361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Proč by ne? Rychlý výpočet napoví, že ve výkonu problém nebude.
U nás sa tiež vozí v rýchlikoch zopár ľudí, ďalej na východ nemáme v osobnej preprave žiaden významný tranzit..
Tiež súhlasím s tým, že trať na 200, ak už, mala byť na dolnom Považí Bratislava - Žilina, kde tých ľudí predsa len cestuje viac a náklady na výstavbu by tam boli podstatne nižšie.
A takisto namiesto toho, aby sa otrocky budovala trať rovná ako špagát - kopec-nekopec, by som riešenie skôr videl v menej náročnej optimalizácii pôvodného telesa a nasadení vykonovo predimenzovaných krátkych súprav, resp. naklápacích jednotiek s dobrou dynamikou jazdy.
PS:sory za OT pokracovat mozeme v koridory............
A prečo sa gorily a banány robili na 160/140?
-inac 361(360) prajem bezporuchovu prevadzku na radost firov aj cestujucich
362.001 - toto som presne chcel, ze 140 to hore kopcom nepojde............... a dole kopcom by som nemal odvahu to pustit 160 (teda mna sa to netyka, lebo som nem fira)
162 rýchlosťou 102 km/h
163 rýchlosoťou 93 km/h
362 rýchlosťou 100 km/h na DC a 91 km/h na AC
363 rýchlosťou 96 km/h na DC a 86 km/h na AC
Mám o týchto prinajmenšom záhadných hodnotách síce svoj názor, ale tak...
- a tie impulzne usmernovace ma nenapadli, ale urcite by to bol krok s vpred ak chceme aby sa nieco na tych 140 robehlo.
PS: JPP-ceske bastardy tych 160 dosiahnu tiez len tak akuart a to jazdia na rovinach
Miro79 - na svoju rychlost ma kW dost lenze oni od neho cakaju 140-160 aj hore kopcom
Mám obavy, že 361-ka nepojde po koridore o nič lepšie ako dnešná 362/162.
Dôvod je prostý.. ona síce má o niečo vyšší výkon (ešte je otázka, či ho dokáže bez újmy na spoľahlivosti plne vvyužívať) ale pokiaľ bude koridor striedavý, tak naopak výkon rušňa oproti js. systému klesne.
Takže vo finálnom efekte bude 361 na 25 kV ešte možno slabšia ako dnes 362 na 3 kV. (362 je na AC o 420 kW slabšia ako na DC, do je celkom dosť)
Osobne považujem za najväčie mínus reko 361, že neobdržala plnoriadený impulzový usmerňovací menič (alá 4QC), ktorý by umožnil reguláciu vstupného transformovaného AC napätia v závislosti na prúde, čím by sa kompenzoval napäťový úbytok daný zaťažovaciou charakteristikou trafa a rušeň by bol schopný dosahovať rovnaký výkon na DC aj AC.
Vlastne,
hnevam sa preto aj na ŽOS-károv.. teoreticky by o tejto "vymoženosti" z neďalekej školy vedieť mali, mali ju ponuknúť pre ZSSK ako úplnú samozrejmosť dnešnej doby. Nie je to ani nijak výrazné drahšie a pritom to výrazne zušľachtí mašinu. Čo viem, Česi impulzové usmerňovače v 363.5 majú ako úplnú samozrejmosť.