Dopravné správy

Spor RegioJetu s ČD o linku Praha - Brno vyřešen?

Soukromý dopravce RegioJet našel v jízdním řádu mezi Prahou a Brnem místo, kde nebude vadit Českým drahám. Vyplývá to z poslední verze návrhu jízdního řádu. Firma nechce novou verzi řádů až do vydání komentovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deň srdca vo vlakoch ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví vo štvrtok 29. septembra a v piatok 30. septembra dva vlaky, v ktorých si cestujúci môžu nechať bezplatne zmerať krvný tlak a cholesterol, zistiť hodnotu BMI indexu a získať informácie o kardiovaskulárnych ochoreniach. ZSSK sa tak už po deviaty raz pripojí k projektu  „Deň srdca“, ktorý organizuje Slovenská nadácia srdca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Negrelliho viadukt se dočká rekonstrukce

Správa železniční dopravní cesty spouští po letech příslibů akci rekonstrukce Negrelliho viaduktu. V pondělí vypsala tendr na opravu 150 let starého mostu, předpokládaná hodnota zakázky činí 1,2 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Smrteľný úraz dievčaťa výbojom z troleja v žst. Gáň

Dobrý deň, prosím Vás o stručné stanovisko k včerajšiemu prípadu z obce Gáň. Na nákladnom vagóne zabilo 13r. dievča vysoké napätie. Má ŽSR nejaké edukačné rady, prípadne preventívne odporúčania v súvislosti s nebezpečenstvom vysokého napätia, na čo si dať pozor? ( Napríklad, že aj metrová vzdialenosť od vysokého napätia môže človeka usmrtiť a pod. )

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Krajská veřejná doprava projde renesancí

Desítky let trvající zvykové právo v regionální autobusové dopravě, kdy na řadě tras jezdí dopravci bez transparentně vysoutěžených smluv, bude v roce 2019 definitivně minulostí. Smlouvy na deset let, které většina krajů uzavřela bez soutěže narychlo v roce 2009, vyprší a podle zákona je už nepůjde obnovit. Dopravce budou muset vybrat veřejnou soutěží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úpravy na školských spojoch prešovskej MHD

Školákov čaká pri dochádzaní školskými spojmi niekoľko zmien aj od októbra. Od 1. októbra 2016 dochádza k niekoľkým zmenám v cestovnom poriadku školských spojov T, F a liniek 14 a 21.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní expres ČD vyrazí na „Křivoklání“

Tuto sobotu 1. října vypraví České dráhy parní vlak z Prahy-Braníka na 22. ročník rytířských slavností „Křivoklání“ na hradě Křivoklát. V čele expresu sestaveného z historických vozů pojede parní lokomotiva „Ušatá“. Cestující s rodinnými a zpátečními jízdenkami na parní expres získají 20% slevu ze vstupného na prohlídkový okruh hradem.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 38. týždeň

V priebehu 38. týždňa 2016 došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jednej zrážke vlaku s cestným motorovým vozidlom. Stalo sa tak v úseku Matejovce pri Poprade – Poprad-Tatry. Našťastie pri zrážke nebol nikto zranený. V dôsledku nehody meškali 2 vlaky dokopy 82 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opraví 80 výpravních budov

V červenci převzala Správa železniční dopravní cesty část závodu Českých drah. Dlouho očekáváná transakce běžela podle harmonogramu a k poslednímu srpnu byl celý proces zdárně ukončen. Pod správu státní organizace přešlo 1 575 budov. Správní rada pak v krátkém čase projednala plány oprav výpravních budov. Do konce roku proběhnou na osmdesátce nádraží a vyjdou na 166 miliónů korun.

„Společenská očekávání spojená s převodem nádraží z ČD do majetku SŽDC jsou značná. Proto chceme komunikovat program postupné stavební obnovy českých nádraží a vysvětlit zvolený postup prací s ohledem na možnosti a podmínky, které SŽDC jako státní organizace a provozovatel dráhy má,“ vysvětluje předseda správní rady Vladimír Novotný.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Noc svetiel na detskej železnici v Košiciach

Noc svetiel na detskej železnici v Košiciach už tradične v prvú októbrovú sobotu (1.10.) ponúkne  mimoriadne nočné jazdy a zaujímavý program. Začne po 19-tej a potrvá do polnoci. Do Čermeľa sa návštevníci odvezú bezplatnými autobusmi z Námestia Maratónu mieru. Viac informácií nájdete v priloženej tlačovej správe.

