850/851
Máte radi tieto lokomotivy? Aký je váš názor? Myslíte si že je správne že ich nahradili 810,811,812?
Nedávno som čítal popis motorového vozňa 850 a zarazila ma tam jedna vec. Bolo tam napísané, že niektoré 850-ky z RD Trenč. Teplá (konkrétne čísla 004, 014, 018, 036, 038 a 043) boli na rozsiahlej oprave, vymenili niektoré diely a namontovali zasuvky na napájenie prípojných vozňov 011 a ešte nejaké drobnosti. Po týchto opravách tieto stroje s vozňami 011 nikdy nejazdili a ZSSK ich odstavilo z prevádzky. A dnes okrem 850.018 nie je prevádzkyschopná ani jedna. No neviem kto nad týmto rozhoduje. Najprv vyvalia kopec peňazí za opravy a potom ich odstavia a niektoré zošrotujú.
850.018 bude určite aj naďalej na meracom vlaku. Motory 830 sú plánované iba v réžii BRKS.
Uvidíme, aká bude skutočnosť, ma mimoriadných výkonoch určite budú, pokiaľ ich nezlikvidujú.
Problém je v tom, že - jak říká jistý prezident republiky - v úvodu tématu je "naprosto, ale naprosto špatně položená otázka" . Vozy původní řady M 152.0 (810) neměly nahradit vozy řad 850 a 851, ale zejména "hurvínky" řady M 131.1. Šlo tedy o motoráky určené vyloženě na lokálky. Naprotitomu vozy řad M 286.0 (850) a M 286.1 (851) byly vyrobeny pro dopravu dálkovou. Že jsou "orchestriony" řady 810 u obou nástupnických železničních správ ČSD nasazovány i na výkony, pro které nebyly určeny, je způsobeno především tím, že novějších čtyřnápravových motorových vozů pro dálkovou dopravu dnešních řad 852, 853 a pozdějších bylo vyrobeno málo a některé uvažované řady nebyly realizovány vůbec. Proto jsou v provozu stále ještě také podstatně starší vozy řad 830 a 831.
Je ovšem pravda, že na Slovensku byly v konkrétních případech u řady spojů "krokodýli" nahrazeni "orchestriony"; na Moravě tomu tak není. Ale třeba i proto, že ZSSK provedla masívní redukci provozu na lokálkách, čímž se zvýšil počet původně zde používaných dvounápravových motoráků použitelných k převedení na jiné výkony. A vše lze jistě svést na "neviditelnou ruku trhu" , abych zakončil opět citátem výše zmíněného politika.
Mne sa tieto motoráky tiež veľmi páčia. Podľa mňa by ich tiež stačilo remotorizovať, urobiť drobné úpravy a mohli by jazdiť ešte pár rokov. Teraz už neverím že dajú 850 na Slovensku niekedy do prevádzky. Väčšina je už zošrotovaná alebo sú odstevené v depách lebo sú nepojazdné. Turnusovo nasadzovaný je len 850.018 (namiesto 850.002). 851 sú na tom ešte celkom dobre oproti 850. Ešte jazdia v okolí Zvolena. Len otázne je dokedy.
Na fotke je dnes už nepojazdná 850.002.
Toto tu už napísané je. Vozne 850 turnusované na Slovensku nebudú. (okrem 850.018 ktorá jazdí s meracím vozňom) Ostatné pojazdné zostanú len ako záloha.
Je to škoda. Boli to pekné stroje.