Dopravné správy

Půjčovny kol ČD na střední Moravě nezahálely

Půjčovny kol Českých drah v Olomouckém kraji zaznamenaly více než dvojnásobný nárůst. Celkem 594 kol si v tomto roce půjčili od Českých drah zájemci v rámci Olomouckého kraje. V loni to přitom za stejné období bylo jen 223 bicyklů. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu. Kola měli lidé možnost půjčit si a vrátit v 5 železničních stanicích. Přes 6 700 cyklistů také využilo netradiční "cyklověže" umístěné a nádraží v Přerově.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě.

-----

Rádi bych vás informovali o úspěšnosti půjčoven kol Českých drah ve Zlínském kraji. V regionu si kolo v tomto roce půjčilo celkem 365 lidí. V loni to přitom za stejné období bylo jen 176 bicyklů. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu. Kola měli lidé možnost půjčit si nově v celkem 5 železničních stanicích – národní dopravce na Zlínsku letos kvůli vzrůstajícímu zájmu zavedl službu ČD Bike v dalších třech stanicích.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK predstavila zmeny v GVD 2016/2017

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK)  dnes [11.11.2016] predstavil Grafikon vlakovej dopravy (cestovný poriadok) platný od 11.12.2016 do 11.12.2017. ZSSK v ňom vráti na trate vlaky najvyššej kategórie InterCity (IC). Pôjde o historicky najrýchlejšie pravidelné vlakové spojenie Bratislavy a Košíc, pričom čas jazdy bude iba 4 hodiny 42 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express řeší svou „poslední míli“ koloběžkami

Dopravní firmě Leo Express už nestačí pouze vlaky a autobusy. V posledních dnech se společnost podnikatele Leoše Novotného vrhla i na půjčování elektrických koloběžek. Ty mají řešit takzvaný problém poslední míle, tedy dovézt cestující od vlaku až do cíle cesty a posléze zpět na nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Solaris Urbino DPB zhorel na plničke CNG

Dňa 13. novembra 2016 v nočných hodinách zhorel vo vozovni Jurajov dvor autobus Solaris Urbino 15 CNG #1201. Vozidlo zachvátil požiar počas tankovania na plničke stlačeného zemného plynu. Vozidlo bolo požiarom takmer úplne zničené a s najväčšou pravdepodobnosťou už nebude opravené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Služba ČD Bike slaví úspěch na jihu i severu Moravy

Rádi bychom Vás informovali o úspěšnosti služby ČD Bike Českých drah v Jihomoravském kraji. V regionu v aktivitě cyklistů vede Břeclav   – potvrzují to i statistiky Českých drah. V loňském roce si tam lidé půjčili polovinu všech kol v regionu v rámci služby ČD Bike - přesně  491. Přitom v rámci celého kraje hlásí půjčovny ČD 875 výpůjček. I v porovnání s loňskou sezónou čísla stoupají – v roce 2015 si, nejčastěji turisté, v regionu půjčili 837 bicyklů. Půjčovny ČD byly i tuto sezónu otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu. Kola si mohli lidé v Jihomoravském kraji půjčit a vrátit v 5 železničních stanicích.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě.

-----

Rádi bychom Vás informovali o o úspěšnosti půjčoven kol Českých drah v Moravskoslezském kraji. Půjčovny kol obnovil na severu Moravy národní dopravce v loňském roce. Zájemci si tak mohli půjčit kola na nádražích v Ostravě (hl. n.) a ve Frýdku-Místku. Jestliže loni této možnosti využilo 82 lidí, tak v letošní sezóně v půjčovnách na severní Moravě vydali 127 bicyklů. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

.

Nová Hodvábna cesta cez Slovensko nevedie

Doteraz sa Slovensku nepodarilo presvedčiť Čínu na zásadnejšiu obchodnú spoluprácu. Čínske investície nedosahujú na Slovensku ani jedno percento z celkovej sumy priamych zahraničných investícií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Půjčovnám kol ČD na Karlovarsku se dařilo

Půjčovny kol ČD v Karlovarském kraji mají za sebou už pátou sezónu. V nabídce jsou klasická kola, dětská kola, elektrokola a koloběžky. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do konce října. Za podpory Karlovarského kraje byly k dispozici ve stanicích Karlovy Vary dolní nádraží, Cheb, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Loket, Sokolov a Aš a po předchozí domluvě bylo možné kola vypůjčit nebo vrátit také ve stanici Nejdek. Celkem České dráhy zaznamenaly v roce 2016 v Karlovarském kraji 709 výpůjček, zatímco v loňském roce 449.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Trať ŽSR 181 Trstená - Oravský Podzámok

Železničná trať Kraľovany – Trstená (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 181) je jednokoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Kraľovany a Trstenú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Půjčovny kol ČD na východě Čech se vžily

Rádi bychom vás informovali o úspěšnosti půjčoven kol Českých drah v Královehradeckém kraji. Celkem si pro kolo v tomto roce přišlo 270 lidí. Loni to přitom za stejné období bylo jen 192 bicyklů. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu. Kola měli lidé možnost půjčit si a vrátit ve 3 železničních stanicích.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

