozné, hlavne ráno to trvá aj 2 hodiny. Autobusy nejazdia len zopár cez všetky dediny v okruhu 70 km a cesta trvá 1+pol hodiny. A vlakom ? Osobák 50 min. R vlak pol hodiny i keď mešká.
Železnice nás v súčasnosti (najmä posledných 10-15 rokov) naučili, že vlaky meškajú a CP je zdrap papiera.
Toto nie je pravda. Zažil som časy, keď tam nebola ani jedna POTR. Už v tomto type GVD čo je dnes. Chodili sme všade výbehom a aj tak sme postávali po staniciach a čakali na čas odchodu. Tento GVD je časovo OK. Len tam nie je priestor na 8 kusov POTR čo sú tam dnes medzi Zvolenom a Levicami vrátane. To je celý problém. A vôbec to nie je odo mňa sarkazmus, ale krutá realita.
Ak si zoberieme súčasný grafikon a neboli by POTR jazdné doby by sa stíhali len tak tak....záležalo by to od súpravy, počasia, frekvencie , schopnosti rušňovodiča , radu HKV.....Po celej trase na 150 okrem križovania sú len 1 min pobyty a v Podhajskej myslím že 0,5 !! .Podľa môjho pohľadu na tejto trati chýba asi 8 min do reality a tie keby sa teraz pridali niekde by sa rozviazali prípoje, trvanie v podstate na nerealnych jazdných dobách robí meškania 15 min ( tie vznikali aj ked neboli pomalé 30....) myslím že tu napr spomínal Alegro že sa ženie zmeškaný párny R aby stihol EC do Prahy a nepárny R zostane stáť v Palárikove aj vtedy kedy by bolo výhodnejšie prehodiť križovanie do Šurian .....dalej zvýšená frekvencia v lete kde sa to vyrovná ked je všetko natesno ? jednoducho dostaneš 2 - 3 min a si ich vlečieš, protivlak samozrejme tieť, ibaže sa dalšiemu páru už meškanie pochopitelne zdvojnásobí ..atd.
čo sa týka Podhajskej nechcel som zachádzať do podrobností, ale pokial viem do Podhajskej môže ísť na križovanie 7 vozňov, priznám sa Novú Baňu som nepozeral. 7 vozňové rýchliky postačujú ak sa v nich vyčlení kontingent pre neplatiacich....pričom v piatky kedy je najväčší záujem by som REX 1851 potiahol až do Zvolena , no a v nedelu tie dva nedelné opäť posila aby sa bezplatní prepravili , tieto vlaky by išli mimo takt s križovaním kde sa môže.
1. Príde 5108 na 1. koľaj od VB vľavo.
2. Neviem, či sa na 5149 oddelí súprava z 5108, alebo tam už je, ale súpravu 5149 pristavia na 4. koľaj od VB vľavo.
3. Príde 1721 na 2. koľaj od budovy.
4. Nechajú všetkých prestupujúcich zo 1721 na 5149 vystúpiť na veľkú plochu pred VB.
5. Vypravia 1721.
6. Tým sa odkryje 5149 na 4. koľaji od VB vľavo, ľudia si automaticky prejdú do nej.
7. Keď všetci prejdú, vypravia 5108.
8. Vyhlásia 5149, prípadní neznalí/opatrní majú ešte cca. 2 minúty na nástup do 5149.
9. Vypravia 5149.
V podstate sa to dá stihnúť za 6 minút, keďže 5108 a 1721 môžu prísť naraz, pokiaľ sa 5108 nedelí. A zažil som už aj situáciu, keď súpravu na 5149 asi oddelili zo zmeškanej 5108 a nechali ju na 1. koľaji od VB úplne vľavo.
Nie, nejdú. Či myslíš to, že sa v pise a následne vo zvodke uvedie ako dôvod POTR? Na to sa ti vykašľať. Mňa zaujíma odškodnenie vo forme €, nie nejaký bezcenný dôvod v nejakom nezaujímavom dokumente. V tomto ohľade treba zmeniť zákon, ináč sa nič podstatné k zlepšeniu stavu neudeje.
Pretože :
-keď dôjde k nástupištu bližšie k staničnej budove párny R zostane stáť tak že trčí koncom (8vozov) cez výhybky a nepárny R z hlavnej koľaje 'neodíde'. Musel by najskôr odísť vlak stojaci bližšie k budove. Riešiteľné posunom, rozkazom na 10km/h, jednoducho 19. storočie. Nehovoriac o 4 vozňoch mimo perónu.
-keď dôjde k nástupištu bližšie k staničnej budove nepárny R zostane stáť tak že zahatá prístup k nástupištu pri hlavnej koľaji. Nehovoriac o 4 vozňoch mimo perónu.
Nikdy som nenapísal že sa nemá dostatočne udržovať trať ale radšej predlžovať jazdné časy....to je už len tvoj záver.Ja som napísal len o možnosti ''stabilnejšieho'' grafikonu