470/471/671 a odvozená vozidla
Diskuse o elektrických dvoupodlažních jednotkách a odvozených jednotkách netrakčních.
Elektrická dvousystémová jednotka řady 671
Dvoupodlažní řídící vůz řady 951
Dvoupodlažní vložený vůz řady 051
(Zbyněk)
Snímky mé vlastní prototypových jednotek obou řad:
1. 17.09.08 - Praha hl.n.: 470.003-5/470.004-3 odjíždí jako Os 9942 do Berouna;
2. 23.10.04 - Nymburk: první "ešus" 471.001-8/971.001-3 jako Os 9427 Praha Masarykovo n. - Kolín. A naopak firemní
3. vizualizace jednotky 671 ZSSK
TTV > "na rozdiel od tlmeného v Bdteer" Bdteer má tlmené svetlá? Neviem, lebo vždy keď som tým šiel v tme, tak obzvlášť tie svetlá tesne nad oknom vedľa police najviac pleštia. Možno to len obsluha nevie/nechce stlmovať, ale tie svetlá tam v tme pleštali vždy, keď som sa v tom viezol.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676114/
Pánové, já jezdím bohuminskýma 471 už hodně dlouho. Oproti 460 určitě změna. 460 řve, táhne přes okno, hajzly jsou za trest... Výhodou je možnost stlumení osvětlení a pohodlnější sedačky. Ale na 471 si taky nestěžuji. Sedačky celkem dobré, WC výborné ( pokdu premáva). Osvětlení hrůza. Toto považuji za absolutní selhání škodovky. Ale jinak paráda. Krásně se na to stahují zpoždění. Ještě co mi vadí je to, že když vstáváam ze sedačky na horní patře, tak se pokazde jeb*u do poličky. Toto mě aspoň probudí. Co se týče provozní stránky, tak aspoň u bohumínských 471 jsem nějaké problémy nezaznamenal. Samozřejmě, někdy klima vypadne, někdy nefungují WC ale jinak naprosta spokojenost. Nevím jak to funguje v depu Žilina. Je možné, že jak majstři ziskají zkušenosti s touto řadou, tak i pro některé fíry bude celkem potěšení na to jezdit :) Toť muj názor. Samozřejmě nikomu neberu opačný pohled.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676095/
Koľko ľudí toľko chutí.
z pohľadu cestujúceho
671 nepoznám, ale nakoľko s PP je to asi na 99% rovnaké a až tak sa na tú tvrdosť nemôžem stažovať min som sedel b PP asi hodinu / dlhší obrat na konečnej pre Os o 9:07 smer NZ/ a dalo sa to vydržať.
Ale keď idú Bdteer alebo Bdgteer tak ani PP netreba.
Len bohužiaľ väčšinou Bte Bdtee no o "pachu" ani nehovorím, ale okná špinavé že nič nevidieť min. bolo také že cez mliečne sklo vidím asi viac von.
Sedadlá v PP-971-Bteer-Bdgteer no v MHD v SORoch nie sú lepšie, ano MB CapaCity sú o chlp pohodlnejšie a nie sú "hrubé" ako v Bčkach, ale to ste nesedeli na drevených v TAM busoch / už sú vyradené/
Pravdu povediac cestujúci na Os jazdia max cca 60/90/ min a to sa dá vydržať, ale Bdteer a Bdgteer na R teda na dlhšie cesty tam už s vami súhlasím.
A problémy na 671 a PP SORRY to je problém vedenia ZSSK a zodpovedných ľudí ktorí to nerieši ak by to riešili a uplatňovali pokuty pre dodávateľa tak by boli spoľahlivejšie ako 363 a 362.
PS: počul som že ak Siemens nechá nejaký vlak na trati je to skoro zázrak na rozdiel od .....
z pohľadu cestujúceho
671 nepoznám, ale nakoľko s PP je to asi na 99% rovnaké a až tak sa na tú tvrdosť nemôžem stažovať min som sedel b PP asi hodinu / dlhší obrat na konečnej pre Os o 9:07 smer NZ/ a dalo sa to vydržať.
