Dopravné správy

Výluka na trati Chrenovec - Prievidza

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch 24.-27.9.2016 výluku koľaje v úseku medzi Chrenovcom a Prievidzou. V rámci týchto výluk sa na železničnom priecestí  v ŽST Prievidza (Bojnická cesta) v km 28,287 s JIČ( jedinečné identifikačné číslo) priecestia 2360,  zrealizujú práce súvisiace s opravou železničného zvršku koľaje a priecestnej konštrukcie  priecestia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve Vnorovech vyprostili vykolejený jeřáb

Srážka vlaku s traktorem minulý týden odstartovala řetězec událostí, po kterých zůstala železniční trať mezi Veselím nad Moravou a Sudoměřicemi na Hodonínsku ucpaná. V pátek se podařilo po mnohahodinovém úsilí s pomocí speciálního silničního jeřábu postavit zpět na koleje havarovaný jeřáb železniční.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lístky na vlaky do ČR výhodne v e-shope ZSSK

Lístky na vlak do Českej republiky sú lacnejšie a ľahšie dostupné. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila internetový predaj na priame spoje prechádzajúce spoločnú hranicu. K dispozícii sú lístky do 1. a 2. triedy za novú zvýhodnenú cenu, ktorá platí len pri nákupe cez internet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SOR představil revoluční design elektrobusu

Včera jste měli možnost seznámit se na našem webu s prvními vizualizacemi nového provedení městského 100% nízkopodlažního elektrobusu SOR. Ten se dnes (21. 9. 2016) poprvé ukázal ve formě skutečného prototypu na veletrhu IAA v Hannoveru, který je tradičním německým svatostánkem užitkových vozidel a autobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravili koľaj na priecestí vo Veľkom Mederi

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) informujú cestujúcich aj vodičov, že železničná koľaj v úseku Veľký Meder – Zemianska Olča, ktorá bola v dôsledku vážnej nehody na železničnom priecestí poškodená, je od dnes t.j. štvrtka 22.septembra 2016 od 15,00 hod. opravená, skontrolovaná a spĺňa všetky kritériá na bezpečnú a plynulú železničnú prevádzku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Památkově chráněná zastávka MHD dostala ránu

Čekárna na Obilním trhu v Brně je od roku 2008 kulturní památkou, současný stav však původní stavbu připomíná jen stěží. A z rozpočtu městské části Brno-střed kvůli tomu může zmizet až tři a půl milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK bude mať ďalších osem „bagiet“

Štátnu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyjde modernizácia vozňov na 11,06 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku pre dopravcu zabezpečia Železničné opravovne a strojárne Zvolen.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrava plánuje mětskou lanovku

Někteří Ostravané sní o tom, že za pár let budou cestovat nad městem v kabině lanové dráhy, jiní to považují za drahou zbytečnost. Město vyslyšelo první ze zmíněných skupin a lanovka se dostala do první desítky strategických projektů města. V seznamu je i sdílení kol a proměna náměstí Republiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB našiel kupca na 33 starých trolejbusov

Dopravný podnik Bratislava zverejnil na svojej internetovej stránke výsledky vyhodnotenia verejných súťaží na odpredaj ojazdených trolejbusov a električiek. Úspešným uchádzačom o uzavretie zmluvy na kúpu 33 ojazdených trolejbusov Škoda 14 Tr a Škoda 15 Tr sa stala spoločnosť Mezinárodní inovativní kancelář, s.r.o. z Prahy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ruská manažerka přece jen zakotvila v ČD

Angažmá Liliany Krutonogové v ČD Logistics na konci srpna padlo. Zkušená manažerka ruského původu však podle zjištění serveru Lidovky.cz nakonec získala důležitou pozici u jiné železniční společnosti vlastněné českým státem. Na začátku září nastoupila do ambiciózní firmy Koleje Czeskie, která po polském území převáží zboží pocházející z Ruska nebo Číny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB predstavila nový vlak ICE 4

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn bude mať novú “vlajkovú loď” – vlakovú súpravu ICE 4. Vlaky má nasadiť na pravidelné spoje od konca budúceho roka. Postupne by mali nahrádzať súpravy starších generácií, ktoré sú menej spoľahlivé.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Světová premiéra „pozlaceného“ metra pro šejky

Saúdská metropole Rijád se dočká čtyř nových linek metra v roce 2018, bude jich mít celkem šest. Ambice bohatých šejků jsou nemalé: má jít o nejluxusnější metro světa, zaplatí za něj podle prvních odhadů 22 miliard dolarů. Dvě ze čtyř nových linek vybaví svými soupravami Siemens – ta první měla světovou premiéru na železničním veletrhu InnoTrans v Berlíně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Študentské posilové spoje DP Bratislava

