GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
InterPanter by bol vacsinou na BA - ZA. Spojene by mohli ist az do KE pri hodinovom intervale.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913780/
No do Viedne my mali chodiť radšej IC vlaky, v dvojhodinovom takte KE - ZA - BA - Wien.
A čo sa týka vlakov na expresy, toho sa dosť obávam. Vyradené západné vozne boli super pred 30-imi rokmi, ale teraz sa používajú oveľa menej. A keďže medzi záujemcov bude patriť asi OBB, Arriva, Leo/Renfe a Regiojet, tak to budú ojazdené vozne po rekonštrukcii, s biednym jedálenským servisom, kde sa budú ponúkať oschnuté žemle a croisanty...
Skôr by sa mohol zvoliť taký model, kde by vozidlá zakúpil štát a vyberal by sa len prevádzkovateľ...
No na obraty by mali zhruba polhodinu, je otázne, či to postačí na vyčistenie súpravy, doplnenie proviantu do jedálenského vozňa, presun lokomotívy - to si vyžaduje zbytočný pracovný výkon, ktorý by v prípade EMU byť nemusel. Napríklad na RegioJetoch z Prahy, ktoré sa točili v BA som častokrát videl meškanie na odchode. A zasa pokiaľ sa nebude klásť dôraz na údržbu, tak aj nové vozne a EMU sa dosť rýchlo opotrebujú.
A čo sa týka vlakov na expresy, toho sa dosť obávam. Vyradené západné vozne boli super pred 30-imi rokmi, ale teraz sa používajú oveľa menej. A keďže medzi záujemcov bude patriť asi OBB, Arriva, Leo/Renfe a Regiojet, tak to budú ojazdené vozne po rekonštrukcii, s biednym jedálenským servisom, kde sa budú ponúkať oschnuté žemle a croisanty...
Skôr by sa mohol zvoliť taký model, kde by vozidlá zakúpil štát a vyberal by sa len prevádzkovateľ...
No na obraty by mali zhruba polhodinu, je otázne, či to postačí na vyčistenie súpravy, doplnenie proviantu do jedálenského vozňa, presun lokomotívy - to si vyžaduje zbytočný pracovný výkon, ktorý by v prípade EMU byť nemusel. Napríklad na RegioJetoch z Prahy, ktoré sa točili v BA som častokrát videl meškanie na odchode. A zasa pokiaľ sa nebude klásť dôraz na údržbu, tak aj nové vozne a EMU sa dosť rýchlo opotrebujú.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913779/
Vozidla zaplati stat v ramci tej zmluvy, bezohladu na to, kto to vyhra - ale vzdy len na to, co sutazia, tazko sa do zmluvy na Ex skryju vozidla na IC (respektive potom to vyhra niekto, kto nebude pytat peniaze na vozidla navyse). Hovorilo sa, ze niektore Ex budu pokracovat do Viedne, co zozerie dalsiu supravu-dve, tj. cca 15 len na Ex vratane zalohy.
Ako budu vozidla vyzerat velmi zalezi od toho, ako bude nastavena ta sutaz. Osobne si ale neviem celkom predstavit, ze by to nastavili bezpodmienecne na nove jednotky, alebo ze by ziadali vyrazne vyssiu kvalitu ako to, co tam dneska nasadzuje ZSSK, takze by som si nerobil velke nadeje na viac, ako to co jazdi dnes (ak vyhra zssk) alebo nejake modernizacie vyradenych zapadnych vagonov (ak vyhra niekto iny). Hoci pri tej najdolezitejsej linke v state by bolo velmi pekne, keby sa trochu plesli po vacku, aby tam bolo nieco reprezentativnejsie, hoci by to bol len ZOS-wannabe-railjet. Nemusia to byt jednotky, tych obratov tam tolko neni a pri takej dialkovej linke s par zastavkami neni az tak dolezita ani dynamika. To hra ovela vacsinu rolu v primeste, ktore sa bez jednotiek rozsypa.
