361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
najmä od vyssich rychlosti nad 100 km/h je mozne ten tah gorily riadne pocitit, pokial to vysuntuje ako ma.
napriklad aj v kratkom exponovanom useku medzi Dlouhou Trebovou a Usti nad Orlici to dokazu obratne vysprintovat az do 160 km/h.
Aj keď nad niektorými poruchovými uzlami, napr.výpadky unipulzu by sa trebalo zamyslieť. Skôr nejaké úpravy a vychádzať zo skúseností, aspoň si myslím.
Ozaj a aké zmeny vo výkonovke sa tam chystajú, viete niekto?
Tak fajn. Uvidíme, nechajme sa prekvapiť, ako sa s tým múdrejšie hlavy popasujú.
Inak k tej hornej stovke si spomínam, jones mi teraz prinavrátil pamäť, čo som sa po nociach s ujčokom popri škole na mašine vozieval, hlavne ostravské 363, ktoré toho času robili obrat 607-612, boli nastavené tak, že trebárs na tej na 612-ke (nočný Zemplín, mal vtedy 13 vozňov) pravidelne, každá do jednej, nad Štiavnikom a nad Svitom do kopca prepla na H100. A to aj keď bolo 3,2 kV v troleji, čo v noci bežne bolo.
A nedrbla ani raz.
Čiže na tej údržbe, o ktorej píše Duko, určite dačo bude.
O dnešnej chrobačnej slovenskej 362.012 na 606 pod Lučivnou sa to povedať nedá...
No a k tym skusenostiam ... :) mozno nemas "ziadne" v porovnani s firami, ktori stravili polovicu zivota nna stanovisti, ale mas ich bohate oproti mne, to som tym chcel povedat.
Ja som bol už v škole kategoricky proti dvíhaniu výkonu motora zvýšením svorkového napätia na 1500 voltov (ako si to predstavuje Škodovka - úplným otvorením meniča) práve preto, čo si hovoril a písal. Tomu motoru je aj 1300 voltov moc.
Tie motory vydržia veľa, ale potrebujú mať kvalitné uhlíky, dobre nastavenú neutrálnu rovinu, reguláciu nastavenú podľa údajov výrobcu a byť udržované v čistote.
Hmmm...a toto považujem za problém P.
Akože nepochybujem, že na okruhu im to s novými motormi nepôjde podľa predstáv, len či tie motory také budú schopní udržiavať v prevádzke, keď teraz nie sú..
A druhý fakt je, že Škodovka mi zadala jeden z bodov práce (ktorý som napokon riešil s kolegom) práve ohľadom použitia toho 4Qmeniča miesto diodového usmerňovača, čo by umožnilo využiť ten istý výkon aj na striedavine, čo som napokon v predošlom príspevku podrobne popísal . To som si ja nevymyslel.
Ale považujem to ďaleko rozumnejšie ako dvíhať výkon motora jeho vyčoprovaním na pomerné otvorenie 1 - úplne otovrený menič.
To som ofrflal hneď aj priamo v Plzni, že toto odmietam riešiť bo to považujem za blbosť. Moc sa im to samozrejme nepáčilo.
Máš pravdu, na štrbskej rampe regulátor nie furt otvára na H100, iba keď je slabšie napätie, hodne mi s vypozorovaním praktického správania pomohol istý Pán Rušňovodič, s ktorým som sa za študentských čias (aj za účelom práce) vozieval, už je na penzii.
Takto. Zvýšenie triedy izolácie určite pozitíva prinesie. Toto nespochybňujem.
Motor bude môcť byť dlhšie zaťažovaný "zvýšeným" prúdom bez toho, aby sa tepelne poškodil.
Problém je skôr v tom, čo je v prevádzke pravdepodobnejšie - preťaženie pri rozjazde. Tam sa motor nestihne za minútu - dve ohriať natoľko, aby sa uplatnila lepšia trieda izolácie, ale pri krátkodobom prúdovom preťažení to skôr nezvládne komutátor.
