Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
rozumný nápad, ale u nás nerealizovateľný vďaka našim múdrym spoločnosťiam...
Keď som cez školu chodieval pravidelňe v tom čase na stanicu z dôvodu vyučovania tak vždy MOs5414 čakal na R611 a to si pamatám meškania 15-20-25minút
asi nemohli vydržať už to teplo tak to potrebovali prevetrať
ale to prečo bola zadná časť súpravy uzavretá nechápem
v piatok 21.7.2006 meškal R611 po Trenčín podľa hlásenia staničného rozhlasu 25 minút (pravidelný príchod 17:28). Prípojný vlak do Topoľčian (5414) s pravidelným odchodom o 17:42 nečakal. Tento vlak bol tvorený dvoma súpravami (810+010+010+810), tá zadná súprava pozostávajúca z 010+810 neotvárala dvere, čiže vôbec nebola pre cetujúcich k dispozícii, no pracovníka na stanovišti rušňovodiča som tam videl (najskôr teda asi rušňovodič tam bol...). Ako sa asi mohli cítiť cestujúci od Blavy, keď im ušiel posledný prípojný vlak? Myslím, že aspoň v takýchto prípadoch by sa zadná časť súpravy mohla odvesiť a vypraviť za pravidelným vlakom. ŽSR by mohli odpustiť poplatok za dopravnú cestu, keďže meškania na trati 120 sú z prevažnej miery zapríčinené nimi vďaka rekonštrukcii trate. Násled vlaku 5414 sa mohol vykrižovať s protiidúcou 5417 napr. v Trenčianskej Turnej, ďalšia jeho jazda by už nebola obmedzovaná žiadnym protiidúcim vlakom. Ako keby terajšie vedenie ZSSK vôbec s takýmito situáciami nerátalo a nevydalo príslušné pokyny. Sprievodca by v tomto následnom vlaku vlastne ani nemusel byť, pretože by sa jednalo len o dopravu cestujúcich, ktorí by prestúpili od zmeškaného rýchlika. Terajšie vedenie ZSSK sa snaží peniaze vymámiť od cestujúcich rušením zliav, no týmto spôsobom len dochádza k úbytku cestujúcich. V prípade, ktorý som popisoval, by vlastne ani žiadne náklady naviac nevznikli. Z Chynorian by tento vlak mohol byť napr. aj zavesený za OS 5010. No a o tom, že v piatok by sa kľudne na tejto trati uživili vlaky v neskorších časových polohách pre dopravu cestujúcich, ktorí pracujú na týždňovky a v piatok sa vracajú domov, radšej už ani písať nebudem. Asi by to bol neriešiteľný problém. ZSSK radšej preťahuje prázdnu súpravu na 5414 - aké jednoduché, že?
vyjadrenie ku situácii na železničnej stanici v Poprade , premávka a riešenie nie je jednoduché pretože sú voľné len 2 kolaje, ktoré sú sprístupnené na stanici je samí zhon, okolo sú samé bezpečnostné pásky, traťováci, sygnalisti. Pokiaľ pustia jeden vlak z jedného smeru ten druhý musí čakať..aj sa nejaké tie meškania naskytnú, ale verím že každý kto má s prestavbou dočinenia má snahu o zlepšenie a nie je to naozaj jednoduché tak len toľko na tvoju reakciu... je to zložitý proces prestavby, ktorý ešte nejakú tú hodnú dobu potrvá.