Ale keď idú Bdteer alebo Bdgteer tak ani PP netreba.
Len bohužiaľ väčšinou Bte Bdtee no o "pachu" ani nehovorím, ale okná špinavé že nič nevidieť min. bolo také že cez mliečne sklo vidím asi viac von.
Sedadlá v PP-971-Bteer-Bdgteer no v MHD v SORoch nie sú lepšie, ano MB CapaCity sú o chlp pohodlnejšie a nie sú "hrubé" ako v Bčkach, ale to ste nesedeli na drevených v TAM busoch / už sú vyradené/
Pravdu povediac cestujúci na Os jazdia max cca 60/90/ min a to sa dá vydržať, ale Bdteer a Bdgteer na R teda na dlhšie cesty tam už s vami súhlasím.
A problémy na 671 a PP SORRY to je problém vedenia ZSSK a zodpovedných ľudí ktorí to nerieši ak by to riešili a uplatňovali pokuty pre dodávateľa tak by boli spoľahlivejšie ako 363 a 362.
PS: počul som že ak Siemens nechá nejaký vlak na trati je to skoro zázrak na rozdiel od .....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676068/
Ešte by som povedal, že Bdt je na reko na prímestské vratné súpravy škoda a nie sú svojou koncepciou na to ani nejak extra vhodné.
Na tento účel by som dal upraviť jednoznačne Bdtmee-čka, naše najnovšie osobákové vozy.. samozrejeme s dosadením klímy, výmenou dverí, sedadiel (zníženie počtu).. do ostatného by som nebabral, interiér majú vcelku zachovalý, aj okná vcelku vyhovujúce. Riadiaci voz by mal krajný oddiel prestavaný na stanovište rušňovodiča a plošinu na prepravu bicyklov.
Peršingy s WTB, kamerový systém, informačný systém, odhlučniť a preizolovať interiér, vymeniť dvere.. takú racionálnu polomodernizáciu, trochu viac ako 163 WTB ČD, a menej ako 363.5 ČDC.
Len či sa toľko zdravého rozumu u nás nájde...
Na tento účel by som dal upraviť jednoznačne Bdtmee-čka, naše najnovšie osobákové vozy.. samozrejeme s dosadením klímy, výmenou dverí, sedadiel (zníženie počtu).. do ostatného by som nebabral, interiér majú vcelku zachovalý, aj okná vcelku vyhovujúce. Riadiaci voz by mal krajný oddiel prestavaný na stanovište rušňovodiča a plošinu na prepravu bicyklov.
Peršingy s WTB, kamerový systém, informačný systém, odhlučniť a preizolovať interiér, vymeniť dvere.. takú racionálnu polomodernizáciu, trochu viac ako 163 WTB ČD, a menej ako 363.5 ČDC.
Len či sa toľko zdravého rozumu u nás nájde...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676063/
Miro, no teda.. Na tak kvalitný príspevok by som sa ani ja nezmohol.
K obratom doplním.. keď nebude obehovanie, zákonite sa skrátia prestoje v obratových staniciach, teda o čo sa človek menej naposunuje, o to sa viac napendluje po štreke a zas sa nebude mať kedy najesť.
K úprave na diaľkové ovládanie.. takisto, nie som vôbec proti. Nie idea ako taká, ale spôsob realizácie nám viacerým vadí. Kebyže chytia, naukladajú x63 do jednej veľkej škatule aj s Bdt-čkami, zaplatia a pošlú to Čechom, nech to z WTB-čkujú a pošlú nazad aj s dvojročnou zárukom a záručným servisom zhruba to, čo chodí u nich (WTB peršingy a sysle), tak by tých výhrad bolo zanedbatelne množstvo.
K obratom doplním.. keď nebude obehovanie, zákonite sa skrátia prestoje v obratových staniciach, teda o čo sa človek menej naposunuje, o to sa viac napendluje po štreke a zas sa nebude mať kedy najesť.
