Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
mbican: ja si tiez nepripadam ako nejake podozrive individuum (aj ked tak mozno vyzeram) ked nastupujem do vlaku o 0.58 v PN smer HN: iny nocak skratka nejde. a suhlasim so zbynkom, ze tych sedacich voznov nie je v nocnych vlakoch az tak vela, fakt je niekedy problem si aj sadnut, aj ked vsetci (vacsina) cestujuci sedia (nelezia) v 8miestnych kupe este k tomu.
zbynek: neviem ako v cr, ale u nas som uz neraz zazil ako zel.policajti buzerovali ozratych vychodnarov alebo krotili veselych ciganov.... (po spravnosti, musim sa zastat aj niektorych ciganov - dnes som si prisadol do kupe a ked som sa rozhliadol bolo ich tam 5. trochu ma to zarazilo (aj ked nie som ziaden radikal) ale prekvapenim bolo ze nesmrdeli ako tchory ako to byva zvykom a este k tomu aj prepli z cigancny do slovenciny a pri vystupovani pozdravili... ale ti rumunski zobraci-tyzdnovkari napr v panonii )
a mimochodom, v Pia som siel asi prvykrat Ex Chopok z BA do PP; tak skoro s nim uz nepojdem: vozne Bee a podobne, 8miestne kupaky s kozenkovymi sedadlami (v Ex vlaku...). okno zasvinene ze sotva svetlo prenikalo, kose plne uz v BA... tak som si len tak sadol, reku esteze nie je leto, zaparene vajcia z tej kozenky = nic moc. ale coskoro som si vsimol, ze zssk dba aj o vajcia cestujucich - vo vozni sa nekurilo... zas treba povedat ze teta sprievodcicka bola ochotna mi aj papierik napisat ze sa nekurilo, ale ze najprv si mam skusit presadnut
ad mbican:
Nevím, zda máš nějaké osobní zkušenosti s jízdou v nočních rychlících třeba mezi Olomoucí a Prahou. Já jsem už několkrát nastupoval do takového rychlíku hlavně v Pardubicích, kam "prichadza medzi 01,00 - 04,30" a nemyslím si, že jsem "dost divny cestujuci" ani jsem nebyl sám. Nemusím jet zrovna do Prahy, ale možná za Prahu nebo za Olomouc. Připomínám, že mnohé cestující vede hlavně o víkendu k brzkému nástupu do vlaku existence slevy ČD SoNe+ (která platí od 00:00 do 24:00 hod.). A těch vagónů s místy na sezení není řazeno až tak moc, někdy je problém si vůbec sednout. Přitom jsou to vesměs vlaky jedoucí na Slovensko nebo opačně. K podobným návrhům na úspory (které jinak neodmítám) musí být solidně podložený důvod a ne úvahy nad tím, "co ak asi urobi cestujuci v Prahe, ked tam pride o tretej v noci".
Je potrebne vozit tolko vozov na sedenie v nocnych hodinach? Ak chce clovek kulturne cestovat, mal by si kupit lozko, alebo lehatko... pokial cestuje do stanice medzi Zilinou a Prahou a vlak do nej prichadza medzi 01,00 - 04,30 je to dost divny cestujuci.... lebo normalny cestujuci v tej dobe vacsinou spi... skor ide o ciganov a podobnych cestujucich. Nevidim dovod, preco sa vlaky ako Excelsior, Cassovia a dalsie predlzuju o sedadlove vozy, ked napr. R Fatra ide zo ZA len 5 vozova a to ide este pocas dna! Co ak asi urobi cestujuci v Prahe, ked tam pride o tretej v noci... a pod.
Netvrdim, ze sedadlove vozy sa maju zrusit, len ich obmedzit v urcitych usekoch... Na vozenie vzduchu a zaslej spiny sme na tom nie az tak ekonomicky dobre...
minulý týždeň som písal o 425 Laborec aký je tam smrad špina a kadejaký sajrajt po zemi a v kupé, a že sa v niektorých vozňoch vôbec nekúri! Dnes na tomto vlaku to bolo ešte horšie, nedali sa otvoriť okná ani trochu vyvetrať, v kupé bola strašná sauna, ktorú vytvorilo pivo, sprite, malinovka, blato, a v igelitovom vrecku zabalená saláma, či čo to bolo. Ale ja som odhalil, kto to bol!!!!!!!!!!!!!!!! Na miestenkovej rezervácii bolo totiž: PRAHA hl.n. - POPRAD-TATRY ! Z vlaku sa vytrepalo cca 10 Rómov s deťmi a manželkami, ktorí sa zrejme vracali z týždňovky v Čechách.
VÝZVA PRE VŠETKÝCH!!!! ´Príďte na nezabudnuteľnú jazdu Laborcom, Cassoviou, či Excelsiorom a zažijete čo ste nezažili! Rómska sauna, klimatické kúpele aké nenájdete ani na Štrbskom Plese, a to ešte nieje všetko! Ak zavoláte ihneď môžete zobrať aj svoje auto.
