Dopravné správy

Podívejte se na nejkrásnější stanice metra

Stanici metra není nutné koncipovat jako temnou díru v zemi. Přesvědčují o tom každoroční žebříčky nejkrásnějších stanic v Evropě i po celém světě. S vidinou zahraničních uměleckých zásahů do jinak kovově chladných prostorů svítá i Praze naděje, že by její budoucí podoba metra mohla vypadat jinak než dnes.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problém v úseku Trenčín - Trenčianska Teplá

Dobrý deň, všimol som si, že zmodernizovaná trať v ŽST Trenčín - trenčiansko-teplanské zhlavie, približne v mieste bývalého priecestia Billa je v starom trasovaní na 100 km/h aj keď je viditeľne zjavné, že sa mala trať ešte viac posunúť dovnútra oblúka aby sa dosiahla vyššia rýchlosť. Problémom tam je jeden pozemok, ktorý nie je "skrátený". Chcem sa spýtať, či sa ešte trať preloží viac dovnútra oblúka a bude odkúpený aj ten jeden pozemok alebo sa nepodarilo s majiteľom dohodnúť a zostane na tomto mieste rýchlosť 100 km/h ?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Platit za MHD platební kartou půjde v celém kraji

Dopravní podnik Ostrava (DPO) si pochvaluje výkon takzvaného londýnského modelu platby za jízdné městskou hromadnou dopravou platební kartou. Výsledky jsou podle informací E15 natolik přesvědčivé, že tento systém bude rychle rozšířen z Ostravy do celého Moravskoslezského kraje, a to do konce roku 2018.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate v Trenčíne

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o aktuálne informácie k modernizácií železnice v Trenčíne. Železnice začiatkom tohto roka avizovali, že by mala byť hotová v novembri. Je novembrový termín dokončenia modernizácie reálny? Pokiaľ nie, kedy by mohla byť modernizácia hotová a na koľko percent je hotová v súčasnosti? Čo najviac komplikuje stavebné práce? Kontrolujete kvalitu stavebných prác? V prípade, že niečo potrebnej kvalite nezodpovedá, ako to riešite? V akom stave sú stavebné práce na novom železničnom moste, na moste do rekreačnej zóny Ostrov, kedy bude dokončený podjazd pri Old Herolde?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jak se změnil ‚hlavák‘ za 13 let pod italskou správou?

V pondělí 17. října se vlády nad hlavním nádražím v Praze ujal majitel objektu - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Tímto dnem skončilo třináctileté působení italské firmy Grandi Stazioni, která opravila odbavovací halu a komerční prostory. Na největší české vlakové stanice však musela skončit mimo jiné proto, že nestihla opravit historickou Fantovu budovu. Rekonstrukce začne zřejmě až v roce 2018.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Boj za návrat bratislavskej linky č. 95 graduje

Pod petíciu za to, aby bratislavská autobusová linka č. 95 opäť premávala na Šafárikovo námestie, sa doteraz podpísalo viac ako 2500 obyvateľov. Pre TASR to uviedol bratislavský mestský poslanec za Petržalku Oliver Kríž, ktorý petíciu za obnovenie pôvodnej trasy linky č. 95 spustil začiatkom septembra. Jej trasa bola totiž po otvorení Starého mosta a novej električkovej trate do Petržalky skrátená v druhej polovici júla po Muchovo námestie. Ak chcú cestujúci pokračovať v ceste do centra mesta, musia prestúpiť na električku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Rakousko bude masivně investovat do železnice

Velké investice do železnice už schválila rakouská vláda. Podle plánu by do roku 2022 měly tamější spolkové dráhy ÖBB prostavět 15,2 miliardy eur, což je v přepočtu 410 miliard korun. Oznámilo to na svém webu rakouské ministerstvo dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový železničný most v Trenčíne má problémy?

V Trenčíne som sa dopočul, že sa vyskytli vážne problémy pri stavbe nového železničného mosta v TN. Nosné stĺpy umiestnené v koryte Váhu vraj nie sú celkom stabilné a klesajú.
- Môžete mi potvrdiť alebo vyvrátiť túto informáciu?
- Ako postupuje výstavba nového železničného mosta v Trenčíne, vyskytli sa nejaké problémy, pre ktoré sa ukončenie môže oneskoriť?
- Kedy by mal byť nový most dokončený a odovzdaný do prevádzky?
- Aké sú celkové náklady na jeho výstavbu?
 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Doga jela sama tramvají navštívit matku

Že nejen lidé dokáží využívat hromadnou dopravu, předvedla minulý týden tibetská doga v Brně. Vydala se sama tramvají za svou matkou. Do cíle nedojela jen kvůli tomu, že ji zradila výjimka v jízdním řádu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovanie košickou MHD uľahčí Ubian

Mobilná aplikácia Ubian pomáha cestujúcim, ktorí využívajú verejnú mestskú a prímestskú dopravu v Košiciach. Ako na tlačovej besede informovali predstavitelia spoločnosti TransData Žilina, ktorá aplikáciu vyvinula a Dopravného podniku mesta Košice, stačí mobilný telefón alebo tablet a priamo z miesta, na ktorom sa cestujúci nachádza, môže zistiť všetko o doprave do cieľa svojej cesty po zadaní adresy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské hlavní nádraží bude průchozí

Doba, kdy už si Pražané nebudou cestu z hlavního nádraží na Žižkov či Vinohrady zkracovat zakázanou cestou přes koleje, se zas o něco přiblížila. Do dvou let má začít stavba dlouho očekávaného podchodu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné nešťastie v Rakúsku

Štyria ľudia utrpeli dnes ťažké a ďalších osem ľahké zranenia, keď sa pri železničnej stanici v dolnorakúskom Wieselburgu zrazili uvoľnené nákladné vagóny bez nákladu so súpravou regionálneho vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Cyklohráček“ ve zbytku října jinak a zajímavěji

Výletní vlak Cyklohráček čeká poslední dva říjnové víkendy na jeho tradiční trase z Prahy kolem Okoře do Slaného kvůli opravě železniční tratě výluka. Tentokrát bude ovšem výluka cestou k novým zážitkům, protože vlak v části trasy nahradí historické autobusy. Cyklohráček samotný pak doveze výletníky naopak na Říp nebo k zámku v Nelahozevsi, tedy do míst, kam běžně nejezdí.

