Dopravné správy

ČD si místo nájmu lokomotivy raději koupí

České dráhy zrušily soutěž na dlouhodobý pronájem posunovacích lokomotiv. Důvod je jediný: mimořádně nízké úroky, kvůli kterým je levnější lokomotivy teď koupit. V původní soutěži chtěly České dráhy pronájem deseti lokomotiv na deset let, předpokládaná hodnota zakázky byla 210 milionů korun. Místo toho se České dráhy rozhodly, že si nové stroje koupí: nová zakázka počítá s tím, že za 12 lokomotiv utratí celkem 240 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky od nového GVD

Prosím Vás o odpovedanie na nasledujúce otázky. Požiadala ZSSK o pridelenie IC vlakov na železničnú trať medzi Ba - Ke?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pozvánka na křest knihy „Literáti na trati III“

Přijměte pozvání na autogramiádu a křest knihy Literáti na trati III aneb Železnice bez hranic, které proběhnou dne 12. října 2016 od 10:00 hodin, již tradičně v prostorách vládního salonku na pražském hlavním nádraží (první nástupiště - u sochy Nicolase Wintona).

A na co se můžete těšit?

  1. na hudební doprovod, který zajistí tradičně Řehečské kvarteto
  2. na tři sudičky (místo kmotra)
  3. na co nejvyšší možnou účast autorů a jejich přátel (letos je nás přesně padesát literárních a k tomu fotografové, výtvarníci...)
  4. na tradičně hezkou akci v reprezentativních prostorách, které navštívili všichni čeští a mnoho zahraničních prezidentů... 

Nostalgická jazda Rajeckou Ančou 8. a 9. 10. 2016

Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo v spolupráci so Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina tradičné jesenné podujatie Nostalgická jazda Rajeckou Ančou. Podujatie sa koná pri príležitosti výročia otvorenia miestnej železnice Žilina – Rajec.

Celú pozvánku nájdete na tejto stránke.

Futuristické návrhy ukazují dopravu budoucnosti

Číňané v létě postavili promo trať autobusu, který jezdí po kolejnicích lemujících silnici – lidé tak sviští několik metrů nad auty, kolony se jich netýkají. I zbytek světa přemýšlí, jak vyzrát na dopravní kolapsy a města topící se ve smogu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Konferencia o verejnej osobnej doprave

V obdobi pokračujuceho narastu individualnej osobnej dopravy a celosvetovo vyznamnych zmien klimatickych pomerov, ktore sa zhoršuju, je doležite zamyšľať sa nad tym, ako može verejná osobná doprava, ktora ma značny podiel na tychto zmenach prispieť k rozvoju udržateľnej mobility a socialno-ekonomickemu rozvoju štatu. Konferencia v sulade s OPII-D1 podporuje zlepšenie VOD a jej postavenia voči individualnej osobnej doprave.

Pozvánku aj prihlášku nájdete na tejto stránke.

Arriva zavádí nové, levnější linky

Společnost Arriva rozšiřuje svoji síť komerčních autobusových linek bez objednávky krajů. Dvě nové trasy z Brna do Olomouce a Přerova současně znamenají pro cestující pád cen až o třetinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najhlbšia a najdlhšia železničná stanica sveta

V Číne postavia najhlbšiu a najväčšiu vlakovú stanicu na svete. Má ísť o súčasť príprav na zimné olympijské hry, ktoré má v roku 2022 hostiť Peking. „Stanica v meste Badaling bude umiestnená 102 metrov pod povrchom. S podzemnou konštrukciu v rozlohe 3-tisíc metrov štvorcových bude veľká ako päť futbalových ihrísk v štandardnej veľkosti, “ vysvetlil denníku People’s Daily Newspaper stavbyvedúci zo spoločnosti China Railway Group.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecko má centrální dispečink VHD

