Trate
Trate ŽSR skrývajú mnohé zaujímavosti, ktoré sú svetu málo známe. Tu bude zverejnených - dúfam - ich veľké množstvo.
Napríšernejšia mapa siete ŽSR: http://downloads.raileurope.com/pdf/maps/slovakia.html .
Krupo: nemozes tu "zavesit" nejake nakresy alebo navrhy ako by mali vyzerat tie 460ky? lebo som zvedavy ako to bude vyzerat, lebo uz par rokov sa tu hovori o tom ze sa nahradia niecim novym, len akosi stale sa nic nedeje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/157097/
Prosim poradte mi kde by som sa mal obratit ak by som chcel zistit ktore trate sa idu v blizkej buducnosti modernizovat.
Konkretne sa mi jedná o trať Nove Zámky - Prievidza. Tato trat je v dezolátnom stave, cestovanie na useku 28km trvá niekedy aj 45minut. Je to jednokolajka a vlaky na seba cakaju skoro v kazdej druhej stanici. Nieje cudo ze vlakom na tejto trati cestuje minimum ludi, kedze autobusom sa da takyto usek zvladnut za 25minut. Som aj za to, aby sa trat predlzila az do ziliny, kedze useky Prievidza - Nitrianske pravo a Rajec - Zilina existuju. Som pravidelnym cestovatelom na Useku Nitra - Zilina a stat v autobuse celu cestu je dost namahave. Zvlast ked sucastne idu 3 autobusy a su uplne plne. Takze si myslim ze vlaky na tejto trati by moli maximalne vyuzite. Len najst nejakeho cloveka ktory by sa touto tratou zacal zaoberat a presadzovat ju na ministerstve dopravy. Ale asi tento napad zhasne ako sviecka vo vetre, kedze ti najvissi sa vyvazaju vo vladnych autickach a cestovanie na vedlajsich tratiach je im ukradnute. Ale ja si myslim ze by to neboloaz tak od veci.Na trati by boli dost velke mesta (Nove zamky, Nitra, Topolcany, Partizanske, Novaky, Prievidza) ale i kupelne mesta ako Rajecke teplice. K tomu v novakoch je velky priemysel, takze konecne by cesty nemuselo zaberat tolko kamionov.Kazdy den sa ich tam premelie stovka. Dalsi dovod je aj spojenie juznej a severnej vetvy, a zrychlenie cestovania na trase Prievidza - Leopoldov - Bratislava, kde su uz teraz vlaky vytazene na maximum. Na tejto trati chodili 4 rýchliky, potom z dovoru ze to vlastne nebol rychlik ich premenovali na zrychlene, ale podla mna su to aj tak oso-osobaky.
PROSIM DAJTE MI NEJAKE BLIZSIE INFORMACIE CO A AKO TO VUZERA NA SLOVENSKU ZO ZELEZNICNYM STAVITELSTVOM A KTO CHCE PRILOZTE AJ POMOCNU RUKU. PEACE
Konkretne sa mi jedná o trať Nove Zámky - Prievidza. Tato trat je v dezolátnom stave, cestovanie na useku 28km trvá niekedy aj 45minut. Je to jednokolajka a vlaky na seba cakaju skoro v kazdej druhej stanici. Nieje cudo ze vlakom na tejto trati cestuje minimum ludi, kedze autobusom sa da takyto usek zvladnut za 25minut. Som aj za to, aby sa trat predlzila az do ziliny, kedze useky Prievidza - Nitrianske pravo a Rajec - Zilina existuju. Som pravidelnym cestovatelom na Useku Nitra - Zilina a stat v autobuse celu cestu je dost namahave. Zvlast ked sucastne idu 3 autobusy a su uplne plne. Takze si myslim ze vlaky na tejto trati by moli maximalne vyuzite. Len najst nejakeho cloveka ktory by sa touto tratou zacal zaoberat a presadzovat ju na ministerstve dopravy. Ale asi tento napad zhasne ako sviecka vo vetre, kedze ti najvissi sa vyvazaju vo vladnych autickach a cestovanie na vedlajsich tratiach je im ukradnute. Ale ja si myslim ze by to neboloaz tak od veci.Na trati by boli dost velke mesta (Nove zamky, Nitra, Topolcany, Partizanske, Novaky, Prievidza) ale i kupelne mesta ako Rajecke teplice. K tomu v novakoch je velky priemysel, takze konecne by cesty nemuselo zaberat tolko kamionov.Kazdy den sa ich tam premelie stovka. Dalsi dovod je aj spojenie juznej a severnej vetvy, a zrychlenie cestovania na trase Prievidza - Leopoldov - Bratislava, kde su uz teraz vlaky vytazene na maximum. Na tejto trati chodili 4 rýchliky, potom z dovoru ze to vlastne nebol rychlik ich premenovali na zrychlene, ale podla mna su to aj tak oso-osobaky.