V súvislosti so začiatkom zimného semestra na Ekonomickej univerzite bude od 26. septembra 2016 opäť premávať posilová linka 184 z Horského parku (Hroboňova) k Ekonomickej univerzite. Autobusy z linky 184 vykonávajú aj posilové spoje na linke 31 pod označením X31 po trase Trnavské mýto - Zochova - Cintorín Slávičie údolie a späť

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zavedou přímé noční spojení Praha - Curych

Od nového jízdního řádu 2016/17, který začne platit od 11. prosince 2016, zavedou České dráhy přímé noční spojení z Prahy přes České Budějovice a Linec do švýcarského Curychu. Tento spoj nahradí dosavadní noční vlak trasovaný přes Drážďany a Frankfurt nad Mohanem. Jízdenky z Prahy do Curychu budou stát od 497 Kč, s rezervací do lůžkového vozu od 994 Kč.

Podrobnosti včetně jízdního řádu nočního vlaku najdete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽSR chcú zrušiť časť koľajiska v Kráľovej Lehote

Železnice rozbehli správne konanie, aby mohli odstrániť časť dráhy v Kráľovej Lehote. 
Stanica stojí na hlavnej trati Bratislava – Košice, kedysi v nej zastavovali rýchliky, dnes zostali osobné vlaky. Pre polohu bola dôležitým uzlom aj pre nákladnú dopravu, nadväzovala na ňu Považská lesná železnica, ktorá do stanice vozila drevo z Čierneho Váhu a okolitých dolín

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová tramvaj Inekon vyrazila do ulic Ostravy

V noci z neděle na pondělí (z 18. na 19. 9. 2016) se v ulicích Ostravy poprvé objevil vůz INEKON 210 – SUPERIOR PLUS, moderní nízkopodlažní tramvaj vyrobená dle dokumentace společnosti INEKON v Číně. Tramvaj byla do České republiky přivezena již v roce 2014. Původně se očekávalo, že bude možné zahájit poměrně rychle zkušební jízdy, posléze se ale projevila celá řada nedostatků daná zejména kooperační výrobou v Číně, takže tramvaj musela být upravována. Vzhledem k tomu, že INEKON musel souběžně řešit zpožděné dodávky tramvají do amerického Seattlu, byla veškerá pozornost pracovníků společnosti soustředěna k dokončení tohoto projektu a vůz s obchodním jménem SUPERIOR PLUS nebyl vnímán jako priorita. Proto se oživení a zprovoznění vozidla protáhlo až do letošního roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kam vyrazia nostalgické vlaky na východe

Teplé slnečné lúče a krásy východného Slovenska si môžete na jeseň vychutnať aj vďaka mimoriadne bohatej ponuke pripravovaných nostalgických vlakov. Až do polovice októbra vyrazia na trať každý víkend. Najbližšie sa odveziete historickým motorákom z Košíc na tokajské vinobranie do Čerhova 24. septembra, o týždeň neskôr (1.10.) do Turne nad Bodvou či na Noc svetiel (1.10.) do Čermeľského údolia.

Podrobnosti nájdete (...) v tlačovej správe. Ďakujeme Vám, že nám pomáhate propagovať železničnú históriu na východe Slovenska a tešíme sa na stretnutie s Vami na niektorej z našich najbližších jázd

Na opravené trati za půl miliardy jsou opět výluky

Vlaky se sice vrátily na trať mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem už koncem června, ale od pondělí se provoz opět komplikuje. Kvůli broušení kolejnic železničáři plánují výluky. Po jejich dobu od 8.05 do 17.05 nahradí všechny vlaky v tomto úseku autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na InnoTranse je 24 slovenských vystavovateľov

V Berlíne dnes štartuje  svetový veľtrh pre železnice, dopravnú a koľajovú techniku InnoTrans 2016, ktorý potrvá do 23. septembra. Podľa Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) sa na ňom predstaví aj 24 vystavovateľov zo Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chládek & Tintěra blokují železniční tendr

Případ zrušené železniční zakázky na dostavbu čtvrtého koridoru v Praze bude mít dohru u antimonopolního úřadu. Do Brna se obrátila litoměřická společnost Chládek & Tintěra, která v miliardové soutěži nabídla nejnižší cenu a jako vítěze ji doporučila i výběrová komise.

Celou zprávu najdete na této stránce.