Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
ad rk_kn:
Myslím si, že v nedostatku nových technologií náš problém netkví. V květnu minulého roku jsem se motal s foťákem po ÖBB Servicestelle Wien West a tam vagóny uklízely obdobné dámy jako u nás, s obdobnou výbavou... Jinak tam mají vozovou myčku pod širým nebem, také jako u nás. A ve vagónech mají uklizeno...
Súhlasím s tým, že udržiavať čistotu vozňov pravidelným a periodickým systémom čistenia je povinný prevádzkovateľ os. dopravy. DŽKV. ( Chvála bohu, že sa toho dopr. cesta zbavila). Videl som pred rokom krátky film v tv o systéme práce na Tal. železniciach. Okrem iného sa mi veľmi páčili upratovačské čaty. Žiadne staršie ženy s kýblikom špinavej vody, ktoré chvíľku pobehajú jednou handrou podlahu a tou istou aj sedadlá a stolíky , a potom si sadnú do jedničky a preklebetia zvyšok prac. času. Boli to viacčlenné čaty mladých dospelých mužov, v patrične oblečených a vybavených vysávačmi s mokrými filtrami, náradím s el. alebo bat. pohonom. Súprava stála v špeciálnej hale, s kanálmi a prípojkami na el., vzduch a paru. Zároveň sa vyprázdnili do kanálov záchody, doplnili hyg. potreby. Nakoniec išli elektrikári, ktorí kontrolovali kúrenie, osvetlenie a malé opravy a výmeny robili na mieste. Každý člen bol špecializovaný a mal určený postup. Ale : to si vyžaduje investície do špec. priestorov, techniky, vybavenia, dostatok náhradných vozňov, systematický postup, vaškolenie personálu a patričné mzdové a prémiové ohodnotenie. To zaradenie bolo rovnocenné ako hociktoré iné v odbore. Máme na to, keď sa u nás všade šetrí, hlavne na tzv. zoštíhlovaní počtu zam. t.j. šetrení na výkonných pracovníkoch a nie na úradníkoch, ktorí nechodia s handrami po súpravách a neupracú žiadny svinčík po cestujúcich?
Milan: Nápadov tu už padlo veľa, niektoré rozumné, iné nerealizovateľné. Ale takmer na všetky zaznelo zo strany železničiarov - nedá sa, nedá sa, nedá sa... A čo si povie (doteraz) platiaci cestujúci? Že autom alebo busom sa dá a ešte je to aj lacnejšie ako vlak.
Ako vravíš, skúsim niečo realizovateľné vymyslieť do debaty o novom CP - som zvedavý, aký to bude mať ohlas.
Súhlas s brano-m. Treba len dúfať, že rozdelenie prinesie nápravu a že manažment ZSSK sa bude už naplno venovať len osobnej doprave a pán Matej dodrží aspom z časti svoje slová uverejnené v Žel. ozvenách o väčšej nadveznosti spojov, kráteniu jazdných časov a zavedeniu viacej priamych vlakov.
V regionálnej doprave mimo BA, KE a ZV-BB predpokladám že VÚC dajú prednosť autobusom, čo sa momentálne bude zdať ako výhodnejšie, ale do budúcnosti to bude chybné rozdodnutie. Veď už v súčastnosti majú SAD-ky finančné ťažkosti a to už cez víkend sa v prímeskej doprave takmer nikde nedostanete. Každý chce len ryžovať, prevádzkovať vyťažené - narvané spoje, ale zabúda sa na pojem verejná doprava. Má slúžiť ako služba verejnosti a občanom a to aj v prípade, že nočným spojom budú cestovať len 2-3 ludia.
V opačnom prípade, nech sa veškerá verejná doprava zruší, nech štát zruší DPH z ceny osobných automobilov a palív (alebo veškeré dane, veď už za všetko sa v štátnej správe platí - vydanie občianky, pasu, výpisu z katastra atď ), nech VÚC zruší dane za mot. vozidlá a budeme sa prepravovať bez nároku na výdavky štátneho rozpočtu.
Tiež som nechcel kritikou nikoho uraziť - je mi jasné, že medzi cestujúcimi sa nájdu aj riadne hovädá a medzi železničiarmi je plno poctivých ľudí snažiacich sa robiť svoju prácu čo najlepšie. Nakoniec ak má niekdo železnicu na háku, asi sem nebude prispievať.
Ale za názorom, že udržiavanie poriadku vo vlakoch je v prvom rade povinnosťou železnice si stojím - pripadá mi dosť scestné obviňovať zo špiny vo vlakoch cestujúcich. Samozrejme sa medzi nimi nájdu svine, ale slušných ľudí je aj medzi cestujúcimi väčšina. Problém je v tom, že súčasná kultúra cestovania ich od cestovania vlakom odrádza a tým pádom percento bordelárov stúpa...
