361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Na nové mašiny v dostatočnom množstve nebudú peniaze ešte dlhý čas a tak sa javí generálka s reko ako najvýhodnejšia. Nikto nepredpokladá, že by tu osobáky jazdili 160 a tak tá 140-tka bude bohato stačiť. Podstatné je, aby sa ten procesor nastavil podľa parametrov udávaných výrobcom. Ak do toho budú zasahovať "domáci kutilovia" dopadnú ako 362-10.
Čas ukáže, aké skúsenosti budú s 380-tkami. Keď som tam videl tú kopu káblikov na podvozkoch, som zvedavý na prvú tuhšiu zimu....
1. Aky ma vyznam taka mohutna prestavba loko za kopec penazi a ake su vyhody oproti ciastkovej modernizacii 363, 362 .... Usetri sa tym nieco alebo aky ciel sa sleduje touto prestavbou ?
2. Ak je skutocne potrebne nove (modernejsie) HDV, nie je rouzmnejsie investovat do novych loko nez stale len rekonstruovat nieco na hranici zivotnosti (vyse 20 rokov, kontrukcne prakticky 30 rokov). Nehovriac o tom, ze problem s aerodynamikou sa prejavuje aj pri nizsich rychlostiach (100, 120, 140, ....).
3. Akosi som pri koridarizacii a potrebe vozidiel predpokladal, ze jednym z cielov je aj aspon 160 km/hod ......
Zaujima ma hlavne to, ci peniaze vlozene do tejto prestavby budu mat aj nejaku navratnost, ci to skutocne bude taky pokrok oproti existujucim loko ....