Dopravné správy

Vlakopedie shrnuje vše o cestování vlaky ČD

Počet cestujících na železnici v posledních letech výrazně roste. Řada lidí se k cestování vlakem vrátila po mnoha letech, mladá generace pak objevuje výhody cestování na železnici poprvé. Tito lidé tak nemají zkušenosti s cestování vlakem, nebo se od doby, kdy vlak používali naposledy, mnoho věcí výrazně změnilo, proto národní dopravce spustil osvětovou kampaň. Pokud tedy nevíte, jak na cestu vlakem, pak není důvod se nezeptat na novém odkazu http://www.vlakopedie.cz/.

Zájem o cestování vlakem v Česku v posledních letech roste. České dráhy za posledních 5 let zaznamenaly nárůst cestujících o 7 milionů osob a celý drážní obor pak o 12 milionů osob, zatímco přeprava v autobusové dopravě za stejné období klesla. Čechům s 18 cestami na 1 obyvatele (včetně kojenců a seniorů) patří s velkým náskokem první příčka v počtu cest vlakem na jednoho obyvatele mezi novými členskými státy Evropské unie. Vlakopedie si klade za cíl přispět k dalšímu zájmu o komfortní, bezpečné a ekologické cestování na železnici.  
Další podrobnosti najdete v přiložené tiskové tiskové zprávě
.

DPB plánuje obstarať 88 nových autobusov

Na októbrovom rokovaní Komisie finančnej stratégie a pre správu a podnikanie s majetkom mesta bratislavského magistrátu dňa 10. októbra 2016 by sa mali poslanci zaoberať aj návrhom na obnovu vozidlového parku autobusov bratislavskej MHD. Uvedený návrh predpokladá obstaranie 88 nových autobusov v priebehu roka 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnské referendum o nádraží neplatí

Ještě méně lidí než při prvním pokusu před dvanácti lety dorazilo k referendu o poloze hlavního vlakového nádraží v Brně. K vyšší účasti nepomohlo ani spojení termínu hlasování s krajskými volbami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Futbal obmedzí bratislavskú MHD

Z dôvodu konania sa futbalového stretnutia kvalifikácie na MS 2018 medzi mužstvami Slovensko - Škótsko na futbalovom štadióne Antona Malatinského v Trnave, bude dňa 11.10.2016 (utorok) v čase od 17:30 do cca 24:00 uzatvorená Kollárova ulica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

NAD na trati mezi Brnem a Přerovem

Upozorňujeme na výluku, která kvůli stavebním pracím čeká od 11. do 18. 10. 2016 cestující na trati 300 Brno - Přerov (- Bohumín).

České dráhy musí po dobu výluky nahradit vlaky autobusy a to v tomto režimu:

Vlaky kategorie R na trati Brno hl. n. – Bohumín budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Hulín a opačně.

Tyto spoje pojedou ve dvou linkách:
 · linka Z – obsluhuje stanice Vyškov na Moravě a Kojetín; z Brna odjíždí dříve oproti pravidelnému jízdnímu řádu; ve stanici Hulín je přestup z/na vlaky směr Ostrava a Bohumín.
 · linka Ex – přímá linka z Brna do Hulína a opačně, ve stanici Hulín je přestup z/na vlaky směr Ostrava a Bohumín.

(u vlaků R 845, 847 a 849 se po dobu výluky očekává v úseku Přerov – Bohumín zpoždění cca 15 min)
U těchto vlaků nebude z důvodu výluky v úseku Brno - Ostrava zajištěna služba ČD Minibar.

Spěšné vlaky "Hostýn" (8:02 z Brna a 18:20 z Frenštátu p. R.) budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. - Kojetín a opačně.

Osobní vlaky budou nahrazeny autobusy v úseku Vyškov na Moravě – Nezamyslice - Přerov a opačně. V ŽST Přerov není návaznost mezi autobusy a vlaky ve směru Olomouc a opačně.

Vlaky kategorie R a Sp na trati Brno hl. n. – Olomouc hl. n. – Šumperk/Jeseník budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Nezamyslice a opačně.

Více informací naleznete na webu Českých drah: http://www.cd.cz/omezeniprovozu/.

Další podrobnosti zahrnuje výlukový jízdní řád.

Výluka medzi Turzovkou a Makovom

ŽSR 11. októbra o 7.10 hod. vylúčia z prevádzky železničnú trať medzi Turzovkou a Makovom, vrátane celej dopravne vo Vysokej nad Kysucou. Dôvodom je oprava priepustu a koľajového lôžka pod výhybkou, ako aj kompletná výmena celej výhybky vo Vysokej nad Kysucou. Práce potrvajú nepretržite do 13. októbra 2016 do 16.50 hod

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Preventivní vlak letos naposled zastaví v Brně

Jen do října tohoto roku při mimořádných událostech na železnici zemřelo 163 lidí - 23 z toho v Jihomoravském kraji. Nepozornost a hazard pak stojí ročně život 18 dětí a dalších 20 jich je těžce zraněno. Právě tomu chce preventivní vlak zabránit. Od roku 2007 – 2016 jím prošlo již 15 000 dětí. Program Preventivního vlaku  je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi. Ve speciálním kinovoze shlédnou velmi emotivní film, který je postaven na reálných událostech na železnici. Setkají se s vyšetřovateli a policisty, kteří se nehodami na dráze zabývají a vyzkouší si třeba poskytnutí první pomoci pod vedením hasičů SŽDC. Vlak bude v Brně pro školy k dispozici od 11. do 14. října.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Na jeseň výhodne vlakom po Európe

