Dopravné správy

Soupravový vlak jel na červenou proti osobnímu

V železniční výhybně Praha-Vyšehrad vyjel posunovaný vlak proti osobnímu vlaku s pasažéry. Nesrazily se, nikdo není zraněn. Událost zastavila vlakovou dopravu na Smíchov. Posunovaný vlak krátce po deváté projel návěstidlo, které mu zakazovalo jízdu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstavba TIP v obci Lužianky pri Nitre

Mohli by ste, prosím, uviesť dôvody, ktoré Vás viedli k začatiu výstavby terminálu intermodálnej prepravy (TIP) v obci Lužianky pri Nitre?Od akých faktorov závisel výber miesta pre výstavbu tohto TIP?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Železniční tunel se má proměnit v parkoviště

Bývalý železniční tunel nedaleko Tyršova mostu v Litoměřicích, kterým v roce 1958 přestaly jezdit vlaky, se možná stane unikátním parkovacím domem. Vyplynulo to z dopravní studie, již si nechalo zpracovat vedení města. Podle odhadů by se do něj mohla vejít až stovka automobilů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sťahovanie Hlavnej stanice do bývalej žst. Filiálka

1. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal informoval, že chce „presťahovať“ Hlavnu stanicu z Námestia Franca Liszta do lokality bývalej stanice Filiálka. Je takýto zámer reálny? 2. Súhlasili by železnice s výrazným redukovaním významu dnešnej hlavnej stanice? 3. V akej fáze je v súčasnosti projekt oživenia Filiálky?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Policie číhala s kamerou u přejezdů

V Hradci Králové, v Trutnově a na dalších místech v Královéhradeckém kraji se dopravní policisté v pátek s kamerou umístěnou ve služebním autě zaměřili na kontrolu železničních přejezdů. Na červenou přejel přes koleje krátce před vlakem řidič terénního vozu, pokuty rozdali i cyklistům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o 1. triedu na trase Bratislava - Košice rastie

Prvá trieda a komfort, ktorý poskytuje, je u cestujúcich vlakmi Železničnej spoločnosti (ZSSK), hlavne na najvyťaženejšej trase Bratislava – Žilina – Košice, čoraz viac obľúbená. Potvrdzujú to štatistiky miesteniek. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka ich počet medziročne stúpol o takmer 80 percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Grandi Stazioni drze žalují SŽDC a ČD

Italská společnost Grandi Stazioni se kvůli „uzmutí“ pražského hlavního nádraží rozhodla na český stát zaútočit hned dvěma žalobami naráz. Obě navíc podle zjištění serveru Lidovky.cz podala na Správu železniční cesty a České dráhy. Tedy na současného i bývalého majitele největší vlakové stanice v zemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehoda na priecestí vážne poškodila trať

ŽSR pokračujú v odstraňovaní následkov po utorkovej vážnej nehode na železničnom priecestí neďaleko zastávky Zemianska Olča. Po nehode je vážne poškodená železničná infraštruktúra, na železničnom priecestí bol zistený 1,5 m výlom koľajnice, zdeformovaná geometrická poloha koľaje, čo úplne znemožňuje jazdu vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakové jízdenky Arrivy na pokladnách RegioJetu

Od tohoto týdne si mohou cestující Arrivy kupovat vlakové jízdenky také v pokladnách Regiojetu na pražském hlavním nádraží a na vlakových nádražích v Pardubicích a v Olomouci. Oba dopravci se v oblasti železnice domluvili na pilotním modelu spolupráce v těchto třech vybraných stanicích.

Dosud bylo možné vlakové jízdenky Arrivy nakupovat v předprodeji na internetu nebo u stevardů na palubě vlaku.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Pre brexit odkladá DB predaj divízií Schenker a Arriva

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn odkladá svoj pôvodný plán čiastočnej privatizácie divízií Arriva a Schenker. Dôvodom je rozhodnutie Britov odísť z Európskej únie. Uviedol to dnes šéf spoločnosti Deutsche Bahn Rüdiger Grube, ktorý tým potvrdil predchádzajúce informácie z médií. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet zamíchal cenami jízdného

Soukromý dopravce RegioJet změnil [...] ceník na své hlavní trase mezi Prahou a Ostravou. Více začíná rozlišovat, zda jede vlak ve špičce, nebo mimo špičku. Za „špičkové“ s vyšší cenou ale považuje dopravce více vlaků než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK má nového hovorcu

Novým riaditeľom Odboru komunikácie a hovorcom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) je od 1. novembra 2016 Tomáš Kováč.

Ako bývalý novinár má za sebou skúsenosti vo sfére dopravy, neskôr od roku 2008 profesionálne pôsobil v oblasti PR a komunikácie v spoločnosti T.O.P. AUTO Slovakia. V posledných rokoch pracoval na pozícii hovorcu a marketingového manažéra spoločnosti Volvo Group Slovakia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza řady 380 ČD pokračuje

České dráhy budou muset dál u vlaků z Prahy do Berlína a Hamburku ztrácet čas v Drážďanech přepřaháním lokomotivy. Lokomotiva Škody Transportation, která na trase měla jezdit, sice získala povolení pro provoz v Německu, ale jen samotná. S vagony jezdit nemůže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehoda na priecestí na trati Bratislava – Komárno

ŽSR informujú cestujúcich, že z dôvodu vážnej nehody na železničnom priecestí v úseku Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča je od dnešného rána od 8.05 hod prerušená železničná doprava na trati Bratislava – Komárno. Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trakční napájecí stanice Oldřichov hotova

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila rekonstrukci trakční napájecí stanice (TNS) Oldřichov. Nová měnírna je klíčová pro zajištění bezpečnosti a spolehlivého provozu na příslušných úsecích. Nezbytnost realizace této stavby vycházela především z rostoucích požadavků na energetické napájení železničních tratí.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK vozí v autovlaku aj štvorkolky

Fanúšikovia motorových štvorkoliek alebo trojkoliek si  nájdu svoje miesto aj vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko. Od 18. septembra prepravujeme tieto vozidlá v autovlaku na trase Bratislava – Humenné a späť. Cena predstavuje 39,90 € a zahŕňa aj cestovné, ku ktorému je možné dokúpiť ešte lôžkový lístok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Českým drahám přibývají cestující

České dráhy za devět měsíců letošního roku přepravily téměř 129 milionů cestujících. Meziročně jde o téměř dvoumilionový růst, tedy o 1,5 procenta. [... ] Nárůst cestujících je patrný tam, kde jsou nasazována nová nebo modernizovaná vozidla, a v příměstské dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 44. týždeň

V 44. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 5 smrteľným zrážkam civilnej osoby a vlaku. Tieto tragické prípady sa stali v úsekoch Malacky – Veľké Leváre, Snina – Dlhé nad Cirochou, Vydrník – Poprad-Tatry, v železničnej stanici (ŽST) Hlohovec a Turany.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura se soustředí na vlaky, ale prý zaniknou

Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura se chce v budoucnu věnovat výlučně rozvoji železniční dopravy, což znamená i postupné nahrazování některých autobusových linek vlaky.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Oprava výhybky v Žiline obmedzí dopravu

ŽSR budú od 8. novembra opravovať križovatkovú výhybku na železničnej stanici v Žiline.Výlukové práce, ktoré potrvajú do 10. novembra, sa vykonajú na exponovanom mieste bratislavského zhlavia stanice, vystavenom frekventovanému pohybu vlakov. Počas výluky dôjde k obmedzeniu železničnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.