361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Ale aj napriek tomu sa radsej pozeram na veci optimistickejsie, ako kopa ludi, ktora chce vsetko hned kritizovat a spochybnovat. Nehovorim konkretne o tebe, lebo viem, ze to co si skepticky myslis mas aj podlozene faktami a znalostami, ale co ak? Co ak sa im to podari? Predsa nevidis do vsetkeho a neviem, odkedy vies ze Vrutocania takto "upgrade-li" TM, ja osobne od marca tohto roku a ktovie kolko to uz vlastne bolo na svete. A to je vlastne aj vsetko, co viem :D Nechajme sa teda prekvapit co z toho vylezie a ak bude po tvojom, mas u mna pivo.
A teraz len tak zo srandy, mozno ak spravia TM na 1MW :D mozno konecne budu zvladat aspon tych 870kW
Ozaj, vie sa priblizny termin, dokedy by sa tato sranda mala pozliepat do pojazdneho stavu? (aspon skusobne)
Ono netvrdím, že ten výkon sa dvihnúť nedá, ale šlo mi o to, že je rozdiel poturovať to trochu na parkovisku popred kontajnery, keď zbadám baby a rozdiel s tým denne jazdiť po dialnici 130-140 zo Žiliny do Bratislavy.
Preto som aj k výslednému efektu tuningu trakčákov AL4542FiR mierne skeptický...
Pozri, čomu sa oni smejú alebo nesmejú...
Ja sa smejem aj tým 870 kW, pretože ani len tento trvalý výkon (3480 kW) rušne v podstate nikdy nedosahovali. (viď napokon aj predpis D2/1, SR1013)
Neviem, či celkom vieš, čo dokáže dobre vyladený peršing, ak fachčí všetko ako má, pri 12-ke pomernom ťahu.
Mal som tú česť, horná stovka, vyše 900 A v kotvách, a trhal koľaj..
Ak by všetky jazdili spoľahlivo tak, nebolo by treba vôbec trvalý výkon dvíhať.
Teda bol by som nesmierne rád, ak by sa ŽOS-ke darilo robiť opravy aspoň tak, že mašiny, ktoré odtiaľ výjdu, sú plne funkčné a spoľahlivé vo všetkých jazdných režimoch. To zatiaľ bohužiaľ pravda nie je.
Škodovka je kapitola sama o sebe. Na jednej strane majú neskutočný tvorivý potenciál, ale aj toľkú náivitu...
Áno, tam chceli zvyšenie výkonu docieliť zvýšením napätia na motore na 1500 Voltov.
Ing. Šrámek argumentoval, že na električke T3 to predsa šlo.
Ing. Šrámekovi by som odporúčil povoziť sa na mašine, nie na električke.
Fakt je, (čo spomínal Duko) že ten motor má problém aj s 1300 voltami.
Škodovka rada skúša, čo to porobí...
Občas vytvoria schopné vozidlo. Občas vytvoria vozidlo typu asynchrónka 85E..
Pokiaľ ide o napätie, ako Duko uš skôr správne poznamenal, motor papierovo stavaný na 1150 V (ideálny pri napájaní z trafa) má už problém vstrebať zvýšené napätie na DC, tých 1300 V, ak tomu na DC pri rozjazde poriadne zavalil, motor šiel do trakčného nebíčka.
A teda zas vačší prúd... ono sa dá zvyšiť trieda izolácie, tým pádom ide hore dovolené oteplenie, môžme tak zvýšiť prúdovú hustotu...
Lenže zas je tam ten pôvodný komutátor a záležitosti s ním spojené (medzilamelové napätie, reakcia kotvy), plus "kvalita" údržby našich dielni.
Poviem tak, a to som napísal aj do diplomovky, som ohľadom akéhokoľvek zvyšovania výkonu TM AL4542FiR veľmi skeptický.
Bol by úspech, ak by v prevádzke dosahoval spoľahlivo a bez problémov aspoň ten papierovo udávaný trvalý výkon 870 kW inovovaného prevedenia 1AL4542FiR (použ u 98, 99E), tj. 715 A pri 1300 voltoch bez toho, žeby sa obsluha na 12 stupni pom.ťahu musela bať, že mašina strelí.
Ak by mašina dokázala toto, určite by k spokojnosti stačilo.
Bude teda výhra aj tých 870 kW, 1 MW je po tom, čo som videl a od skúsenejších počul, u týchto motrorov podľa mňa čistá utópia...
Nie na okruhu ale spoľahlivo a dlhodobo v prevádzke.
Teda ak ju spravia a 100%-tne vyladia aspoň na taký výkon, na aký bola Škodovkou kedysi stavaná, bude super.
Avšak zároveň tvrdý oriešok pre ŽOS-ku.
Ešte by ma zaujímalo, či bude mať rušeň na striedavine riadený usmerňovač, prípadne 4Qmenič...
Bo bez neho (viď 350, 363) sa na 25 kV nedosiahne ani len taký trvalý výkon ako pri priamom napájaní z 3 kV...
Nie to ešte 1 MW...
Výkonovo by sa mala 361 dostať na cca 3600/3200 kW DC/AC. Viď podmienky sutaze.