K úprave na diaľkové ovládanie.. takisto, nie som vôbec proti. Nie idea ako taká, ale spôsob realizácie nám viacerým vadí. Kebyže chytia, naukladajú x63 do jednej veľkej škatule aj s Bdt-čkami, zaplatia a pošlú to Čechom, nech to z WTB-čkujú a pošlú nazad aj s dvojročnou zárukom a záručným servisom zhruba to, čo chodí u nich (WTB peršingy a sysle), tak by tých výhrad bolo zanedbatelne množstvo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676061/
iron999 > Posledná veta hovorí za všetko.
Ešte by som k tomu jednu vec dodal. Budte radi, že s tými (či už milovanými alebo nenávidenými) 671 a PP nemusíte ťahať rýchliky, lebo čo sa vozňov týka tak tie Bdteer-y sú dnes, čo do počtu, viac na podradnejších rýchlikoch, ako keby radšej nahradili Bt-čka na osobákoch. Teda aspoň u nás je to tak.
Ešte by som k tomu jednu vec dodal. Budte radi, že s tými (či už milovanými alebo nenávidenými) 671 a PP nemusíte ťahať rýchliky, lebo čo sa vozňov týka tak tie Bdteer-y sú dnes, čo do počtu, viac na podradnejších rýchlikoch, ako keby radšej nahradili Bt-čka na osobákoch. Teda aspoň u nás je to tak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676050/
Ako hovorím, mne až tak 671 nevadia. Ako obsluha oceňujem trebárs aj tú jednoduchosť ovládania ak si chcem trocha oddýchnuť v lete klimatizáciu, a aj to že na stanovišti sú väčšinou funkčné chladničky a mikrovlnky, tak isto aj relatívne dobré WC za chrbtom. Čo je napríklad u mňa výrazný mínus, a čo zrejme nikto nedomyslel, je chýbajú priestor na písanie, alebo nedajbože to jedenie. Na hocijakej mašine, ešte aj na tej 813 si sadnem vľavo na miesto pomocníka, a na rovnom pulte si vypíšem odovzdávkovú knihu, prípadne knihy porúch, prevádzkový záznam, nedajbože slohy ako závadová hlášenka. Na 671, ak to chcem urobiť, knihu si musím rozložiť priamo na pulte, a "pohodlne" sa za ňou načahovať cez madlo na opretie rúk. Za to by som niekoho zabil. Jedenie? Ohriať si obed môžem, ale zas len rozložiť tak priamo na klávesnicu ARR. O nejakej takej veci ako stolička pre "pomocníka" ani nehovorím, ak mám niekoho na zácviku alebo ide so mnou inštruktor na kontrole, môžeme si to odstáť za chrbtom rušňovodiča, alebo si sadnúť na "trestnú" sedačku sklápanú z bočnice. A iné technické problémy sa mi už nechce spomínať, lebo to by ani toto vlákno nestačilo. Toľko z pohľadu rušňovodiča. Z pohľadu cestujúceho v 671, čo je u mňa často, je pre mňa táto jednotka vrcholne nepohodlná. Sedačky sú tvrdé, osvetlenie je ako v chirurgickej sále, informačný systém píli uši. Na vrchnom poschodí sa stačí neopatrne postaviť a hneď má človek poučenie v podobne modriny na hlave. A Ľutujem aj čaty - čo sa nabehajú po tých schodoch hore dole...
Zas aby sa nepovedalo viem si ponadávať aj na peršingy a hocijaké iné mašiny, najmä niektoré chrobačné kusy, tak isto niektoré vozy.....
Akurát že symbol regionálnej, a hocijakej inej nemusí byť len "vrchol" kvality - 671, alebo samý spodok - zhnité smradľavé Btčka. To je vecou ZSSK, v akom stave má vozy. Pochybujem, že by niekto z cestujúcich nebol spokojný, keby klasické súpravy tvoria trebárs Bdteer a iné MOVky, takéto cestovanie je fajn.
