Dopravné správy

Výluka Zábřeh n. M. - Jeseník

Dne 3. října 2016 končí téměř půlroční výluka na trati č. 292 v úseku Zábřeh na Moravě - Hanušovice. Současně ale provozovatel dráhy – Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil, že v úseku Hanušovice - Jeseník výluku prodloužil od 4. října 2016 nepřetržitě do 7. listopadu 2016. Příčinou prodloužení výluky je pokračování stavebních prací při rekonstrukci železniční stanice Hanušovice a odstranění propadu rychlosti v traťovém úseku Jindřichov na Moravě - Lipová Lázně.  

Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky přistoupit k následujícím opatřením:

Všechny vlaky jsou v úseku trati
č. 292 Hanušovice  - Jeseník,
č. 294 Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem,
č. 025 Hanušovice - Dolní Lipka (Lichkov) - zde až do 4. prosince 2016
a opačně nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.  

Současně pokračuje výluka traťové koleje na trati č. 295 Lipová Lázně - Javorník ve Slezsku (od 5. září do 2. listopadu 2016 - oprava Dolnolipskéhu tunelu).

Cestující by proto měli věnovat zvýšenou pozornost odlišným jízdním dobám oproti platnému jízdnímu řádu. U Spěšných vlaků je přeprava jízdních kol umožněna v omezeném počtu, pouze do vyčerpání kapacity vozidla náhradní dopravy.
Cestující budou odbaveni bez přirážky ve spojích náhradní autobusové dopravy v zastávkách, které nejsou umístěny před nádražní budovou.

Veškeré podrobnosti jsou uvedeny ve Výlukových jízdních řádech, které přikládám v příloze. Výlukový jízdní řád je také k dispozici na http://www.cd.cz ve složce www.cd.cz - Vlakem po ČR - Jízdní řád - Traťové jízdní řády.
Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující také na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.

V Leviciach modernizujú MHD a autobusovú stanicu

Mesto Levice modernizuje mestskú hromadnú dopravu (MHD). Spoločnosť Arriva, ktorá v Leviciach MHD zabezpečuje, odovzdala do užívania dva nové moderné autobusy. Sú plne klimatizované a nízkopodlažné, čo vyhovuje predovšetkým starším a imobilným cestujúcim i matkám s deťmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Piráti žalují České dráhy

Pražský zastupitel za piráty Adam Zábranský podal dvě správní žaloby na České dráhy. Dopravce mu odmítl poskytnout dokumenty vzešlé ze spolupráce s někdejší místopředsedkyní hnutí ANO a bývalou starostkou Prahy 10 Radmilou Kleslovou. Podle Zábranského je to v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. České dráhy o žalobách zatím nemají informace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z dejín bratislavských trolejbusov

Počas 75-ročnej existencie moderného trolejbusu v Bratislave jednotlivé trolejbusové trate zažili búrlivý vývoj: vznikali, prekladali sa do iných polôh, zanikali a častokrát opätovne vznikali. Na začiatku trolejbusy nahradili viaceré autobusové linky, neskôr sa rušili najmä pre prestavby mestských komunikácií či pre ich spätnú náhradu autobusovou dopravou, ktorá bola preferovaná ako lacná a flexibilná alternatíva v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Je lepší RegioJet nebo FlixBus?

Dálkové autobusové linky zažívají v Česku a okolí v posledních měsících velký boom. V Česku se k dominantnímu RegioJetu nedávno přidal německý obr FlixBus. Kdo nabízí lepší služby a svezení a v čem je lepší a horší? iDNES.cz se rozhodl jejich služby otestovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozšírenie bezplatnej MHD v Žiline

Od soboty 1. októbra 2016 budú môcť osoby sprevádzajúce minimálne jedno dieťa do dosiahnutia 4. roku využívať služby žilinskej MHD bezplatne. Osoba sprevádzajúca dieťa je v tomto prípade povinná kontrolnému orgánu preukázať vek dieťaťa ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC začíná s opravami nádraží

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zveřejnila plány na první opravy nádraží v Česku. Jsou mezi nimi hlavně stanice, které prošly už nedávno velkou rekonstrukcí, která se ale nestihla dodělat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka električiek v Rači

Počas víkendu 1. a 2. októbra 2016 nebudú pre opravu trate premávať električkové linky 3 a 5 v úseku Vozovňa Krasňany - Rača, Komisárky. Električky budú z mesta premávať po Vozovňu Krasňany, kde bude zabezpečený prestup na autobus náhradnej dopravy linky X3.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mají 9 strojvůdkyň, další se připravují

