Dopravné správy

Jůtuberáci potrestáni za kolejový test batohu

Položili na koleje červený batoh a nechali ho přejet vlakem plným nic netušících lidí. Za tento kousek jedni z nejvlivnějších youtuberů v Česku zaplatí pokutu. Mohlo to skončit tragickými následky, vzkazuje Drážní úřad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka električiek v Karlovej Vsi

Pre odstávku trakčnej meniarne bude vo štvrtok 15. septembra 2016 od začiatku dennej premávky približne do 14. hodiny obmedzená premávka električiek v Karlovej Vsi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf ČD brání firmu proti ministerstvu dopravy

Generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek postrádá výbušnost svých předchůdců Petra Žaludy či Daniela Kurucze. Působí spíše dojmem cifršpiona, který se neobejde bez podkladů plných tabulek a grafů. Možná právě v dokonalé znalosti čísel je jeho síla, když zdůrazňuje, že hájí zájmy svého podniku proti všem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD rozširujú možnosti občerstvenia vo vlakoch

Cestujúci v rýchlikoch Českých dráh (ČD) budú mať možnosť občerstviť sa aj inak, ako len prinesením si vlastných jedál a nápojov. Okrem nasadenia automatov na jedlo a nápoje bude novinkou ČD aj rozšírenie minibarového servisu v diaľkových vlakoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další přejezdy budou bezpečnější

Další železniční přejezdy v Moravskoslezském kraji se stanou bezpečnějšími. Křížení trati se silnicí v Polance nad Odrou blízko Ostravy už dokonce dočasně hlídají unikátní kamery. A na dětských hřištích by se mělo objevit více cvičných přejezdů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK posiela na púť do Šaštína mimoriadne vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posiela na Národnú púť v Šaštíne vo štvrtok 15. septembra mimoriadne vlaky. Do pútnického mestečka sa tak budú môcť jednoducho dostať cestujúci z Prievidze, Partizánskeho, Topoľčian, Nitry, Zlatých Moraviec, Vrábeľ, Šurian, Nových Zámkov, Šale, Galanty alebo Serede. Spoje sú načasované tak, aby veriaci stihli hlavnú pontifikálnu omšu o 10.30 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha zaplatí pokutu 8,5 milionu za metro A

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 8,5 milionu korun pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. V zakázce na dostavbu metra A za 27,1 miliardy korun podnik nestanovil transparentně způsob hodnocení nabídek u kritéria na plán organizace výstavby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žiaci si môžu vyskúšať, aké je to viesť vlak

Zvýšiť záujem žiakov o štúdium na stredných školách v oblasti dopravy je cieľom spoločného projektu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Múzea dopravy Bratislava, všetkých troch štátnych železničných subjektov, ako aj vybraných stredných odborných škôl z tejto oblasti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubické přednádraží ozdobí Pernerova socha

Pardubice se mohou chlubit tím, že jsou spojeny se dvěma muži, kteří měli zásadní vliv na rozvoj dopravy v Čechách. Ovšem zatím aviatik Jan Kašpar ani stavitel železnic Jan Perner nemají ve městě žádnou svoji důstojnou sochu. V nejbližších měsících by se měli dočkat oba.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S Interrailom po Taliansku ešte jednoduchšie

Nová funkcia rezervovania miesteniek odhalená po viac než 1 milión stiahnutí mobilnej aplikácie Rail Panner.  Cestovanie so sieťovým lístkom Interrail po Taliansku je čoraz viac bezstresové vďaka novej funkcii rezervovania miesteniek pre stále populárnejšie rýchlovlaky Le Frecce od Trenitalia, ktorá je teraz dostupná cez zadarmo aplikáciu “Rail Planner” pre iOS a Android smartfóny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Minibary a automaty ve vlacích ČD

České dráhy rozšíří od poloviny září nabídku drobného občerstvení servírovaného na místa cestujícím formou tzv. minibaru do 30 rychlíků mezi Brnem, Přerovem a Ostravou.

Ve třech soupravách InterPanter na lince Břeclav – Brno – Olomouc pak dopravce testuje provoz automatů na cukrovinky a nápoje společnosti Delikomat.

Více informací uvádí tisková zpráva.

Moderné prekladisko ŽSR pri Žiline nefunguje

Kúsok za Žilinou, na dohľad od automobilky KIA stojí veľkorysá stavba. Na ploche takmer dvestotisíc metrov štvorcových sa tu nachádza moderné prekladisko, ktoré práve oslavuje rok od svojho dokončenia. Jeho oficiálny názov znie Terminál intermodálnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD uzavřely memorandum o spolupráci s ČEZ

České dráhy chtějí uspořit desítky milionů na osvětlení a vytápění svých budov. Půjde především o depa a administrativní objekty, které po prodeji části závodu zůstávají v majetku národního dopravce. Pomoci má společnost ČEZ ESCO, která je renomovanou firmou v oblasti realizace energetických úspor, výstavby, servisu, údržby a provozování energetických zařízení a hospodářství.

