Dopravné správy

Žst. Horažďovice předměstí se změnila

Správa železniční dopravní cesty zrekonstruovala železniční stanici Horažďovice předměstí, která leží na částečně dvoukolejné trati z Českých Budějovic do Plzně. Hlavním přínosem projektu je především zvýšení bezpečnosti drážní dopravy v tomto úseku a zajištění vyššího komfortu pro cestující.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Liptovský Mikuláš žiada zastávku IC vlakov ZSSK

Mestská samospráva v Liptovskom Mikuláši sa rozhodla bojovať za zriadenie zastávky obnovených InterCity (IC) vlakov v metropole stredného Liptova. Podľa dostupných informácií by obnovené IC vlaky, ktoré budú opätovne premávať na trati Bratislava – Košice od polovice decembra, v Liptovskom Mikuláši zastavovať nemali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo dovezlo první „uvězněnou“ naftu

Prvních 980 tun české rezervní nafty přejelo německé území a dorazilo do areálu státní firmy Čepro v Třemošné u Plzně. Serveru Lidovky.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Jde o první vlak s palivem, které se český stát přes dva roky snažil dostat zpět z bavorského skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe. Ta ho pro Česko skladovala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB opäť zisťuje vyťaženosť autobusových liniek

Od 10. októbra 2016 počas dvoch týždňov opäť prebieha na vybraných autobusových linkách MHD zisťovanie ich vyťaženosti. Na sčítavanie cestujúcich využíva systém anonymného automatického počítania cestujúcich (APC), ktorým sú vybavené niektoré autobusy zakúpené v rokoch 2014 a 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem vjel na perón a vyvázl bez trestu

Obvodní soud pro Prahu 2 podmíněně zastavil trestní stíhání strojvůdce (59), který vjel loni v červenci vlakem City Elefant na nástupiště pražského Masarykova nádraží. Ve středu to uvedla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Muž se přiznal, omluvil se poškozeným a domluvil se na úhradě škody. Byla mu stanovena maximální zkušební doba dva roky. Rozhodnutí soudu je od letošního srpna již pravomocné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záplavy vo východnom Rumunsku narušili dopravu

Záplavy na východe Rumunska zablokovali podľa tamojších úradov cesty a železničné trate a v meste Bacau so 180.000 obyvateľmi viedli k uzavretiu škôl.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední parní víkend v železničním muzeu ČD

Na tento víkend 15. a 16. října připravilo ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka tradiční akci „Poslední parní víkend“, kterou se stylově rozloučí s letošní parní sezónou. Z pražského Masarykova nádraží pojede do Lužné parní vlak a parní jízda je připravena také na trati z Lužné do Kolešovic. Atraktivní program je přichystaný i v samotném areálu muzea, které bude otevřené od 9:30 do 17:00 hod.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Chybné výhybky v úseku Plevník - Drieňové

Zaujala ma správa RTVS o nekvalitných výhybkách na novom koridore v úseku Plevník-Dieňové, ktoré dodala spoločnosť TSS Grade. Rád by som vás poprosil o niekoľko doplňujúcich informáciíKto je výrobcom týchto výhybiek?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Státní nafta ČR se z Německa vrací po kolejích

První vlak s naftou uskladněnou u německé zkrachovalé firmy Viktoriagruppe dorazí v pátek zpět do ČR. Uvedla to Česká televize. Česko má v bavorském Kraillingu naftu za zhruba 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štátny pohreb obmedzí bratislavskú MHD

Obyvatelia i návštevníci Bratislavy musia vo štvrtok (13.10.) v súvislosti so štátnym pohrebom prvého prezidenta SR Michala Kováča rátať s obmedzeniami mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno chystá bezkontaktní úhradu jízdného v MHD

Papírové jízdenky na MHD v Brně od roku 2018 ustoupí do pozadí. K platbě totiž postačí běžná bankovní karta, kterou cestující ve vozech přiloží k terminálu. Nový systém sám spočítá cenu jízdného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky DPB opäť cez Jesenského a Mostovú

Od 13. októbra 2016 bude v súvislosti s ukončením podujatí SK-PRES opäť obnovená premávka električek cez Jesenského, Mostovú a Námestie Ľ. Štúra. Linky 4, 6, 8, 28, 50 a 70 budú premávať nasledovne ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo převzalo poslední Vectron

Poslední z pětice objednaných strojů převzalo ČD Cargo v továrně v německém Allachu. Stroj se teď bude zkoušet v tuzemsku a získá konečný vnější vzhled. Nákup vectronů za více než půl miliardy je vůbec první akvizicí nových lokomotiv od vzniku společnosti ČD Cargo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácie trate Zlatovce - Trenčianska Teplá

Dobrý deň prajem, ozývam sa Vám opäť s niekoľkými otázkami ohľadom dokončenia modernizácie trate na úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá. Keďže tento úsek by mal byť dokončený v novembri, chcem sa spýtať, či tento termín bude dodržaný alebo nie a prečo? Ak nebude dodržaný, potom aký je nový termín? Aké sú postihy pre zhotoviteľa? Resp. ako sa  zmení zmluvná cena? Zaujímalo by ma zvlášť ako postupujú práce na moste cez Váh, či je pravda, že sa vyskytli problémy so statikou a ak áno, akého charakteru? Čo je nevyhnutné urobiť na odstránenie týchto problémov? Kto je zodpovedný a aký postih mu bude vyrubený? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Žižkovskou Kliniku získala SŽDC

Budovu v Jeseniově ulici na Žižkově, kterou nelegálně obývá Autonomní sociální centrum Klinika, získala od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Smlouvu o převodu úřady podepsaly minulý týden, nyní bude převod zanesen do katastru nemovitostí ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura prezradil najnovšie plány RegioJetu

Šéf RegioJetu Radim Jančura pripustil, že zvažuje zníženie cien na kľúčovej trase Bratislava - Košice. "Zvažujeme, že v hlavných špičkách zlacnieme, aby sme naplnili kapacity po strop," hovorí Jančura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Krajské volby zkomplikovaly pozici ČD

Výsledek krajských voleb zamotá hlavu vedení Českých drah. Výrazně se jim totiž přiblížila hrozba, že o zakázky od krajů v hodnotě devíti miliard korun ročně budou muset bojovat v soutěži. Těm se dosud kraje, vedené většinou sociálními demokraty, intenzivně bránily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 40. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jednej smrteľnej zrážke vlaku a civilnej osoby, pravdepodobne išlo o samovraždu, tento prípad vyšetruje polícia. Tragická zrážka sa odohrala 04.10.2016 v úseku Bratislava ÚNS – Bratislava - Nové Mesto.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opravu pražského „Hlaváku“ dokončí SŽDC

Italská společnost Grandi Stazioni (GS) opustí [...] pražské hlavní nádraží. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jí poslala výzvu, ať uvolní všechny prostory, které má v nájmu. Grandi Stazioni s koncem nesouhlasí, prý chce ještě jednat. Podle náměstka generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Tomáše Drmoly je ale konec jediné možné řešení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlavná stanica konečne dostala výstižný názov

Bratislavská vlaková stanica je charakteristická viacerými vecami, no hlavné dva znaky sú:

1. Nechcete tam chodiť, kým to nie je nutné.
2. Má špecifickú pachovú stopu. 

Konečne ju však niekto pomenoval tak, ako ju už dlho nazývajú Bratislavčania a všetci, ktorí s ňou už mali tú česť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.