PROSIM DAJTE MI NEJAKE BLIZSIE INFORMACIE CO A AKO TO VUZERA NA SLOVENSKU ZO ZELEZNICNYM STAVITELSTVOM A KTO CHCE PRILOZTE AJ POMOCNU RUKU. PEACE
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/157009/
Samozrejme, že už ten vlak by to mal horšie, ktorý by bol v prípade neschodnosti TN - ZA už v TN. Ale po vzniku neschodnosti trate 120, keď by sa už vedelo, už od NZ , Ga , by sa mohlo odkloniť na trať 170,171. A opakujem, trate 140 a 145 nie sú v tomto stave na zvýšenú frekvenciu vhodné a schopné.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156899/
rk_kn: Lenže odklony cez Komárno v prípadoch, čo spomínaš, sú o inom - kým vzdialenosť z BA do Pešti je približne rovnaká bez ohľadu na to, či sa ide cez Komárno, Štúrovo, Rajku alebo po trati 131, dĺžka odklonovej trasy z Trenčína do Žiliny cez kremnickú trať by bola viac než štvornásobná oproti priamej trase a v podstatnej časti by opäť viedla iba po jednokoľajných úsekoch s pomerne nízkou priepustnosťou...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156837/
Prípadov, že sme na jednokoľajke , dokonca aj cez špagátku 131-ku museli robiť odklony namiesto zatarasenej trate 130, a dokonca až v MÁVe, som počas mojej praxe zažil niekoľkokrát. Jeden prípad dokonca trval až 26 hod. A okrem toho pravidelné dlhotrvajúce výluka, ako napr. hronský most v Štúrove, opravy priecestí medzi Rajkou a Ba hk. st. ap. Vykoľajenia v Šali, v úseku medzi Dvory.n.Ž - Budapest ap. Napríklad celý gvd v r. 1967/1968 bol postavený tak, že medzištátne R , ktorých v tom čase bolo 8 párov, chodili po špagátke 131. Od 0.00 do 4. h sme točili len rychlíky, od 6.h do 10. h. znovu. Bolo to počas výstavby elektrifikácie Bratislavy a tratí 130, 110, 135 ap.
Ináč , Murphyho 1. zákon je : čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí.
Okrem toho, trať 140 a 145 vôbec nie je stavaná pre zvýšenú premávku. Je zastaralá po trať. a aj po tech. stránke.
Ináč , Murphyho 1. zákon je : čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí.
Okrem toho, trať 140 a 145 vôbec nie je stavaná pre zvýšenú premávku. Je zastaralá po trať. a aj po tech. stránke.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156830/
Johhan: mne sa to stále zdá veľmi neprezieravé zrušiť trať ZV-H.Štubňa. To vážne všetok substrát do Kremnice využíva autobusy ? Pozeral som do Elisu, a je tam cca 7 párov Os vlakov. Rovnako platí aj to čo bolo nižšie napísané: odklonová trasa namiesto BB-Diviaky. Bezúvraťové spojenie na Prievidzu to beriem radšej spať (na Slovensku sa jednoducho osobná žel. doprava nepreferuje na menej významných tratiach), aj keď v minulosti tam premával priamy Zr vlak BB-ZV-PD. Ak by sa vybudovala nová dvojkoľajka do BB, tak by to bolo iné, ale popravde, ako rýchlo sa u nas niečo tak veľkolepé v oblasti želeníc dá vybudovať? viď bratislavske metro, sa "budovalo" mnoho rokov a výsledok? Prvý veľký úspech toho snaženia bol, že sa konečne podpísalo memorandum o rozvoji žel. siete v BA (podotýkam, že je to hlavné mesto).
Ak sa teda zruší kremnická trať, pre nákladnú dopravu to bude strata toho "lepšieho" úseku, ktorý môžu nákladné vlaky využívať. Porovnajte priepustnosť preplnenej a poddimenzovanej trate BB-ZV, ktorej stav sa zakonzervoval nemožnosťou pridať druhú koľaj a úseku HD-ZV, ktorý je dvojkoľajný.Vie niekto odhadnuť aké asi sú náklady na údržbu a prevádzku kremnickej trate? Pomohlo by to iným, významnejším tratiam na Slovensku?
Ak sa teda zruší kremnická trať, pre nákladnú dopravu to bude strata toho "lepšieho" úseku, ktorý môžu nákladné vlaky využívať. Porovnajte priepustnosť preplnenej a poddimenzovanej trate BB-ZV, ktorej stav sa zakonzervoval nemožnosťou pridať druhú koľaj a úseku HD-ZV, ktorý je dvojkoľajný.Vie niekto odhadnuť aké asi sú náklady na údržbu a prevádzku kremnickej trate? Pomohlo by to iným, významnejším tratiam na Slovensku?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156821/
rk_kn: Trenčín - Žilina cez Kremnicu - to hádam nemyslíš vážne? Však v prípade výluky sa vlaky skôr prepchajú po jednokoľajnom úseku pôvodnej trasy, než keby mali robiť vyhliadkovú jazdu cez polovicu Slovenska. A ak by tam aj náhodou boli dlhodobo odstavené obidve koľaje, stále existujú podstatne kratšie odklonové trasy cez Prievidzu alebo cez Horní Lideč, prípadne kapacitná trasa cez Ostravsko. Ako odklonová trasa by sa dala kremnická trať použiť jedine za trať cez Čremošné (viď minulý rok pri výlukách kvôli bystrickému mostu), ale v prípade realizácie spomínaného nového tunela pod Kremnickými vrchmi tento dôvod zrejme odpadne a záložnou trasou sa stane pôvodná čremošnianska trať...