Ako budu vozidla vyzerat velmi zalezi od toho, ako bude nastavena ta sutaz. Osobne si ale neviem celkom predstavit, ze by to nastavili bezpodmienecne na nove jednotky, alebo ze by ziadali vyrazne vyssiu kvalitu ako to, co tam dneska nasadzuje ZSSK, takze by som si nerobil velke nadeje na viac, ako to co jazdi dnes (ak vyhra zssk) alebo nejake modernizacie vyradenych zapadnych vagonov (ak vyhra niekto iny). Hoci pri tej najdolezitejsej linke v state by bolo velmi pekne, keby sa trochu plesli po vacku, aby tam bolo nieco reprezentativnejsie, hoci by to bol len ZOS-wannabe-railjet. Nemusia to byt jednotky, tych obratov tam tolko neni a pri takej dialkovej linke s par zastavkami neni az tak dolezita ani dynamika. To hra ovela vacsinu rolu v primeste, ktore sa bez jednotiek rozsypa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913771/
Ak by sa zakúpili ucelené jednotky, odpadla by nutnosť manipulácie s rušňami, ušetril by sa čas a aj ľudia. Zároveň sú viac dynamické, rýchlejšie sa rozbiehajú a zastavujú....
Čo sa týka meškania, momentálne je problém v rekonštrukcii Žilinského uzla - snáď o dva roky sa to zlepší....
V prvej etape treba zrušiť bezplatnú dopravu, ale to pred voľbami neurobí nikto - a po voľbách asi tiež nikto, na to politici nemajú odvahu.... Vysokoškoláci nemajú čo cestovať 3x týždenne KE - BA a späť. Voľakedy chodili domov 2x mesačne a stačilo to. Cez víkendy môžu brigádovať, alebo chodiť za radodajkami. Ak treba nejakému chudobnému študentovi pomôcť s kúpou lístku, treba to riešiť sociálnym štipendiom a nie rozdávať bezhlavo benefity každému...
Čo sa týka meškania, momentálne je problém v rekonštrukcii Žilinského uzla - snáď o dva roky sa to zlepší....
V prvej etape treba zrušiť bezplatnú dopravu, ale to pred voľbami neurobí nikto - a po voľbách asi tiež nikto, na to politici nemajú odvahu.... Vysokoškoláci nemajú čo cestovať 3x týždenne KE - BA a späť. Voľakedy chodili domov 2x mesačne a stačilo to. Cez víkendy môžu brigádovať, alebo chodiť za radodajkami. Ak treba nejakému chudobnému študentovi pomôcť s kúpou lístku, treba to riešiť sociálnym štipendiom a nie rozdávať bezhlavo benefity každému...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913766/
Ono by chcelo aj zvysit cestovne, ved je rovnake uz 12 rokov a zrusit bezplatnu prepravu. Ludia na to peniaze maju, len populisti to stale dotuju zo statneho a potom ta doprava tak vyzera. ZSSK pocita, ze 361.1 s ECTS budu stacit, ale je to skutocne tak? Inak v clanku uvadzali, ze kvoli HKV meska cca 15% Ex a okolo 60% RExov, ktore maju robit tu nahradu v useku Zilina Bratislava.
Co sa tyka pripojov, nechavaju na pripoj 10 minut, pricom tolko Ex meskaju uz pri mensej oprave na trati a to maju cestou nejake vyluky. Realne sa teda v Kosiciach mozes spolahnut, ze ti vlak smer HE/CnT Moldava bude meskat, pretoze je to pripoj k Ex.
Co sa tyka pripojov, nechavaju na pripoj 10 minut, pricom tolko Ex meskaju uz pri mensej oprave na trati a to maju cestou nejake vyluky. Realne sa teda v Kosiciach mozes spolahnut, ze ti vlak smer HE/CnT Moldava bude meskat, pretoze je to pripoj k Ex.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913765/
A aké vozy by objednala ZSSK? A kto by ich zaplatil - štát, EU?
