Dopravné správy

Bratislavské lúčenie s letom vylúči električky

V nedeľu 11. septembra 2016 sa bude konať rozlúčka s letom, ktorú organizuje mesto Bratislava. Z tohto dôvodu bude počas celého dňa vylúčená premávka električiek v úseku Štúrova - Starý most - Petržalka vrátane novej trate do Petržalky vybudovanej s použitím eurofondov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exšéf Škody Transportation chce být hejtmanem

Bývalý šéf strojírenské firmy Škoda Transportation Josef Bernard loni vykročil ze světa byznysu do politiky. Ve Škodovce strávil třicet let a stále v ní figuruje, teď ale napíná síly hlavně pro ČSSD, za kterou kandiduje na post hejtmana v Plzeňském kraji. Je tak nejvýše postaveným manažerem, který nyní míří do politiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Sergej“, ktorý si zahral po boku G. Clooneyho, ožil

Humenné 3. septembra (TASR) – Dieselový rušeň Sergej, ktorý si pred 20 rokmi zahral v slávnom hollywoodskom filme Stevena Spielberga Peacemaker po boku Georgea Clooneyho, dnes slávnostne ožil. Pre TASR to potvrdil podpredseda Podvihorlatského železničného spolku (PŽS) Dominik Drevický.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové problémy Českých drah

České dráhy sice jako skupina ohlásily za pololetí zisk, toho ale dosáhly jen díky nákladní dopravě a prodeji Masarykova nádraží. Detailnější pohled ukazuje, že státem vlastněný dopravce má velký problém především ve svém hlavním byznysu: osobní dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka liniek DPB počas Vrakunských hodov

Počas konania Vrakunských hodov bude od piatka 9. septembra od 17:00 do nedele 11. septembra 2016 do 24:00 vylúčená premávka liniek 78, 79, 87 a N70 cez ulice Hradská a Podunajská vo Vrakuni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJetu přibývají v autobusech cestující

Sázka na masivní rozvoj mezinárodních linek se autobusovému dopravci RegioJet začíná vyplácet. Meziročně v nich počet zákazníků stoupl o více než třetinu. Vyplývá to z pololetních výsledků o přepravených cestujících, které RegioJet zveřejnil ve čtvrtek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia Starého mosta krok za krokom

Rekonštrukcia mosta začala slávnostným odskrutkovaním dvoch skrutiek primátorom Ftáčnikom a ministrom Počiatkom dňa 2.12.2013. Rozobratie a výstavba mosta však ani zďaleka nešli tak ľahko ako tie skrutky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD myslí na dětské cestující

České dráhy instalují do 64 multifunkčních vozů s vyhrazeným oddílem pro cestující s dětmi stolní hru Elfíkova cesta. Ta zpříjemní dětem a jejich doprovodu cestování v expresech a rychlících. Národní dopravce stále rozšiřuje služby pro cestující s dětmi. V současnosti provozuje vozy s vyhrazenými oddíly v téměř 400 vlacích. Ve vybraných spojích mají cestující s dětmi k dispozici i dětské kino a v 560 vozidlech jsou instalované přebalovací pulty pro cestování s nejmenšími dětmi.  

Tyto multifunkční vozy s vyhrazenými oddíly pro cestující s dětmi do 10 let a Elfíkovou cestou jezdí například na rychlících z Brna přes Vysočinu do Prahy, ve vlacích EuroCity do Pardubic a Prahy a také do Břeclavi a Bratislavy a na rychlících mezi Brnem, Přerovem a Ostravou.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Bezplatná preprava vlakmi ZSSK po prázdninách

S blížiacim sa novým školským alebo akademickým rokom si väčšina žiakov a študentov predlžuje registráciu na bezplatnú prepravu vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Prinášame prehľad, na čo je dobré pamätať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Turecku budou jezdit další tramvaje Škoda

