Komfort pri cestovaní
Zdravím.
Stále sa o ňom diskutuje, stále sa kritizuje ale málokedy je pozorovateľná nejaká náprava. Áno, ide o komfort pri cestovaní na železnici. Nedávno som išiel rýchlikom do Ružomberku z Bratislavy hl.st. Kúpil som si obyčajný lístok do druhej triedy. Do Leopoldova som stal natlačený na dvere od WC. Je to v poriadku? Sedenie v celkom pohodlnom kresle a statie pri smradlavych hajzloch (s prepačním za výraz) natlačený ako sardínka, je podľa ZSSK to isté? 2. trieda? To rozhodne v poriadku nie je a myslím že by sa s tým malo niečo robiť. A nejde iba o tento jeden konkrétny prípad... Podobných situácii je viac. Napíšte aj vy svoj názor, porípade zlé skúsenosti.
Andy: Janko Hrasko je J.Hasek? Ceske reko vozy nemaju klimu, takze tam musis v lete otvarat okno. Teraz v zime ti to vadilo, asi preto, ze tam bola zima, nie preto, ze by bola klima neucinna? :)
V Beer treba oknom poriadne buchnut z celej sily, potom to az tak nefuka (i ked to nemusi platit v kazdom kupe, tie okna su dost shitne, ako viacej veci v tom vozni).
Neda mi nespomenut problem cestovania v prvej triede...
Ked na vacsine rychlikov BA-KE zrusili jeden vozen prvej triedy, mali sraci z vedenia ZSSK mysliet aj na situaciu, ze je predanych viac listkov v rovnakom useku trate ako je pocet miest na sedenie. Lebo keby som vyuzival prvu triedu a kupim si listok napr. z Trencina do KE a stojim vo velkopriestorovom vozni az po Kysak asi by som postrielal okoloiduceho sprievodcu a mozno aj cele vedenie ZSSK. Co je to za uroven cestovania v prvej triede ked nad vami niekto stoji, alebo ked stojite vy celu cestu?
Moje riesenie:
K listku prvej triedy by bola v cene automaticky aj miestenka. Cize vzdy v prvej triede mate svoje miesto dopredu rezervovane... Tak je to aj v leteckej preprave. Kupuje sa prva trieda, ked sa minu miesta, uz sa predava len do druhej triedy.
takže toľko aj z druhej strany mince a keď chce ZSSK (alebo ktorákoľvek iná fy) prevádzkovať tak so tomu musí podriadiť.
čafte Matop
Zdravím všetko, čo cestuje a chce cestovať pohodlne a v kultúrnom prostredí. Na Ba hl.st sa objavujú od tohoto GVD rakúske stroje radu 5047 - lokálbus Ba hl.st. - DNV - Marchegg - Gänserndorf. Vážení, kam sa hrabú naše 830 (Kredenc), 850(Hydra), 820 či Kufre 8xx
Nie sú to stroje nové, ale kultúra cestovania za 500.
Kto má šancu, prídite sa previesť, stojí to za to
Foto nie je moje a je len ilustračné, prevzaté z Eur. žel. servera.
rk_kn: no...aby som objasnil/ospravedlnil sa... ja vo svojom/-ich prispevku/-koch neutocim na radovych zamestnancov (aspon teda nie vtedy ked si to nezasluzia). ti nemamju sancu zmenit take veci ako pridat vozen/vlak. to som chcel vyjadrit tym tagom "tell me why do you think your carrier is better", povodne to malo byt "zssk je ££$^!! &* firma a riadi ju banda ££$^!! &*" ale potom reku to by mohlo niekoho urazit tak nieco miernejsie
trochu odbocim: pred par dnami som bol s ex-spoluziakom, pracuje v londyne a ma depky z toho, ze reprezentuje CZ. na propagaciu slovenska v jednom kuse nadaval. tak som ho podpichol, ze nech zmeni zamestnavatela a reprezentuje SR, moze to potom byt lepsie. na to odvetil: "ale to by som tam musel byt riaditel. co len o jeden stupienok nizsie - nic nezmenis"... veru, veru, kruta pravda...
tell me why do you think you carrier is better
drefko: moze byt, ale zeby sa to stalo na 4 miestach v 1 kupe?
no a este musim pridat dalsiu neprijemnu skusenost: 22.12., som s hrozou zistil,ze medzi 8:50 a 11:50 nejde z BA na ZA ziadny vlak.t.j. 3 hod potom bol R607 uz v Piestanoch +25min pri prichode a +30min pri odchode a sprievodca obiehal vlak a krical na ludi v ulicke aby sa nastavali do kupe, medzi kolena sediacich. a len vdaka tomu, ze sa vlakveduci zlutoval a otvoril nakl.priestor v sluzobaku nastupili vsetci co chceli.
esteze 23.12. pridali jeden vlak o 17.30. nemohol ist aj 22.12.? nemohol ist este jeden doobeda? a tiez, bol to R ktory stal ako IC. Tzn. ze niekto si kupil listok bez priplatku a viezol sa ako (teda, tak isto rychlo) ten s IC priplatkom.
a este som si v tieto dni uvedomil dalsiu desivu vec, co ma doteraz ani nenapadla: u nas sa moze kludne stat ze si kupite listok 1.tr. a stojite v ulicke (spolu s cestujucimi 2.tr. ktory sa do vozna 2.tr. uz nenatlacili a to mate listok +50%) no to je uz ozaj v p....
tell me why do you think you carrier is better
Ad homo faber:
- si to bude tým ze za miestenku sa náhrada nevracia a tak ak sa ludia rozhodnu cestovat iným vlakom nic im v tom nebrani. Na miestenku sa mozu vykaslat a listok im plati na hocktory iny rychlik. Po 15 min. po odchode zo stanice na ktoruje zakupena miestenka cestujuci straca narok na miesto ak ho dovtedy neobsadi. Ine je to len pri povinne miestenkovych vlakoch.
no ja osobne ked potrebujem ist v Ned z PN do BA tak idem busom. aspon sa nemusim bat ci vobec nastupim a ked tak ci budem daku babenku opierat o hajzlove dvere. fakt by sa zisiel/-li dake vlaky aspon (ZA)-TN-BA aspon v Ned a Pia.
..a zoparkrat sa stalo ze cingov viezol 2 posledne vozne prazdne a zamknute a vo zbytku vlaku pakistan! a nie raz som cestoval v nakl.priestore sluzobaku, ked sa vlakveduci zlutoval nad ubohymi cestujucimi a otvoril nam to... 2tr osobnej dopravy..
ad miestenky: s tymi je to tiez divne. naposledy ked som chcel ist do PP na vsetkychsvatych tak som si siel kupit listok+plackartu uz v Uto a neboli. ale v Pia (ci Stv) som si sadol, reku aspon kym ma niekto nevyhodi posedim vsak sa este nastojim. a sedel som az do PP. spat to iste, teta mi tvrdila ze miestenky nie su, vlak ide brutalne plny a sedel som celu cestu do BA.
Budeš sa diviť, ale fakt nie sú. V Ke aj v Ba musí byť nejaká záloho, nejaké vozne tam sú vždy. Mov za niekoľko desiatok miliónov nikto nikdy nedá na výkon raz týždenne. To skôr keď už bude viac MOV, budú sa dávať lepšie staré dvojky do posilových vlakov, ale MOV isto nie. Navyše sebelepší vozeň, ak stojí celý týždeň niekde v burine a čaká na piatok, bude vyzerať tak ako tie vozy. Ale máš pravdu, je to otras.