Ideálne by boli vlaky TWINDEXX Expres, ktoré premávajú vo Švajčiarsku - v dosť hojnom počte - 62 kusov , niektoré v 8-vozňovej verzii a niektoré v 4-vozňovej verzii. Majú pasívne naklápanie, takže napríklad na trati BA - ZA by sa to dalo využiť na vyššie rýchlosti ako 160km/h. Ak by boli osadené kvalitnejšími sedačkami, mohli by byť dobrou voľbou na IC / Ex vlaky na trati Bratislava - Žilina - Košice/Prešov. A koľko kusov by bolo potrebných? Najmenej 12 pre Ex linky, ktoré by mohli chodiť každú nepárnu do Košíc a každú párnu hodinu do Prešova. 4 kusy by boli pre IC vlaky, ktoré by zároveň jazdili každé dve hodiny. A aspoň jednu záložnú súpravu. Čiže by bolo potrebné nakúpiť 17 súprav. Švajčiari za 62 kusov zaplatili 1,9 mld eur, jedna súprava vychádza na nejakých 31 miliónov, takže na nákup súprav treba rátať s 527 miliónmi eur. A to ZSSK, štát a Úrad pre Hodnoty nedajú....
Aj keby sme uvažovali len o Ex vlakoch, stále je to šialená suma 372 miliónov....
Ale aspoň by sa dali využiť ako dobrý marketingový produkt - rýchle, kvalitné, pohodlné, nízkopodlažné a kvalitné reštauračné služby.....
Ideálne by boli vlaky TWINDEXX Expres, ktoré premávajú vo Švajčiarsku - v dosť hojnom počte - 62 kusov , niektoré v 8-vozňovej verzii a niektoré v 4-vozňovej verzii. Majú pasívne naklápanie, takže napríklad na trati BA - ZA by sa to dalo využiť na vyššie rýchlosti ako 160km/h. Ak by boli osadené kvalitnejšími sedačkami, mohli by byť dobrou voľbou na IC / Ex vlaky na trati Bratislava - Žilina - Košice/Prešov. A koľko kusov by bolo potrebných? Najmenej 12 pre Ex linky, ktoré by mohli chodiť každú nepárnu do Košíc a každú párnu hodinu do Prešova. 4 kusy by boli pre IC vlaky, ktoré by zároveň jazdili každé dve hodiny. A aspoň jednu záložnú súpravu. Čiže by bolo potrebné nakúpiť 17 súprav. Švajčiari za 62 kusov zaplatili 1,9 mld eur, jedna súprava vychádza na nejakých 31 miliónov, takže na nákup súprav treba rátať s 527 miliónmi eur. A to ZSSK, štát a Úrad pre Hodnoty nedajú....
Aj keby sme uvažovali len o Ex vlakoch, stále je to šialená suma 372 miliónov....
Ale aspoň by sa dali využiť ako dobrý marketingový produkt - rýchle, kvalitné, pohodlné, nízkopodlažné a kvalitné reštauračné služby.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913762/
Presne tak. Ono IC vypĺňa dieru na trhu. Ak sa Ex dajú na hodinový takt, potom je otázka, v čom bude prednosť tohto produktu. A bude sa musieť prisposobit tiež kapacite a priepustnosti trate. Takže sa potom môže stať, že slávne IC síce nezastaví v TN, TT či PP, ale cestovný čas bude takmer rovnaký.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913760/
Je to spekulacia, ale zo strany statu to mozne je, aj by na to existovali patricne dovody.
Ked sa na to chces pozerat takto, tak teraz rezonuju meskania Tatranov a vsetkych vlakov na ne naviazanych, co sa dotyka radovo viac ludi ako nejake ICcka. Vobec by ma neprekvapilo, keby sa z toho stihla spravit tema este pred volbami a populisticky siahnut na ICcka (''ktore su aj tak len pre zlych zbohatlikov'') by mohlo byt riesenim.
Marketingovo zlyhava ZSSK uplne vsade, ale to je na inu temu.
Ked sa na to chces pozerat takto, tak teraz rezonuju meskania Tatranov a vsetkych vlakov na ne naviazanych, co sa dotyka radovo viac ludi ako nejake ICcka. Vobec by ma neprekvapilo, keby sa z toho stihla spravit tema este pred volbami a populisticky siahnut na ICcka (''ktore su aj tak len pre zlych zbohatlikov'') by mohlo byt riesenim.