Už žádné studování jízdních řádů a čekání na zastávce. Cestující v autobusové a železniční dopravě v Libereckém kraji mají od pondělí významného pomocníka. Spustil se centrální dispečink, který lidi zdarma informuje o každém spoji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 39. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) až k 4 smrteľným zrážkam vlaku a civilnej osoby, pravdepodobne išlo vo všetkých prípadoch o samovraždu a tieto udalosti vyšetruje polícia. Tragické zrážky sa odohrali v úsekoch Nové Mesto nad Váhom – Piešťany, Žilina – Odbočka Váh a dve sa stali medzi Košicami a Kostoľanmi nad Hornádom

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupina Škoda dodá tramvaje do Tampere

Transtech Oy, dceřiná firma společnosti Škoda Transportation, byla vybrána jako dodavatel tramvají pro nově budovanou trať ve městě Tampere. Třetí největší finské město získá v první fázi patnáct až dvacet moderních tramvají ForCity Smart Artic. Zakázka zahrnuje také desetiletý servis vozidel a opci na dalších až 46 tramvají s možností prodloužení údržby vozidel až o třicet let.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Schwarzenegger sa bicykloval na München Hbf

Nečakanú "konfrontáciu" s políciou mal v piatok na hlavnej železničnej stanici v Mníchove americký herec rakúskeho pôvodu a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Spoločne so svojím bodyguardom sa totiž v jej priestoroch pohyboval na bicykli, čo si všimol policajt, ktorý práve išiel do služby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

RegioJet hrozí odchodem z trasy Bratislava - Košice

Slovenský státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v prosinci obnoví provoz vlaků vyšší kategorie InterCity (IC) mezi Bratislavou a Košicemi. Prohlásil to ministr dopravy Árpád Érsek

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK bude opäť vypravovať vlaky kategórie IC

Štátne IC-vlaky sa vrátia na koľajnice 11. decembra. Minister dopravy Árpád Érsek nakoniec ustúpil svojmu koaličnému partnerovi Andrejovi Dankovi. Práve šéf národniarov presadzoval už pred voľbami opätovné zavedenie týchto spojov. Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) budú na začiatku premávať štyri vlaky. Dva spoje budú vyrážať denne z Bratislavy do Košíc a dva opačným smerom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlovlak do Bavorska bude „courák“

Stát hodlá konzervovat rychlost na tuzemské železnici na úrovni minulého století. A to navzdory masivním investicím. Ukazuje to čerstvě vypsaná soutěž na projektovou dokumentaci na modernizaci tratě z Plzně do Domažlic. Ta má být součástí rychlého spojení mezi Prahou a Mnichovem. Skutečně rychlých vlaků se však lidé nedočkají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do IDS BK sa zapojí nový hráč

Súkromný dopravca RegioJet má záujem vstúpiť do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Pre TASR to potvrdil hovorca dopravcu Aleš Ondrůj s tým, že sa plánujú stretnúť so zástupcami Bratislavskej integrovanej dopravy, ktorá koordinuje IDS BK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další spor kolem Nákladového nádraží Žižkov

Praha 3 odmítá déle čekat na urbanistickou studii na rozložení výstavby v části areálu Nákladového nádraží Žižkov, kterou požadovalo hlavní město. Radnice se dohodla s developerem na stavbě bytů a obchodů. Podle magistrátu by budování po částech mohlo ohrozit soudružnost projektu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný most v Komárne sa opravuje

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú v dňoch 4.-23.10.2016 výluku v medzistaničnom úseku Komárno – Nové Zámky za účelom opravy a údržby železničného mosta v železničnom kilometri 7,814 nad riekou Váh.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Noční rozjezdy MHD v Brně fungují už 70 let

Brněnské rozjezdy jsou pojmem nejen mezi šotouši a flamendry. Systém noční MHD chválí pasažéři i odborníci, v různých podobách funguje už 70 let. Půlnoční manévry flotily autobusů se staly oblíbenou kulisou filmů a klipů z Brna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka električiek v úseku Blumentál - Krasňany

Dopravný podnik Bratislava (DPB) informuje cestujúcich, že na Račianskej radiále v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany bude počas 40. týždňa vylúčená premávka električiek z dôvodu úpravy koľajovej trate. Výluka sa uskutoční od 3. do 9. októbra (okrem piatka 7.10.).

Celú správu nájdete na tejto stránke.