Dopravné správy

ČD Lounge Brno - pocta malíři železnice

České dráhy (ČD) na brněnském hlavním nádraží otevřely renovovanou čekárnu pro cestující, kteří jezdí první třídou či mají platnou místenku do vlaků vyšší kvality. Před více než deseti lety čekárna sloužila výlučně těm, kteří jezdili do Prahy či Bratislavy pendolinem. To už ale řadu let do Brna nejezdí. Nově je v čekárně dětský koutek a také panel pro nabíjení drobné elektroniky. Výzdobu salonku věnovaly ČD výtvarníkovi, grafikovi a železničnímu dokumentaristovi Jiřímu Boudovi ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dva roky Ficových vlakov zadarmo

Tento týždeň ubehli 2 roky od zavedenia bezplatných vlakov pre žiakov, študentov a dôchodcov. Vláda nimi plánovala zlepšiť životnú úroveň občanov Slovenska, či sa jej to podarilo, je však diskutabilné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budějovice koupily unikátní trolejbus

Až příště zavřou část silnice v Českých Budějovicích, nebude tam hned nutné rušit trolejbusový provoz MHD. Dopravní podnik představil novinku, trolejbus, který se může odpojit od trolejí a pokračovat díky bateriím. Stejný nemá žádné jiné město v České republice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o predplatné lístky ZSSK rastie

Približne 45.000 ľudí mesačne jazdí vlakom na týždenné a mesačné predplatné lístky do práce. V priemere takto do zamestnania dochádzajú na vzdialenosť 33 kilometrov. Vyplýva to z najnovších údajov štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lesk a bída opravené trati do Jeseníku

Na železniční trať z Bludova do Jeseníku se po několikaměsíčních opravách za téměř miliardu korun vrátily první vlaky. Cestující získali větší pohodlí na nádražích a zastávkách, výraznější zrychlení cestování ale opravy nepřinesly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia elektrických častí rušňov ZSSK Cargo

Rekonštrukcia elektrických častí rušňov vyjde štátneho nákladného dopravcu Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) na 6,41 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia o výsledku súťaže, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania. Pôvodne pritom ZSSK Cargo odhadovalo cenu za zákazku na 6,44 milióna eur bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co s ústeckými trolejbusy během opravy mostu?

Krajská samospráva a ústecký dopravní podnik přemýšlejí, kam svedou trolejbusovou dopravu během chystané rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše. Jednou z možností je, že trolejbusy budou jezdit středem opravovaného mostu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlavná stanica - nekonečný príbeh

Mesto Bratislava odmietlo predĺžiť o päť rokov zmluvu so spoločnosťou Transprojekt, ktorá má do konca roka obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí tak chcú, aby zmluva trvala do dohodnutého termínu 31. decembra 2016. Čo bude nasledovať od nového roka, však nevie presne ani bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Investor pritom už varoval pred vznikom súdneho sporu a dlhodobého zablokovania možnosti komplexnej revitalizácie priestoru pred stanicou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do centra Jablonce se vrátí tramvaj

Prodloužení tramvajové trati až do centra Jablonce, cyklostezky nebo výstavba terminálu na autobusovém nádraží. Projekty, po nichž zatím Liberec s Jabloncem a okolními obcemi jen toužil, se mohou stát skutečností.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na rakovskom priecestí vás už nevytrasie

Plynulejší prejazd cez koľajnice v Rakove zabezpečí autám aj cyklistom novo osadená konštrukcia obalená gumou. Renovácia priecestia si ale vyžiadala niekoľkodňové odklonenie dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Start opravené tramvajové trati v Plzni odložen

V sobotu měly začít jezdit tramvaje na nejvytíženější plzeňské lince číslo 4 zase až na Košutku. Jenže ve zrekonstruované části kolejiště odhalili ve středu specialisté takové nedodělky, že tam soupravy nepustili. Předem ohlášené zkrácení výluky o osm dnů se tak nekoná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňové depo vo Vrútkach by malo 145 rokov

Ako rýchle beží čas. Pred nedávnom sme prezentovali 130 rokov vzniku Rušňového depa (2001) v jeho plnej prevádzke a dnes, keď máme prezentovať 145 rokov od vzniku – Rušňové depo de jure neexistuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zaplatí za opravu pražského hlavního nádraží

Správa železniční dopravní cesty odešle na účet společnosti Grandi Stazioni Česká republika s.r.o. zhruba půl miliardy korun. Jde o krok, kterým se správce železnice snaží předejít účelovému zneužití smluvních sankcí, pokud by s platbou vyčkával až na ukončení soudního sporu. Částka vychází ze znaleckého posudku, který si z důvodu cílené nespolupráce společnosti Grandi Stazioni (GS) zadala sama státní organizace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilina bude mať najmodernejšie trolejbusy

Hoci tradičný výrobca trolejbusov pre české a slovenské mestá Škoda Ostrov vyrábal nízkopodlažné trolejbusy od roku 1995 a niektorí iní výrobcovia ešte skôr, Žilina sa im spočiatku vyhýbala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nesmějí do veřejných tendrů, zatím to nevadí

České dráhy se kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách nemohou podle ministerstva pro místní rozvoj i právní analýzy drah účastnit tendrů. Dráhy mají akcie v jiné podobě, než vyžaduje zákon. Podle MMR je nutno zvážit změnu zákona, podle ministerstva dopravy může být řešením novela, nebo metodické upřesnění MMR. Ohrozit by to mohlo účast drah v soutěžích na rychlíkové tratě. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) tvrdí, že je dost času problém vyřešit před vypsáním tendrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aj Trenčania chcú využívať vlaky IC

Petíciu za zastavovanie IC vlakov v Trenčíne podpísalo za necelý mesiac viac ako 4000 Trenčanov a obyvateľov okolitých miest a obcí. Trenčiansky primátor Richard Rybníček ju doručí v pondelok 21. novembra na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Agresor řádil v pražské tramvaji

Jeden z cestujících v pražské tramvaji číslo 3 napadl řidiče, který ho probudil. Když násilník z vozu vystoupil, ještě tramvaj úmyslně poničil. Policie nyní po agresorovi pátrá. Incident se stal v neděli okolo půl sedmé večer v zastávce Nádraží Braník, ve které linka 3 končí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 46. týždeň

Počas 46. týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 4 zrážkam civilnej osoby a vlaku. V troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku osoby s vlakom. K týmto zrážkam došlo v úsekoch Veľký Horeš – Pribeník, Šarišské Lúky – Kapušany pri Prešove a Lužianky – Nitra. Pri zrážke osobného vlaku s civilnou osobou mužského pohlavia v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom došlo k ťažkému zraneniu tejto osoby – išlo o pokus o samovraždu. Postihnutá osoba bola odvezená rýchlou zdravotníckou pomocou (RZP) na ďalšie ošetrenie. Celkovo došlo k zmeškaniu 19 vlakov, celkové meškanie 994 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se prý nemohou účastnit veřejných zakázek

Státní železniční dopravce České dráhy se kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách nemůže podle ministerstva pro místní rozvoj i právní analýzy drah účastnit tendrů. Podle ministra dopravy Dana Ťoka se ovšem dráhy do soutěží hlásit mohou, protože to, že je vlastní stát, je známo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slepá ulička vývoja železnice: prúdový vlak

V 60-tych rokoch minulého storočia bola studená vojna v plnom prúde. Američania aj Sovieti experimentovali s prúdovým vlakom schopným dosiahnuť rýchlosť stoviek kilometrov za hodinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.