Dopravné správy

Vlaky ze Škodovky v Bavorsku jezdit nebudou

Škodě Transportation se rozplynul sen o desetimiliardové zakázce na nové vlaky pro příměstské vlaky v okolí Norimberku. Vítěz soutěže na jejich provoz, britský dopravce National Express, stáhl kvůli dlouhým tahanicím nabídku a v Bavorsku jezdit nebude.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 42. týždeň

V minulom týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jednej závažnej zrážke vlaku s autom. Zrážka sa stala na trati medzi Poltárom a Zlatnom, na železničnom priecestí v km 23,623 s jedinečným identifikačným číslom SP0619, ktoré je označené výstražným krížom a značkou „Stoj, daj prednosť v jazde“. Na uvedenom úseku bola následne zabezpečená náhradná autobusová doprava. Vodič auta bol odvezený na ošetrenie do nemocnice. Príčiny zrážky sú predmetom vyšetrovania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza „hlavák“ přehledně

Italská společnost Grandi Stazioni dostala minulý týden požadavek na vyčíslení svých nároků týkajících se jejího konce na hlavním nádraží v Praze. Na kolik vyjde „rozvod“ se správcem a developerem největší české vlakové stanice, patří ke klíčovým otázkám, na něž se Lidovky.cz pokusily najít odpověď.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet vlakov medzi ČR a SR sa zmení

Od nadobudnutia účinnosti nového cestovného poriadku dôjde k zmenu príchodu jedného spoja do cieľovej stanice spoločnosti Leo Express z Prahy do Košíc a Prešova. Spoj z Košíc do Prahy bude odchádzať vo výhodnejšom čase pre cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další traťový úsek na Valašsku prošel obnovou

Správa železniční dopravní cesty zlepšila parametry železniční tratě z Hranic na Moravě do Střelné v úseku Teplice nad Bečvou (mimo) – Hustopeče nad Bečvou (mimo). Hlavním cílem projektu bylo její uvedení do technického stavu odpovídajícího evropským parametrům a standardům.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR opravujú most na trati z Púchova na Moravu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od 25. októbra realizujú opravu železničného mosta v 2. traťovej koľaji medzi železničnými stanicami Púchov a Lúky pod Makytou. Práce potrvajú do 27. októbra do 19.00 h. Počas nepretržitej výluky je vlaková doprava v uvedenom úseku vedená obojsmerne, iba po prvej traťovej koľaji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace železničního uzlu Pardubice

V Pardubicích by se mohla za tři roky rozjet velká investice, která zcela promění hlavní nádraží. Vznikne nové nástupiště, vyroste čtrnáct set metrů protihlukových zdí, postavena bude i nová železniční zastávka Pardubice-centrum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovský DP odpredal 6 trolejbusov

Dopravný podnik mesta Prešov zverejnil zmluvu, podľa ktorej odpredáva českej spoločnosti Eltro Bělák šesť trolejbusov - Škoda 14 Tr #91, Škoda 14 TrM #119 a Škoda 15 Tr #98, 99, 104 a 113.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Lánech o dopravních stavbách

Novela stavebního zákona a snížení počtu ministerstev, která vstupují do stavebního řízení, by měly podle ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra dopravy Dana Ťoka zrychlit dopravní stavby v Česku. Ministři za ANO o tom jednali v sobotu s expertním týmem prezidenta republiky Miloše Zemana

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia priecestia v úseku N. Zámky – Komárno

V úseku Nové Zámky – Komárno sa v dňoch 25. - 30. októbra 2016 komplexne zrekonštruuje priecestie. Priecestie v železničnom km 25,389 sa nachádza medzi Hurbanovom a Bajčom, JIČ (jedinečné identifikačné číslo priecestia) SP 2199.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Návrh rozpočtu SFDI na příští rok schválen

