Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
Klimatizované vozne už nebudú radené len vo vlakoch InterCity a expresoch, ale aj v rýchlikoch medzi Bratislavou a Košicami. Takže v komfortných klimatizovaných vozňoch môžete cestovať už v R 600 Váh na trase Košice - Bratislava a v R 608 / R 609 Spišan na trase Bratislava – Košice a späť. Od marca bude aj súprava rýchlika R 604 / R 605 Dargov z Bratislavy do Čiernej nad Tisou a späť plne klimatizovaná.
V novom cestovnom poriadku zostal zachovaný dvojhodinový interval rýchlikov na trati Bratislava – Žilina – Košice a späť.
Zvyšujeme kvalitu
ZSSK získala pre vlaky InterCity medzinárodný certifikát manažérstva kvality podľa medzinárodnej normy ISO 9001:2000. Certifikované však nezostanú len IC vlaky. Aj do ostatných produktov zavádza ZSSK systém manažérstva kvality: počnúc rýchlym a kvalitným predajom cestovných lístkov, rozširovaním siete predajných automatov, skvalitňovaním služieb vo vlaku i na staniciach, až zvyšovaním kultúry cestovania a rýchlosti prepravy.
Vlaky vyššej kategórie sú nefajčiarske
Keďže ZSSK podporuje zákon o ochrane nefajčiarov, od 1. januára 2006 sú už všetky vlaky vyššej kategórie ( InterCity a EuroCity) zoradené iba z nefajčiarskych vozňov. V tejto súvislosti ZSSK tiež plánuje, že od roku 2007 zruší fajčiarske vozne vo všetkých rýchlikoch. Od nového cestovného poriadku sú aj niektoré zrýchlené vlaky, vlaky kategórie a vybrané vnútroštátne rýchliky nefajčiarske. Ide o rýchliky a zrýchlené vlaky, ktoré premávajú v úseku Bratislava – Žilina, Bratislava - Prievidza a Bratislava - Zvolen a vlaky kategórie EuroRegio, ktoré jazdia medzi Bratislavou a Viedňou.
CHlapci, ste vedľa jak tá jedľa. Sprievodca nemá možnosť zasahovať do nastavenia klimatizácie v reko vozňoch. Len pár vozňov je vybavených tým povestným kolieskom na nastavenie teploty. Ináč je to možné ovládať len v polohách ZAP/VYP. Prípadne ešte je jedna možnosť, ktorú som už zažil nespočetne krát, že fíra nepustí do kábla šťavu a potom sa sprievodca môže aj pos....
Andy: aj mne sa stalo že mi v Bpeer bola dosť zima...Bolo to pred dvoma rokmi(to bol Bpeer akurat funglovka:-) a bolo to na IC Tatran(5:45 odchod BA)..No a ráno tá zima nebola veľmi príjemná..
Podľa mňa by sa klíma vo vlakoch mala dať nadstaviť na presnú teplotu(tak ako aj v aute, alebo kinách-už som videl reklamu na kiná v Auparku a Poluse, že "sála je klimatizovaná na 21 stupňov celzia"...
Lenže vo vlakoch je asi tá klíma manuálna čiže presná teplota nastaviť nejde a tak buď to sprievodca zapne a je tam zima alebo to vypne a je teplo
V nedelu som isiel R 605 Dargov a sedel som v prvom Bpeer. Az do LM fungovala klimatizacia, ale potom som zacitil, ako ju sprievodkyna vypla. Za SN som ju poprosil, ci by sa to neadlo znova zapnut, kedze krze slnko uz zacalo byt vcelku dusno a povedala, ze moze, ale ze nevie, dokedy to vydrzi - kedy jej zase iekto povie, aby to vypla.
Toto nepochopim - naco si niekto sada do klimatizovaneho vozna, ked chce, aby mu bolo teplo? A vsetci predsa viete aky vykon ta klimatizacia ma.
Môj osobný dojem je, že IC vlaky majú radených celkovo málo vozňov (neviem, možno to stačí na tú frekvenciu). Myslím si, že kultúra cestovania je ovplyvnená aj zostaveným cestovným poriadkom. Konkrétne IC 501 je v Leopoldove zberným vlakom namiesto R 332 Goral, ktorý ujde tesne pred prípojnými vlakmi z Nitry a Serede. Potom ľudia vedomky alebo aj nevedomky nasadnú do icéčka často bez miestenky a sprievodca sa môže uvysvetľovať k smrti že je to povinne miestenkový vlak a inkasuje stovečky... Dnes som tú cestu absolvoval a nemám z nej dobrý dojem. Miestenku som dostal už len do fajčiara a ako nefajčiar som si to radšej odstál na chodbičke nefajčiara. A nebol som sám. Takto sa znižuje tiež veľmi úroveň cestovania v IC vlakoch, keď cestujúci nemá na výber a musé ésť IC. Našťastie, že už bol zrušený osobitný cenník pre IC vlaky.