Dopravné správy

Bezplatná linka na trnavský jarmok

Mesto Trnava sa rozhodlo problém s nedostatkom parkovacích miest počas jarmoku riešiť otvorením záchytného parkoviska pri nákupnom centre OBI. Na miesto konania jarmoku sa návštevníci môžu dopraviť autobusmi premávajúcimi od záchyného parkoviska k Bernolákovej bráne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V neděli končí výluka na brněnském hlavním nádraží

Tuto neděli končí tříměsíční omezení dopravy na brněnském hlavním nádraží. Správa železniční dopravní cesty opravovala od června 2. a 3. nástupiště, přilehlé koleje, trakční vedení nad nimi a most nad ulicí Špitálka. Oprava si vyžádala finanční náklady bezmála 92 miliónů korun. Ukončení letní výluky zpestří na hlavním nádraží také návrat oblíbené znělky „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Prístav Terst spoja vlaky s terminálom v D. Strede

Prístav v severotalianskom Terste spojí v rámci rozširovania jeho aktivít do strednej a východnej Európy od utorka železničná spoločnosť Metrans s terminálom v Dunajskej Strede na juhu Slovenska, a to raz týždenne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začíná čas podzimních eurovíkendů

Nadcházející podzim a několik státních svátků, které připadají na pracovní dny a umožňují naplánovat si příjemný prodloužený víkend, vytvářejí ideální podmínky pro cestování a poznávání evropských metropolí a dalších zajímavých míst. Volný čas lze využít také pro čerpání nových sil například v termálních lázních. Vlakem lze pohodlně cestovat především do zajímavých středoevropských měst. Při včasném nákupu lze v mnoha případech využít také levné vlakové jízdenky. V přiložené tiskové zprávě Vám přinášíme některé typy na trávení prodloužených víkendů u našich sousedů a v dalších destinacích dostupných vlakem.  

Více v tiskové zprávě.

Premávka historickej linky MHD v Nitre

Pri príležitosti Dňa otvorených dverí v Arriva Nitra, ktorý sa koná v sobotu 10. septembra 2016 od 10. do 16. hodiny v areáli spoločnosti na Štúrovej 72 v Nitre-Mlynárciach, bude v tento deň premávať mimoriadna linka H19.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní vlak na Oslavanské historické slavnosti

V sobotu 10. září pro zájemce České dráhy vypraví z Brna parní vlak, kterým se mohou svézt na Oslavanské historické slavnosti. Soupravu potáhne lokomotiva řady 433.001 Skaličák a za ní budou řazeny historické vozy, v nichž můžete zažít pocity cestujících ve 40. a 50. letech minulého století. Nechybí ani bufetový vůz s občerstvením.

Parní vlak na akci vyjíždí v 11:06 z hlavního nádraží v Brně a do Oslavan dorazí ve 12:07. Druhá jízda parního vlaku je plánovaná na 14:25 ze Střelic (v Oslavanech v 15:05). Zpět se mohou cestující svézt ve 14:09  ze Střelic a v 17:28 z Oslavan – oba spoje směr Brno hl. n..

Jízdné:
Úseky Brno hl. n. – Střelice, Střelice – Oslavany
•        jízdné v rámci jednoho úseku: jednosměrné 50 Kč, zpáteční 70 Kč,
•        děti 6-15 let sleva 50 %, držitelé průkazu ZTP sleva 75 %.
Prodej jízdenek ve všech pokladnách ČD od 27. 8. 2016.

Vlak je vhodný i pro vyznavače cykloturistiky, jízdní kola lze umístit do vozu na konci vlaku a přepravit zdarma. Z Oslavan se můžete vydat do údolí řek Oslavy a Jihlavy. K dispozici jsou hned čtyři okružní tematické cyklostezky – Templářská, Energetická, Pivovarská a Hornická.
 
Milovníci pěší turistiky si v Oslavanech  mohou projít naučnou stezku Permokarbonem Boskovické brázdy, v Ivančicích stojí za návštěvu expozice Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka, nebo vycházka k rozhledně na Hlíně či k rozhledně Réna.

Program Oslavanských historických slavností najdete zde, na stránkách města: http://www.oslavany-mesto.cz/xviii-oslavanske-historicke-slavnosti-10-11-9-2016/d-87984
Přesný jízdní řád parního vlaku a další podrobnosti jsou k dispozici na stránkách Českých drah: http://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1372-parnim-vlakem-na-oslavanske-historicke-slavnosti

Zmeny MHD počas Račianskeho vinobrania

Počas konania Račianskych hodov bude od piatka 9. septembra od 6:00 do nedele 11. septembra 2016 do 22:00 uzavreté centrum Rače. V tomto čase linka 56 nebude obojsmerne obsluhovať časť svojej trasy na uliciach Kubačova, Barónka a Alstrova, ale bude premávať z Detvianskej priamo na Rustaveliho a naopak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zrušený megatendr SŽDC má dohru

Společnost Chládek a Tintěra Litoměřice zkouší ještě na poslední chvíli získat zakázku na modernizaci koridoru mezi stanicemi Praha - Hostivař a Praha hlavní nádraží. Největší zakázku na železnici letošního roku Správa železniční dopravní cesty nečekaně zrušila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Rekonštrukcia martinskej železničnej stanice

Dobrý deň, dozvedeli sme sa informáciu, že už sa začal proces rekonštrukcie martinskej železničnej stanice. Chcem vás preto poprosiť, o aktuálne informácie.  Čo všetko sa plánuje opravovať?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Arriva rozšířuje své železniční aktivity