A mimochodom, tak na záver, stačí si postaviť vedľa seba Bčko ČD, a B čko ZSSK. Pre mňa 100 a jedno.
Zas aby sa nepovedalo viem si ponadávať aj na peršingy a hocijaké iné mašiny, najmä niektoré chrobačné kusy, tak isto niektoré vozy.....
Akurát že symbol regionálnej, a hocijakej inej nemusí byť len "vrchol" kvality - 671, alebo samý spodok - zhnité smradľavé Btčka. To je vecou ZSSK, v akom stave má vozy. Pochybujem, že by niekto z cestujúcich nebol spokojný, keby klasické súpravy tvoria trebárs Bdteer a iné MOVky, takéto cestovanie je fajn.
A mimochodom, tak na záver, stačí si postaviť vedľa seba Bčko ČD, a B čko ZSSK. Pre mňa 100 a jedno.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676049/
Miro79 > ak ide naozaj o pohodlnosť poschoďákov, tak to je dnes asi so všetkými vozňami. Aby som neporovnával hrušky s jablkami, tak vyberiem taký Bdteer. Je to vozeň pre reg. prepravu, relatívne čerstvá modernizácia. Sú tam tie isté sedadlá, presne tak isto je to osvetlené (ako vo výklade) a tiež oproti B-éčku to má len lepšiu klímu/kúrenie. Jediný rozdiel vidím ešte v tom, že sú PP a 671 poschodové, tak tam je pre nás vyšších o dosť menej miesta.
Ale ak mi nieje v B-éčku zima alebo ma z neho nevyhnalo niečo iné (lebo niektoré už majú svoj "polčas rozpadu" očividne za sebou) a samozrejme sa v ňom dá otvoriť okno, tak zostanem pri ňom prilepený. Inak MOV-ka.
Ale uznávam, že ak by sa o niektoré B-čka lepšie starali, tak by som ich hľadal stále. Napríklad v takom českom B-čku sa mi ešte nestalo, že by dobre nekúrilo, a že by mi dalo po hlave operadlo sedadla pri sadnutí si. Ale možno som mal na ne len šťastie...
Ale ak mi nieje v B-éčku zima alebo ma z neho nevyhnalo niečo iné (lebo niektoré už majú svoj "polčas rozpadu" očividne za sebou) a samozrejme sa v ňom dá otvoriť okno, tak zostanem pri ňom prilepený. Inak MOV-ka.
Ale uznávam, že ak by sa o niektoré B-čka lepšie starali, tak by som ich hľadal stále. Napríklad v takom českom B-čku sa mi ešte nestalo, že by dobre nekúrilo, a že by mi dalo po hlave operadlo sedadla pri sadnutí si. Ale možno som mal na ne len šťastie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676047/
..Najprv niekto nechce EMU, lebo chce mať poriadne HDV...
Pre personál je to lepšie, ale proti normálnym EMU nemá nikto nič. Jak píše Tomáš, je to vec názoru.
Potom keď už má HDV, nadáva, že v obratových žst kvôli ostrému obratu a posunu sa nestíha ani len najesť.
Ostrý obrat a nemožnosť sa najesť nemá nič spoločné s tým, či mám ešus, alebo obieham s HDV, je to proste GVD. Či obehnem s mašinou, alebo sa na nej pobalím a idem pešo cez tri vozne, kde sa potom rozložím, si myslím, že je z časového hladiska tak akurát jedno. Ešus má aspoň výhodu, že idem cez vozne a nie vonku, pri PP je to už horšie ak sa prenášam niekde v burine na druhú stranu.
Potom dostane HDV s úpravou na PP a zase sú tu nadávky, že je to prznenie mašiny.
To sa iste zhodneme, že prerábka 263 na PP bolo iste sprznenie. Nie z hladiska využitelnost, ale z hladiska samotného prevedenia. Nikdy som sa osobne nebránil aby mali naše rušne možnosť dialkového riadenia, ale mal sa k Bdteer spraviť RV a súpravy sa mohli kombinovať v dĺžke a kapacite. Proti tomu by som nebol, aj keď teda to prenášanie je mínus, ale tak plusov by bolo. Poschodové PP s nemožnosťou pridávať a uberať vozne bol podla mňa prešlap.
