Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
Ad Btee:
UZ si spominam o aky vozen ide.
Je to naozaj len jeden vozen u ZSSK, bolo to modernizovane Bt. Este ked chodili zelene natery, on jediny mal bledy tmavomodry nater pod oknami... Obcas chodil aj na Dargove. Dom.st bola Blava...
Apee bohuzial este stale chodia ako vozy prvej triedy a hned za nimi je radeny Apeer. Apee by mali dat ako druhu triedu.
K cestovnemu listku prvej triedy by mohli automaticky v cene davat aj miestenku. Tak by sa nestalo, ze cestujuci stoji v prvej triede na chodbicke....
Ved aj v lietadle sa raz miesta minu a vsetko je ok.
Ohladom druhej triedy a statia.
ZSSK ma trochu blbu politiku..... Ak raz za dve hodiny posle vlak z BA na ZA, tak tych 6 vozov druhej triedy naozaj nemoze kapacitne stacit. Ale ak sa veziete v bezny den aspon po Vrutky, tak zistite, ze od Trencina je to uz v pohode. Ale je tu dalsi fenomen: cestujuci by mal najradsej celu kupe sam pre seba...
A suprava od Vrutok ide poloobsadena, od Popradu este menej....
ODPORUCAM SA VAM PREVIEST, TEDA AK NA TO MATE DOST FINANCII A NAJMA CASU, LEBO TEN NA ZELEZNICI NEHRA ZIADNU ULOHU..... CESTOVAT 6 HODIN DO KE....
Riesenie by bolo, keby v useku BA hl.st - trencin jazdil Zr vlak, aspon 35 minut pred odchodom rychlika, kt. by stihol prist do trencina pred rychlikom do KE. Stacili by 4 vozne 1xA, 3xB. Cestovny cas by bol ako u rychlika. tato suprava by sa otocila aj niekolkokrat za den. Zatial vlaky do KE by nemuseli mat 6 vozov druhej triedy a 2 jednotky, ale len a jednu jednotku a nemuseli by stat v Piestanoch, Novom Meste nad Vahom, Bratislava-vinohrady, potom trenc. tepla.... a uz sme zisklai skratenie jazdnej doby minimalne 16 minut.
ALE DALSI NA SK CASTY JAV:
POMALY KAZDA VACSIA DEDINA CHCE, ABY V NEJ STALI RYCHLIKY. TOTO SA BEZNE V EUROPE NEROBI.
tak je to aj s IC vlakmi v trnave a trencine.... Ic sa uz teraz pohybuje na hranici priemernej rychlosti danou pre IC a dalsimi zastavkami je uz davno pod touto hranocou.
Spomenul by som tu tiež, že za kultúru cestovania môže vo veľkej miere samostatný cestujúci, niektoré rýchliky v konečnej po vystúpení cestujúcich vyzerajú skôr ako by sa v nich viezli zvieratá a nie ľudia. Veľa rezrev ale vidím aj u ZSSK, uvidíme, ako to bude po 1.1.2005 keď sa ZSSK rozdeli na tie dve spočnosti a zavedie procesné riadenie. Bojím sa len aby to nebol ďalší tunel, koľký v poradí???
.. alebo potom urobit vsetky vlaky povinne miestenkove s tym ze miestenka je v cene listka a hotovo.. neni myslitelne aby ludia cestovali zo strby do trnavy ako v bratislavskej MHD.. a k tomu EX chopok.. ozaj ma zaujima preco je nasadena nanho taka suprava...ja ked cestujem do kysaku z BA, vzdy chodim rano na 5:45 uz dobrych 7 rokov...a nikdy som nemal problem, ale ked som obcas videl piatkove rychliky Liptov a Spisan... dakujem pekne, a ked chodil Gerlach ako EX .. terajsi Vah, nim som chodil do ziliny..nebol povinne miestenkovy a to bola tiez dobra sardinkaren.. jednoznacne v silne dni dat viacej voznov.. je problem dat miesto 10 vagonov 14?(a 2*363(362)),za mlada som cestoval 17 vagonovym dargovom a zvladal ho po puchov Okuliarnik v pohode.. (to boli casy)
komfort... v niektorých R do na trati BA - KE sú radené nové klima vozne.. aVám dajú miestenku do nejakého ošarpaného ale cena je rovnaká....... trochu divné.. a EX 1600/1601 CHOPOK je čisto totalitný vlak, vozne rady A (B).. stare, popisane .. strasne....minule som nim cestoval 1 triedou.. otraaasneeeee.. a este k tomu len 1 vozen je radeny... bol plny, keby som nemal miestenku tak stojim v jednotke.. a aj na inych R som si vsimol len jeden vozen 1.triedy.. a co takto radit rusne radu 350 castejsie na R BA-KE,hlavne dlhsie supravy--zemplin, cingov, dargov.. su predsa len lepsie... 363 by mohli prevziat vozbu EX hron do BB
a v novom GVD je R sarisan len z voznov 2.triedy.... to je desne.. to rovno dajte ho ako OS alebo ZR
Je samozrejmé, že vlaky sú natrieskané, keď železnice znížili počet miest v rýchlikoch. V minulosti boli v súpravách radené vozne s 8 miestami na sedenie v kupé. Teraz sú v rýchlikoch na hlavnom ťahu radené vozne so 6 miestami v kupé (nerátam R 612/613 a posilové rýchliky) a pri niektorých rýchlikoch je o jeden vozeň menej, ako v minulom GVD. Ak si zoberiem, že rýchlik má 10 vozňov, pri radení vozňov so 6 miestami v kupé, nám ostane "visieť" počet miest rovnajúci sa jednému vozňu. Preto by bolo podľa mňa potrebne posilniť súpravy rýchlikov na hlavnom ťahu minimálne o jeden vozeň, už keď nič iné, aspoň v exponovaných dňoch.
Samozrejme toto treba riešiť komplexne. Pokial nebudu vlaky v taktoch a so slušnými súpravami (Šavjčiarsko....) taketo situacie sa budu vyskytovať....
Ale myslim, že už nič neprekona rekord naplnenosti vlakov s decembra 1993. Po otvoreni hranic byv. ČSD vypravovalo z Blavy do Viedne 16 vagonovy vlak. Uz z Noveho mesta bol slušne povedane "narvany". Na Hlavnej na prvom nastupišti sa tlacilo dalsich snad 1500 ludi. Nejakym zazrakom sa mi podarilo do vlaku dostať (čo sa neda povedať o daľšej snaď 1000cke ľudi!). S priateľkou sme stravili celu cestu do Viedne nie pri, ale NA zachode v spoločnosti daľšich 7 ľudi!!!!! Colna kontrola sa radšej ani nekonala . Najsmutnejšie na tom bolo, že vo Viedni z vlaku vystupila asi len tretina ludi, ostatni v suprave zostali "držať" miesta..... Rakušania vozili tento vlak zadarmo, ČSD si vtedy nezabudlo "vypytať" za tu kulturu listok po hranice.....
Od vtedy sa nad nejakym stanim na chodbičke vobec nerozčuľujem....