Dopravné správy

Libercem pojedou nové bezbariérové autobusy

Do sedmnácti nových autobusů pohodlně nastoupí rodiče s kočárkem či lidé na invalidním vozíku. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou chce pořídit bezbariérové vozy do dvou let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nadmerný hluk v žst. Bratislava východ

Pripravujem reportáž o situácii na uliciach Dopravná a Na Pasekách. Obyvatelia sa tam sťažujú na príliš veľkú hlučnosť zo Zriaďovacej stanice - železničnej stanice Bratislava Východ. Podľa ich vyjadrení je hluk neúnosný počas dňa aj noci, poškodzuje ich zdravie, znižuje hodnotu (predajnosť) ich nehnuteľností. Ich snahy o nápravu sa podľa nich nestretli s pochopením. Okrem iného argumentujú tým, že ide o obývanú zónu a takouto mierou hluku sa porušuje zákon

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Plzeňské hlavní nádraží čeká další přestavba

Hlavní vlakové nádraží v Plzni zařadila Správa železniční dopravní cesty mezi deset, které chce co nejdříve opravit. Přes sto let stará památkově chráněná budova má zůstat stavební dominantou a přitom má splňovat evropské parametry současného cestování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Pribyline opravia úzkorozchodný prípojný vozeň

Lesníkom v minulosti pomáhali úzkokoľajové železničky. Pokiaľ sa dodnes zachovali, sú atrakciami múzeí a skanzenov. Niektoré zostali len v pamätiach starších generácií a na historických fotografiách

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stanici metra Jinonice čeká půlroční uzavírka

Ještě letos začne dopravní podnik opravovat stanici metra Jinonice, od začátku ledna až do dokončení prací v srpnu tudy budou vlaky jen projíždět. A stanice tak bude uzavřena. Rekonstrukce dalších stanic na všech trasách budou následovat příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tisovecká zubačka jubilujúca

Je nielen slovenským, ale aj celoeurópskym unikátom. Ozubnicová železničná trať v Tisovci je len jednou z dvoch existujúcich a funkčných ozubnicových tratí využívajúcich dvojdielny aptový systém na starom kontinente. Druhá podobná trať je iba v českom Tanvalde.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zachrání univerzita historickou výpravní budovu?

Historická budova východního nádraží v Děčíně, která pustne, má šanci na záchranu. Pro své potřeby by ji ráda získala děčínská pobočka Českého vysokého učení technického, která by v ní chtěla vybudovat multifunkční centrum pro vzdělávání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva spustí priame vlaky medzi Nitrou a Prahou

Spoločnosť Arriva spustí od decembra do prevádzky ďalšie vlaky a vstúpi na nové linky. Výrazne zvýši aj počet vlakov na trase Trenčín – Praha a niektoré z nich budú vyrážať už z Nitry. Nové spoje budú premávať od 11. decembra tohto roku, odkedy začne platiť nový cestovný poriadok. Časť z nich začne jazdiť na jar budúceho roka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MD chce zrušit nebezpečný přejezd ve Studénce

Ministerstvo dopravy chce zrušit nebezpečný železniční přejezd ve Studénce, který je znám zejména kvůli loňské tragické nehodě pendolina a polského kamionu. Na místě má vzniknout podjezd pro osobní auta, kamiony do nedaleké vagónky pak má přivádět nová komunikace, na níž vznikne nový přejezd.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hrdzavá lokomotíva dostane druhú šancu

Úlohou železničného vojska bolo okrem iného aj údržba koľajníc. Dopravovali sa vlastnými obslužnými vozňami, ktoré ťahala aj motorová lokomotíva s označením 701.456 alebo familiárne prasiatko. Železničné vojsko zaniklo, v Liptovskom Mikuláši po ňom zostala nevyužívaná železničná vlečka, po ktorej donedávna vodiči chodili v Liptovskej Ondrašovej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sasko chce urychlit stavbu VRT Praha - Drážďany