Ten, keď sa pri zhoršení komutácie (veľké medzilamelové napätie, veľký kotevný prúd, malé budenie - reakcia kotvy) preiskrí, účinkuje diferenciálka a vypína hlavný vypínač. A s tým sa neurobí nič, pretože to by chcelo nový komutátor, lepšiu kompenzáciu (komutačné a kompenzačné vinutie) s dopadom aj na zapojenie rotora. Pokiaľ mám dobru vedomosť, toto sa na motore meniť nebude a ani moc nedá.
BTW: Píšeš o mojích skúsenostiach. Ja skúsenosti nemám temer žiadne. Skôr sa odvolávam fakt iba na poznatky skúsenejších kolegov. Navyše na tyristorky sa hypoteticky dostanem iba zriedka. Pokiaľ však ide o zvýšenie triedy izolácie, môžem uviesť prípad dvojička vs. bobina.
U oboch HDV ide konštrukčne o ten istý motor, akurát dvojičkový má vyšší výkon vďaka lepšej izolácii a väčšiemu dovol otepleniu a teda trvalému prúdu. Nuž a pokiaľ tam necitlivo pri 75 km/h zavalím paralel a piaty šunt, mašina s veľkou pravdepodobnosťou drbne. Darmo že "mocnejší" motor prúdovo preťažený ešte nie je, darmo je tam vyššia trieda izolácie, nezvládne to komutátor. Diferenciálna ochrana urobí svoje a bác! To isté by sa stalo ako s bobinovým, tak s dvojičkovým motorom, je to vec kompencácie a kvality komutácie, nie však izolácie. Toto za moju kratučkú fírašsku kariéru som už vypozorovať stihol.
djk:
Ouuu... na striedavine bude menší výkon?
Tak to je ale poriadny prieser.
Až raz budeme mať pod Tatrami tých 25 kV, tak to hore kopcom ledva pôjde.
Mrzí ma to tým viac, že v škole sme práve toto na popud plzeňského konštruktéra Danzera pre české reko 163 riešili.
Ak vás to zaujíma, trošku obzrejmím, na čom som na diplomovke okrajovo pracoval. Reko 163 na dvojsystém....
Ide veľmi zjednodšene o takúto vec:
Pokiaľ mám klasickú koncepciu trafo-diodový usmerňovač, na AC sústave sa na týchto zariadeniach vždy marí nejaký dielčí výkon a o to potom samotné motory dostanú menej.
Napätie na DC výstupe klesá, keďže sústava trafo usmerňovač nie je ideálne tvrdý zdroj. A tým viac, čím je záťaž väčšia. Ak by sme skonštruovali trafo s výstupom na usmerňovač naprázno 2x 1666 voltov (prípad 363) na diódach sa stráca 10 % a naprázdno sa tak dostáva na filter zhruba presne tých 3000 voltov.
Ak sústavu zaťažíme odberom, napätie klesne pri menovitom odoberanom výkone až na tých štítkových 2x1150 V.
Ak by sme chceli pri plnmom výkone na filtri tých menovitých 2x1500 V, potom by muselo mať trafo vyššie výstupné napätie naprázdno, povedzme že až 2x2000 V. No a to už by bol problém, lebo ak by sme išli na malý odber, na motory by sa dostávalo až 4000 a viac voltov, na čo zas nie sú izolačne stavané.
Preto musí byť vždy na striedavine menší výkon.
No a teraz čo sme riešili pre toho Škodováka Danzera:
Ak nahradíme diodový usmerňovač usmerňovačom z regulovateľných IGBT štruktúr, dokážeme napätie nie iba pasívne usmerniť ale v prípade potreby aj znížiť. Podobne ako pulzné meniče v tyristorkách či na 263. Tam je už poloriadený usmerňovač zároveň ako regulačný prvok.
A na čo je to dobré?
Postavíme trafo, ktoré aj pri všetkých svojích stratách plus stratách usmerňovača dá ešte stále tých 3000 voltov. Naprázdno bude teda trafo dávať až povedzme tých neželaných 4000 voltov, no keďže namiesto diód máme v usmerňovači regulovateľné GTO tyristory alebo IGBTranzistory, tie pri malých odberoch dokážu toto nežiadúce vysoké prepätie pulzne znižovať vždy na konštantných 3000 voltov. Odpadá tak problém prebíjania filtra pri nečinnosti trakcie pomoc. pohonov, na nasledujúce pulzn