Marketingovo zlyhava ZSSK uplne vsade, ale to je na inu temu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913759/
A táto odpoveď by ma presne zaujímala. Lebo ma napadá, zey:
1. Vlak nevyužíva možnosti trate (dávam 5%)
2. Cestovný čas je nakreslený od stola (tu už dačo pravdy bude)
3. Infra nie je náhle v stave, aký bol pri tvorbe GVD (infra je v zlom stave,ale to sa vedelo)
4. Zle prístupné väzby (aj tu je pes zakopaný).
Výsledný guláš hovorí, že pri spojení krajských miest mi najspoľahlivejšie príde IC,ale to už vlastne použiť neviem...
Chcel by som počuť od dopravcu dôvody.
1. Vlak nevyužíva možnosti trate (dávam 5%)
2. Cestovný čas je nakreslený od stola (tu už dačo pravdy bude)
3. Infra nie je náhle v stave, aký bol pri tvorbe GVD (infra je v zlom stave,ale to sa vedelo)
4. Zle prístupné väzby (aj tu je pes zakopaný).
Výsledný guláš hovorí, že pri spojení krajských miest mi najspoľahlivejšie príde IC,ale to už vlastne použiť neviem...
Chcel by som počuť od dopravcu dôvody.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913757/
Za prvé, ani nevieš čo za význam majú slová,ktoré používaš.
Za druhé, trolis tu len ty.
Za tretie, moje príspevky na rozdiel od tvojich majú svoj večný obsah, argument a môj vlastný názor. Že máš iný - maj. Ale si ďaleko od toho, aby si paušalizoval o čom netušiš. A môj názor nie je ojedinelý ani tu, ani v TN a TT kraji. Takže sa ukľudni.
Za druhé, trolis tu len ty.
Za tretie, moje príspevky na rozdiel od tvojich majú svoj večný obsah, argument a môj vlastný názor. Že máš iný - maj. Ale si ďaleko od toho, aby si paušalizoval o čom netušiš. A môj názor nie je ojedinelý ani tu, ani v TN a TT kraji. Takže sa ukľudni.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913756/
Myslím, že je diskusia o IC momentálne dosť hypotetická a to hneď z niekoľkých výrazných dôvodov. PDO je momentálne v procese zahusťovania taktu, kde úplne presne nevieme ako veľmi a kde budú ťahané Ex vlaky do hodinového taktu. Môže sa to diať rôznymi spôsobmi... Viac hodinových Exov medzi Žilinou prípadne Popradom a Bratislavou alebo v celej dĺžke, ale povedzme v exponovaných časoch. Napr. viac ráno na západ a viac poobede na východ. IC vlaky jednak získavajú konkurenciu a v istých momentoch narúšajú dotované vlaky. Druhý významný faktor je súkromník resp. plán súťaženia linky. Je možné, že v záujme motivácie dopravcov sa budú pohrávať s myšlienkou, či sú IC vlaky potrebné resp. nutné, prípadne ako by reálne vyzerala paralelná prevádzka dvoch dopravcov na jednej linke. Je predpoklad, že víťazný súkromník nebude akceptovať v dotovaných vlakoch preukazy ZSSK - napr. Juniro, Senior, Maxiklasik, režijnky a podobne, čo môže zaručiť klientelu pre IC ZSSK. Naopak ale môže dotovaný súkromník zistiť, že sa mu oplatí na linke viesť aj nejaký nedotovaný vlak a vyšachuje ZSSK. Tretím významným faktorom je komfort a spoľahlivosť. Dnes je ZSSK jednooký medzi slepými. Pokazí sa mi mašina na IC, beriem z R/Ex... Ak však zostane ZSSK visieť kdesi v Mikuláši alebo v Krompachoch, nebude jednoduché získať loko pre svoj vlak. Tým sa aj naplno ukážu slabiny ZSSK a z hodinových meškaní môžu byť Regiodžetovské trojhodinovky. Rovnako komfort. Ak bude dopravca v Ex vlaku fungovať na báze komfortných sediadiel a dobrého servisu, otázkou je či sa pohrnie kvôli pol hodine do IC ZSSK, keď môže cestovať komfortným Ex. Ďalším faktorom môžu byť nepredvídateľné veci. Možno vznikne pravidelný dopyt po Ukrajine a zrazu bude IC ZSSK jazdiť na relácii Wien-Čierna nad Tisov alebo Bratislava - Humenné priamo, prípadne si trúfne na Košce-Praha/Brno a pod. Tých ''možno'' je v súčasnosti dosť veľa, aby sa ''budoval'' nejaký systém IC, ktorý je aj tak závislý na jednej jedinej veci a to na aktuálnom dopyte. Čím viac premenných, tým vyššie riziko straty....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913755/