Johhan: Pravidelne cez Kremnicu jazdia 2 páry nákladov denne, pomerne často, ale nepravidelne, sa tam objavujú aj ucelené vlaky s uhlím, veľmi výnimočne aj niečo iné - čo je na slovenské pomery celkom slušný rozsah nákladnej dopravy. Vyťaženosť osobných vlakov je obvykle smiešna.
Johhan: Pravidelne cez Kremnicu jazdia 2 páry nákladov denne, pomerne často, ale nepravidelne, sa tam objavujú aj ucelené vlaky s uhlím, veľmi výnimočne aj niečo iné - čo je na slovenské pomery celkom slušný rozsah nákladnej dopravy. Vyťaženosť osobných vlakov je obvykle smiešna.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156798/
matus, o čom bol tvoj prispevok ? teda hlavne jeho prva polovica.
.
myslím že pri terajšej intenzite dopravy na úseku ZV - Vrútky je luxus prevádzkovať 2 paralelné trate, takto získané peniaze môžu ísť na iné nekoridorové trate kde budú hodnotnejšie použité. Okrem toho vybudovaním cesteného spojenia TR - ZH osobná doprava na tomto úseku bude skoro nulová - nákladná predpokladám detto.
.
mimochodom aká je tam intenzita teraz na tej trati ?
.
myslím že pri terajšej intenzite dopravy na úseku ZV - Vrútky je luxus prevádzkovať 2 paralelné trate, takto získané peniaze môžu ísť na iné nekoridorové trate kde budú hodnotnejšie použité. Okrem toho vybudovaním cesteného spojenia TR - ZH osobná doprava na tomto úseku bude skoro nulová - nákladná predpokladám detto.
.
mimochodom aká je tam intenzita teraz na tej trati ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156697/
Akože, ktorý : Trenčín - Žilina ! Okrem toho, aj trate 140 a 145 by sa museli rekonštruovať. Však je na omnoho nižšej úrovni ako 170,171. Obidve, až doteraz sú zanedbávané. Okrem toho už je Nitra krajom a predsa čo sa týka žel. spojenia je na úbohej úrovni, nehovoriac úseku od Chynorian do Prievidze, keď by sa tadiaľ viesť zvýšená premávka či osobná a lebo nákladná až do B. Bystrice.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156670/
Re. Johann, všetko je nákladné, všetko, zruší sa Kremnica, potom tých 22 tunelov, to je tiež nákladné medzi BB a Diviakmi, tak zrušiť, celá sieť je nákladná záležitosť, zrušiť, ale GR? Tých zopár Audi, no na tom železnica nepadne.Tých nechať
Vecný príspevok je že ide o bezúvraťové spojenie, zdvojkolajnenie BB-Dolná Štubňa by bola už asi veľmi nákladná záležitost
Ale, ktovie, Trať 171 síce nie je silne využívana, no rušiť?
Zas zdvojkolajniť 170ku aj keď drahý ale praktický nápad.
Vyzerá to sľubne.
Vecný príspevok je že ide o bezúvraťové spojenie, zdvojkolajnenie BB-Dolná Štubňa by bola už asi veľmi nákladná záležitost
Ale, ktovie, Trať 171 síce nie je silne využívana, no rušiť?
Zas zdvojkolajniť 170ku aj keď drahý ale praktický nápad.
Vyzerá to sľubne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156665/
Rasťo hovoril som že nemáš pravdu s tou históriou vzniku trate :-)
.
Vo všeobecnosti rekonštrukcia tratí a ich prípadná elektrifikácia bude daleko nákladnejšia ako vybudovanie novej dvojkoľajnej trate Diviaky - BB - Zvolen. A ako prichádzajú ku mne info tak to pomaly smeruje k tomu riešeniu. teda tým už bude trať cez Kremnicu ozaj zbytočná.
.
Vo všeobecnosti rekonštrukcia tratí a ich prípadná elektrifikácia bude daleko nákladnejšia ako vybudovanie novej dvojkoľajnej trate Diviaky - BB - Zvolen. A ako prichádzajú ku mne info tak to pomaly smeruje k tomu riešeniu. teda tým už bude trať cez Kremnicu ozaj zbytočná.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/156661/