Dopravné správy

Začala ražba druhého tubusu Ejpovického tunelu

Stavbaři začali razit severní tubus nejdelšího železničního tunelu v Česku. Řezná hlava se v úterý dopoledne zakousla do betonového nástřiku, který kryje stěnu tunelového portálu u Kyšic. Jen o několik metrů jižněji už je vybudovaný první tubus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava priecestia na Rampovej ulici v Košiciach

ŽSR realizujú v dňoch 3. – 30. 10. 2016 komplexnú rekonštrukciu železničného priecestia (s jedinečným identifikačným číslom JIČ SP0122), situovanom v km 100,073 na Rampovej ulici v Košiciach. Dôvodom opravných prác na priecestí je zlý technický stav priecestnej konštrukcie.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD jsou dopravcem Revolučního vlaku

Do Bohumína dnes přijel speciální protidrogový vlak, založený na smyslovém prožitku a interaktivitě. Na nádraží bude stát až do čtvrtka 6. října. Dětem i dospělým nabídne unikátně vybavená vlaková souprava devadesátiminutový zážitek, na který jen tak nezapomenou. Z Bohumína se vlak přesune 7. října do Dětmarovic, od 13. října jej bude možné navštívit na nádraží v Českém Těšíně a od 18. do 21. října bude v Havířově. České dráhy jsou dopravcem a zároveň hlavním partnerem.

Protidrogový vlak představuje soupravu s šesticí stříbrných vozů, z nichž čtyři nabízejí program zaměřený na rozšíření dosavadních přístupů a metod primární protidrogové prevence. Hlavní devizou je 5D metoda, možnost vstřebávat potřebné informace všemi smysly. Na železnici není vlak úplně neznámý. Už minulý rok přivítal tisíce návštěvníků na nádraží v pražských Dejvicích. Za nápadem stojí vizionář Pavel Tuma a jeho projekt Revolution Train.

Co je Revolution train:

  1. projekt „Revolution Train“ je unikátním nástrojem, který rozšiřuje dosavadní přístupy a metody primární protidrogové prevence
  2. Revolution Train je speciálně vybavená multimediální mobilní vlaková souprava, která formou interaktivního a zážitkového vzdělávání přináší zcela nové pojetí primární prevence pro vybrané cílové skupiny - především děti a mládež ve věku 10 - 17 let
  3. cílem je prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů maximálně zapůsobit na osobnost návštěvníka vlaku a efektivním způsobem tak ovlivnit jeho pohled na legální a nelegální drogy
  4. základnou je nádraží Praha-Dejvice, odkud vlak pravidelně vyjíždí do regionů na turné - trasy se přizpůsobují aktuálnímu zájmu škol a měst
  5. součástí projektu je sběr anonymních dat, která pak mohou jednotlivá města využít pro tvorbu koncepcí protidrogové prevence


Více informací naleznete na: http://www.revolutiontrain.cz

Prieskum intenzity využívania žilinskej MHD

V utorok 4. októbra 2016 od 6:00 do 9:00 budú študenti a zamestnanci Žilinskej univerzity realizovať prieskum intenzity využívania MHD na 20 zastávkach v Žiline. Účelom prieskumu je zistiť počet cestujúcich na jednotlivých linkách MHD v Žiline a odkiaľ a kam cestujú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zašlá sláva železnice v USA před 70 lety

Dálkové cestování vlakem je dnes ve Spojených státech naprosto okrajovou záležitostí a není se čemu divit. Na konci 50. let minulého století je zcela logicky vytlačily aerolinky, kterým vlaky rychlostí cestování prostě nemohly konkurovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurobus pokračuje v obnove vozového parku

Ako každý rok aj v roku 2016 spoločnosť eurobus pokračuje v obnove vozového parku prímestskej dopravy. Dopravca však v tomto roku pre región Spišská Nová Ves nezakúpil štandardné autobusy, ale dva midibusy Iveco First FSLI od spišskonovoveského výrobcu midibusov Rošero s.r.o.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V kauze vraždy v tramvaji vznesena žaloba

Městské státní zastupitelství v Praze v pátek podalo obžalobu na muže, který se přiznal k zastřelení ženy v tramvaji číslo 17. Za vraždu s majetkovým motivem, nedovolené ozbrojování a neoprávněné opatření platebního prostředku mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S Pendolinom do Prahy a späť výhodne

Vaše miesto v najrýchlejšom vlaku medzi Košicami a Prahou stojí od septembra o polovicu menej ...

Celú ponuku vrátanie ďalších bonusov nájdete na tejto stránke.