-----

Rádi bychom vás informovali o úspěšnosti půjčoven kol Českých drah v Pardubickém kraji. Celkem si tam pro kolo příšlo 319 zájemců. V loni to přitom za stejné období bylo jen 256 bicyklů. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu. V Pardubickém kraji mají zájemci možnost půjčit si kola po Jihočeském kraji (20 míst) na rekordních 18ti místech.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽSR chcú kúpiť topánky za 1,38 mil. eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili verejnú súťaž na dodanie pracovnej a bezpečnostnej obuvi pre svojich zamestnancov. Počas dvoch rokov predpokladajú za ňu zaplatiť predbežne 1,15 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (1,38 mil. eur vrátane dane).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Půjčovny kol ČD v Ústeckém kraji byly úspěšné

Celkem 239 výpůjček zaznamenaly České dráhy v půjčovnách kol v Ústeckém kraji. Je to o 147 více než v loňské premiérové sezóně. Cyklopůjčovny byly otevřené od 1. dubna do 31. října 2016, a to ve stanicích Děčín hlavní nádraží, Lovosice a Ústí nad Labem hlavní nádraží. Kola bylo možné  vracet i v Roudnici nad Labem.  Nejvíce kol si zájemci vypůjčili v Ústí nad Labem, celkem 116 bicyklů, druhé místo se 107 koly patří Děčínu.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

RegioJet prišiel na trati do Komárna o štvrtinu súprav

Po májovej a septembrovej kolízii s kamiónmi na južnom Slovensku prišiel český súkromný dopravca RegioJet začiatkom novembra v tej iste oblasti aj o tretiu motorovú jednotku. Najprv museli ísť do opravovne dve jednotky Desiro od Siemensu a teraz ich nasledovala súprava Talent od firmy Bombardier.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Číňané chtějí koupit Výzkumný ústav železniční

V době, kdy významný čínský výrobce vlaků CRRC jedná o koupi Škody Transportation, se na na českém železničním trhu rodí další velký obchod. Ve vysokých byznysových a politických kruzích se vážně skloňuje prodej strategické dcery Českých drah, která se zaměřuje na testování lokomotiv a vagonů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektronické lístky IDS BK úspešne odštartovali

Cestujúci v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) si od 1. septembra do 31. októbra kúpili viac ako 45 000 elektronických cestovných lístkov, pričom ich predaj stúpol v októbri takmer dvojnásobne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Firma ČEZ vysoudila na SŽDC 1,2 miliardy

Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) musí zaplatit firmě ČEZ Prodej přes 1,2 miliardy korun za elektřinu, kterou správa objednala, ale neodebrala. Rozhodl o tom dnes [14.11.2016] Městský soud v Praze ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súťaž na vlaky do Bystrice sa „inovuje“

Súťaž na vlakové spojenie medzi Bratislavou a Banskou Bystricou plánuje nový minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) zrušiť. [...] Tender vyhlásil ešte vlani v novembri bývalý minister Ján Počiatek (Smer-SD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ukončení revitalizaci trati Bludov – Jeseník

Správa železniční dopravní cesty slavnostně ukončila revitalizaci trati Bludov – Jeseník. Hlavním přínosem projektu je především zvýšení traťové rychlosti a zkrácení jízdních dob. Revitalizace přispěla také ke zvýšení bezpečnosti, jízdního komfortu a provozní spolehlivosti trati.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Bratislava chce kúpiť nepostačujúce autobusy

Poslanci Mestského zastupiteľstva budú 16. novembra 2016 rozhodovať o zakúpení nových autobusov pre dopravný podnik. Pôjde o 88 autobusov, pričom podľa materiálu určeného poslancom by malo ísť približne o 30 autobusov dĺžky 18 metrov, 28 autobusov dĺžky 12 metrov, 24 autobusov dĺžky 10,5 metra a 6 autobusov dĺžky do 9 metrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva ukázala modernizované motoráky

Dopravce Arriva vlaky od nového jízdního řádu posílí svoji flotilu v Česku o další motorové jednotky řady 845. Od těch stávajících se budou mírně lišit. Namísto jednoho vlaku bude mít společnost v Česku příští rok už pět jednotek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 45. týždeň

V 45. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 2 zrážkam civilnej osoby a vlaku, v jednom prípade išlo, žiaľ, o smrteľnú zrážku. K tejto zrážke došlo v úseku Moldava nad Bodvou  – Čečejovce, išlo o samovraždu. Mimoriadne šťastie mal muž, ležiaci v koľajisku, ktorého v úseku Krásno nad Kysucou – Čadca zrazil nákladný vlak. Muž zrážku prežil a bol prevezený do nemocnice v Žiline. V oboch prípadoch tak došlo k zmeškaniu celkovo 8 vlakov, 2 vlaky boli odrieknuté, celkové meškanie 405 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.