Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
CFR: Podľa mňa je tento nápad dosť blbý. Pri súčasnom počte a rýchlosti Os vlakov by to vyhnalo z R a Zr vlakov obrovské množstvo denne dochádzajúcich cestujúcich - značne by sa im predražilo cestovanie a okrem toho veľa pracujúcich ľudí nevie vopred, kedy presne odídu z práce a ktorým spojom pôjdu domov. Okrem toho v R a Zr v špičke cestuje plno ľudí na stojáka, z čoho zjavne vyplýva, že pri povinnom miestenkovaní by sa proste do vlaku nedostali a cestovali by inak - ale určite nie Os vlakom, pri ktorom by museli trebárs o hodinu skôr vstávať.
Povinné miestenkovanie má zmysel snáď len pri IC/EC stojacich po prejdení minimálne 70-100 km. Napríklad v Rakúsku, Nemecku alebo Švajčiarsku je povinne miestenkových vlakov minimum - netreba si za každú cenu brať príklad práve z Rumunska.
raz som tu spominal, ked to prvy krat v BA tak vyraznejsie snezilo, ze BA HlSt vyzerala ako JRD (sa do vnutra nanosilo snehu vody blata.... ze toho bolo po clenky). neviem ci to niekto cital, ale min tyzden snezilo zo 3x, dnes tiez a na HLSt su chlapi v presivakoch s lopatami a o106 odhrnaju, odhadzuju, zametaju... a vnutri to vyzera celkom OK. takze za toto maju u mna ZSR pochvalu
len tak dalej, nezaspat na vavrinoch
Ku komfortu pri cestovaní patrí aj jedálenský voz... Nuž, ani tu to nie je ružové. A vrchol je, keď radený má byť, ale nie je... (hlavne, ak s ním človek počíta). Ešteže tu máme "mobil bary".
S preplnenosťou vlakou súhlasím s karlom.f, pamätám si ešte zo svojich študentských čias spred už takmer 10 rokmi, že bolo zúfalé sa v niektorých prípadoch do vlaku (Žilina/BA hl.st.) dostať. Taký R Podlužan bol v tom najlepší. Z BA do N. Zámkov som permanentne stál, mnohokrát až v nástupnej chodbičke pri smadľavých záchodoch...
Chtěl bych se zeptat nemá někdo tu fotku ve velkém ?
Kdyby ano pošlete mi ji prosím na mail, díky... (paolo3@volny.cz)