Dopravné správy

Britskí gentlemani sa „vyznamenali“ vo vlaku

Mladá žena z Británie zostala pohoršená po tom, ako jej dvaja mladíci vo vlaku neuvoľnili miesto, hoci mala miestenku, ktorú si zakúpila, pretože je telesne postihnutá. Verejne ich za to skritizovala. Teraz prehovorili vinníci a tvrdia, že celé to bolo úplne inak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravské přednádraží zdobí kontroverzní socha

Kontroverzní socha koně s vozíkem nazvaná Pocta hornictví, která dříve stála ve středu kruhového objezdu u ostravské Nové radnice, byla dnes instalována před hlavním nádražím. Když se kovová plastika před zhruba třemi lety objevila v blízkosti magistrátu, rozdělila laickou i odbornou veřejnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD začali jazdiť s modernizovanými vozňami

České dráhy nasadili do prevádzky nové modernizované vozne, ktoré majú byť prakticky tým najlepším, čo cestujúcim dopravca ponúka. Nasadia ich na spojenie z Prahy do Hamburgu a do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Úprava přejezdu ve Studénce se odkládá

Semafory, radary, kamery. Další zabezpečení problémového železničního přejezdu ve Studénce měla ve čtvrtek začít montovat soukromá společnost Future Product Design. Termín se ale odkládá. Jak upozornil Radiožurnál, firma nemá vyřízená potřebná povolení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Huawei predstavila technológie Digital Urban Rail 2.0

Spoločnosť Huawei predstavila dve kľúčové technológie Digital Urban Rail 2.0 počas podujatia InnoTrans 2016, ktoré zahŕňajú Integrovaný automatizovaný systém riadenia dopravy na báze cloudu (TIAS) a urbánny železničný dátový komunikačný systém ďalšej generácie (DCS).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Ostrově testovali tichý elektrobus

Autobus se plní, řidič s klasickým zasyčením zavírá dveře a rozjíždí se. Místo obvyklého rachotu motoru ovšem v kabině panuje nezvyklé ticho. Případný rozhovor na lechtivější téma cestující v autobusu poháněném elektřinou za anonymizující hučení motoru prostě neschovají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka linky 28 v Devínskej Novej Vsi

Z dôvodu opravy vozovky v Devínskej Novej Vsi nebude linka 28 od 26. septembra približne do 7. októbra 2016 vykonávať zachádzky ku škole cez ulice Hradištná, Na Grbe a Novoveská.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Berlíně se představil nejen vlak na vodík

Velcí i malí výrobci se přijeli pochlubit do Berlína, co v poslední době dokázali v kolejovém byznysu. Na tamním výstavišti skončil v pátek největší železniční festival světa InnoTrans.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prihraničné kraje SR a ČR za výstavbu diaľnic

Podporu výstavbe diaľničných úsekov a rýchlostných ciest medzi Slovenskom a Českom dnes deklarovali podpisom memoranda v českých Luhačoviciach najvyšší zástupcovia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Moravsko-sliezskeho a Zlínskeho kraja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Innotrans ukázal železniční budoucnost

Železnice zažívá v posledních letech svoji renesanci a dobře to dokládá právě probíhající veletrh železniční techniky Innotrans v Berlíně. Na jednom místě je tak k vidění prakticky vše, čím budou zejména Evropané po kolejích v příštích letech jezdit. Se svými kousky se tu chlubí i výrobci z Česka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Letné reklamné novinky v košickej MHD

Koncom júna bola z vozidla #5706 odstránená celovozidlová reklama na realitnú kanceláriu Atomia. Začiatkom júna bola odstránená celovozidlová reklama na DDS Stabilita z vozidla #4722, od konca augusta premáva s novou reklamou na predajcu dronov Skyfall.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Německá vláda pomůže zadlužené DB

Německo poskytne finanční injekci ve výši jedné miliardy eur (27 miliard Kč) zadlužené železniční společnosti Deutsche Bahn a investuje také do železniční sítě. Oznámilo to ve středu německé ministerstvo dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová železničná zastávka Martin-Fatra

Dozvedeli sme sa, že medzi ŽST Vrútky a Martin sa má v blízkosti sídliska Sever vybudovať nová železničná zastávka s pracovným názvom Fatra alebo tak nejako.  Ak je to pravda, tak by nás zaujímalo: V ktorých miestach by to bolo.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Stevardi RegioJetu se nakazili svrabem

Stevard železničního dopravce RegioJetu se minulý týden nakazil svrabem a kožní nemoc přenesl i na některé své kolegy. Když to vyšlo najevo, firma je odvolala ze služby a vydezinfikovala vlak. Cestující podle zástupců RegioJetu nákazu nemocí nehlásili. Přenos na ně je i podle hygieniků nepravděpodobný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výsledky košickej súťaže „Kto skôr“

Dopravný podnik mesta Košice aj tento rok organizoval obľúbenú súťaž s názvom „Kto skôr“. Stalo sa tak v rámci Európskeho týždňa mobility. Štartovalo sa dnes (22.09.2016) ráno o 7:50 hod. z areálu DPMK na Bardejovskej ulici s cieľom na košickej železničnej stanici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němci dají na rozvoj dopravní sítě biliony

Až 270 miliard eur (7,3 bilionu korun) by mělo Německo do roku 2030 investovat do rozvoje své dopravní infrastruktury. Počítá s tím Spolkový plán dopravních cest, který ministr dopravy Alexander Dobrindt předložil ve Spolkovém sněmu. Navržený plán počítá i s rozvojem železničního spojení mezi Německem a Českem, naopak v něm nejsou projekty pro lepší splavnost Labe.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Pri Calais začal rásť múr proti migrantom

Po niekoľkotýždňových prípravách začali v utorok pri francúzskom prístave Calais s výstavbou múra, ktorý má zastaviť migrantov z miestneho tábora snažiacich sa dostať načierno trajektami do susednej Británie. Informovala o tom agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy uhájily noční vlak do Švýcarska

Přímé spojení Prahy a Curychu i přes plánovanou redukci nočních vlaků v Německu neskončí. České dráhy se nakonec dohodly s rakouskými drahami ÖBB a švýcarským dopravcem SBB na nových vlacích přes Linec.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenskí ministri a doprava bez áut

Ministri prišli v rámci Európskeho týždňa mobility na rokovanie vlády na alternatívnych dopravných prostriedkoch, prípadne peši. Zhodli sa, že má zmysel podporovať týždeň mobility aj pre životné prostredie aj pre zdravie obyvateľov. Ministri využili kolobežku, elektromobily, hoverboard, bicykel, ale aj vlastné nohy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kuriózní příčina evakuace vlaku v rakouském tunelu

Na 300 cestujících museli v pátek evakuovat záchranáři z rychlovlaku, který uvízl v tunelu na severorakouské trati mezi Vídní a St. Pöltenem. Podle agentury APA musela souprava neplánovaně zastavit, když najela na dveře, které odpadly z vlaku, jenž projížděl po trati před ní. Provoz na trati byl po nehodě zastaven.

Celou zprávu najdete na této stránce.