Otázky + odpovede
Toto téma je založeno pro dotazy (mnohdy velmi specifické), pro které nemá cenu zakládat nové konkrétní téma.
Otasek:
Ako písal mano, treba ísť do depa ŠTÁTNEHO dopravcu, a požiadať o prijatie do zamestnania ako kandidát rušňovodiča. Súkromníci toto neposkytujú. Ak ťa prímu, pôjdeš do kurzu. O dĺžke celej prípravy by ti mohol napísať niekto mladší. Platová trieda je na zálohe 9-tka a na vlakoch 10-tka. IC a EC majú asi iba vyššie prémie (miesto 300 snáď 2000) - neviem. Ak urobíš všetky skúšky, a náhodou budeš mať papiere u seba, daj rýchlo výpoveď, a choď k súkromníkom. Tam asi zarobíš viac.
Ako písal mano, treba ísť do depa ŠTÁTNEHO dopravcu, a požiadať o prijatie do zamestnania ako kandidát rušňovodiča. Súkromníci toto neposkytujú. Ak ťa prímu, pôjdeš do kurzu. O dĺžke celej prípravy by ti mohol napísať niekto mladší. Platová trieda je na zálohe 9-tka a na vlakoch 10-tka. IC a EC majú asi iba vyššie prémie (miesto 300 snáď 2000) - neviem. Ak urobíš všetky skúšky, a náhodou budeš mať papiere u seba, daj rýchlo výpoveď, a choď k súkromníkom. Tam asi zarobíš viac.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/154685/
AdRadoB: to je pravda ja myslel platenie rušňovodičov a ty sú platený lepšie v súkromnom sektore, aspoň podľa rečí. Tu vzniká ďalší problém a to je vek rušňového personálu. Raz to jeden s mojich kolegov nazval geriatrický klub, neviem akí je vekový priemer rušňovodičov na slovensku, ale asi dosť vysoký. súdim podľa to ho, že minule v škole sme v triede sedeli dvaja tridciatnici a zbytok mali viac, ako padesiat. S toho vyplýva, že ak chce štátny dopravca pritiahnúť mladých ludí musí zmeniť aj platovú politiku, nie je možné aby začínajúci rušňovodič za prácu, ktorá má vysokú zodpovednosť dostával 14 litrov je smiešne a mladých to neoslovuje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/154654/
ad kritik:
také poznámočky si strč niekam...
ja som pracoval prednedávnom v jednej firme, ktorú však radšej nebudem menovať (ale sídli oproti jednej železničnej zastávke na trati 143), kde absolventi VŠ, ktorí robili programátorov a pod.o nič viac vtedy nezarábali...
pritom pracovná doba od nevidím do nevidím, nadčasíky boli samozrejme všetky zadarmenko, bolo sa treba úctivo klaňať najjasnešiemu veličenstvu za jeho superperfektné riadenie spoločnosti. Cesťáky sa vyplácali aj s trojmesačným oneskorením. Najväčší gól bol, keď baba majúca na starosti financie (inak asi veľmi spriaznená osoba s najjasnejším) neprišla do práce, lebo musela doma farbiť veľkonočné vajcia. Nákupca teda nemohol nakúpiť materiál a termíny boli v ťahu. Však sa to potom dohnalo neplatenými nadčasmi...
také poznámočky si strč niekam...
ja som pracoval prednedávnom v jednej firme, ktorú však radšej nebudem menovať (ale sídli oproti jednej železničnej zastávke na trati 143), kde absolventi VŠ, ktorí robili programátorov a pod.o nič viac vtedy nezarábali...
pritom pracovná doba od nevidím do nevidím, nadčasíky boli samozrejme všetky zadarmenko, bolo sa treba úctivo klaňať najjasnešiemu veličenstvu za jeho superperfektné riadenie spoločnosti. Cesťáky sa vyplácali aj s trojmesačným oneskorením. Najväčší gól bol, keď baba majúca na starosti financie (inak asi veľmi spriaznená osoba s najjasnejším) neprišla do práce, lebo musela doma farbiť veľkonočné vajcia. Nákupca teda nemohol nakúpiť materiál a termíny boli v ťahu. Však sa to potom dohnalo neplatenými nadčasmi...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/154573/
Ako tak vídavam čoraz častejšie súpravy (alebo jednotlivé vozidlá) s korporátnym náterom ZSSK napadá ma, prečo je to logo na vozňoch také malé? Nemohlo by byť väčšie, po celej šírke toho bieleho pásu a umiestnené do stredu? Bolo by to estetickejšie a aj čitateľnejšie... Vie niekto niečo bližšie ohľadom umietňovania loga, príp. či by sa to nedalo zmeniť... Napr. na čelách rušňov je po novom to logo menšie, než bývalo a to sa so zavedením novej schémy naopak hovorilo, že logá budú väčšie... Ale vadí mi to hlavne na tých vozňoch... Ak niekto niečo o tom viete, prosím napíšte. Vopred vďaka.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/153922/
Ak ťa prímu, ideš k doktorovi na zmyslové testy a psychotesty. Ak to úspešne absolvuješ, ideš na kadejaké školenia a až potom na kurz.
Kamarát teraz robí brzdové zácviky (jazdí na mašine pod dozorom rušňovodiča ). Už si musí spravit len zákonité skúšky a je z neho pravý mašinfír.