Vláda schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok s 82 miliardami korun. Na twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr dopravy Dan Ťok má podle něj za úkol předložit návrh na zajištění oprav silnic druhé a třetí třídy ve stejném rozsahu jako letos, tedy za tři miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Údržba trati medzi Rišňovcami a Hlohovcom

Na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa bude v dňoch 25. - 27. októbra 2016 konať výluka v úseku Rišňovce - Hlohovec. V rámci tejto výluky sa v uvedenom úseku zrealizuje bežná údržba železničného zvršku. Počas týchto dní sa vykonajú práce týkajúce sa opravy geometrickej polohy koľaje, taktiež sa vykoná úprava štrkového lôžka do profilu a navarenie srdcovky vo výhybke a odstránenia sa defektoskopické chyby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Brně cvičně vyprostili osobu zpod tramvaje

Hasiči a dispečeři Dopravního podniku města Brna (DPMB) v pátek nacvičovali vyproštění osoby zaklíněné pod tramvají. A to za pomoci nového přístroje - hydraulického nakolejovacího zařízení Lukas, díky kterému bude možné zasahovat i v hůře přístupných místech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na TEŽ

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú v dňoch 25. - 26. 10. údržbu železničnej trate v úseku Starý Smokovec – Vyšné Hágy a v dňoch 27. - 28. 10. v úseku Tatranská Lomnica – Starý Smokovec. V týchto dňoch bude vylúčená vlaková doprava v čase od 7,30 do 14, 00 hod. Náhradnú autobusovú dopravu zabezpečí dopravca ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční zakázky zlevnily - díky policii

Roky u veřejných zakázek na železniční projekty platilo pravidlo, že vysoutěžená cena se téměř rovnala odhadované ceně. Půl roku po policejní razii ve firmách největší projekční skupiny Sudop Group začíná docházet k nečekané situaci – stejná firma nabízí zakázky až o čtvrtinu levněji. Přitom nedostatek práce není.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Informácie o slovenskej MHD na jednom mieste

Vedeli ste, že na Slovensku existuje až 57 prevádzok mestskej hromadnej dopravy? Odteraz na transport.imhd.sk - v sekcii Slovensko a svet v menu MHD na Slovensku - nájdete stručné informácie o každom zo slovenských miest, kde je prevádzkovaný systém liniek MHD - od Bratislavy až po Sninu, od Komárna až po Čadcu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarské horní nádraží dokončí až na jaře

Lidé, kteří se v Karlových Varech spoléhají na služby vlaků, čeká další zima v provizorních podmínkách. Stavba výpravní budovy horního nádraží totiž nabírá další pětiměsíční zpoždění. Po úterním kontrolním dnu na stavbě to potvrdil Marek Illiaš, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Majú vlaky IC zastavovať v Trenčíne?

Bratislava 20. októbra (TASR) – Mali by alebo nemali zastavovať InterCity (IC) vlaky v Trenčíne – to je otázka, na ktorej sa nevie zhodnúť predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška (Smer-SD) s ministrom dopravy Árpádom Érsekom (Most-Híd). Rezort dopravy totiž plánuje od 11. decembra návrat IC vlakov na slovenské koľajnice po takmer roku od ich zrušenia a so zastavovaním v Trenčíne sa nepočíta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MHD Mostu a Litvínova si na integraci ještě počká

Posledním velkým dopravcem, který není zapojený do integrovaného dopravního systému Ústeckého kraje, zůstává Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. A je pravděpodobné, že v něm ještě dlouho nebude. Přestože akcionáři dopravního podniku, tedy obě města, nejsou zásadně proti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná doprava pre kraje

Bratislava 20. októbra (TASR) – Regionálna cezhraničná železničná doprava je veľmi dôležitá. Uviedol to dnes v Bratislave na brífingu zástupcov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), Železníc SR (ŽSR), Českých dráh (ČD) a Správy železničnej dopravnej cesty, v rámci konferencie “Železničná doprava pre kraje” predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Celú správu nájdete na tejto stránke.