Presne tak, samotná úvaha vôbec nie je od veci. Ale AKB sa pýtal, či je možné, aby štát prišiel s nejakou takouto iniciatívou (rušenie IC na úkor Ex) a povedzme si na rovinu, že momentálne nie. Spomeň si, aký politický fetiš sa nie tak dávno stal z IC vlakov. V tomto momente teda žiadne náznaky a keby aj, nevieme, kto sa po 30/09 ujme moci, ale jasné je, že žiadna sláva to (opäť) nebude. Takže ak sa chceme baviť ''what if'' buďme realisti. Viac Ex možno/asi áno. Na úkor IC ako celej kategórie istotne nie, možno na úkor jedného páru IC vlakov, ak popustíme uzdu fantázii... Pokiaľ ide o mňa, mne by IC vlaky ako kategória v SR nechýbali. Už dnes ich ŽSSK nedokáže ako (akože) službu najvyššej kategórie dostatočne kvalitatívne, vizuálne ani marketingovo odlíšiť od nižšej kategórie, takže vo co go? :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913753/
PDO s viacej dotovanymi Ex pocita uz v GVD 2024/25. Dovtedy dojdu nejake nove vozidla, ale povedal by som, ze ZSSK ich ani tak nebude mat dost, hlavne ak to nezvladaju ani teraz, takze zrusenie/zredukovanie IC nemusi byt uplne odveci uvaha, aj ked to este nikto nepovedal. (Ale zase v GVD 25/26 to ma zacat jazdit vyherca sutaze, co nemusi byt ZSSK, alebo ZSSK moze na tu linku objednat vozidla navyse, takze potencialne kriticky by tam bol iba ten jeden rok)
samkoh: Ja viem ze to neni take jednoduche. To ale neznamena ze to neni mizerna sluzba, ze to nema svoje nasledky a ze by stat nemohol byt co k comu a nieco s tym nemohol spravit (akokolvek to je v slovenskych podmienkach nerealne).
gvd: Samozrejme nieco existuje, ale pripisal by som to skorej ''nahode'' ako nejakemu systematickemu premyslaniu, ze my chceme tymto icckom trafit takyto pripoj. ZSSK ma na stranke k IC vypisanych *6* busov, ktore naozaj mozno za pripoje povazovat.
samkoh: Ja viem ze to neni take jednoduche. To ale neznamena ze to neni mizerna sluzba, ze to nema svoje nasledky a ze by stat nemohol byt co k comu a nieco s tym nemohol spravit (akokolvek to je v slovenskych podmienkach nerealne).
gvd: Samozrejme nieco existuje, ale pripisal by som to skorej ''nahode'' ako nejakemu systematickemu premyslaniu, ze my chceme tymto icckom trafit takyto pripoj. ZSSK ma na stranke k IC vypisanych *6* busov, ktore naozaj mozno za pripoje povazovat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913752/
AKB, teoreticky áno. IC síce štát/ministerstvo neobjednáva, takže sa nestane, že ak IC neobjedná, tak ŽSSK IC nevypraví, ako by sa to mohlo stať pri iných kategóriách vlakov, no zase štát/ministerstvo má páky na štátneho dopravcu, ako ho ''priviesť k rozumu'', ak by ten robil, čo sa mu nepozdáva, alebo naopak, nerobil, čo sa mu pozdáva. Tu sa ale bavíme v rovine teórie. Nepostrehol som zatiaľ úvahy o tom, či nezrušiť (nedotované) IC a miesto nich nezaviesť viac (dotovaných) Ex.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913751/