230/240/242/340
Mate radi tieto rusne? aky je Vas nazor na toto HDV? Aky je vas oblubeny voz poprip.typ vozu?
A ten nater v slonovinovej farbe je strasne pekny. Mozno este krajsi nez ten klasicky, mohlo by ich s nim behat viac.
Matthias: dik za vysvetnie, uz tomu "hápem"
240.076 sa slnila v Petržalke od skorého rána, keď pred piatou doviezla súpravový vlak. V ten deň, keď si ju fotil, odviezla IC 403, IC 404 a IC 407 medzi Petržalkou a hlavnou stanicou. Prvé dva na príprahu Taurusa 1116.
:-)
A nemáte niekto nejaké foto 240.140?
Mat3j: Mám pocit, že termín "500 m pred stanicou" je dosť nešpecifický, ja ani netuším z ktorej strany stanice to myslíš. Keď pôjdeš nabudúce okolo toho miesta, skús omrknúť trolej, či tam nie je sťahovačka. Hľadaj návesť Vypni prúd, Stiahni zberač alebo úsekový delič. Potom budeš múdrejší.
Inak asi vieš, že v Petržalke sú aj koľaje s napájaním 15 kV 16 2/3 Hz, čo je šťava ktorú lamina nepapá. Tak ma napadá, či to náhodou nešla zotrvačne zaparkovať pod "germánsky" drát, v rámci nejakého preprahu alebo čo. (Ak stiahla zmeták pred zhlavím, čo je pod nadjazdom Rusovská cesta {možno sa to volá inak, to je jedno})
ufo: no presne 500m usek som nemyslel, myslel som skor "urcite menej ako 500m pred stanicov"
:)
Párna a nepárna sekcia koľají je napájaná inou fázou a tak pri prechode medzi takýmito koľajami je potrebné stiahnuť zberač. Aj keď vďaka dosť dlhému izolačnému úseku by sa nemalo nič stať, akurát ak za ten moment môže zaúčinkovať podpäťová ochrana, čo sa, myslím, v praxi nestáva. Horšie by bolo, keby boli zdvihnuté obidva zberače - až tak dlhý izolovaný úsek to nebýva...
Videl som ist laminatku s komplet stiahnutymi zberacmi. Bolo to asi 500m pred stanicov. pri tej stanici (Petrzalka) som takmer kazdy den a kazdy jeden rusen vzdy ide so zberacmi na drate ale tento konkretne nesiel. A ja neviem, preco? Nic podobne som nikdy nevidel.
Napadlo ma ze isiel na zotrvacnu silu, ale preco potom tak nejdu aj ostatne rusne?
Potreboval by som vysvetlenie.
Dik :)
Lokomotiva 240.260-0 (ex 230.060-6 ex S 489.0060) byla vyrobena ve Škodě Plzeň v roce 1967 pod výrobním číslem 5403 a rekonstruována v roce 2002 v DKV České Budějovice. V rámci vyvazovací opravy u ní byly původní nápravové převodovky nahrazeny převodovkami pro řady 240 a 242 a její maximální rychlost tak vzrostla ze 110 na 120 km/hod. Tato lokomotiva teď figuruje v přehledech jako jediný zástupce řady 240.2.
Na smímcích je tento stroj dne 9.4.2005 v Jihlavě v čele Os 8313 Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí:
ad Mat3j, když už se tu ta otázka objevila:
Původní značení hnacích vozidel v Československu
(značení Ing. Kryšpína)
platné od 1.1.1925 do 31.12.1987
struktura: X ABC . DEFG
X druh hnacího vozidla
(bez) parní lokomotivy (s výjimkou úzkorozchodných)
A do r. 1993 dreziny a železniční automobily,
pak akumulátorové
E elektrická hnací vozidla stejnosměrná (resp. akumulátorová)
S od 30.6.1965 elektrická hnací vozidla střídavá
ES elektrická hnací vozidla dvouproudová
T motorové lokomotivy
M motorové vozy
U hnací vozidla úzkorozchodná (i parní lokomotivy)
N nemotorové vozy
Ř (R) řídící vozy
v praxi se později písmena kombinovala: TU, EMU, EM, SM...
A počet spřažených nebo hnacích dvojkolí
B a) nejvyšší dovolená rychlost
zvětšená o 3 a výsledek vynásobený 10 (u vozidel normálně- a širokorozchodných)
b) přibližná hmotnost na 1 spř./hn. dvojk.
v tunách (u vozidel úzkorozchodných)
C přibližná hmotnost na 1 spř./hn. dvojkolí
zvětšená o 10 (u vozidel normálně- a širokorozchod.)
D konstrukční skupina
(u úzkorozchodných vozidel na 3. místě - menší číslice)
5 zpravidla širokorozchodná vozidla
9 od r. 1931 vozidla soukromých drah
E inventární číslo
F inventární číslo
G inventární číslo
Nick: ano, 1116.088 ma este stare logo a pochybujem, ze sa zmeni, tak isto maju toto stare logo aj 5047, 5090 a podobne...
Ale herkulovia uz nie ;))