Oprava přejezdu ve Varech paralyzovala dopravu

Kolony aut na všech příjezdových cestách do centra města, vypnuté semafory u Chebského mostu, kde dopravu řídili policisté. Tak vypadala ve čtvrtek ráno dopravní situace v Karlových Varech. Důvodem komplikací je rekonstrukce železničního přejezdu v Tuhnicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK podbije rýchlodráhu

19. septembra 2016 uzavrel Dopravný podnik mesta Košice zmluvu o dielo s názvom Smerová a výšková úprava koľaje na rýchlodráhe. Na jej základe zhotoviteľ diela, spoločnosť Koľajové a dopravné stavby s r. o., vykoná podbitie 3 a pol kilometra trate od kruhového objazdu na Moldavskej ulici až po Pereš (v oboch smeroch), čiastočnú obnovu koľajového lôžka a výmenu 150 kusov svoriek a svorkových skrutiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží v Brně-Králově Poli čeká rozsáhlá oprava

Železniční stanice v Brně-Králově Poli se v letech 2020 či 2021 dočká rekonstrukce. Opravy by měly vyjít zhruba na 1,8 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která letos převzala nádraží od Českých drah, zvažuje zbourání části budovy bez náhrady, jelikož nemá využití, potvrdila mluvčí správy Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka medzi Bánovcami a Mníchovou Lehotou

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú 3. októbra s komplexnou rekonštrukciou dvoch železničných priecestí medzi železničnými stanicami Bánovce nad Bebravou a Mníchova Lehota. Práce potrvajú nepretržite do 7. októbra do 16.00 h. Počas výlukových prác budú vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do čínské VRT poprvé investuje soukromník

Čínský konglomerát Fosun International Ltd. investuje do projektu veřejně-soukromého partnerství (PPP) na výstavbu vysokorychlostního vlakového spojení, jehož celková hodnota je 46,2 miliardy jüanů (166,7 miliardy korun). Stane se tak první soukromou firmou, která se účastní projektu vysokorychlostního železničního spojení v Číně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Večerné výluky električiek na Račianskej ulici

V dňoch 3. - 6. októbra 2016 (pondelok - štvrtok) denne od 20:40 do ukončenia premávky nebudú pre opravu trate premávať električkové linky 3 a 5 v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany. Linky 3 a 5 budú premávať po zmenených trasách a náhradnú dopravu zabezpečí autobusová linka X3 v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany a električková linka X3 v úseku Vozovňa Krasňany - Rača.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC vypsala znovu zakázku za 3,6 miliardy

Správa železniční dopravní cesty vypsala znovu zakázku na modernizaci tratě mezi nádražím Praha-Hostivař a vinohradskými tunely. Největší soutěž letošního roku na železnici ale upravila tak, že se do ní vítěz zrušené soutěže nemůže přihlásit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košičan skočil pred prichádzajúci vlak

Pod kolesami vlaku prišiel o život mladý Košičan. Nešťastie sa stalo vo štvrtok v katastri Ťahanoviec pri Košiciach. Podľa doterajších informácií 28-ročný muž vyskočil z výklenku železničného tunela rovnom pred prichádzajúci rušňovlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pokuta pro ČD za dělení zakázky platí

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj pravomocně potvrdil pokutu pro České dráhy ve výši 800 tisíc korun za chyby ve veřejné zakázce na opravy osobních vozů. Dráhy podle úřadu nedodržely zákon a rozdělily zakázku na dvě podlimitní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deti nemajú v koľajisku čo robiť

Pohyb mimo vyznačených priestorov pre cestujúcich je mimoriadne nebezpečný, ľudia môžu prísť i o život, upozorňujú Železnice slovenskej republiky (ŽSR). “V mnohých prípadoch sme bezmocní a nevieme tomu zabrániť,” informovala TASR hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Grandi Stazioni na pražském „hlaváku“ skončí

Firma Grandi Stazioni se bude muset s největší pravděpodobností rozloučit s lukrativním pronájmem na hlavním nádraží v Praze. Potvrdila se tak dřívější zjištění serveru Lidovky.cz, že stávající smlouvu nelze z právních důvodů prodloužit. Podle zákona by bylo nutné vypsat na pronájem novou soutěž. Italové zároveň nestihnou opravit historickou budovu v termínu, který smlouva ukládá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry

Touto cestou by som Vás chcel požiadať o informácie k včerajšej (26.9.2016) udalosti na trati pri stanici v Senci. Podľa našich informácií tam partia mladých ľudí mala naukladať kamene na vlakovú koľaj. Viete nám túto informáciu potvrdiť, prípade vyvrátiť? Kto ju nahlasoval a aký bol ďalší postup zo stany ŽSR? Čo sa presne na koľajisku stalo? V dôsledku udalosti meškali vlaky? Koľko takýchto prípadov ŽSR za uplynulé obdobie (od začiatku tohto roka, prípadne počas minulého roka) riešila? Čo sa môže stať, keď vlak prejde po kameňoch (prevencia pre podobnými prípadmi)?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.