Škoda Transportation dodá unikátní bateriové tramvaje pro turecké město Eskişehir –  navazuje tím na předchozí dodávky 72 vozidel do tureckého města Konya. Plzeňská společnost pro dopravní podnik v Eskişehiru vyrobí celkem čtrnáct plně nízkopodlažních moderních vozidel ForCity Classic. Hodnota zakázky je více než 26 milionů Euro.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Cestno-železničný most na Krym ohrozený

Na aktualizovaný sankčný zoznam ministerstva financií USA, ktorý bol zavedený po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, pribudli desiatky právnických a fyzických osôb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Postřelmov marně bojuje o závory

Boj o závory na dvou nebezpečných přejezdech svádějí v Postřelmově na Šumpersku. Zatím však marně. Ačkoli jde o přejezdy, přes které nejezdí tranzitní doprava, stalo se zde v poslední době pět nehod, včetně havárie, při níž zahynul zaměstnanec obecního úřadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

O rušni radu 240 „laminátka“

Štvornápravový elektrický rušeň radu 240 je určený pre prevádzku na elektrifikovaných tratiach so  striedavou napájacou sústavu. Vyrobila ho Škoda Plzeň a konštrukčne vychádzal z radu 230.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za „šplh“ s trolejbusem až 8 let vězení

K výraznému zpřísnění kvalifikace přistoupili kriminalisté zabývající se úterní vážnou a současně kuriózní nehodou trolejbusu v Otrokovicích na Zlínsku. Hrozí za ni až osmileté vězení. Vyšetřování případu zřejmě bude trvat měsíce, zraněného řidiče zatím policisté nevyslechli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Deň otvorených dverí v DP mesta Žilina

Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. pozýva občanov mesta Žilina, návštevníkov, nadšencov a ostatných záujemcov dňa 10.9.2016 od 13:00 do 17:00 hod. na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v priestoroch trolejbusového depa na Kvačalovej ulici č. 2 v Žiline.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dráha Brno - Líšeň už není památkou, obživne

Ministerstvo kultury zrušilo status kulturní památky pro bývalou místní železniční dráhu Brno - Líšeň, kterou má ve správě Technické muzeum v Brně. Chystá se ji předat Brnu, které zde chce postavit dvoukolejnou tramvajovou trať pro obsluhu nové zástavby v jižní části Líšně. Smyčka má být v areálu muzea, kde stojí sbírka historických tramvají včetně vozů z počátku 20. století, vyplývá z rozhodnutí ministerstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamestnancov ŽSR ohrozujú agresívne osoby

Zamestnanci Železníc Slovenskej republiky sa čoraz častejšie stávajú obeťami útokov neprispôsobivých, agresívnych či podgurážených cestujúcich alebo ľudí, pohybujúcich sa na železničných staniciach. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v priebehu roka 2016 šesť takýchto nebezpečných prípadov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí vytlačit Jančuru z trasy Praha – Brno

České dráhy nevzdávají úřední bitvu o železniční expresy na lukrativní trati. Chtějí zabránit soukromému dopravci RegioJet, aby jim tam konkuroval. Národní železniční dopravce již podruhé podal k Drážnímu úřadu podnět k přezkoumání situace na trati Praha–Brno. „Můžeme to potvrdit,“ sdělil mluvčí úřadu Martin Novák.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na trati Stará Turá – Výhybňa Paprad

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch 5. až 14. septembra 2016 (aj cez víkend) výluku v medzistaničnom úseku ŽST Stará Turá – Výhybňa Paprad. Keďže sa jedná o jednokoľajnú trať, výluka si vyžaduje v tomto úseku nahradiť železničnú dopravu za autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD budou elektřinu nadále kupovat od ČEZu

Elektřinu pro českou železnici pro léta 2017 a 2018 dodá společnost ČEZ. Zakázku Českých drah na takzvanou trakční energii, tedy energii pro provoz elektrických lokomotiv, dodá za 2,1 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.