Čo vy vôbec chcete ?? A vlastne ani nemusíte odpovedať.
A odpoviem. Chceli by sme kvalitnú železnicu, ktorú bohužial nemáme. A do dnes vládne vidina peňazí pred zdravým rozumom, takže tak skoro ani nebude. Ak vôbec. Síce pôvodná debata začala ohladom pohodlnosti poschoďákov, ak chceš argumenty, tak majú tvrdé sedadlá, na ktorých sa nedá nijak uložiť, už vôbec nijak spať a vnoci je to presvietené a nevidno von, v ktorej stanici sme. Samozrejme plechová Anča trepe hovadiny. Výhoda oproti B je LEN klimatizácia, nič iné. Debata okolo obsluhy je už o inom, nikdy som na PP ani ešuse nejazdil, tak k tomu sa vyjadrovať nebudem. Aby si bol spokojný, tak jazdím dosť na 390 a tiež by som siemensákov vedel dorezať za niektoré veci, ale v každom prípade dnes si tak nejak predstavujem lokomotívu. Spolahlivosťou určite.
Pre personál je to lepšie, ale proti normálnym EMU nemá nikto nič. Jak píše Tomáš, je to vec názoru.
Potom keď už má HDV, nadáva, že v obratových žst kvôli ostrému obratu a posunu sa nestíha ani len najesť.
Ostrý obrat a nemožnosť sa najesť nemá nič spoločné s tým, či mám ešus, alebo obieham s HDV, je to proste GVD. Či obehnem s mašinou, alebo sa na nej pobalím a idem pešo cez tri vozne, kde sa potom rozložím, si myslím, že je z časového hladiska tak akurát jedno. Ešus má aspoň výhodu, že idem cez vozne a nie vonku, pri PP je to už horšie ak sa prenášam niekde v burine na druhú stranu.
Potom dostane HDV s úpravou na PP a zase sú tu nadávky, že je to prznenie mašiny.
To sa iste zhodneme, že prerábka 263 na PP bolo iste sprznenie. Nie z hladiska využitelnost, ale z hladiska samotného prevedenia. Nikdy som sa osobne nebránil aby mali naše rušne možnosť dialkového riadenia, ale mal sa k Bdteer spraviť RV a súpravy sa mohli kombinovať v dĺžke a kapacite. Proti tomu by som nebol, aj keď teda to prenášanie je mínus, ale tak plusov by bolo. Poschodové PP s nemožnosťou pridávať a uberať vozne bol podla mňa prešlap.
Čo vy vôbec chcete ?? A vlastne ani nemusíte odpovedať.