Německá spolková země Sasko chce urychlit výstavbu nové železniční tratě mezi Drážďany a Prahou, která by měla zkrátit dobu cesty mezi oběma městy na méně než hodinu, řekl saský ministr hospodářství Martin Dulig. Trať, na které se Česká republika a Sasko dohodly letos v dubnu, by mohla být hotová kolem roku 2030.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná eufória v Drážďanoch

Rudohorie či na nemeckej strane Erzgebirge je veľmi zaujímavou oblasťou pre milovníkov železníc. Kým na českej strane ubúda všetko, čo tam po koľajniciach jazdilo, vrátane tratí, a len občasné akcie prilákajú milovníkov železníc do tejto oblasti, na druhej strane hraníc zostali v prevádzke nielen hlavné trate, ale zachovalé sú aj úzkorozchodky s parnými lokomotívami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

VRT přes Českou republiku za soukromé peníze?

Pro financování připravovaných vysokorychlostních tratí je třeba zvážit možnost využití soukromých peněz. Tratě s rychlostí přes 300 kilometrů v hodině by bylo možné stavět prostřednictvím takzvaných PPP projektů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Juhomoravský kraj chce priame vlaky na Slovensko

Juhomoravský kraj spolu so slovenským ministerstvom dopravy sa usilujú o vytvorenie priameho spojenia osobnými vlakmi medzi Břeclavou a Bratislavou a tiež medzi Hodonínom a Myjavou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva přivezla další ojeté motoráky

Arriva, dceřiná společnost německého státního dopravce Deutsche Bahn, rozšíří od prosince výrazně svůj železniční byznys v Česku. Od prosince bude zajíždět přímý vlak z Prahy až do slovenské Nitry nebo na Šumavu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prechod na zimný čas ovplyvní tri vlaky ZSSK

O hodinu dlhší spánok si môžu dopriať cestujúci v nočných vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko v noci zo soboty na nedeľu (z 29. na 30. októbra). Vďačia za to zmene z letného na zimný čas.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň zásadně zmodernizuje vozovnu tramvají

Plzeňské městské dopravní podniky musí zcela přestavět vozovnu tramvají ve čtvrti Slovany. Více než dvouletá stavba za zhruba jednu miliardu korun začne nejdéle na přelomu let 2019 a 2020. Termín vychází ze znaleckého posudku, který konstatoval špatnou kvalitu použitého betonu a pískové podloží, v němž se bortí koleje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Organizácia košickej MHD počas zmeny času

V noci zo soboty 29. októbra na nedeľu 30. októbra 2016 o 03:00 dôjde k prechodu na zimný čas (o 03:00 letného času sa hodiny posúvajú na 02:00 zimného času, noc bude teda o hodinu dlhšia). Preto sa na nočných linkách vykonajú spoje navyše ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovku na Ještěd čeká pravidelná revize

Pravidelná podzimní revize zastaví lanovou dráhu Českých drah na Ještěd. Lanovka bude mimo provoz od pondělí 31. října do pátku 11. listopadu. Znovu se rozjede v sobotu 12. listopadu, a to podle jízdního řádu.

„Demontujeme kabinu č. 1, provedeme defektoskopii součástí (čepy, lana  apod.), zhotovíme nové koncovky na tažném a přítažném lanu, provedeme předepsané zkoušky a na závěr se uskuteční nácvik evakuace.“ upřesnil přednosta lanové dráhy na Ještěd Vladimír Štěpán.
 

Posledné jesenné jazdy Košickej detskej železnice

Detská železnica pozýva v nedeľu 30. októbra na rozlúčku so sezónou, na Tekvicovú nedeľu. Nástupná stanica detskej železničky sa už tradične premení na pestrofarebné centrum tekvíc, sviečok a strašidiel. Najlepšiu masku odmeníme voľným cestovným lístkom. Viac informácií nájdete v priloženej tlačovej správe.