Dopravné správy

Škodu Transportation chtějí koupit Číňané

V Česku se schyluje k opravdu mimořádnému obchodu. Čínský strojírenský gigant CRRC intenzivně vyjednává o koupi stoprocentního podílu v české společnosti Škoda Transportation, která vyrábí vlaky, tramvaje i vozy metra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Z medzivojnovej histórie košických električiek

Obdobie prvej Československej republiky košickým električkám neprialo. Komplikované začleňovanie mesta do novej republiky a najmä dve hospodárske krízy zanechali na finančnej situácii KEPD hlboké stopy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státní půjčovna vlaků bude chudší kvůli podmínkám EU

Velkolepé plány na evropské dotace přesahující 15 miliard korun na nákupy nových vlaků dostaly reálnější a skromnější kontury. Ministerstvo dopravy počítá, že z evropských peněz nakoupí stát a kraje vlaky jen za 300 milionů eur, tedy asi osm miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Európsky dopravný unikát vo Zvolene

Mesto Zvolen a spoločnosť SAD Zvolen budú realizátormi pilotnej európskej prevádzky 15 LNG autobusov a jednej LNG čerpacej stanice. Projekt s názvom LNGAFT – Liquefied Natural Gas as Alternative Fuel for Transport (Skvapalnený zemný plyn ako alternatívne palivo pre dopravu), ktorý pilotnú prevádzku zastrešuje, je spolufinancovaný Európskou úniou z nástroja CEF (Connecting Europe Facility) sumou viac ako 4,15 milióna eur. Zodpovedným za koordináciu projektu je európske zoskupenie hospodárskych záujmov Danube LNG.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Hradubicko“ dá peníze z EU do veřejné dopravy

Do Hradecko-pardubické aglomerace by v následujících sedmi letech mohlo z Evropské unie přijít více než tři a půl miliardy korun. V pondělí vypršel termín pro zájemce, kteří chtějí v první vlně získat dotaci na projekty zaměřené na dopravu. Připraveno je pro ně 134 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda dodá do Žiliny a Prešova 30 trolejbusov

Škoda Electric dodá do Žiliny a Prešova 30 nízkopodlažných trolejbusov za 435 miliónov českých korún (16 miliónov eur) . Budú spolufinancované z fondov EÚ. Pokiaľ budú uplatnené opcie, pôjde dohromady o 52 trolejbusov za viac ako 700 miliónov korún (26 miliónov eur) ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ekology vystrašila vize lanovek v Beskydech

Ochránci přírody chtějí hned v zárodku zastavit plány na nové lanovky v Beskydech a Jeseníkách. Rozporuplný projekt představili před krajskými volbami občanští demokraté, kteří se pak dostali do nové moravskoslezské koalice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nočná výluka liniek N61 a N72 na Mlynských nivách

Počas noci zo 4. na 5. novembra 2016 bude z dôvodu demontáže pešieho nadchodu vylúčená premávka liniek N61 a N72 na Mlynských nivách. Linky budú premávať po obchádzkových trasách ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha prodlouží tramvaj z Modřan do Libuše

Úřady posoudí možnost prodloužení tramvaje z Modřan do Libuše. Měla by končit u budoucí stanice nové trasy metra D Libuš. Vyplývá to z oznámení v systému EIA, které je třeba k posouzení vlivu stavby na životní prostředí. V plánu je prodloužení tramvaje z nynější konečné Levského o dva kilometry.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Grandi Stazioni strácajú koncesiu na žst. Praha hl.n.

Talianska firma prevádzkujúca železničné stanice Grandi Stazioni (GS), ktorej 60% vlastní skupina FS (Ferrovie dello Stato Italiane) a 40% konzorcium  Eurostazioni, stratila svoju 30-ročnú zmluvu o prenájme na hlavnú stanicu v Prahe, po neúspešnom dokončení rekonštrukcie historickej budovy v zmluvnej lehote- do 16. októbra 2016.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno bojuje se stánkaři v podchodu pod nádražím

Nevzhledným stánkům v podchodu pod zanedbaným hlavním nádražím v Brně město odřízlo elektřinu. Pokračuje tak snaha trhovce vypudit, což komplikoval spor s dosavadním nájemcem. Ten nyní zemřel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovené IC vlaky ZSSK budú najrýchlejšie v histórii

