Dopravné správy

Trať Beroun – Plzeň – Cheb pokrývá signál GSM-R

Správa železniční dopravní cesty zavedla digitální rádiový systém GSM-R podél přibližně 185 km dlouhého traťového úseku Beroun – Cheb. Slavnostní ukončení stavby proběhlo dnes v železniční stanici Plzeň hlavní nádraží.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Stanovisko k budove ŽSR v Starej Kremničke

Dobrý deň, chcel by som poprosiť o stanovisko k budove ŽSR v Starej Kremničke v okrese Žiar nad Hronom. V súčasnosti ju má v prenájme OZ Kamenica, ktoré ju chce zachrániť a využívať ako múzeum. Už dlhodobo sa snažia o jej odkúpenie, aby obnovu posunuli ďalej. Po rokovaní v BA dostali ponuku na odkúpenie za 10 tisíc eur. Tvrdia, že pre obec aj pre nich je to neprijateľné. Prečo za opustenú a schátranú budovu takáto cena?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Hladem kolabující lidé zpožďují portugalské vlaky

Jezte, ať neomdlíte, žádá jeden portugalský železniční dopravce cestující. Reaguje tak na desítky případů, kdy lidé především ráno omdlí a způsobí zpoždění vlaku. „Vydat se na cestu bez snídaně může narušit dopravu ostatních!” stojí na plakátu společnosti Fertagus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurostar musí šetriť

Prevádzkovateľ vysokorýchlostných vlakov Eurostar, ktoré jazdia v podmorskom tunely pod Lamanšským prielivom chce znížiť počet služieb, ktoré poskytujú o 8% a má v úmysle znížiť počet pracovných miest o 80.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přerod pardubického přednádraží na spadnutí

Přestavba náměstí Jana Pernera u pardubického hlavního nádraží je na spadnutí. Do země se kopne nejspíše už za pár týdnů a jasné je, že se lidé musí připravit na ohromné dopravní komplikace. Projekt za 176 milionů má být hotový na jaře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 41. týždeň

Počas uplynulého týždňa nedošlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k žiadnej zrážke vlaku a civilnej osoby, zaznamenali sme však množstvo prípadov nebezpečného správania sa na železnici a vandalizmu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrava plánuje novou tramvajovou trať

V Ostravě-Porubě by se měla stavět další tramvajová trať. Město uvádí, že díky ní bude zdejší doprava ještě ekologičtější a kvalitnější. Už na 1500 lidí ale podepsalo proti záměru petici. Obávají se například zvýšené hlučnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zdvíhacie plošiny v železničných staniciach

Z údajov na stránke ŽSR vyplýva, že v súčasnosti máte 24 plošín v 18 staniciach. Pri tom ste v minulosti sľubovali, že všetky plošiny budú dodané do 31.08.2015. Prečo projekt stále mešká? Kedy budú zavedené všetky plošiny?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD vypraví retro expres s „kyklopem“

Prototyp nejrychlejší české dieselové lokomotivy se vrátí na koleje a sveze po dlouhé době cestující. České dráhy se rozhodly nasadit stroj na speciální retro soupravu mezi Prahou a Ostravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú dve priecestia v Lietavskej Lúčke

ŽSR od 17. októbra opravujú dve železničné priecestia v Lietavskej Lúčke. Výlukové práce potrvajú do 20. októbra do 15.00 hod. Pre užívateľov cestnej premávky budú obe priecestia počas opravných prác uzatvorené, prejazd cez koľaje bude zabezpečený po obchádzkových komunikáciách z panelov a  náhradných priecestiach, situovaných v blízkosti opravovaných priecestí

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Protidrogový vlak na severu Moravy

Rádi bychom upozornili na speciální Protidrogový vlak, který pod záštitou Českých drah, objíždí v těchto dnech severní Moravu. Je založený na smyslovém prožitku a interaktivitě.  Dětem i dospělým nabídne unikátně vybavená vlaková souprava devadesátiminutový zážitek, na který jen tak nezapomenou. Vlak je dnes k vidění v Českém Těšíně, 18. - 21. 10. zastaví v Havířově, 24. 10. bude k dispozici v Bohumíně. Poté se přesune do Prahy. České dráhy jsou dopravcem a zároveň hlavním partnerem.

Protidrogový vlak představuje soupravu s šesticí stříbrných vozů, z nichž čtyři nabízejí program zaměřený na rozšíření dosavadních přístupů a metod primární protidrogové prevence. Hlavní devizou je 5D metoda, možnost vstřebávat potřebné informace všemi smysly. Na železnici není vlak úplně neznámý. Už minulý rok přivítal tisíce návštěvníků na nádraží v pražských Dejvicích. Za nápadem stojí vizionář Pavel Tuma a jeho projekt Revolution Train.