Železniční dopravce chce zahustit jízdní řád na trati Praha–Benešov a pustit se dál do jižních Čech. Společnost se po letech přešlapování na místě pustila do rozšíření tuzemského vozového parku. K jediné motorové jednotce přidá další čtyři, které v těchto dnech vozí z Německa po loni obnovené trati Selb–Aš. Vlaky kupuje od své „babičky“ Deutsche Bahn, poslední dva přijedou tento týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Osobný vozeň ZSSK radu Aeer

Osobný oddielový vozeň 1. triedy radu Aeer je určený pre prepravu cestujúcich. Zmodernizovaný je zo starého vyradeného osobného vozňa Bautzen. V rámci modernizácie komplexne vymenili bočnice za nové a vozeň prestavali a zrenovovali tak, aby spĺňal požiadavky medzinárodnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak z Mnichova do Prahy má zrychlit o hodinu a půl

Německo prověří možnosti rychlejšího železničního spojení mezi Mnichovem a Prahou. Sdělil to bavorský ministr vnitra a dopravy Joachim Herrmann. V budoucnu by tak cesta vlakem z Mnichova do Prahy mohla trvat jen čtyři a půl hodiny, oproti současným přibližně šesti hodinám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petícia za trasu linky 95 na Šafárikovo námestie

Bratislavský mestský poslanec za Petržalku Oliver Kríž dnes spúšťa petíciu za to, aby autobusová linka č. 95 opäť premávala na Šafárikovo námestie. Jej trasa bola totiž po otvorení Starého mosta a novej električkovej trate do Petržalky skrátená v druhej polovici júla po Muchovo námestie. Ak chcú cestujúci pokračovať v ceste do centra mesta, musia prestúpiť na električku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se daří prodávat zbytný majetek lépe než loni

České dráhy stále vlastní po převodu části závodu necelých 3500 budov a desítky milionů metrů čtverečních pozemků, z nichž velká část patří k tzv. zbytnému majetku. Dopravce, ani provozovatel dráhy je tedy nepotřebují a jejich údržba a opravy vyžadují každoroční náklady v řádu desítek milionů korun. Nejvýhodnějším řešením je proto jejich prodej, který se v prvním pololetí podařilo meziročně zvýšit. Celkem v prvním pololetí 2016 uzavřely České dráhy 166 kontraktů za 100 milionů korun. Tyto údaje se vztahují k menším prodejům "drobného" majetku a nezahrnují velké projekty, jako byl například prodej pozemků u Masarykova nádraží.  

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽSR zrekonštruujú priecestie vo Vysokej nad Kysucou

ŽSR začnú 9. septembra opravovať železničné priecestie v obci Vysoká nad Kysucou (jedinečné identifikačné číslo SP 0091), na ktorom železničná trať z Čadce do Makova križuje cestu II. triedy č. 487. Počas výlukových prác budú vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi. Pre užívateľov cestnej premávky bude priecestie počas rekonštrukcie čiastočne uzatvorené striedavo v jednom jazdnom pruhu. Obmedzenie potrvá do 15. septembra

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejošklivější nádraží a zastávky SŽDC

Na celou řadu stanic, zastávek a nádraží v Česku řemeslníci či stavbaři nesáhli desítky let. Konkurence ve fotoanketě iDNES.cz o nejošklivější z nich tak byla velká. Některé podle čtenářů připomínají budovy určené k demolici, jiné se chlubí čekárnou, v níž by se mohly pořádat výslechy StB. Pro cizince pak mohou být česká nádraží důkazem, že východní Evropa začíná v Aši.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemci opravujú lanovku na najvyššej hore

V roku 2017 si Nemecko nadelí netradičný vianočný darček. Nová lanovka na najvyššiu horu krajiny Zugspitze bude nástupkyňou lanovky zo šesťdesiatych rokov minulého storočia Eibsee-Seilbahn a pri svojom otvorení si zapíše hneď niekoľko rekordov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový gotthardský tunel se nepovedl

Švýcarské státní železnice SBB musí tři měsíce před zahájením pravidelného provozu novým gotthardským tunelem řešit nepříjemný problém: testovací provoz ukázal, že v něm vlaky budou muset jezdit pomaleji, než se plánovalo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 35. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 3 smrteľným zrážkam vlaku a civilnej osoby. V úseku Poprad-Tatry – Vydrník došlo počas jazdy rýchlika k zrazeniu cyklistu na zabezpečenom železničnom priecestí, muž zraneniam podľahol. V Liptovskom Mikuláši zrazil a usmrtil nákladný vlak muža, podobný prípad sa stal v úseku Kriváň – Lovinobaňa. Tam zrazil osobný vlak muža, ktorý sedel v koľajisku, zrážku tiež neprežil. V oboch posledných prípadoch išlo pravdepodobne o samovraždu a vyšetruje ich polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Express Jiřího Menzela vyjel z Prahy do Loděnice

Nádraží Loděnice u Prahy se stalo v roce 1966 místem natáčení slavného českého oscarového filmu Ostře sledované vlaky podle stejnojmenné předlohy spisovatele Bohumila Hrabala. Dnes si padesáté výročí natočení filmu přímo na místě činu, ve stanici Loděnice, připomněl slavný oscarový režisér Jiří Menzel a známí čeští herci vznik úspěšného filmu paní Naďa Urbánková, Jitka Zelenohorská, Václav Neckář a Josef Somr.

Při této příležitosti byla odhalena také pamětní deska na budově železniční stanice, která natáčení oscarového snímku pod taktovku Jiřího Menzela připomíná. Navíc byl po režiséru Jiřím Menzelovi pojmenovaný dnešní mimořádný expres a jeho jméno v příštím roce ponese také jeden z nejvyužívanějších spojů na této trati.

Další podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.