Cestujte vlakom krížom-krážom po 30 európskych krajinách bez obmedzenia s výhodným sieťovým lístkom Interrail. Ako národný dopravca ho ponúka aj Železničná spoločnosť Slovensko. Lístok funguje v západnej Európe už od roku 1972, na Slovensku je v ponuke od roku 1994. Od začiatku októbra do konca decembra môžete využiť zľavu 15 %.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

Psí milovník královéhradecké MHD

Městští strážníci v Hradci Králové v úterý odchytili zlatého retrívra při jednom z jeho pravidelných výletů po městě. Tentokrát nastoupil na Moravském Předměstí do autobusu a svezl se asi čtyři kilometry do centra. Majiteli hrozí pokuta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trate sa vracia štátny luxus

Len v januári sa štátne železnice rozlúčili s prémiovými IC vlakmi a už 11. decembra ich vracajú späť na trať Bratislava – Košice. Mieria pritom vysoko. Chcú sa stať najrýchlejším dopravcom. Cestu z hlavného mesta do Košíc plánujú stihnúť za štyri hodiny a 45 minút. Súkromnému dopravcovi RegioJetu to pritom momentálne trvá zhruba o 25 minút dlhšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvě varianty návratu tramvají na Václavák

Vládci Prahy dostali k jednání dvě varianty návratu tramvají na Václavské náměstí. Tramvajová trať z Vinohradské ulice by mohla vést k hlavnímu nádraží buď Opletalovou ulicí, nebo Wilsonovou a následně Vrchlického sady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Staré trolejbusy DPB skončia zrejme na Ukrajine

Dopravný podnik Bratislava v poslednom čase obnovil vozový park a ojazdené vozidlá predáva. Zbaviť sa chce starých trolejbusov a električiek. Na obe kategórie vyhlásil ešte v lete obchodné verejné súťaže. Na 33 trolejbusov značiek Škoda už našiel aj kupca. Je ním česká spoločnosť Mezinárodní inovativní kancelář z Prahy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další zpoždění přestavby žst. Karlovy Vary

Nepříjemnou finanční dohru může mít pro společnost Skanska další oddálení termínu dokončení nové nádražní budovy v Karlových Varech. Hotovo přitom mělo být původně už v květnu, pak se termín posunul na říjen. Už dnes je ale jisté, že společnost nestihne stavbu dokončit včas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ÖBB nahradzujú klasické vlaky railjetmi

Rakúske železnice ÖBB už v októbri uvedú do prevádzky nové vlaky na trase Viedeň – Salzburg. V prvej polovici októbra doslúžia vlaky Intercity a železnice ich postupne nahradia deviatimi novými súpravami Railjet. Podľa agentúry APA budú tieto súpravy stáť celkovo 145 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Multimediální vlaky bez oken

Společnost UniControls je dodavatel řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslovém řízení. Na konci září v Berlíně představila nový systém pro nadřazené řízení vlaku, multimediální, telematický a kamerový systém, nebo futuristický koncept „vlaku bez oken“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestie v Ťahanovciach uzavrú na päť dní

Železničné priecestie v Ťahanovciach - obci v pondelok na päť dní uzavrú. Stane sa tak o 8. hodine a dôvodom je výmena vonkajších prvkov priecestného zabezpečovacieho zariadenia. „Dočasné dopravné značenie presmeruje vozidlá na obchádzkovú trasu. Priecestie bude opätovne sprejazdnené po ukončení pracovných činností v piatok 14. októbra od 20. hodine,“ povedala nám hovorkyňa Železníc SR (ŽSR) Martina Pavlíková.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Havarijní stav koridoru u Hradce nad Svitavou

U Hradce nad Svitavou nyní probíhají masivní opravy železničního koridoru. Musí se totiž zabezpečit místo, kde se v nedávné době zvlnily koleje a pokles svahu dokonce vyklonil o několik stupňů sloup trakčního vedení. Do konce měsíce tak zde zřejmě budou muset jezdit vlaky sníženou rychlostí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko bez IC vlakov? Rarita v EÚ

V decembri začnú na slovenských železniciach opäť jazdiť IC vlaky. Tie skončili pre stratovosť a z koľají ich doslova vytlačil súkromný RegioJet. Lenže ten plnohodnotnou náhradou nebol. Tvrdí vo svojom komentári pre HNonline.sk exposlanec Ondrej Matej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Italové musí vyklidit pražské hlavní nádraží

Na pronájmu komerčních prostor na hlavním nádraží v Praze už nebude vydělávat italská společnost Grandi Stazioni. Správa železniční dopravní cesty oficiálně oznámila, že dlouhodobá smlouva končí. Dodala, že za 13 let se nepodařilo Italům prostory kompletně zrekonstruovat. Firma však chce investici vymáhat soudně. Jednání o prodloužení termínu pro opravu budovy navíc podle Italů stále pokračují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tento rok zrýchli trať pri Trenčíne

Do konca novembra má na železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami pribudnúť približne 12 kilometrov zmodernizovaných koľajníc medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou. Po spornom tendri ich modernizuje spoločnosť TSS Grade za približne 244 miliónov eur

Celú správu nájdete na tejto stránke.