Dopravné správy

Svetový deň cestovného ruchu v Prešove

V sobotu 24. septembra 2016 je Svetový deň cestovného ruchu. Pri tejto príležitosti bude opäť premávať mestský vyhliadkový midibus, tzv. Prešovská 49tka, tentokrát bezplatne. Informuje o tom portál Mestského informačného centra, pričom je pripravený aj iný zaujímavý program.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeské úzkokolejky v úzkých

Jedna z hlavních turistických atrakcí v jižních Čechách má čím dál větší problémy. Na nové vlaky dostala evropské dotace, ale ani jeden z nich nejezdí. Podle zdrojů iDNES.cz hlavně kvůli tomu, že nejsou peníze na náhradní díly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dúbravské hody zmenia linky DPB

Počas konania Dúbravských hodov od piatka 23. septembra od 15:00 do nedele 25. septembra 2016 do konca dennej premávky bude uzavreté obratisko Žatevná a vylúčená premávka MHD cez ulice Repašského a Štepná. Zmena sa dotkne liniek 26, 83, 123 a N34 ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda dokončila první vlak pro Deutsche Bahn

Škoda Transportation dokončila první soupravu ze zakázky pro DB Regio. Pro firmu průlomová zakázka, se kterou uspěla na západním trhu, ale nabrala zpoždění a kvůli tomu se ani oproti původním plánům neukáže příští týden na železničním veletrhu Innotrans.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vymieňajú koľajnice pri Liptovskej Mare

ŽSR od 20. septembra vykonávajú súvislú výmenu koľajníc v medzistaničnom úseku Paludza – Liptovská Teplá. Práce sú realizované v denných výlukách, v čase od 7.30 do 14.30 hod. a potrvajú 5 pracovných dní, do 26. septembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Od prosince Praze přibudou vlakové spoje

Železniční doprava v Praze a okolí s počátkem nového jízdního řádu v prosinci výrazně zhoustne. Jen na samotné hlavní město připadá nárůst počtu vlakových kilometrů o 326 tisíc, tedy téměř sedm procent. Přidávat spoje přitom není jednoduché, neboť některé tratě praskají ve švech už nyní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava mosta na trati Švedlár – Nálepkovo

ŽSR obnovia hydroizoláciu na železničnom moste v kilometri 34,414 na trati Margecany – Červená Skala, v úseku trate Švedlár – Nálepkovo, neďaleko zastávky Staré Vody. Výluka začala dnes 20. 9. 2016 a potrvá do  3.10. 2016. V čase od 7,40 do 14,30 hod. železničnú dopravu nahradí autobusová

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sjednotí Evropu Interrail zdarma k osmnáctinám?

S neobvyklým nápadem jak sjednotit rozhádané evropské země přišli němečtí europoslanci. Ti navrhují, aby mladí Evropané dostali k osmnáctým narozeninám zdarma celoevropskou železniční jízdenku Interrail. Návrh se zatím setkal s pozitivními ohlasy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 37. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 1 smrteľnej zrážke vlaku a civilnej osoby. Stalo sa to v úseku Barca – Haniska pri Košiciach, kde rýchlik zrazil a usmrtil muža, ktorý sa nachádzal v koľajisku. V tomto prípade išlo o samovraždu

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Od železniční tragédie v Židenicích uplynulo 75 let

Před tři čtvrtě stoletím se odehrálo na nádraží v brněnských Židenicích neštěstí, při němž přišlo o život osmnáct lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Do cestujících, kteří za tmy čekali na vlak v kolejišti, najel rychlík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať ŽSR 171 Zvolen - Diviaky

Železničná trať Zvolen- Diviaky (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 171) je železničná trať na Slovensku, spájajúca Zvolen a Diviaky (Turčianske Teplice) cez Kremnicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ohlédnutí do historie jihlavských tramvají

Před 107 lety to byla červenobílá kráska. Její nejslavnější éru sice už dávno odvál čas, přesto si našla i dnes řadu příznivců. Město Jihlava totiž při příležitosti Evropského týdne mobility ukázalo zájemcům, v jakém stavu je vůbec první vůz zdejší tramvajové dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravia priecestie v úseku Šurany - Komjatice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú v dňoch 20.-22.9.2016 výluku v medzistaničnom úseku Šurany – Komjatice za účelom opravy a údržby železničného priecestia v železničnom kilometri 12,391(jedinečné identifikačné číslo SP 0798).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lidé chtějí na pražské letiště jezdit vlakem

Výstavba železnice na pražské Letiště Václava Havla má významnou podporu mezi cestujícími. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu veřejného mínění, který pro Správu železniční dopravní cesty připravila agentura Talk. Železnici uvedlo jako nejlepší způsob přepravy na letiště 50,9 % dotázaných.

Více se dovíte z tiskové zprávy.

Vymeňte auto za grátis žilinskú MHD!

Počas Svetového dňa bez áut, vo štvrtok 22. septembra 2016 budú môcť všetci záujemcovia využiť služby žilinskej MHD bezplatne, a to od od 0:00 do 24:00. DPMŽ chce touto formou podporiť využívanie MHD, ideálneho druhu dopravy v mestskom priestore.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky u Vnorov nepojedou do konce září

Železniční trať u Vnorov mezi Veselím nad Moravou a Sudoměřicemi na Hodonínsku by měla být průjezdná pravděpodobně až 30. září. Speciální silniční jeřáb totiž musí postavit zpátky na koleje havarovaný nehodový jeřáb. Pro tuto akci je potřeba několikadenní přípravy a po ní bude zase potřeba spravit trať.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Brezne opravujú lávku ponad koľajisko

Oprava lavice ponad železničné priecestie v Brezne je v plnom prúde. Jej opätovné sprevádzkovanie môžu občania ako aj miestni podnikatelia očakávať začiatkom jesene.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šetření případu „šplhajícího“ trolejbusu pokračuje

Řidič trolejbusu, který 30. srpna havaroval v Otrokovicích, by si mohl zanedlouho opět sednout za volant a vozit cestující. A to navzdory skutečnosti, že policie dosud neuzavřela vyšetřování, a není tedy jisté, zda se nedopustil chyby, případně neusnul za volantem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavské bus pruhy v nedohladne

V Občianskom rozpočte si ľudia odhlasovali nové vyhradené pruhy, ale za pol roka ich nedostali. Vyhradené pruhy pre autobusy či trolejbusy majú urýchliť cestovanie mestskou hromadnou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlín už zná podobu dopravního terminálu

Sice jde zatím jen o nákresy na papíře, nicméně obyvatele Zlína může těšit, že výstavba dopravního terminálu získává konkrétní obrysy. A to doslova. Radnice už má urbanistickou studii, z níž je patrné, jak by měl nový dopravní uzel vypadat. Lidem ušetří čas i kroky.

Celou zprávu najdete na této stránce.