Bohužiaľ správanie železnice ako celku v súčasnosti pripomína spánok Šípkovej Ruženky. Zmien k lepšiemu je minimum - GVD sa stále opisuje, cestovná rýchlosť sa nezvyšuje, vlaky v špičkách sú stále narvané, spojov je málo, cestovné je v pomere k zárobkom neúmerne drahé, špina vo vlakoch je stále rovnaká. Od roku 1995 do 2003 klesol počet cestujúcich takmer na polovicu - a hlavným vinníkom tohto poklesu je jednoznačne nepružné správanie železníc, pretože pokles spôsobený pádom komunizmu a rozpadom Československa sa prejavil najmä pred rokom 1995.
A že nejde o život? Osobnej železničnej doprave na Slovensku už onedlho o život pôjde. Treba si uvedomiť, že najneskôr o 2 roky sa skončí priame financovanie osobných vlakov zo štátneho rozpočtu a VÚC si budú samé určovať, či objednajú vlak alebo bus. No a priemerná cena za vlkm je v súčasnosti 10x väčšia ako za buskm (ak by sme nerátali poplatky za dopravnú cestu, tak 7-8x) - takže čo si podľa Vás VÚC objednajú, ak sa dnešný prístup železníc nezmení?
Ach jaj ja som tym chcela len ukazat, ze sa na problem treba sem-tam pozriet aj z opacnej strany... ale ako Vas tak citam, radsej by som asi mala byt ticho . Ja neobranujem silou mocou zelezniciarov, len sa snazim.... o co vlastne? Ani neviem Hadzem hrach o stenu. Mozno sa Vam snazim povedat, ze tam, kde pracujete, myslim tu miestnost, aj si ju upratujete, vysavate.... ? Ja si poupratujem Hoci na to mame upratovacky. A tiez sprievodcovia .... niektori upracu, niektori nie... Mozno by mohli poupratovat po neporiadnych cestujúcich, ale na to su predsa ini a neplatia sa za udrzbu najmensie peniazky ... ano, je to problem, ktory treba riesit a verte, ci neverte, ale okrem inych problemov, sa zaobera zeleznica aj tymto . Ale aj tak si myslim, ze najvacsim problemom je to, ze vsetci sa snazia za malo prace ziskat vela a druhy problem je zas ten, ze nahasia to, co ich nepali .... pekny den a nerozculujte sa tak, lebo Vam moze zlyhat srdiecko a co potom, keby prisla sanitka neskoro?
"videl si taku kulturu cestovania aj vo vlakoch s radenim 1 motoráčika" - sólo motory sú väčšinou v pohode, ale prívešáky vo vlakoch 810/811/812 + 810 sú veľmi často hrozné. Príklad: trate 131, 140, 143, 145, 173, 185... A to som takmer nikdy nevidel špinu spôsobenú nekultúrnymi cestujúcimi, ale zjavné niekoľkodňové nečistenie - snáď nechce niekto tvrdiť, že cestujúci majú tie vozne aj čistiť.
"koľko z tých, ktorí sa tu sťažujú na kultúru cestovania, ak videli cestujúcich, ktorí "skrášľujú" vozne, ich aj upozornili" - ak máš na mysli grafiťákov, tí "skrášľujú " vozne najčastejšie v noci v depách - majú tie depá strážiť cestujúci? Alebo majú "slušní cestujúci" založiť SBS, ktorá bude zadarmo hliadkovať vo všetkých vlakoch? Ja osobne som ešte nikoho robiť bordel vo vlaku nevidel (Laborcom necestujem), ale bordel samotný už veľakrát
"Čo môže urobiť spriavodca, či sprievodkyňa, keď polícia s tým nemá záujem niečo robiť?" - so samotným výtržníkom naozaj nič, na tom sa zhodneme. Ale čo bráni trebárs v spomenutom Laborci, keď tlupa ožranov čo obliali kupé pivom, z vlaku vystúpi, aby vzal niekto z personálu do ruky handru a čistiaci prostriedok a bordel po nich vyčistil?
Objavilo sa tu párkrát prirovnanie s tým, že doma si nikto bordel nerobí. Presne tak - ale ak prídem k niekomu na návštevu a nájdem tam smrad a neporiadok, druhý raz ho už nenavštívím. Alebo druhý raz nevyužijem služby železníc...
