Dopravné správy

Pražská Zoo uvažuje o tramvajích

Zoo v pražské Troji čeká v následujících letech otevření rekonstruované restaurace nebo nový pavilon exotických ptáků. Na rozvoj expozice pro lední medvědy a pandy velké v listopadu vyhlásí zoo soutěž. Do zahrady by mohla dokonce jezdit i tramvaj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet odpovedá na kritiku ministra dopravy

Súkromný dopravca RegioJet nasadí na najvyťaženejšie vlaky na trase Komárno - Bratislava vysokokapacitnú súpravu, ktorá odvezie viac ako 500 ľudí. Podľa hovorcu spoločnosti Aleša Ondrůja by sa tak malo stať najneskôr do šiestich týždňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VRT Praha - Dresden vyřeší nejlevněji Francouzi

Správa železniční dopravní cesty dokončuje svůj první krok ke zbudování vysokorychlostní tratě z Prahy přes Ústí nad Labem do Drážďan. Před vyhodnocením je soutěž o zhotovení studie proveditelnosti, podle informací deníku E15 přitom s nejnižší cenou přišla francouzská Egis Rail ve sdružení s Centrem pro efektivní dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Údržba trate Kitsee (AT) – Bratislava-Petržalka

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch 29.-30.10.2016 výluku v medzistaničnom úseku Kitsee (AT) – Bratislava-Petržalka za účelom údržby železničnej infraštruktúry.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva pošle vlaky do Nitry a na Šumavu

Dopravní společnost Arriva hodlá s prosincovým příchodem nového jízdního řádu výrazně posílit svou přítomnost na českých a slovenských kolejích. Novinkou je především zavedení spoje z Prahy do Nitry, jde o vůbec první přímou vlakovou linku mezi oběma městy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet neuspel s trestným oznámením

Trestné oznámenie na primátora Nitry Jozefa Dvonča, ktoré podala spoločnosť RegioJet začiatkom júna tohto roka, polícia odmietla. Podľa vyšetrovateľa nebol na začatie trestného stíhania dôvod. RegioJet podal voči postupu vyšetrovateľa sťažnosť, tú však prokuratúra v týchto dňoch zamietla ako oneskorene podanú, čo potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestujících ve veřejné dopravě ČR přibývá

Roste počet lidí v městské hromadné dopravě, V Praze zejména v metru, cestuje se také více na delší vzdálenosti vlakem. Úbytek naopak hlásí dál autobusy. Ukazují to statistiky ministerstva dopravy za první pololetí letošního roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy SR sa pustil do RegioJetu

Porušovanie zmluvných podmienok prepravy a nedodržiavanie kapacity - to sú podľa ministerstva dopravy výsledky kontroly, ktorú rezort vykonal u súkromného železničného dopravcu RegioJet. Podľa hovorkyne ministerstva Karolíny Duckej pristúpili zástupcovia ministerstva ku kontrole na základe viacerých sťažností cestujúcich na to, že vlaky na trase Bratislava - Komárno kapacitne nepostačujú a žiadajú navýšenie súprav.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeský kraj nechce Jančurovy autobusy

Na trase mezi Budějovicemi a Krumlovem a zpět přijdou lidé denně o třicet dva spojů. Důvodem je negativní stanovisko krajského odboru dopravy, kvůli kterému téměř jistě Student Agency nedostane na pražském magistrátu novou licenci na plný provoz na trase Praha - Písek - Budějovice - Krumlov a zpět.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Občianske hliadky vo vlakoch zakáže zákon

Bratislava 25. októbra (TASR) – Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude môcť od februára vykonávať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom. Takúto zmenu zákona o dráhach dnes 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Karvinsko se možná vrátí tramvaje

Osmapadesát let jezdily mezi Karvinou a Ostravou tramvaje. Teď by se podle projektu „Modrá tramvaj“ mohly na Karvinsko vrátit. Již před více než padesáti lety tramvajím v regionu ztrpčovala život propadající se trať.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kotlebove hliadky vo vlakoch skončia

Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy budú postihované účinnejšie. Poslanci schválili vládny návrh zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v Európskej únii. Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy by mali po novom spadať pod Špecializovaný trestný súd.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pochlubte se snímkem svého zážitku s vlaky!

Velkým železničním zážitkem může být výlet Orient Expressem, cesta nejdelším tunelem světa, někdo ho najde i na mostě v Bechyni, kde vlak „jede po silnici“. Někoho fascinují lokomotivy, jiného směle vedené tratě. Pochlubte se fotografií, která zachycuje váš mimořádný zážitek se železnicí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD počas „dušičiek“

Vzhľadom na nadchádzajúci Sviatok všetkých svätých bude upravená premávka MHD počas víkendu 29. a 30. októbra a v utorok 1. novembra 2016 posilnením liniek premávajúcich k cintorínom ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přechod na zimní čas ovlivní 11 vlaků ČD

V noci ze soboty 29. na neděli 30. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Kvůli této změně bude jedenáct nočních vlaků Českých drah uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyjíždějí až po změně času.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě
.

ZSSK počas „dušičiek“ pridá vlaky

Od štvrtka 27. októbra do utorka 1. novembra 2016 ZSSK vypraví 2 posilové vlaky kategórie EuroCity (EC), 14 rýchlikov (R), 10 regionálnych rýchlikov (RR), 2 expresy (Ex) a 4 regionálne expresy (REX). Najviac vlakov (12) pôjde v nedeľu 30. októbra a v utorok 1. novembra (10), keď ZSSK očakáva najväčší záujem cestujúcich, najmä v smere z východného Slovenska do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kamion uvázl na přejezdu, vlak stihl zastavit

Před železničním přejezdem na okraji Chocně směrem na Ústí nad Orlicí musel v úterý před polednem prudce brzdit vlak Leo Expressu mířící do Starého Města u Uherského Hradiště. V rychlosti 130 kilometrů za hodinu spatřil strojvedoucí před sebou kamion stojící přes koleje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Finálne práce na trati Hronský Beňadik - Nová Baňa

ŽSR vykonajú 26. a 27.10.2016 posledné práce súvisiace s výmenou betónových podvalov, uhlových vložiek, gumových podložiek a výmenou podvalových kotiev, v železničnom úseku Hronský Beňadik - Nová Baňa. Dokončovacie práce nadväzujú na opravy, ktoré boli zrealizované v polovici septembra. Pre cestujúcich je v čase výluky zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Viníci srážky rychlíků na Klatovsku před soudem

Výpravčí Ladislav Vlasák a bývalý signalista Antonín Špídl stanuli v úterý před Okresním soudem v Klatovech. Žalobce je viní z loňské srpnové srážky rychlíků u nádraží Horažďovice-předměstí. Mužům hrozí až osm let vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po roku si cestujúci musia predĺžiť SeniorPas

Platnosť prvých SeniorPasov, ktoré vydali vlani, si cestujúci môžu predĺžiť cez označovače vo vozidlách MHD i na železničných staniciach, cez multifunkčné automaty a v regionálnych autobusoch. SeniorPas je bezplatný ročný cestovný lístok a zapisuje sa na čipovú kartu, určený je pre dôchodcov vo veku nad 70 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.