A odpoviem. Chceli by sme kvalitnú železnicu, ktorú bohužial nemáme. A do dnes vládne vidina peňazí pred zdravým rozumom, takže tak skoro ani nebude. Ak vôbec. Síce pôvodná debata začala ohladom pohodlnosti poschoďákov, ak chceš argumenty, tak majú tvrdé sedadlá, na ktorých sa nedá nijak uložiť, už vôbec nijak spať a vnoci je to presvietené a nevidno von, v ktorej stanici sme. Samozrejme plechová Anča trepe hovadiny. Výhoda oproti B je LEN klimatizácia, nič iné. Debata okolo obsluhy je už o inom, nikdy som na PP ani ešuse nejazdil, tak k tomu sa vyjadrovať nebudem. Aby si bol spokojný, tak jazdím dosť na 390 a tiež by som siemensákov vedel dorezať za niektoré veci, ale v každom prípade dnes si tak nejak predstavujem lokomotívu. Spolahlivosťou určite.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676043/
Vidíš, v tomto sa zhodneme. Ja už dávno hovorím, že nielen 263, ale aj 163 a 363 sa mali dávno prerobiť na komunikáciu s PP a v prípade 361 to mala byť samozrejmosť už zo ŽOS. Lebo ak ľahne čo i len jedna časť v 671, vďaka hlúpemu automatu stojí celá jednotka, čo v prípade súpravy PP stačí pohodlne vložák, alebo rovno RV, vyhodiť a jazdí sa ďalej aj s klasickými vozňami.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676042/
Robo: V zahraničí som videl aj-aj. Teda aj jednotky aj vratné súpravy s rušňom. A Ty si zas natoľko inteligentný a rozhľadený, že vieš, že v Rakúsku, v Nemecku, vo Švajčiarsku, v Taliansku atď.. sú popri jednotkách v regionálnej doprave veľmi rozšírené, ba ešte rozšírenejšie práve vratné súpravy. Uznám, že pri menšej kapacite je vhodnejšia jednotka a objektívne na Slovensku nemáme tak silné využitie regionálnych vlakov ako v okolí väčších miest na západe. Takže beriem, že tu skôr by šli do prevahy tie jednotky, ale nie viac ako tých 60, max. 70% celkového počtu osobných vlakov v elektrickej trakcii. Môj názor.
Výhľadovo by som bral, ak by sme podobne ako Česi dokúpili (dorobili) k Bdteer riadiace vozy a zvyšok x63 (ktoré hádam nezošrotujeme) by jazdili v ucelených vratných súpravach s nimi. Ako fanda by som nebol úplne nadšený ani z toho, ale tak z pragmatického hľadiska to beriem a fandovské vzlyky a túžby, ktoré sú zväčša v rozpore s trendami modernej železnice, teraz neriešim. Prosto mať po štreke aspoň nejaké percento klasických mašín práve pre prípady, ktoré som popisoval nižšie.
Výhľadovo by som bral, ak by sme podobne ako Česi dokúpili (dorobili) k Bdteer riadiace vozy a zvyšok x63 (ktoré hádam nezošrotujeme) by jazdili v ucelených vratných súpravach s nimi. Ako fanda by som nebol úplne nadšený ani z toho, ale tak z pragmatického hľadiska to beriem a fandovské vzlyky a túžby, ktoré sú zväčša v rozpore s trendami modernej železnice, teraz neriešim. Prosto mať po štreke aspoň nejaké percento klasických mašín práve pre prípady, ktoré som popisoval nižšie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676039/
Veď ono je to napokon jedno. Aj tak sme už offtopic. Ale fakt je, že tie čelusťové závery vymysleli "múdre hlavy" len pre dokonalých a neomylných. A ak dôjde v modernej koridorovej stanici k rezaniu, drvivou väčšinou je to na dopravcu, takže správcovi infraštruktúry je to jedno, koľko to bude stáť a ako dlho bude zablokovaná doprava. Nejde to z jeho kešene.
Toto bol tiež jeden z tých celospoločensky správnych názorov, ktorý sme z EÚ prebrali pri výstavbe koridorov a modernizácii staníc.
Toto bol tiež jeden z tých celospoločensky správnych názorov, ktorý sme z EÚ prebrali pri výstavbe koridorov a modernizácii staníc.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676037/
Každý si môže povedať svoj názor, takže nerobme z komára somára. Ale netreba mať klapky na očiach a pozrieť sa, ako sa ten "celospoločensky správny" názor presadzuje v okolitých štátoch, kde je úroveň verejnej osobnej dopravy trochu na inej úrovni. Extra Tebe to hovoriť nemusím, pocestoval si kusisko Európy, tak sám vieš, ako to chodí v regionálnej doprave.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676036/
Nepamätám ,viem že výhybka je na totálku,mal to kolega s osobným,ale či vyskočil si neviem spomenúť.
Ale beriem predchádzajúci príspevok späť.
Ale beriem predchádzajúci príspevok späť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/676035/
toto som myslel /sorry len tak narýchlo cvaknuté mobilom na Os o 21:07 z BA smer NZ/