Dopravné správy

Co s obchody na pražském hlavním nádraží?

Zhruba pět desítek firem hraje o další setrvání na lukrativní adrese hlavního nádraží v Praze. Italské firmě Grandi Stazioni skončí v neděli 16. října nájemní smlouva a provozovatelé obchodů či kaváren musí narychlo dojednat nové kontrakty s majitelem nádraží, Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Podle Italů by měli obchodníci, na základě stávající podnájemní smlouvy, nyní vybourat interiéry svých obchodů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

 

Najmodernejšie PZZ v Martine opäť v prevádzke

ŽSR v 42. týždni opäť aktivujú elektronické priecestné zabezpečovacie zariadenie (PZZ) na železničnom priecestí v Martine, pri Ferone (jedinečné identifikačné číslo SP0552). Práce na spustení jedného z najmodernejších zariadení sa budú vykonávať v nepretržitej výluke, od 17. októbra od 8.00 hod do 20. októbra do 14.00 hod. Pre účastníkov cestnej premávky bude priecestie aj počas výluky prejazdné a bezpečné. Všetci účastníci cestnej premávky však musia dodržiavať zákon o premávke na pozemných komunikáciách.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky vozí do Prahy stále více lidí

V loňském roce přijelo vlakem do hlavního města vůbec poprvé přes dvacet milionů lidí, což je meziročně o sedm procent více. U některých regionů se přitom počet lidí na tratích do Prahy za pět let více než zdvojnásobil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Strieborný šíp“ sa vracia do prevádzky

Motorový vozeň M260.001 nazývaný tiež Strieborný šíp splnil všetky skúšky a môže začať jazdiť s cestujúcimi na historických jazdách. Možnože ich po svojom znovuzrodení zvezie viac ako v časoch, keď jazdil v pravidelnej prevádzke. História mu totiž vôbec nepriala. Vznikol tesne pred druhou svetovou vojnou, počas nej však nejazdil, po nej na neho zostala len prevádzka na lokálkach. Ani na nich však nevydržal dlho.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MHD v Ostravě je čistší a bezpečnější

Ani jedno vykradené auto na odstavném parkovišti. Žádný vážný incident mezi cestujícími. Ani problémy s řáděním vandalů... Tak vyhodnotili zástupci města, strážníků i Dopravního podniku Ostrava (DPO) více než půlroční provoz nového terminálu Hranečník, který hlídá městská policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osudy vyradených vozidiel DP Košice

Novoplan C12A #5501, jeden z troch predstaviteľov Novoplanov v Košiciach, bol darovaný Ministerstvu vnútra SR. Darované vozidlo bolo poskytnuté za účelom optimalizácie výkonu služby príslušníkov Pohotovostného policajného útvaru odboru poriadkovej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach pri nácviku rôznych taktických postupov a rôznych služobných zákrokov v dopravnom prostriedku voči páchateľom závažnej trestnej činnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přejezd u Stříteže nad Bečvou bude bezpečnější

Šest střetů aut s vlakem, při nichž zahynuli dva lidé a další tři utrpěli zranění. Statistiky Drážní inspekce za posledních sedm let potvrzují, že je železniční přejezd u Stříteže nad Bečvou dlouhodobě jedním z nejnebezpečnějších ve Zlínském kraji. V jeho bezprostřední blízkosti se proto chystají změny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spúšťa nadväzné spoje k vlakom

Súkromný dopravca RegioJet nadviazal na východe Slovenska spoluprácu s troma autobusovými dopravcami, a to so SAD Humenné, SAD Prešov a Bus Karpaty. Od pondelka 17. októbra tak spustia sieť piatich nadväzných autobusových liniek, ktoré budú od vlakov RegioJet z Česka a Bratislavy rozvážať cestujúcich ďalej po východnom Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chystá jednotný orientační systém MHD

Problém, který umí potrápit nejen cizince a mimopražské, ale i rodilého Pražana. Stojíte ve stanici metra či na nástupišti tramvaje a nevíte, kudy dál. Přestože by vás mohla nasměrovat jednoduchá cedule či rozcestník, narážíte na zmatečný systém.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tekvicová nedeľa na Detskej železnici

Užite si posledné jesenné jazdy na detskej železnici počas Tekvicovej nedeľe 30.10.2016. Odchody vláčika z Čermeľa o 11:20, 13:20 a 15:20, z Alpinky o 12:00, 14:00 a 16:30. Ak prídete v čase od 11:00 do 15:00 v halloweenskom kostýme, môžete sa zúčastniť súťaže o lístok na 20 jázd vláčikom v sezóne 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Potíže s linkou D pražského metra

