Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
A k téme superdokonalej informovanosti cestujúcich o vlakoch chodiacich z Nového Mesta miesto hl. st. sa ešte vyjadrím vo vhodnejšom fóre, nakoľko som dnes zistil ďalšie zaujímavosti.
kolegyňa ten paierik o zmene našla vo vlaku v piatok ráno, tak sa pokúšala niekde to overiť a na informáciách na hlavnej stanici jej povedali, že to je blbosť a vlak bude normálne chodiť na hlavnú. Samozrejme, že išiel na Nové mesto. Takže asi je to fakt úspešne utajené, keď to ani na info nevedia.
Jinak si ovšem myslím, že se už na tuto situaci můžeme fakt vykašlat. Co mělo být napsáno, napsáno bylo, Nicka nikdo nepřesvědčí, tak se s tím smiřme. Větru a dešti se také poručit nedá...
Alebo, ked davate navody, ze mal kontaktovat prislusnych ludi a nie zbytocne kydat, tak aj vy kontaktujte prislusneho blogera, ked Vam vadia jeho clanky na jeho osobnom blogu a nekydajte tu nanho v DF (na stranke, ktoru ste si narozdiel od blogera vy sam neurobil).
http://www.zsr.sk/generate_page.php?page_id=115
Po zbežnom prebehnutí cez všetky priestory, okolo ktorých prechádza bežný cestujúci ponáhľajúci sa z práce na vlak, som zhliadol nasledovné: na dverách pri vchode do stanice, pri okienkach pokladní v prednej aj zadnej časti ani nikde inde som si nevšimol ŽIADNU vývesku so zoznamom odklonených vlakov, a to som ich na rozdiel od bežného cestujúceho v týchto priestoroch schválne hľadal. Také isté ničové nič bolo aj pri zoznamoch s odchodmi vlakov v hale a pri ich radení. Vlaky odchádzajúce z Nového Mesta namiesto hl.st. neboli v týchto zoznamoch doteraz prelepené, ani sa pri nich nenachádzala žiadna poznámka o odklonení. A tesne pred mojim odchodom sa dokonca na Pragotrone v hale objavil v zozname vlakov náš obľúbený R 873 Štúrovčan s odchodom 16.20 - BEZ AKEJKOĽVEK POZNÁMKY o tom, že podľa Nickovho obľúbeného stopercentne pravdivého linku na xmlogies.sk má chodiť až do konca mesiaca z Nového Mesta. A to je z mojej strany naozaj všetko, prajem obecenstvu príjemnú zábavu.
Navyše tie ceduľky tam už v pondelok neboli, asi ich niekto starostlivý poupratoval do košov... . Kto teda necestoval minulý týždeň a začal až tento, sa k týmto ceduľkám prakticky nedostal.
Nechcem byť bonzák, ale ani poniektorí sprievodcovia v pondelok nevedeli, že bude vlak končiť inde ako obvykle...
Stanice to dodržují pokud to jde jak to nejde hlásí zavčasu (měli by 10 min.před pravidelným příjezdem) kam spoj pojede. Zrovna tak je to u nás v nákladní dopravě prostě jak je kolej obsazená nebo vyloučená musí vlak na jinou kolej.
Hodinu dopředu to snad nemůže vědět nikdo jestli tam přijede určený spoj. V době odjezdu pravidelného vlaku může být na jeho koleji vlak zpožděný nebo taky nákladní.
- ako samostatné hlásenie v staničnom rozhlase v čase približného odchodu dotknutých vlakov medzi hláseniami o ostatných vlakoch ("Upozorňujeme cestujúcich, že od nedele 10.12. až do odvolania bude rýchlik 873 Štúrovčan do Nových Zámkov a Štúrova odchádzať zo stanice Bratislava - Nové Mesto")
- ústnym podaním prostredníctvom sprievodcov vo vlakoch na dotknutej trati
- dobre viditeľnými výveskami s výraznými nápismi (POZOR - MIMORIADNA ZMENA TRASY VLAKOV) vo všetkých staniciach, ktorými prechádzajú dotknuté vlaky (žiadne také, že napríklad vo Vajnoroch nebolo dnes ráno v priestoroch pre cestujúcich o presmerovaní vlakov ani slovo) a aj priamo vo vlakoch, najlepšie pri dverách do oddielov, aby boli ťažko prehliadnuteľné
- uchovávaním zoznamu vlakov dotknutých výlukami v databáze vyhľadávača spojenia, ak vyhľadávač nájde spojenie obsahujúce niektorý z takýchto vlakov, priamo k výsledku umiestniť výrazný link na informáciu o zmene
Prosím všimnúť si, že žiadne z uvedených riešení nie je organizačne náročné, nevyžaduje žiadny dodatočný personál ani obrovské finančné náklady. Ale keď sa niekde stále radšej riadia pravidlom "Nikdy se to tak nedělalo"...
Dôležité podľa mňa je informovať a tiež byť informovaný. Ja som len s váhaním bral do rúk ten papierik. Ostatní to asi považovali za nejakú reklamu alebo proste niekto tam nechal po sebe malý neporiadok. Ja som potom vypadal ako veľký zvedavec , ktorý si hovie v skúmaní papierikov
Ty se prostě nedokážeš vžít do fungování staršího či méně modernostmi obdařeného člověka.
Bydlí v našem paneláku jedna starší paní, která hodně cestuje vlakem. Nemá internet, nemá telefon. Koupí si jízdní řád a chce někam jet. Takže si vyhledá spojení a vyrazí na nádraží. A tam buďto v pohodě odjede, nebo se jí dostane informace (aniž by si ji zvlášť vyžádala), že je něco jinak. Buď málem zakopne u příchodu k pokladnám o velkou ceduli, nebo si všimne výrazného plakátku na pokladně, nepřeslechne opakované hlášení či nepřehlédně blikající "pragotron". Tak to funguje tady u nás. A na takové cestující jsme myslel, když jsem se (nepříliš uváženě) pustil s Tebou do debaty.
________
pozn.: Ta paní není fiktivní, ale už si chodí pro moudra ke spojení ke mně, když jsem jí to mezi náhodnou řečí nabídl. Proto ostatně také o jejím cestování vím.