Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
Mohu přidat dva zajímavé příběhy z českých železnic:
Příběh první:
místo: Ex 507 Hutník Praha - Bohumín
doba: jarní pátek 2003
obsazení: já a moje známá
Po odjezdu z pražského hlavního nádraží byl vlak zcela přeplněný. Lidé stáli nejen na uličce oddílového vozu, ale i na přechodových můstcích mezi vozy (!!!). Nám to tak nevadilo, neb jsme měli místenky. Byli jsme v předpředposledním voze a chtěli jsme do předposledního vozu - do vozu jídelního. Do toho jsme se po několika minutách opravdu dostali, a z jídelního lístku si vybrali večeři. K našemu velkému překvapení nám servírka sdělila že na jídla z jídelního lístku máme zapmenout, že mají pouze jedno hotové jídlo a ukázala na stěnu na vylepený kus papíru...
Od příštího JŘ bude tento vlak InterCity, takže se věci snad změní k lepšímu.
Příběh druhý:
místo: EC 175 Aarhus - Praha
doba: podzimní sobota 2003
obsazení: já a můj známý
Jedno sobotní odpoledne jsme se vraceli z nákupů z Drážďan. Vlak byl ve složení 5 x Bmz, 1 x WRmz a 2 x Ampz (vše ČD). Seděli jsme v prvním voze Bmz a s námi v něm už pouze další asi tři lidé. Leč jedna z toalet už byla nedostupná (plná). Dali jsme se do řeči s posádkou vlaku (či spíše ona s náma) a ti nám řekli, že další vozy už jsou lépe obsazeny a že zejména v neděli je tento vlak zcela obsazený (tedy včetně nouzových míst v uličce) a cestujícím se to moc nelíbí, ale nikoho to nepřinutí jet za dvě hodiny dalším vlakem, který už je obsazený pouze průměrně...
Jak to v těchto vlacích vypadá nyní, při omezném provozu, ani nechci domýšlet...
ad igi: ani to nie je zaruka isteho miesta
Inak ak je kritický čas tak sa s tym asi nic nenarobi. Podobnu situaciu som zazil aj na CD (z Brna 30.10) aj na MAV (nejaky piatok cez skolsky rok z Budapesti) a neverim ze by na OBB, DB ... to bolo inak. Snad iba to, ze v "exponovanych" casoch by mohol na taktovych vlakoch pribudnut aspon jeden voz. (ci ich ale mame dostatok neviem).
Inak ja osobne som sa snazil pocas studii (a aj teraz pri prilezitostnych cestach)vyuzit najmenej vytazene casy - alebo IC (ale pred 7 rokmi to bolo len za +30 Sk).
Jedno vsak musim povedat - je to ovela cistejsie (alebo menej spinave) ako volakedy -aspon u rychlikov.
Raz ked som cestoval rýchlikom z Trenčína do Popradu bol rýchlik plne naprataný cestujúcimi ale ja som mal kúpenú miestenku takže som sedel.ZSSK by mali podla mna do vyťažených rýchlikov pripojiť viacej vozňov.