Leo Express koupil nové vlaky v Číně

Český soukromý železniční dopravce Leo Express koupil od čínského výrobce CRRC tři nové vlaky. Soupravy chce společnost provozovat na komerčních i dotovaných tratích. S CRRC uzavřel Leo Express rámcovou smlouvu na 30 dalších vlaků. Dopravce o tom informoval v úterý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet má záujem vstúpiť do IDS BK

Súkromný dopravca RegioJet má záujem vstúpiť do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Pre TASR to potvrdil hovorca dopravcu Aleš Ondrůj s tým, že sa plánujú stretnúť so zástupcami Bratislavskej integrovanej dopravy, ktorá koordinuje IDS BK. "Ak nebude existovať zásadná prekážka, kde by sa RegioJet dostal do konfliktu s legislatívou alebo uzavretou zmluvou, mal by vstup byť reálny," povedal Ondrůj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD půjčí své nákladní dceři na Vectrony

České dráhy řeší nezvyklou situaci. Jsou sice výrazně zadlužené, ale současně mají aktuálně miliardy korun na účtech. Proto se rozhodly, že půjčí přes půl miliardy korun své dceřiné společnosti ČD Cargo na nákup pěti lokomotiv Vectron od společnosti Siemens.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Košické električkové trate zmodernizuje Eurovia SK

Mesto Košice zverejnilo v stredu 21. septembra 2016 zmluvu o dielo so spoločnosťou Eurovia SK, ktorá je zhotoviteľom dlho očakávaného projektu MET. Dielo za 78,5 milióna eur bez DPH je rozdelené do ôsmych ucelených častí stavby v severnej, západnej a južnej časti mesta ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB plánuje vlaky bez strojvůdce

V Německu by už za několik let mohly jezdit první vlaky bez strojvůdce. Plně automatické stroje by se na tamních železnicích mohly podle Achima Fiacka ze společnosti Deutsche Bahn (DB) objevit kolem roku 2023.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Drobné zmeny v žilinskej MHD

V sobotu 1. októbra 2016 vstúpia do platnosti zmeny v cestovných poriadkoch 1 trolejbusovej a 4 autobusových liniek. Spočívajú v úpravách času odchodu a trasy spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sága rodiny Škodů

Osudy slavné podnikatelské rodiny mapuje nová kniha Sága rodiny Škodů, kterou napsala Marie Korandová. Historie rodu, který změnil tvář Plzně, sahá až do 17. století.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o 1. triedu vo vlakoch ZSSK rastie

Prvá trieda a komfort, ktorý poskytuje, je u cestujúcich vlakmi Železničnej spoločnosti (ZSSK), hlavne na najvyťaženejšej trase Bratislava – Žilina – Košice, čoraz viac obľúbená. Potvrdzujú to štatistiky miesteniek. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka ich počet medziročne stúpol o takmer 80 percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD rozšíří WiFi do desítky dalších vozů a spojů

České dráhy dnes vyhlásily veřejnou zakázku na instalaci WiFi připojení internetu do dalších 89 rychlíkových a expresních vozů. V průběhu roku 2017 se tak připojení k internetu prostřednictvím palubní WiFi ve vlaku rozšíří na další spoje. V označených vozech ho budou mít nově k dispozici cestující například ve vlacích z Českých Budějovic a Tábora do Prahy, z Hradce Králové do Trutnova a Prahy, nově bude tato služba zavedena také ve spojích z Plzně do Klatov a Železné Rudy a WiFi poskytne také více vlaků na tratích mezi Prahou a Plzní, z Prahy do Brna a nebo z Prahy do Olomouce a do Luhačovic.

Další podrobnosti včetně mapky s předpokládaným rozsahem provozu vlaků s WiFi připojením k internetu v roce 2017 naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Britskí gentlemani sa „vyznamenali“ vo vlaku

Mladá žena z Británie zostala pohoršená po tom, ako jej dvaja mladíci vo vlaku neuvoľnili miesto, hoci mala miestenku, ktorú si zakúpila, pretože je telesne postihnutá. Verejne ich za to skritizovala. Teraz prehovorili vinníci a tvrdia, že celé to bolo úplne inak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.