Co je Revolution train:

  1. projekt „Revolution Train“ je unikátním nástrojem, který rozšiřuje dosavadní přístupy a metody primární protidrogové prevence
  2. Revolution Train je speciálně vybavená multimediální mobilní vlaková souprava, která formou interaktivního a zážitkového vzdělávání přináší zcela nové pojetí primární prevence pro vybrané cílové skupiny - především děti a mládež ve věku 10 - 17 let
  3. cílem je prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů maximálně zapůsobit na osobnost návštěvníka vlaku a efektivním způsobem tak ovlivnit jeho pohled na legální a nelegální drogy
  4. základnou je nádraží Praha-Dejvice, odkud vlak pravidelně vyjíždí do regionů na turné - trasy se přizpůsobují aktuálnímu zájmu škol a měst
  5. součástí projektu je sběr anonymních dat, která pak mohou jednotlivá města využít pro tvorbu koncepcí protidrogové prevence


Více informací naleznete na: http://www.revolutiontrain.cz/

Nové vagóny pre vlaky medzi Čínou a Evrópou

S cieľom znížiť prepravné časy medzi Čínou a Európou, ruskí výrobcovia koľajových vozidiel Transmashholding a Kompleksnye Skorostnye Tekhnologii podpísali zmluvu o výrobe dvoch prototypov kontajnerových vozňoch pre prevádzku pri rýchlosti 160 km/h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Grandi Stazioni si hrají na mrtvého brouka

Zástupci společnosti Grandi Stazioni opět nepřišli předat budovu pražského hlavního nádraží. Klíč od budovy tak ministru dopravy Danu Ťokovi předal šéf servisní společnosti ISS Jan Boháček. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která je majitelem nádraží, vypršela nájemní smlouva s Grandi Stazioni o půlnoci z neděle na pondělí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nekvalitné výhybky v úseku Plevník - Drieňové

Zaujala ma včerajšia správa RTVS o nekvalitných výhybkách na novom koridore v úseku Plevník-Dieňové, ktoré dodala spoločnosť TSS Grade. Rád by som vás poprosil o niekoľko doplňujúcich informácií.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jak přes kolejiště žst. Pardubice hl.n.?

Ještě loni na jaře se zdálo, že lidé budou jednou moci dojít z pardubického nádraží na sídliště Dukla podchodem i lávkou. Nakonec první možnost padla. Důvodem jsou peníze. Tunel by z velké části muselo platit město a na to nemá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Východy zo stanice Fiľakovo

Chcem sa Vás opýtať na východy zo stanice Fiľakovo. Chodím vlakmi 20 rokov a zrazu sa vo Fiľakove nemôže používať podchod pri výpravcovi na opustenie peróna. Nerozumiem tomuto nezmyselnému zákazu (piktogrami o služobnom podchode a nejaký pán okrikujúci cestujúcich, že tade nemôžu chodiť).  Tak BMW, ktoré zaberie celý priestor tam môže parkovať celé dni, ale cestujúci Vám tam vadia? Toto je doslova hanba.  Zaujímalo by ma teda kadiaľ mám ísť keď v noci vystúpim z vlaku. Podchod je podľa piktogramu služobný, staničná budova uzamknutá, okolo vodojemu sa prejsť nedá. Takže všetci máme chodiť okolo bufetu lebo niekomu treba parkovisko na auto?  Uvažuje niekto u Vás vo firme vôbec? Ak príde do Fiľakova niekto, kto tam je prvýkrát v živote, tak mu bude treba pomaly návod ako opustiť stanicu, resp. ako sa dostať ku vlaku.  Maximálne ma rozčuľuje takýto nezmyselný diktát. Poctivo platím dane, z ktorých idú platy aj tých čo vymýšľajú takéto nezmysly. Ak takéto zákazy zo stanice nezmiznú, bez pardonu na to upozorním média, že bežný človek je rukojemník stanice.   

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nechtěné nádraží bojuje v soutěži krásy

Už 116 let spojuje Českou Lípu s Libercem a přitom nechybělo málo a vůbec nestálo. Železniční nádraží v Mimoni usiluje o titul Nejkrásnější nádraží ve stejnojmenné soutěži. Síly měří s devíti dalšími. Lidé spojení s nádražím si myslí, že právě příběh jeho vzniku je důvodem, proč si vítězství zaslouží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Termín rekonštrukcie žst. Tatranská Lomnica

Chcem sa opýtať kedy prebehne rekonštrukcia stanice Tatranská Lomnica.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD zdraží režijkářům 1. třídu, zaplatí i v railjetech

České dráhy po delší době upraví podmínky, za kterých mohou cestovat majitelé režijních průkazek opravňujících k neomezenému cestování po železnici. Změna se týká jen těch, kteří mají nárok jezdit zdarma i první třídou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K prestavbe žst. Trnava, Leopoldov a Nové Zámky

Obraciam sa na Vás so žiadosťou o odpovede na nasledujúce otázky. Kedy sa plánuje pokračovať s rekonštrukciou nástupišťa v ŽST Trnava? Prečo nebola táto rekonštrukcia dokončená? Ak to bolo z dôvodu nedostatku financií, tak z akého dôvodu sa začala rekonštruovať ŽST Nové Zámky ak ŽST Trnava nebola ukončená? 

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.