Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
V minulom GVD boli vo vlaku KE-BA s odch. KE 4.20 (dnes R600 Vah) radene Apeer a Bpeer vozne a ako prvy islo Bmee, ale upravene - okna napevno uzavrete a bola doinstalovana nejaka starsia klimatizacia. Samozrejme, ze uz ide o stary vozen (hlucnost, vibracie), ale inak bol IMHO pohodlnejsi ako Bpeer - klima tam bola + na rozdiel od Bpeer su tam makke a hlavne polohovatelne sedadla.
Zaujimalo by ma, ci takychto Bmee s klimou jazdi viac alebo to bol len akysi "prototyp".
Ad Milan: ak si aj kúpi do celého vlaku jedna osoba miestenku, to neznamená, že je vlak jeho . Ak totiž neobsadí rezervované miesto do 15 min. po odchode vlaku zo stanice, ktorá je pre rezerváciu východzia, prichádza o nárok na miesto.
Iná vec je, ak to je "uzavretá" akcia niekoho. V tom prípade tam mal byť naozaj pripojený ďalší vozeň.
Ad Bubo: Na rozdiel od Bpee su v Apeer polohovatelne sedadla, ako je to v Apee neviem, necestoval som nim.
Inak podla mojho pocitu su vozne Bmee (6 miest v kupe) pohodlnejsie ako Bpee, polohovatelne a maksie. Neviem ako je to v tomto GVD, ale v minulom bol v v R z Kosic 4.20 ako prvy radeny (za Apeer a Bpeer) Bmee, kde boli napevno zavrete okna a pridali nejaku zvlastnu starsiu klimatizaciu, takze z toho bol klimatizovany Bmee.
Parkrat som videl zvlastne vozne B - mali 9 oddielov, po 6 miest v kupe, ale trocha ine ako v Bmee a pouzivaju sa v Os vlakoch (napr. ZA- LM a tiez KE - Plesivec).
no ale dost ludi ked ide z ba z roboty byva aj v dedinach............
co tak v spicke zaradit Zr vlak Ba hl.st, Vinohrady,Raca-Pk-Senkvice-Cifer-Trnava-Leopoldov-Velke Kostolany-Piestany. alebo ho potiahnut z Kutov ..(Kuty-Ma-Zohor-DNV (VW)-Ba.... PN..........
ked si pozriete kolko Sp vlakov chodi na CD.. u nas??? snad len na ramene Ke-He a Levican,tot vsjo. Ke-Po-He je zrusene a byval tot ak skvely spoj, teda aspon pre mna..
povinne miestenkove R asi si myslim ze nie, pre kazdodenne cestujuceho cloveka z ba do Trnavy, leopoldova je to zbytocnost... a ten kto cestuje za ZA.. az do Ke a nekupi si miestenku je jeho osobny problem. po mojich skusenostiach kupujte miestenky aj ked chcete ist 1 triedou (kedze pani okresali pocet voznov na jeden!!!!!) a tento fakt ma mrzi najviac ze znizili pocet voznov 1 triedy u R Ba-Ke na JEDEN
urcite by sa v spicke uzivili minimalne dva ale ak budete zaradovat vozne typu A tak nech sa nikto necuduje ze budu prazdne alebo sa naplnia ak uz chudakovi cestujucemu neostane ina moznost (EX Chopok, radsej ho zruste ako by mal premavat taky chliev, vraj EX)
a co sa tyka restaurakov... no na tatrane chodi barovy vozen, krivan detto, liptov detto.. strava je tam hrozna, miesta malo, isiel som raz v piatok Gerlachom a poviem vam restaurak plne natrepany
staci odhadnut casovu polohu vlaku.. restauraky dat na viac frekventovane spoje plus dopravna spicka... ja osobne by som na R Sarisan dal kombi voz-bar-1trieda, ten mi tam chyba a to dost,, ved presov nie je za rohom..
a vyhovarat sa na nedostatko voznov, penazi..je uz trochu trapne... a nech mi nik nevravi ze sa nevyuzije...
inak mi vysvetlite rozdiel medzi 1 a 2 triedou v IC.. mimo zasuviek na el..a podobne......a mensieho poctu sedadiel.. keby tam fungovala telka nic nepoviem ale takto ja ziaden rozdiel nevidim a dokonca najnovsie vozne 2 triedy kupe su ovela komfortnejsie ako velkopriestorove jednotky na Icckach.. toto vsjo ale hlavne ludia nespinte vlaky lebo tam to vsetko zacina
prieskumov je dosť, len vozne nie sú... aj teraz je cca 50 vozňov, ktoré využiješ raz do týždňa, v Pi tam a v Ne späť... Okrem toho aj mašín je málo - viď debaty v príslušnej sekcii...
Braňo: o KVC máš zlé info, môže sa predať aj viac úsekov na 1 miesto...
Nick: Nemyslím si, že problém nedostatočnej kapacity vlakov by slušná železničná spoločnosť mala riešiť vyháňaním cestujúcich - naozaj by bolo treba zvýšiť počet vlakov v špičkách, ale vlakové kilometre a nedostatok ...
Okrem toho je problém aj so súčasným systémom predaja miesteniek - ak si niekto kúpi miestenku BA-TN, pre systém je miesto obsadené až do KE (aspoň som to tak počul). Ak nie je vlak povinne miestenkový, môže to miesto niekto obsadiť - vidí tam ceduľu o rezervovanom úseku. Ale pri povinnom miestenkovaní by to miesto ostalo väčšinu cesty prázdne a železnica by prišla o dosť značnú časť tržieb...
Milan: Ale nemuselo - po niekoľkých neúspešných pokusoch by väčšina cestujúcich pochopila, že má cestovať iným spôsobom a pre zvyšok by kapacita pokladní stačila.
Ešte ma napadlo, že aj zvýšený dopyt v niektorých dňoch a potrebu posilnenia vlakov nie je problém zistiť aj bez povinného miestenkovania - stačí jednoduchá analýza počtu predaných lístkov. A ani narvanosť vlakov už teraz nie je taká hrozná, ako pred 10-15 rokmi - predsa len výrazný pokles počtu cestujúcich urobil svoje.