ad Brano:a videl si taku kulturu cestovania aj vo vlakoch s radenim 1 motoráčika??? Neviem, ale dá sa vôbec porovnávať autobus s miestami na sedenie 40-50 s vlakmi, ktoré ponúkajú viac ako 200 miest? Mimochodom, zamyslite sa aj nad tým, či anonymita cestujúcich je v autobuse taká istá ako vo vlaku
Ad rk_kn: Tak, tak Chcela by som vedieť, koľko z tých, ktorí sa tu sťažujú na kultúru cestovania, ak videli cestujúcich, ktorí "skrášľujú" vozne, ich aj upozornili, alebo niečo proti tomu urobili! Čo môže urobiť spriavodca, či sprievodkyňa, keď polícia s tým nemá záujem niečo robiť? Myslíte, že sa sprievodkyne neboja, že keď slušne upozornia výtržníkov, možno už nedôjdu domov, alebo nie "celé" ? Možno zveličujem, ale boli pripady, keď si cestujúci prečítali menovku, našli si v telefonnych zoznamoch číslo a nasledovali oplzlé telefonáty... Takíto sú slováci.... a vy sa tu sťažujete na kultúru cestovania... keby Vaša priateľka, alebo manželka bola sprievodkyňa, hučali by ste do nej tak ako teraz do ľudí pracujúcich na železnici, nech s tým niečo robí? Inak, supravy sa čistia aj opravujú, ale pokiaľ sa nezmení kultúra správania sa verejnosti, ľudia na železnici sa môžu aj roztrhnúť a nič sa nezmení
V ČR žádná železniční policie není. Pravda, existují železniční oddělení PČR a dokonce policejní doprovody vybraných vlaků. Ovšem neviděl jsem žádné jejich zásahy směřující se k uchování kulturního prostředí ve vlacích. Při pár příležitostech, kdy jsem jel v doprovázeném vlaku, jsem policisty zaregistroval při jejich cestě z pečlivě uzavřeného kupé zřejmě do jídelního vozu. Jejich cesta tam a zpět se děla "zrychleným přesunem". Vůbec je nevzrušovaly takové jevy jako rozlévající se pivo po podlaze atp. Navíc, i kdyby se dělo něco, co je (patrně) v náplni jejich služby, cestující, který by je potřeboval, stejně neví, kde se ukrývají. To u vlakového personálu jsem už snahu o "umravňování" nevhodně se chovajících cestujících párkrát viděl. Ovšem je to těžké, zvláště na vlacích, na nichž jezdí vlastně jen jeden vlakvedoucí/průvodčí.
I když: Pojedete-li třeba "desirem" DB na trati mezi Drážďany a Žitavou, zjistíte, že v celém vlaku je jen strojvedoucí a navíc drtivá většina stanic na trati není vůbec obsluhována, takže široko-daleko žádný personál - a ve vlaku žádný bordel není.
Na to, aby sme poskytovali kultúrne prostredia vo vlakoch treba aj kultúrnych cestujúcich! Žiadny zamestnanec nechodí naschvál po súpravách a poškodzuje vozne. Je to majetok zamestnávateľa a postihol by ho pri prichytení vyhadzov z práce a súdny proces. Keď vám nastúpi do vlaku tlupa cestujúcich " hnedej pokožky a s nižším životným a osobnostným štandardom ", jeden vlakvedúci a jeden alebo dvaja sprievodcovia (sprievodkyne) si s nimi neporadia. Nemajú právnu ochranu verejného činiteľa, nie sú ozbrojení a vycvičení ! Keby sme od nich niečo viac vyžadovali, museli by mať výcvik aspoň ako policajti, alebo ochrankári. A policajti robia to čo im rozkážu. Bolo iks prípadov, keď nezasiahli, lebo sa im videlo, že sa nič nedeje a nikto im nič nerozkázal. To sa týka aj modrej aj zelenej polície. Keď doveziete nový vozeň za drahé peniaze, za mesiac je to schopná naša kultúrne vyspelá verejnosť rozkradnúť a zdevastovať a občania sprejeri v tom lepšom prípade vylepšiť farbami tak, že vlakvedúci nevie prečítať ani povinné údaje , aby ho zapísal do výkazu vozidiel!
Takže len kultúrni cestujúci patria do kultúrneho prostredia a divosi a prasce patria do ohrady, alebo chlieva.
Byly tady příspěvky o "pachových stopách" cestujících ve vlacích. Já mám obdobný "nejsilnější" zážitek z železniční stanice Zábřeh na Moravě. Někdy v říjnu minulého roku jsme tam museli přestupovat s dost velkým časovým odstupem vlaků. Bylo to večer, venku poprchalo a fučelo a na stanici, která je v rekonstrukci, se nebylo kde ukrýt - s výjimkou odbavovací "haly". Tu zabrali tři bezdomovci, kteří "voněli" tak intenzivně, že jsme se jen na patě otočili a raději se šli v tom počasí projít... Mohli jsme si pouze říci "I muži mají své dny..." Věřím, že po rekonstrukci to bude už lepší, ale stejně - jak k tomu cestující přijde!
Plati to o ZSR, ZSSK a aj ZSCS.
Napadlo ma nieco asi trhnute....
Co by sa stalo, keby nocne vlaky na Prahu nemali v celom useku sedadlove vozy druhej triedy? Cize z KE by do Prahy isli len lozka a lehatka, mozno prva trieda? druha trieda by sa odpajala v Ziline, alebo v Ostrave... a potom sa opat napajala niekde v cechach... mozno by sa zabranilo kriminalite a spine vo vozoch. hmmm?
Dvojka by na Laborci koncila v ZA, na Cassovii asi v Ostrave a na excelsiore v prerove, alebo kvoli bezpecnosti v ostrave...