Sezónne vlaky k moru
Ja tie čísla poznám presne. Takže postupne. HŽ majú enormný záujem na týchto vlakoch, to je logické, nie? Zobor: za tie roky, čo chodil sedačky neboli ani raz vypredané, naopak, počet sedačiek sa z roka na rok znižoval a potom sa ešte súprava krátila. Naopak, záujem bol o ležadlá. O tých železničiaroch to tiež nie je celkom pravda, mohli si kupovať zľavnené lístky až v týždni odchodu vlaku, nie skôr. Ale ja osobne by som ich celkom vylúčil, ako to je teraz, keď to robí súkromník.
Rado B.: nie je to len DC, čo to predražuje, tá suma sa pohybuje za sezónu v desiatkach tisícov. Áno, bol to presne tento dôvod. Okrem toho každý kto pozná hlavnú stanicu a jej priepustnosť, musí vedieť, že je to veľký problém. A kde je tá rampa na hlavnej stanici? Ako tam chceš nakladať tie vozne? Jednak do toho krátkeho "šturcu" sa tie vozne nevojdú, a ako by si nakladal na poschodie? Aj tak by sa vozne pripájali v Petržalke, takže to ako taký veľký problém nevidím.
Railfun: cena, cena a ešte vždy cena. Zober že taký vláčik stojí okolo 8 000.-, ak je to externý zákazník. Nie je to výkon pre štát, takže ekonomické ceny.
Počet vozňov je obmedzený na HŽ - max. 12 vozňov. Čo sa myslí pod personálom? Vlakvedúci Blava, to je logické, tzv. delegáti boli tiež Blaváci, servis v ležadlách robili WGS Košice.
Na záver. Vlak pôjde aj toho roku, len úplne inakadiaľ.
S tym prvym rokom by to platilo, ale na druhy napriek vyssej cene nedoslo k zisku. Presne cisla zial nepoznam.
Co sa tyka radenia, pocet voznov je obmedzeny z prevadzkovych dovodov. Mozno sa nevyjadrim presne, no problem je v normativoch, obmedzenia zo strany ostatnych zel. sprav..
Co sa personalu tyka, kamos tam robil sprievodcu a je Blavak.. ale asi robil pre WGS-ku, nemam uplnu istotu..
Bolo by tu riesenie:
Nemusi split ex ist do/z BA Hl. (pobyt, posun, pripajanie:) Ale nech sa wagon travel dohodne so zssk a napr nech ide z ba-hl 560, alebo 240+B... k danemu vlaku. Alebo nacasovat odchod tak, aby sa stihalo presadnut od IC z KE...
Vyskúšal som tento vlak - no prečo minulý GVD jazdil len z Petržalky? O rok či dva predtým Split expres jazdil do Blavy hl.st. v takej časovej polohe, že bol prípoj na Dargov cca za 30 min. Pokiaľ svoju jazdu končí či začína na Petržalke, narobí to mimobratislavským cestujúcim zbytočné dopravné komplikácie. Nestojí za to popremýšľať o tom, či by nebolo efektívnejšie voziť tento vlak z hlavnej stanice, pokiaľ tam dokonca existuje aj nakladacia rampa? Je to navýšenie poplatku za dopravnú cestu za 17 km naviac tak cenovo neúnosné, že to donútilo prevádzkovateľa tohto vlaku minulý GVD spraviť takúto hlúposť?