Změna vzhledu stanic metra D, která by si vyžádala změnu vydaného územního rozhodnutí, by podle ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Martina Gillara mohla stát až 10 milionů korun za každou stanici. Řekl to při projednávání petice za vypsání architektonických soutěží na stanice metra na úterním jednání výboru pro dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky v novom GVD

Prosím Vás o odpovedanie na nasledujúce otázky. ZSR dostala žiadosť o zaradenie IC vlakov do grafikonu. Vyhovela tejto požiadavke ZSR?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

SŽDC (ne)převzala žižkovskou Kliniku

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes oficiálně předal budovu, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Formální předání je součástí převodu budovy mezi úřady. Do budovy se kvůli špatným klíčům úředníci nedostali, prohlédli si jen garáže a zahradu. Aktivisté je dovnitř nepustili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O modernizácii tratí ŽSR

Garantuje TSS Grade dokončenie modernizácie železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá do konca novembra? Čo tento termín môže tento termín ohroziť? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Premiér ČR vítal vlak s „unesenou“ naftou

Páteční ráno ve skladu Čepra v Třemošné na Plzeňsku připomínalo zásadní summit o budoucnosti Česka nebo jednání o bezpečnostní strategii v zásobování pohonnými hmotami. Skutečný důvod této sešlosti byl prozaičtější – všichni přišli uvítat vlak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Martin sa dočká železničnej zastávky pri Fatre

Železnice oprašujú starý projekt ešte z deväťdesiatych rokov minulého storočia a do troch rokov plánujú zriadiť zastávku pri Fatre v Martine. Vlaky z Vrútok (a aj v opačnom smere) budú teda okrem Priekopy zastavovať aj v susedstve až troch veľkých martinských sídlisk.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prahu po tramvajové čeká autobusová revoluce

Praha zavede osm nových autobusových linek, pět jich zruší a dalším zhruba dvěma desítkám změní trasu. Nová opatření začnou platit už od 15. října. Změny připravila společnost Ropid, která v hlavním městě organizuje hromadnou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vyriešia náhradu rušňov radu 714 nákupom

České dráhy zrušili súťaž na dlhodobý prenájom posunovacích rušňov. Dôvod je jediný: mimoriadne nízke úroky, kvôli ktorým je lacnejšie rušne teraz kúpiť. V pôvodnej súťaži chceli České dráhy prenájom desiatich rušňov na desať rokov, predpokladaná hodnota zákazky bola 210 miliónov českých korún.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Ostravan“ oslaví 70. let retrojízdou

České dráhy připravily na 26. října jedinečný retrozážitek: v roce 70. výročí legendárního expresu "Ostravan" vypraví nostalgickou soupravu ve stylu 70. a 80. let včetně unikátní motorové lokomotivy "Kyklop", která stála v čele expresu "Ostravan" v polovině 70. let. Cestujícím bude nabídnuto také občerstvení v dobovém stylu. Na účastníky akce pak čeká v Ostravě prohlídka bývalé huti, dnes společenského areálu Dolní Vítkovice. Jízdenky a rezervace do mimořádného retroexpresu "Ostravan" je možné koupit v pokladnách Českých drah v celé republice.  

Tradiční expresní spojení Ostravy a Prahy, vlak „Ostravan“, letos slaví 70 let provozu. Na svou trasu z Bohumína a Ostravy do Prahy se poprvé pod tímto názvem vydal 6. května 1946. Na dobu, kdy cesta „Ostravanu“ trvala mezi moravskoslezskou metropolí a Prahou necelých 5 hodin, budou mít možnost cestující zavzpomínat ve speciálně vypraveném vlaku. Dnes totiž stejnou trasu zvládají pendolina za 3 hodiny. Průměrná cestovní rychlost stoupla z tehdejších 75 km/h na současných 120 km/h.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Nechcete kúpiť bratislavskú električku?

Po predchádzajúcom neúspešnom pokuse o odpredaj vyradených električiek typu T3 vyhlásil Dopravný podnik Bratislava (DPB) novú obchodnú verejnú súťaž na odpredaj ojazdených električiek. V ponuke je opäť 79 električiek, ale tentokrát ich DPB nepredáva ako celok, ale odkúpiť je možné tieto vozidlá aj po jednotlivých kusoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.