Více najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nový Gotthardský tunel má vážny problém

Švajčiarske štátne železnice SBB musia tri mesiace pred začatím pravidelnej prevádzky cez nový gotthardský tunel riešiť nepríjemný problém: testovacia prevádzka ukázala, že v ňom vlaky budú môcť jazdiť pomalšie, než sa plánovalo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvě výluky na Prostějovsku

Ode dneška čekají cestující na Prostějovsku dvě výluky spojené s náhradní autobusovou dopravou:

1) Prostějov hl.n. - Třebčín

Tady výluka omezí provoz na trati Prostějov – Červenka. A to ve dnech 12. září 2016 od 8:40 hod. do 26. září 2016 do 15:00 hod.
Správa železniční dopravná cesty v úseku Kostelec na Hané – Třebčín opravuje a vyměňuje kolejnice.
Dopravce České dráhy, a.s. proto musí  všechny vlaky v úseku Prostějov hl.n. - Třebčín a opačně nahradit autobusovou dopravou.

Ze stanice Prostějov hl.n. odjíždějí spoje náhradní dopravy dříve než je odjezd vlaku, v opačném směru přijíždějí spoje náhradní dopravy do stanice Prostějov hl.n. později.
Cestující proto nabádáme, aby se řídili Výlukovým jízdním řádem (který přikládáme v příloze). Najdou ho na jednotlivých zastávkách i na  www.cd.cz ve složce Vlakem po ČR - Jízdní řád - Traťové jízdní řády. Současně tam najdete i umístění zastávek náhradní autobusové dopravy.

2) Prostějov hl. n. - Dzbel

Ve dnech 12. září 2016 od 8:40 hod. do 16. září 2016, 17:00 hod. čeká cestující i nepřetržitá výluka traťové koleje v úseku Ptení – Dzbel.
Správa železniční dopravní cesty v daném úseku opravuje přejezdová zabezpečovací zařízení.
Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky všechny vlaky v úseku Prostějov hl.n. - Dzbel a opačně nahradit náhradní autobusovou dopravou.

S ohledem na delší jízdní doby po silničních komunikacích bude náhradní autobusová doprava organizována dle Výlukového jízdního řádu. Jsou v něm veškeré podrobnosti včetně umístění zastávek náhradní autobusové dopravy (opět v příloze).

S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutno u skupinových přeprav cestujících (školní výlety, turistické akce apod.) nahlásit požadavek na přepravu. Požadavek je nutno uplatnit alespoň dva pracovní dny předem, a to buď telefonicky, nebo e-mailem na
Kontaktním centru Českých drah, a. s. – tel.: 840 112 113, e-mail: info@cd.cz. Na tomto pracovišti Vám rovněž poskytneme bližší informace o organizaci dopravy po dobu výluky.
Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 840 112 113.

DPMK z vás urobí vodiča autobusu

Autoškola Dopravný podnik mesta Košice pripravuje kurz na rozšírenie vodičského oprávnenia zo skupiny C na skupinu D a získanie kvalifikačnej karty vodiča, na náklady DPMK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolaps veřejné dopravy na Královéhradecku zažehnán

Kolaps veřejné dopravy v Královéhradeckém kraji, který hrozil po zásahu antimonopolního úřadu do tendru na autobusovou dopravu v regionu, nenastane. Hejtmanství se dohodlo s dopravci na dočasném zajištění dopravy od 1. ledna 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislave chýbajú vodiči MHD

Problémom mestskej verejnej dopravy, nielen v Bratislave, je nedostatok šoférov. Na systematickú prípravu budúcich vodičov sa akosi pozabudlo a zamestnanie ako také stratilo prestíž. Navyše rozhodne nejde o ľahkú prácu. Bratislavský dopravný podnik preto po verbovaní študentov láka nových šoférov na vyšší plat aj celý rad benefitov. Pritiahnuť chce najmä mladých ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V karlovarské MHD bezkontaktně

Nastoupit do autobusu, „pípnout“ bezkontaktní platební kartou, navolit typ jízdného a bez problémů cestovat. Tak vypadá blízká budoucnost v autobusech městské hromadné dopravy v Karlových Varech. Dopravní podnik Karlovy Vary zavádí ve spolupráci se společností MasterCard moderní odbavovací systém.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka liniek DPB 58, 65, 204 a 205 na Trnávke

Pre opravu povrchu vozovky na Rádiovej ulici bude od 12. septembra 2016 na cca 5 - 7 dní zavedená jednosmerná premávka po Rádiovej ul., preto budú linky 58 65 204 205 premávať po zmenených trasách ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.