Slovenský národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od  11. decembra obnoví prevádzku InterCity (IC) vlakov. Populárne IC-ečka opäť  prepoja najväčšie  slovenské metropoly Bratislavu a Košice.  Túto trasu zvládnu za 4 h 45 minút, čo bude zatiaľ najrýchlejšie železničné spojenie západu a východu Slovenska v histórii slovenských železníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba tratě do Železné Rudy hotova

Správa železniční dopravní cesty zrekonstruovala téměř padesátikilometrový traťový úsek mezi Klatovy a Železnou Rudou. Slavnostní ukončení této rozsáhlé rekonstrukce proběhlo v prostorách železniční stanice Železná Ruda-Alžbětín, která leží přímo na česko-německé hranici. Hlavním přínosem projektu je především zvýšení traťové rychlosti a zajištění většího pohodlí a bezpečnosti cestujících.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

RegioJet vyhral súboj s ČD

Český súkromný dopravca RegioJet vyrazí od decembra, keď začne platiť nový cestovný poriadok, prvýkrát so svojimi vlakmi na trasu Praha – Brno – Bratislava. V boji o voľné miesto na trati nakoniec porazil České dráhy (ČD), ktoré ale zostanú výrazne dominantným dopravcom na tejto trase. Spor o kapacitu však pravdepodobne skončí na súde, ktorý môže rozhodnutie Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC) zrušiť. Informoval o tom server iDNES.cz, ktorému informáciu o pridelení kapacity potvrdili dva zdroje zo SŽDC.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o přepravu cyklistů vlaky ČD roste

Národní železniční dopravce České dráhy letos od začátku roku do září přepravil téměř tři čtvrtě milionu cyklistů, přibližně o 8 % více než loni. České dráhy nabízejí přepravu jízdních kol téměř ve všech svých spojích a v 6 000 spojích nabízejí větší kapacitu přepravy formou spoluzavazadla. Společnost přepravuje jízdní kola celoročně, a nejen sezónně, jako je tomu u mnoha jiných dopravní firem. Za příznivých povětrnostních podmínek tak lze vyrazit na kombinovaný výlet vlakem a na jízdním kole také na podzim nebo v zimě.

Další podrobnosti o přepravě jízdních kol v letošní letní turistické sezóně naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Na Chopok vedie nová lanovka

Podmienky v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry zlepší už túto zimnú sezónu nová 15-miestna lanovka na južnej strane Chopku. Náklady na výstavbu sa vyšplhali na 11,6 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzní jezdí atypický autobus MHD

Plzeň křižuje na lince číslo 30 nový typ autobusu. Cestujícím nabízí kromě klimatizace i USB porty, přes které si mohou dobít své mobily. Kloubový autobus má pro Plzeň netypickou žlutozelenou barvu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podarí sa zachrániť zvyšky stanice Stará Kremnička?

Budova v súčasnosti už zrušenej železničnej stanice Stará Kremnička leží na jednej z najkrajších železničných tratí na Slovensku, medzi stanicami Hronská Dúbrava a Bartošova Lehôtka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Aplikace ČD „Můj vlak“ slaví dva úspěšné roky

Aplikace Českých drah pro mobilní telefony „Můj vlak“ má další tisíce uživatelů.  Za dva roky existence si ji stáhlo 426 tisíc zákazníků. „Přestože je aplikace »Můj vlak« jedním z nejúspěšnějších projektů národního dopravce v  poskytování servisu a informací za několik uplynulých let, nezůstali jsme stát a reagujeme na podněty a připomínky uživatelů, tedy našich zákazníků. Chceme, aby aplikaci pravidelně využívalo co nejvíce našich stávajících i potenciálních zákazníků, proto pokračujeme ve vylepšení služeb. K výročí druhých narozenin spouštíme velmi  žádanou funkcionalitu výběru místa z plánku při zakoupení jízdenky. A to u vlaků z našich rezervačních systémů. Příští rok budeme pracovat i na vlacích z rezervačních systémů partnerů,“ říká člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Další informace včetně statistik najdete v přiložené tiskové zprávě.

Zadarmisti na top trati posúvajú ľudí do prvej triedy

Ľudia, ktorí si za cestu vo vlakoch platia, sa na slovenskej top železničnej trati postupne presúvajú z druhej triedy do prvej. Za prvých šesť mesiacov v tomto roku sa počet predaných miesteniek na linke medzi Bratislavou a Košicami zvýšil o 80 percent, vyplýva z údajov štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.