Podrobnosti najdete ve společné přiložené tiskové zprávě Českých drah a organizace ROPID
.

K modernizácii tratí ŽSR

Aký je aktuálny stav projektovej prípravy (ukončený a rozpracovaný stupeň projektovej dokumentácie) projektov modernizácie železničných tratí v správe ŽSR, a to konkrétne: Dostavba zriaďovacej stanice Žilina - Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pars nova předala ČD všech 62 vozů ř. Bdpee

České dráhy převzaly poslední ze 62 modernizovaných osobních vozů typu Bdpee pro expresní vlaky a rychlíky od společnosti Pars nova, člena Škoda Transportation. Modernizované vozy jsou nasazeny na vlacích EuroCity z Prahy do Brna, Bratislavy a Budapešti. Od prosince budou jezdit také na expres z Prahy do Tábora, Českých Budějovic a Lince nebo na běžných rychlících z Prahy přes Pardubice a Olomouc do Přerova, Otrokovic, Uherského Hradiště a Luhačovic. Podstatně se tak zvýší komfort cestování na linkách z Prahy na jih Čech nebo na "obyčejných" rychlících mezi Prahou a střední Moravou.  

Cestujícím přinášejí tyto vozy tyto výhody a komfort:

  1. zvýšena rychlost vozů z rychlosti 120 km/h na 160 km/h, vozy byly dříve využívány pro osobní vlaky a pomalejší rychlíky do rychlosti 120 km/h, nově jsou určeny pro expresní spoje v mezistátní a vnitrostátní dopravě;
  2. nové čalouněné sedačky;
  3. klimatizace;
  4. sklopné stoly nebo stoly s rozkládacími křídly, na kterých lze pracovat, např. rozložit notebook, psát atp.;
  5. rozsáhlé prostory pro objemná zavazadla;
  6. nové toalety s uzavřeným systémem WC;
  7. prostory pro uložení jízdních kol (háky na jízdní kola), kde je možné odložit také kočárky nebo další velká zavazadla;
  8. elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících jako jsou mobilní telefony, tablety, notebooky atd.;  
  9. moderní audiovizuální informační systém;
  10. byly dosazeny zcela nové předsuvné dveře ovládané tlačítky, které jsou za jízdy blokované, dosud byly tyto vozy vybaveny otočnými dveřmi bez blokování;
  11. vozy budou ještě v 1. pololetí 2017 doplněny o WiFi připojení k internetu.

Na lince Praha - Olomouc - Přerov - Uherské Hradiště - Luhačovice plánujeme s novým jízdním řádem kompletně vyměnit starší soupravy (běžné rychlíkové vozy s koženkovými sedačkami a otočnými dveřmi s blokováním) za komfortní modernizované vozy s posuvnými blokovanými dveřmi ovládanými tlačítky, z větší části klimatizovanými. Významnou část kmenové soupravy (bez posilových vozů) budou tvořit právě modernizované vozy typu Bdpee.

Další podrobnosti o modernizaci 62 vozů Bdpee získáte v dnes vydané tiskové zprávě společnosti Škoda Transportation.

V Bratislave sa bude skúšať elektrobus SOR

Do Bratislavy prišiel 17. októbra 2016 na prezentáciu elektrobus EBN 11 českého výrobcu SOR. Elektrobus by sa mal podľa predbežných informácií v našom meste testovať jeden mesiac. Bližšie informácie o jeho nasadení na linky ešte nie sú známe.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Praha posílí preferenci vozidel MHD

Pražský dopravní podnik (DPP) zamýšlí rozšíření takzvaných preferencí linek MHD. Podnik plánuje úpravy semaforů, vyznačení jízdních pruhů nebo betonových pruhů oddělujících tramvaje od aut, sdělil mluvčí DPP Jiří Štábl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Okolie žst. Trnava a ŽSR

Ako a ako často sa o Koniarekovu  v Trnave staráte.....čo sa týka kosenia či ďalšej potrebnej údržby....či už sietí , rozvodov či mobiliárov? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

V Litvě jezdí nové jednotky ze Škoda Vagonky

První cestující se v Litvě svezli novým elektrickým vlakem, který pro tamní dráhy dodává společnost Škoda Vagonka. V rámci zkušebního provozu s cestujícími se nové jednotky představily na trase Vilnius – Kaunas. Ostravská dceřiná společnost Škody Transportation postupně Litevským drahám dodá celkem tři dvoupodlažní soupravy EJ 575 za750 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrušiť trate je jednoduché, ale čo potom?

Návrhy opatrení v analýze Hodnoty za peniaze sú výsledkom spoločnej práce tímu ministerstva financií aj ministerstva dopravy. Rezort dopravy sa teda postupne pustí do plnenia opatrení a vypracovania analýz, ktoré tento materiál odporúča ako relevantné, uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia ministerstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.