České dráhy zaznamenaly vyšší zájem žen o technické profese, jako jsou strojvedoucí a mechanik. Aktuálně už „modré vlaky“ řídí 9 žen a šest se na povolání strojvůdkyně připravuje. Další dvě ženy se na toto povolání připravují v dceřiné společnosti ČD Cargo. Téměř dvě desítky jich pracují v depech a dílnách jako provozní zámečnice nebo zámečnice kolejových vozidel. Další jsou mechaničky v elektro oborech. České dráhy a společnost ČD Cargo počítají v budoucnosti s dalším širším uplatněním dívek a žen v technických oborech, například právě jako strojvedoucích vlaků.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Historická výpravná budova pôjde k zemi

„Veď je to technická pamiatka, nemôžete ju zbúrať,“ aj takéto ohlasy sprevádzali článok o havarijnom stave železničnej stanice, ktorý vyšiel v Oravských novinách vlani v lete. „Nie je to ani technická ani kultúrna pamiatka,“ vysvetľuje starosta Miloš Šustek. „Je to budova, ktorá má porušenú statiku, a treba s tým niečo robiť.“

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokálky AŽD bude provozovat SŽDC

Drážní úřad vydal v minulých dnech úřední povolení, na základě kterého bude opětovným provozovatelem regionálních tratí Kopidlno - Dolní Bousov a Čížkovice -Obrnice Správa železniční dopravní cesty. Obě dráhy byly nedávno koupeny v rámci prodeje "nadbytečných" tratí firmou AŽD Praha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD počas Medzinárodného maratónu mieru

V nedeľu 2. októbra 2016 sa uskutoční 93. ročník Medzinárodného maratónu mieru a z tohto dôvodu budú počas jeho konania od 8:00 do 15:30 /na Námestí osloboditeľov už od 7:30) linky mestskej hromadnej dopravy premávať takto:

... viď správu na tejto stránke.

Zamykání točny v Olomouci

Zveme vás na akci Zamykání točny v Olomouci, která se koná v sobotu  1. října. V rámci ukončení letošní sezóny se v olomouckém depu předvedou tzv. „Bardotky“ a své 60. narozeniny oslaví parní lokomotiva „Rosnička“. Krátkou zastávku si v Olomouci udělá i legendární „Stříbrný šíp“. Zamykání točny doprovodí i parní jízdy z Olomouce do Domašova nad Bystřicí. České dráhy pak na akci vypraví i speciální vlaky z Veselí nad Moravou a Brna tažené historickými lokomotivami s přezdívkou "Zamračené".
Více informací, včetně jízdního řádu zvláštních vlaků, najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Samovraždy skokom pod vlak a ŽSR

Dnes sa stala ďalšia samovražda v Košiciach na železničnej trati. Viete mi povedať koľko samovrážd v Košiciach evidujete?Samovražde skokom pod vlak sa dá ťažko predísť, keďže ide o veľmi rýchly proces. Podarilo sa niekedy pracovníkom zabrániť takejto samovražde? Aké opatrenia môžu ľudia v takejto situácii spraviť?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Trať z Lysé do Ústí n.L. je rychlejší a bezpečnější

Správa železniční dopravní cesty zlepšila parametry na železniční trati mezi Lysou nad Labem a Ústím nad Labem. Hlavním cílem projektu bylo její uvedení do technického stavu odpovídajícího evropským parametrům a standardům. Stavba výrazně přispěla ke zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících i ke snížení hlukové zátěže v daném úseku.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Preprava bicyklov v košickej MHD

Po vyhodnotení pilotného projektu prepravy bicyklov na všetkých linkách MHD v Košiciach DPMK poskytovanie tejto služby predlžuje na neurčito. Službu budeme  naďalej poskytovať výlučne počas voľných dní, v pracovných dňoch nie je preprava bicyklov  MHD povolená.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lesk a bída konkurence na trati Praha - Ostrava

Sehnat lístek pod 200 korun za více než 300 kilometrů dlouhou cestu Praha-Ostrava dnes není problém. Konkurence na železnici za posledních pět let, kdy poprvé vyjel na koleje RegioJet Radima Jančury, přilákala zákazníky a stlačila ceny jízdenek dolů. Objevily se však i problémy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na trati Zvolen - Banská Bystrica

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v najbližších dňoch opravy v železničnom úseku Zvolen-Banská Bystrica. Pre cestujúcich je v čase výluky zabezpečená náhradná autobusová doprava. Práce sú plánované v dňoch 4.-6. októbra a 10.-12. októbra v čase od 08.15 do 18.10 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vítěz zrušeného tendru SŽDC chce mamutí odškodné

Společnost Chládek a Tintěra Litoměřice se chce soudit se státem až o 200 milionů korun za to, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zrušila letošní největší zakázku na železnici. Tu měla firma podle doporučení hodnotící komise vyhrát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opravy na trati Zvolen - Banská Bystrica

ŽSR zrealizujú v 40. a 41. týždni opravy v železničnom úseku Zvolen – Banská Bystrica. Pre cestujúcich je v čase výluky zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.