PS: Nechcem uraziť žiadneho Róma, možno bieli sú niekedy horší ako oni, ALE DNES TO BOLO V TOM VLAKU STRAŠNÉ A HLAVNÚ VINU NA TOM MAJÚ POČERNÍ CESTUJÚCI Z PRAHY !
discovery: taaaak, zaujimavy postreh a ozaj jednoduche riesenie ako udrzat supravu cistu: neumyvat ju po odstaveni a potom ju nechat pol dna na dazdi/snehu atd, ale ju umyt pred odchodom, zostane tak aspon zvonka cista
vidite, zlepsenie, kt. vlastne ani zlepsenim nie je. takych sa da na zeleznici najst spuuuuuuuuuuuuusta..
Ad brano: Ja som si vybavoval občiansky pred 2 r. po ukončení jeho platnosti a zdá sa mi, že som musel dať aj 200 SK kolok.
K tej čistote. Ako cestujúcemu je mi jedno, aký je zovnajšok (videl som jedného času japonský magazím o železnici a aj tam maníci pod holým nebom umývali "Šinkansen" kefami na dlhých rúčkach na koľaji v burine, tak ako aj u nás). Hlavný je interiér, toalety a madlá + kľučky pri dverách, či už vnútorné alebo vonkajšie. Je to super, keď cestujúci nie je ešte ani vo vlaku a už má špinavé paprče. Raz dávali v telke cestopis a v ňom išli vo vlaku niekde v Číne. Pri každom zastavení najskôr vystúpil sprievodca, ktorý utrel handrou vonkajšie madlá (každý vozeň mal svojho sprievodcu a neboli to lôžka a lehátka) a až potom vystupovali cestujúci. Dokonca sprievodca mohol dať neporiadnemu cestujúcemu pozametať celý vozeň (a to myslím vážne bez žartu!!!). Samozrejme nechcem tým povedať, že by to malo byť tak aj u nás, ale v niečom by sa možno dalo inšpirovať. Trebárs v tom, aby sa súpravy umývali až pred pristavením na vlak, a nie po odstavení od vlaku, kedy sa umyjú a potom pri prípadnom posune ich posunovači zašlapú a zapackajú.
brano: este si si nezvykol, ze na SLovensku je to tak? Vsetko hore hlavou .... ti,ktori maju vela, dava sa im este viac a tym, ktori maju malo, sa berie este viac
a to s tymi platmi ... zase plati pravidlo, ze niektori ludia su taki a niektori onaki . Niekto si svoju pracu odvedie dokonale aj za malo penazi a niekto....
katastrofa: To je snáď možné len na Slovensku, aby udržiavanie a čistenie osobných vozňov vykonávala spoločnosť pre nákladnú dopravu - proste tunel ako vyšitý...
A nízkymi platmi zamestnancov vykonávajúcich čistenie by som sa až tak neoháňal - upratovačky v nákupných centrách ich určite nemajú vyššie, a predsa je tam vždy čisto.
rk_kn: ja si myslim, ze na to aby vo vlakoch bolo cisto netreba ziadne investicie (alebo len velmi male, v podobe vonavejsich cist. prostriedkov namiesto tych komunistickych smradov, handier nepustajucich chlpy...), staci aby to tie damy poriadne umyli, nie jednou vodou ale aby si ju zoparkrat vymenili, aby jednou handrou umyli spodok, druho okna, tretou sedadla.... ale to by asi ich daky veduci musel vyliezt zo svojho kamrlika a nakricat na nich alebo nad nimi stat (stacilo by dva-tri krat, ony by sa to naucili), alebo este skor by musel zo svojho kamrlika vyliezt veducu toho veduceho... no ale kde sme, neda sa, neda sa....
a k tomu druhemu prispevku: akokolvek sa tu ta kritika zeleznic obracia a prevracia a akokolvek sa zelezniciari brania, stale sa to obrati, ze chyba v samotnych zelezniciach, ci uz hore alebo dole
Samozrejme, že je v tom aj vzťah k práci a vyžadovanie perfektne odvedenej práce zo strany predstavených. A patričného ohodnotenia práce, až potom môžu vyžadovať aj výkony. Myčku máme aj v Bratislava, a halovú, ale neviem či aj inde. Nemám vedomosti, či ešte aj funguje. Mimochodom, kúpili ju ešte v 80.rokoch minulého storočia a nákup dojednávala elita vtedajšej Východnej dráhy, ktorí nevedeli anglicky, ale mali červené knižky a patričné postavenie. Keď ju namontovali a nevládala pracovať tak, ako bolo od nej požadované, nakoniec inžinieri, ktorí nemali patričné červené knižky, ale ovládali cudzie reči, okrem iného aj anglicky, zistili, že súdruhovia papaláši nakúpili myčku na autobusy! Takže tak a neviem, či za tejto ekonomickej situácie bude môcť niektorý podnik do toho investovať.